(12.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Vy jste prostě rozhodnuti, že si tady prosadíte korespondenční volbu bez toho, že tady jsou vznášeny argumenty, a myslím si, že argument kolegy Raise, prostřednictvím vás, pane předsedající, byl správný, byl správně vznesen.

A v té souvislosti, jak hovořil pan ministr Šalomoun, tak on říkal něco o hendipu, velké vzdálenosti prostě i proti České republice, že míra diskomfortu už se stala extrémní, a takovéto věci, to přesně by se dalo právě nahradit například prostě využitím těch našich krajanských spolků nebo případně těmi honorárními konzuláty, že by se do toho mohly zapojit, nebo by se do toho mohly zapojit ty zvláštní volební místnosti, a ta míra toho diskomfortu by se tedy snížila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan zpravodaj Radek Vondráček, připraví se pan předseda Marek Benda s faktickou poznámkou a Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já bych chtěl poněkud překvapivě poděkovat panu ministrovi za jeho příspěvek, protože si myslím, že to byl konstruktivní příspěvek, který patří na půdu parlamentu a byl k věci a byl o tom, co nás zajímá. Já bych jenom chtěl stručně reagovat na to, co říká o volebních cenzech. Je to přesně tak, zatímco ještě třeba v 18., 19. století volila elita, volilo v podstatě pár jedinců, tak to volební právo se stále rozšiřovalo, rozšiřovalo... (Neustálý hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegové v pravé části sálu, prosím o klid!

 

Poslanec Radek Vondráček: Až dnes je ten volební cenzus skutečně v souladu s tím požadavkem všeobecnosti, volí muži, ženy věkově neomezeně od 18 let. Já jenom upozorňuji na to, že pachatelé dobra se nikdy nezastaví a vždycky budou chtít rozšiřovat všeobecnost a rozšiřovat možnosti voleb. A možná si to neuvědomujete, ale k drobnému posunu volebního cenzu dochází i touto novelou.

Na základě této novely mohou volit lidé, kteří budou až 30 dní mrtví v době konání voleb, což podle dosavadní právní úpravy možné nebylo. A ani to není ojedinělá myšlenka, protože já jsem slyšel nedávno názory, že by třeba mohli volit i zástupci nějakých skupin, kteří prostě třeba už jsou zemřelí, ale něco by nám chtěli říct, že by mohli volit třeba v poslední vůli, že by někdo v rámci svého testamentu mohl v těch posledních volbách ještě odvolit. Takové názory se skutečně objevují. A objevují se názory, které mě opravdu děsí, ale které jsou pravidelně přítomny v diskusi na Facebooku, a to naopak že by se omezoval volební cenzus třeba do určitého věku, že kdo má nad 80, tak už vlastně nemá rozum a nemá právo mluvit do toho, kdo má v této republice volit. A naopak snížení cenzu na kolik? Zatím je to na 16, některá práva se v občanském zákoníku posunují, pokud vím, už od 12, známe takový termín, jako je nasciturus. No zkrátka možnosti rozšiřování volebního práva jsou neomezené. (Předsedající: Váš čas.) Já tedy prosím o konzervativní přístup. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Jsou zde další čtyři faktické poznámky, nejprve pan předseda Marek Benda, paní poslankyně Berenika Peštová, Jan Berki a Tomáš Kohoutek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já bych v této faktické poznámce rád navrhl procedurální návrh, a to abychom se usnesli na základě usnesení, které jsme využili již opakovaně v této Sněmovně. Navrhuji toto usnesení: Poslanecká sněmovna stanoví, že hlasování o podaných návrzích v případě sněmovní tisku 569, návrh poslanců Víta Rakušana a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o správě voleb, a některé další zákony, proběhne v pátek 21. června 2024 od 13 hodin. Myslím, že ta rozprava je relativně rozumná, já jsem se v ní snažil také vystupovat, ale že tři jednací dny na třetí čtení opravdu by měly stačit. Zaznívají tady věty, které měly zaznít v prvním, ve druhém čtení, ve výborech. Víte dobře, přes to hluboké stěžování, které tady probíhá, že jsme se pokoušeli poměrně intenzivně jednat i s opozicí o jednotlivých dílčích pozměňovacích návrzích mezi prvním a druhým čtením, některé věci byly také domluveny, budou součástí návrhu zákona.

Takže já navrhuji, abychom se takto usnesli, že příští týden v pátek ve 13 hodin bude závěrečné hlasování ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane předsedo. Vzhledem k tomu, že zazněl procedurální návrh, tak o něm dám hlasovat bezprostředně, pouze v případě, že zazní protinávrh, tak udělím slovo. Žádný protinávrh nevidím, v tom případě zavolám kolegyně a kolegy z předsálí, aby se dostavili na hlasování. Eviduji žádost o odhlášení, já vás odhlásím a požádám, abyste se přihlásili opět svými kartami. Mezitím, než se ustálí počet přihlášených poslankyň a poslanců, pane předsedo, prosím, tak je zde protinávrh proti procedurálnímu návrhu. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Ano, děkuji. Já navrhuji, aby se o tomto zákoně hlasovalo pevně 30. 12. 2026. (Pobavení v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Většinou se dávaly procedurální návrhy, které se vztahují k danému volebnímu období.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobře, je 2024... (Pobavení v sále.) Tak já si myslím, že ideální je 30. srpna 2025.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, děkuji. Tento návrh vidím jako hlasovatelný. Počet poslankyň a poslanců se ustálil. (K hlásícímu se poslanci:) Pane předsedo, chcete také protinávrh? (Hlásící se poslanec mimo mikrofon upozorňuje na nesrovnalost v protinávrhu.) V tento moment to nehraje roli, prostě návrh padl, není důvod, proč bych o něm nemohl dát hlasovat, jestli je to středa, nebo pátek, nehraje roli.

Prosím. Pouze protinávrh.

 

Poslanec Radek Vondráček: Ano, já bych tedy navrhl, aby zazněl návrh, že o tomto návrhu se nebude hlasovat ne dříve, než 30. srpna 2025, protože já jsem nestihl zkontrolovat, jestli je to středa, nebo pátek. (Hlas: Sobota.) Ne dříve!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, většinou, jsou-li protinávrhy, mají přesné ohraničení...

 

Poslanec Radek Vondráček: Aby se o tomto návrhu, o tomto tisku ve třetím čtení nemohlo hlasovat dříve než 30. 8. 2025.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Vypadá to, že všechny návrhy a protinávrhy zazněly a já dám hlasovat.

 

Nejprve budeme hlasovat o protinávrhu pana zpravodaje Vondráčka, že tento tisk by neměl být hlasován dříve než po 30. 8. 2025.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 5, přihlášeno je 134 poslankyň a poslanců, pro 62, proti 72. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Nyní tedy návrh pana předsedy Radima Fialy, aby tento návrh byl hlasován 30. 8. 2025.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 6, přihlášeno je 134 poslankyň a poslanců, pro 62, proti 72. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

A nyní budeme hlasovat o původním návrhu pana předsedy Bendy, aby tento návrh byl hlasován 21. 6. 2024 od 13 hodin.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 7, přihlášeno je 134 poslankyň a poslanců, pro 73, proti 61. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Vidím vaši žádost o slovo, paní předsedkyně. Ale kolegyně, kolegové, já vás poprosím o ztišení, protože potřebuji vysvětlit následující postup. Hlásí se paní předsedkyně Schillerová s přednostním právem, ale já zde eviduji čtyři faktické poznámky, tudíž musím dle jednacího řádu dát nejprve přednost faktickým poznámkám a potom dám slovo vám s přednostním právem. Nejprve paní poslankyně Berenika Peštová, potom pan poslanec Jan Berki, Tomáš Kohoutek, pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěla jsem reagovat - jsem ráda tedy, že se nám vrátili poslanci do síně, opravdu jste mě potěšili, doufám, že se zapojíte do té plodné diskuse. Ale chtěla jsem reagovat na pana ministra Šalomouna. Pane ministře, to, co jste tady krásně říkal a odůvodňoval, tak to přece není nic proti tomu, co jsem tam navrhla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP