(12.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan kolega Kohoutek, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, pane místopředsedo. Dobrý den, kolegyně, kolegové. K panu poslanci Bendovi, vaším prostřednictvím. Ale vždyť vy ty dvě kategorie voličů zavádíte tímhle návrhem zákona také. Já jako Čech, který žiju v Čechách, prostě musím se sebrat, slušně obléknout, dojít do té volební místnosti, hodit to tam, ale když budu bydlet v Bad Schandau v Německu, 10 kilometrů od hranic, tak si to budu moct vytisknout a budu si to moct poslat poštou. A nechci slyšet argumenty, že tady máme volební místnosti na každém místě. Ale principiální děláme také dvě kategorie občanů! Když budu bydlet v Žitavě třeba, Liberečáci, tak si to můžu poslat poštou ze Žitavy nebo z Bogatyně z Polska a můžu si zároveň zajet na ambasádu, ale když bude někdo bydlet v Chrastavě na druhé straně hranice, tak prostě se musí zvednout a musí jít volit. Takže stejně zavádíte dvě kategorie občanů. Takže co je cílem? Zavedete to nejdřív pro zahraniční občany a pak samozřejmě nějací progresivisti začnou tlačit na to, že přesně máme dvě kategorie občanů, a dřív nebo později to dospěje k tomu, že nakonec se bude posílat poštou i v Čechách. A to opravdu chcete? Já jsem si myslel, že vy konzervativci, kteří jste ještě zůstali konzervativci, tak že tohle nikdy nechcete. Ale otvíráme tady Pandořinu skříňku! To se na mě nezlobte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne. Vyměnili jsme se v řízení schůze. Jako další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se Radek Vondráček a Marek Benda. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já chci poděkovat svému ctěnému kolegovi, panu poslanci Bendovi, prostřednictvím vás, že aspoň někdo tedy zareagoval. A to je přesně to, co jsem potřebovala slyšet. Vy jste řekl, že nemusí mít v České republice trvalý pobyt k tomu, aby mohli volit. To je přece nesmysl. Jakékoliv volby tady jsou, tak se musím prokázat trvalým pobytem, ať jsou to komunální, ať jsou to krajské, ať jsou to prezidentské, ať jsou to jakékoliv. Pokud potom nechci volit v daném okrsku, respektive když se budeme bavit o poslaneckých, nebo když se budeme bavit teď o eurovolbách, tak si můžu pořídit průkaz, ale ten zase opět je na základě toho, že prokážu svůj trvalý pobyt. Oni mi vystaví voličský průkaz a já mohu volit někde jinde podle toho, jaká je to kategorie voleb. Takže také se musím prokazovat trvalým pobytem.

A co se týče toho majetku, co jsem tam také dávala, k tomu jste mi také ještě neodpověděli, co s tím máte za problém. Protože v současné době je to tak, že když nejsem zastupitelem v dané obci a chci vystoupit na tom zastupitelstvu, tak buď musím mít trvalý pobyt v dané obci, anebo tam musím vlastnit nemovitost. Také musím prokázat, že tam nebydlím, ale mám tam třeba chalupu. Takže v čem je problém? Takže já stále nevidím... A pokud říkáte, že by to byly dvě kategorie, to znamená, že jsem tam hodila pouze... nebo že jsme to napasovali pouze na tu korespondenční - vždyť jsme to mohli rozšířit! Mohli jsme to rozšířit na oboje. To není problém. Ale kdyby se se mnou někdo bavil. Já jsem neměla ani možnost ten pozměňovací návrh upravit. A kdybyste mi toto řekli, dali byste mi zpětnou vazbu, toto je špatně, toto upravte, ať jsou tam obě dvě kategorie, já bych to zcela ráda udělala.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jako další s faktickou vystoupí pan poslanec Radek Vondráček, připraví se pan poslanec Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Skoro mi to vyšlo na pravé poledne, ale rád bych reagoval na kolegu Bendu. Chtěl bych mu poblahopřát, že to říká tak přesvědčivě a tak věrohodně. Ale vrátím se znovu k té tajnosti. Vždyť to není tak dávno, co tady koalice prosadila veřejné hlasování, když jsme nemohli, nebo vy jste nemohli někoho zvolit do nějakého orgánu. To byl rozdíl a vám to prostě nevycházelo, když jste volili tajně. A ne proto, že Sněmovna nevěděla, jak kdo volí, ale protože vy jste mezi sebou nevěděli, jak kdo volí. V okamžiku, kdy se vědělo, že musí zvednout tu ruku, tak tu ruku zvedli. To znamená, ta tajnost spočívá především v tom, že člověk může dle svého svědomí a vědomí soukromě tajně volit a nemá na to vliv třetí osoba. Když se někdo svobodně rozhodne, že ten lístek někde ukáže, to je také jeho svobodná volba. Ale problém je v tom, že ta korespondenční volba, to není volební právo, to je jenom volební metoda. Ano?

Jestliže tady pořád argumentujete všeobecností voleb, ty volby jsou všeobecné. To znamená, volí muži, volí ženy, volí všichni, kdo mají přes 18 let, to je všeobecnost. Kdysi ten volební cenzus byl úplně jinde. Ženy nevolily, volila třeba jenom úzká skupina, privilegovaní, bohatí, šlechtici. To je všeobecnost. Korespondenční volba je jenom volební metoda a ta má svoje chyby, ta je nedokonalá, ta je méně kvalitní. A o tom my se tady pořád celou dobu bavíme. Ale ta tajnost, tu my vidíme v tom, že člověk je za tou plentou a tam má tu svobodu. A tam prosím směřujme definice toho, co je tajnost. Že potom někdo vezme ten lístek a vymění ho za pivo v hospodě, kde mu slíbili pivo, to už je prostě něco jiného.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Ještě tedy tři krátké glosy. Za prvé na věčné obviňování ODS, jak ustoupila svým menším koaličním partnerům, změnila názor a něco podobného. Kongres ODS v roce 2006 na návrh senátora Tomáše Grulicha, dnes již zesnulého předsedy komise pro krajany v zahraničí, odhlasoval, že ukládá svým zákonodárcům, aby prosazovali korespondenční volbu v zahraničí. My to máme dávno předtím, než vaše hnutí, které mi tady bude říkat, že jsme změnili názor, vzniklo. Tak to za prvé.

Za druhé k té tajnosti. Asi jsme všichni viděli teď volební fotografie pana předsedy Fica ze Slovenska, kde zcela zjevně také žádná plenta nebyla, přesto asi budeme těžko předpokládat, že ty volby nebyly tajné.

A k tomu, jestli paní kolegyně Peštová chtěla upravit svůj návrh. No měla ho upravit. Takhle, jak ho navrhla, znamená, že té části lidí, kteří by v zahraničí chtěli volit korespondenčně, ubírá jejich právo a říká jim, musíte dojet na tu ambasádu. Nedává to smysl. U zbytku voleb v zahraničí tato podmínka není, u této volby se najednou dává. Ten člověk se může sebrat a odjet odvolit na ambasádu a jedinou podmínkou je občanství, a najednou u někoho, u koho budu říkat korespondenční volba, tak najednou podmínkou to občanství není. Mně to nedává žádný smysl. A návrhy, které nebyly dostatečně osmyslené, tak se k nim prostě zachováme tak, jak si zaslouží - nebudou podpořeny.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Opět naskákaly tři další faktické poznámky. Jako první vystoupí pan poslanec Radek Vondráček, potom paní poslankyně Berenika Peštová a pan poslanec Tomáš Kohoutek. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já už bych se asi nehlásil, kdybych nepředpokládal, že dnes ta rozprava stejně neskončí, tak asi když tady 20 vteřin budu mluvit... Ale znovu bych chtěl upozornit, že to je rozdíl mezi volebním právem a volební metodou. Jestliže někdo chce využít volební metody korespondenční volby, benefitu jedné metody, a na to konto paní kolegyně Peštová chce, aby toho benefitu mohl využít ten, kdo prokáže určitý vztah k zemi, tak tím rozhodně nenarušuje všeobecnost volebního práva ani ho neomezuje, protože to tady zaznělo - ti lidé volit mohou, akorát když něco neprokážou, tak složitěji. Takových příkladů asi najdeme v právním řádu České republiky celou řadu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se pan poslanec Tomáš Kohoutek. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Děkuji svému kolegovi, protože to tady krásně rozvedl, že to je opravdu ta metoda. V každém případě já jsem to i odůvodňovala, že to tam dávám s předběžnou opatrností, a vy na to jako právníci docela jste citliví, předběžná opatrnost, a to s předběžnou opatrností právě na to, co se chystá, a to je ta třetí a čtvrtá generace. To jsem tady také říkala. K tomu jste se nikdo nevyjádřili. Nikdo mi tady na ten mikrofon neřekl, že to nebude, tudíž ta moje předběžná opatrnost je lichá, protože se nemám čeho obávat. Ale já se obávám, protože celou dobu mlčíte, a když dojde na toto téma, tak většinou klopí tamhle někteří oči dolů, to znamená, že to připravujete. To znamená, že opravdu ta moje předběžná opatrnost nebyla lichá, když předpokládám, že bude třetí, čtvrtá generace, která dostane občanství a už nemusí prokazovat skoro vůbec nic, jenom nějaké čestné prohlášení, že jejich prapraděda byl kdysi dávno Čechem. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP