(13.00 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

O jakých lidech se bavíme? Bavíme se o lidech, kteří tam jsou na krátkodobý pobyt nebo kteří tam jsou na nějakém Erasmu, studují. Jsou to naši občané, kteří mají trvalé bydliště, mohou to být občané, kteří něco vlastní, mohou to být občané, kteří platí sociální, zdravotní nebo mají jinou daňovou povinnost vůči našemu státu. V tom se shodneme. Takže to není nic, co by je zatěžovalo. A když zvolí tuto metodu, o které jsme se tady celou dobu bavili, tak prokážou - a není pro ně problém to prokázat. Ale problém nastane s tou třetí a čtvrtou generací, protože ta to není schopná prokázat, protože nemá trvalé bydliště, nic nevlastní a nic zde neplatí. Takže to by byl problém. Ale ti, co jsou tam na ten krátký pobyt a chtějí zvolit tuto metodu, která je jakoby nadstandardní, tak pro ně to není absolutně žádný problém.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Tomáš Kohoutek, pan poslanec Radek Vondráček, paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: (Velký hluk v sále.) Děkuji, pane místopředsedo. Já, aby bylo procesně jasno, budu reagovat na slova mého ctěného kolegy Radka Vondráčka, takže splňuji nároky na faktickou, kdy se můj kolega Radek Vondráček tady vyjadřoval o tom, že de facto ta všeobecnost volebního práva se neustále rozšiřuje a že se vždy najdou další a další pokrokáři, kteří by to volební právo chtěli rozšiřovat. Já využiju situace, že alespoň na chvilku v tomhle sále jsou čelní představitelé hnutí STAN, a chtěl bych jim položit otázku - a doufám, že se na ni dočkám odpovědi, protože vaše nová ohromná posila vašich řad, nově zvolená europoslankyně Danuše Nerudová - dneska jsem se dověděl, že kdybyste ji neměli, tak byste se prakticky ani do toho europarlamentu nedostali, takže ji určitě potřebujete, je pro vás hrozně důležitá - tak se opakovaně vyjadřovala o tom, že by chtěla zavést volební právo už od 16 let. Takže já poprosím, zdali by mi na to někdo z čelních představitelů Starostů mohl odpovědět, jestli se tohohle ještě můžeme dočkat v tomhle volebním období, anebo jestli je to skutečně jenom úlet paní Nerudové. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Radek Vondráček s faktickou poznámkou, potom paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, tady nám pan poslanec Benda s bohorovným klidem oznámil, že navrhuje usnesení, jako už několikrát v tomto volebním období. Ale já vám jenom chci říct, že první, co mě napadlo - s jídlem roste chuť! Tady jsme už několikrát zopakovali takový postup. Já přiznávám, že poprvé to udělalo hnutí ANO v souvislosti s EET. Ale kdo určí, co je přiměřená doba? To určujete vy. Prostě ta možnost, to volání po tom, že můžete ohnout jednací řád, je prostě neodolatelná.

Tenhleten zákon přišel do Sněmovny v letošním roce. Máme teprve snad druhé, třetí čtení, z toho ještě část jsme strávili tím, že jsme řešili aktuální politickou otázku, že tahle vláda vypustila balonek s mezinárodním ohrožením a možnými teroristickými útoky. To přece není vůbec věc hnutí ANO. Tady byl přímý přenos České televize a předváděl se tu premiér a předváděli se tu ministři. A kdo tedy učí, jaká délka pro třetí čtení je přiměřená? No vy! A to je prvek svévole, se kterým já se nemůžu smířit! Tady chybí jakákoliv pravidla.

Víte, kolik (dní) jsme třeba projednávali EET v minulém volebním období? Tak když se dívám (hledá v mobilu), tak 457 dnů jsme projednávali novelu zákona o elektronické evidenci tržeb. Jak dlouho se projednává korespondenční volba? Opravdu to nemá žádný limit? Příště nám navrhnete, že se všechno projedná za jeden den? Já opakuju, nejhorší na tom je ten prvek svévole, že neplatí žádná pravidla, a když se vám to hodí, tak to pořád posunujete, kousek po kousku. Teď budeme mít za sebou v podstatě tři třetí čtení. Nemluvil ještě skoro nikdo! Prostě nepromluvil ještě skoro nikdo. Pamatujte si, jak jste vyskakovali vy, že byl přerušen nynější premiér Petr Fiala (Předsedající: Váš čas.) a hlasovalo se - ale za jak dlouho? Teď už nám musí stačit pár hodin. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní pan předseda Jan Jakob s faktickou poznámkou, potom paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, já si dovolím zareagovat na kolegu Vondráčka a jenom zrekapitulovat, jak dlouho se tady korespondenční volbou zabýváme. V prvním a druhém čtení jsme se korespondenční volbě věnovali 84 hodin. Vystoupilo víc než 130 jednotlivých poslanců ve více než 950 unikátních vystoupeních. Takže v tuto chvíli a i s tím časem, který jsme si odhlasovali, tak čistého času budeme projednávat korespondenční volbu téměř 100 hodin a vystoupení bude víc než 1 000. Jak tu diskusi průběžně poslouchám, tak opravdu jsem přesvědčen, že všechny argumenty padly, že se tady opakují. A nakonec třetí čtení je o tom, abychom hlasovali, nakonec jednotlivé pozměňovací návrhy tady byly téměř ze všech stran již okomentovány. To, že nějak rozhodl Ústavní soud, tak to tady víme všichni, to opakovat nebudu.

A jenom ještě jedna faktická poznámka. EET se projednávala 452 dnů a to je časový úsek od okamžiku, kdy sem ten tisk dorazil, do jeho schválení časově, samotné projednávání tady na plénu je trochu jiný údaj. Takže shrnuju ta čísla a jsem přesvědčen, že jsme tady tomuto tisku věnovali dostatek času.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní předsedkyně Alena Schillerová, připraví se paní poslankyně Berenika Peštová a pan poslanec Radek Vondráček. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, víte, pokolikáté vystoupil tady ctěný předseda klubu ODS Marek Benda a navrhl pevné hlasování? Víte pokolikáté? Posedmé. Posedmé v tomto volebním období. Je to tak, jak řekl Radek Vondráček, prostřednictvím pana místopředsedy, s jídlem roste chuť. Za chvíli nás tady ani nebudete potřebovat. Vy určitě byste byli nejradši, kdybyste nás nepotřebovali. 42 mých kolegů chce mluvit. Je tam docela velmi hodně zásadních věcí, o kterých jsme se bavili na klubu. Určitě vystoupí i Jana Mračková Vildumetzová, která bude bojovat za kraje, a další mí kolegové. Proč to děláte? No protože se bojíte. Bojíte se hlasů obyvatel České republiky! Bojíte se našich otázek ke korespondenční volbě! (Potlesk poslanců ANO.) Bojíte se, že bez tohoto zákona, bez této novely, bez tohoto nového systému prostě skončíte. A ze všeho nejvíc se bojíte, že by ji ve volbách hodnotili lidé, kterým svými pustošivými kroky ničíte život. Proto korespondenční volba. O tom to celé je, proto nás chcete umlčet! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Bude následovat dalších šest faktických poznámek, nejprve paní poslankyně Berenika Peštová, pan poslanec Radek Vondráček, Věra Adámková a další. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla reagovat na pana poslance Jakoba, prostřednictvím vás. Pane poslanče Jakobe, prostřednictvím pana předsedajícího, o jaké diskusi tady mluvíte? Jestli jste bedlivě poslouchal, tak o jaké diskusi tady mluvíte? Jediný, kdo se zapojil částečně do diskuse, je pan poslanec Benda. Jinak nikdo. Jinak my tady neustále... (Poznámka z pléna.) Á, pan ministr Šalomoun. Pan ministr Šalomoun, doufám, že mi odpoví, protože se tam chystal, ale jinak nikdo, pane poslanče. Jinak nikdo! (Hovoří hlasitě, důrazně.) My tady vznášíme dotazy a ve své podstatě to končilo tím, že po třech dotazech ti, co s námi diskutovali, tak raději odešli, aby náhodou se tady nerozpoutala nějaká diskuse. Takže o jaké diskusi vy tady mluvíte? O tom, že nás tady necháte vymluvit a potom nám dáte pevné hlasování? To je vaše diskuse?

Já osobně si myslím, že můj pozměňovací návrh je správně. Pan poslanec Benda, prostřednictvím pana předsedajícího, mě nepřesvědčil, ve své podstatě pan ministr Šalomoun mi dává za pravdu, ale trošku se kroutí, ale my nakonec najdeme společnou řeč, a vy jste mi dali negativní stanovisko. Protože se vám to nehodí! Vy potřebujete, aby mohla volit třetí a čtvrtá generace! A ta by to nesplnila!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí pan poslanec Radek Vondráček, paní poslankyně Věra Adámková, Marek Benda a další. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP