(13.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Jako další vystoupí pan poslanec Jan Berki. A mezitím ještě předám schůzi, kdyžtak vydržte, pane poslanče.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já srdečně zdravím. A pane poslanče, můžete se ujmout slova. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Berki: Vážená paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, já se stejně jako kolega Haas to pokusím vrátit zpátky k tomu projednávanému zákonu. Uvidíme, jestli se to podaří.

Chtěl jsem reagovat, vaším prostřednictvím, na tři kolegy. Jednak na pana kolegu Kohoutka. Já bydlím v Liberci, mám přátele, kteří žijí v Žitavě, a nevadí mi, že oni na rozdíl ode mě budou mít na výběr to, jestli si dojedou do té České republiky kousek, nebo budou volit korespondenčně. Nevidím na tom nic špatného. Přece jen ten rozdíl je pořád v tom, že já tu volební místnost mám relativně kousek, oni pořád by museli někam dojet. A chápu, že možná tady máme nastaven i trošku jiný limit, jestli vám přijde, že musí dojíždět alespoň 50 kilometrů, mně to nevadí.

Další věc, na kterou bych chtěl reagovat, byl proslov pana kolegy Kolovratníka, zase vaším prostřednictvím. Ty oba příklady, které udává, jak Rakousko, tak Spojené státy, já považuju ale za příklad právě to, že ten systém funguje, a to protože soudy se tou věcí zabývaly, soudy rozhodly. A mimochodem, exprezident Donald Trump právě zpochybňuje i ten jejich soudní systém, nikoli ten volební, ale to, že to bylo řádně přezkoumáno. A to mně přijde, že už je právě naopak podrývání demokracie systematické, nikoli to, že by tam byla nějaká důvodná pochybnost, co se týká těch voleb.

A třetí je spíš otázka, vaším prostřednictvím. Jestli tomu rozumím dobře, když se tu někteří kolegové baví o konzulátech a případně volebních místnostech tam, tak v prvním čtení, pokud se nepletu, jsem vedl diskusi s kolegou Maškem o tom, že tam bylo jisté zpochybňování důvěryhodnosti našich velvyslanců a velvyslankyň. Tak rozumím tomu tak, že tento postoj byl již přehodnocen vzhledem k tomu, že teď se obracíte už ke konzulátům. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. Nyní vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Margita Balaštíková, poté se může připravit pan poslanec Brož. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. No tak teď já už nebudu asi reagovat na pana Kohajdu, který odešel mezitím, nevidím ho. Je tady. Pane poslanče Kohajdo, prostřednictvím paní předsedající, víte, ono kdyby první a druhé čtení probíhala trošičku jinak, to znamená, že tam ta diskuse proběhne nebo proběhla, tak bychom se tady nemuseli plácat v tom třetím čtení. To za prvé.

Jestli jste bedlivě poslouchal, tak já se teď konečně postupně dostávám k tomu, proč jsem dostala negativní stanovisko ke svému pozměňovacímu návrhu. Teď se dostávám k panu poslanci Haasovi, prostřednictvím paní předsedající. Já s vámi, pane poslanče, nemůžu souhlasit. A z jednoho prostého důvodu. Toto je jakoby nadstandardní metoda hlasování. Právo přece nikomu nikdo nebere. Hlasovat můžou. S tím nikdo nemá problém. Ale toto je nadstandard pro ty lidi, kteří jsou v zahraničí. Jsou to lidé - a o kom se to bavíme? Bavíme se o lidech, kteří tam jsou krátkodobě nebo jsou tam na nějakém Erasmu. Prostě jsou to lidé, kteří jsou tam a pak se vracejí nazpátek. Tudíž pro ně absolutně nemůže být problém, aby doložili trvalý pobyt nebo aby doložili, že tady mají nemovitost, že tady platí sociální, zdravotní nebo mají jinou daňovou povinnost vůči tomuto státu. Vy jako občan České republiky taky musíte dokládat váš trvalý pobyt, jinak vás nenechají volit. Musíte mít platnou občanku. Jestli ji máte den starou, vyhodí vás od voleb. Prostě my tady máme nějaká pravidla a ta pravidla, říkám, že když je to nadstandardní metoda pro ty občany, no tak ať si to splní, vždyť to přece není žádný problém. Ale problém nastane tehdy - a to říkám celou dobu, nikdo mi z vás neodpověděl - problém nastává u té třetí a čtvrté generace. Protože ta není schopná prokázat ani jedno z toho. Ani jedno z téhleté podmínky není schopná prokázat. A pokud to prokáže, to znamená, že tady má trvalý pobyt nebo tady má nějakou nemovitost, platí daň z nemovitosti nebo má jinou daňovou povinnost vůči našemu státu, ať volí, já s tím nemám problém, absolutně s tím nemám problém. Ale mám problém s tím (Předsedající: Čas prosím.), že oni si odvolí a my to potom musíme prožít.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A vzhledem k tomu, že máme celou řadu přihlášených, tak já si dovolím jenom shrnout to pořadí, ať každý ví . paní poslankyně Balaštíková, Lubomír Brož, Jiří Strýček, Karel Haas, Radek Vondráček, Patrik Nacher a poté se i s faktickou hlásí pan ministr Michal Šalomoun, nicméně je přihlášen i s přednostním právem.

Nyní tedy prosím paní poslankyni. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Tak já bych chtěla, prostřednictvím vás, paní předsedající, poděkovat panu Kohajdovi za exkurz do práce Sněmovny, ale chtěla bych se ho také zeptat, jestli vás, pane kolego, mrzí i to, že vaši kolegové v předcházejících dvou volebních obdobích dělali to samé co my, a mnohem ještě hůře. Jestli i to vás mrzí. Protože nejhorší na tom všem je, když někdo káže vodu a pije víno. A myslím si, že vy ve vašich řadách máte dosti kolegů, kteří se tady tohoto drží. Takže já bych byla z vaší strany opatrná provádět tady taková kázání, když sami nejste schopní nic z toho dodržet. Takže já nevím, jestli vás to mrzí. Mě mrzí, že z vašich úst musím poslouchat tady tohleto, jak my se špatně chováme. Když jste to dělali vy, bylo to v pořádku. To je dvojí metr mého kolegy Patrika Nachera a ten tady předvádíte téměř každý den. Takže mrzí vás to, že se vaši kolegové takhle chovali mnohem hůře, než se chováme my, kteří brání nějaký názor, a dělali to a ještě nás upozorňovali na to, že to budou dělat stále a nepřestanou s tím?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Lubomír Brož, připraví se pan poslanec Jiří Strýček. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji. Já jsem původně nechtěl dávat... Pan poslanec Kohajda, vaším prostřednictvím, mě vyprovokoval, protože ten exkurz do jednacího řádu, a někteří další i vaši kolegové, není to jen na pana Kohajdu - to si můžete odpustit. Já možná nebudu tady diplomatický jako kolegové, ale to, co předvádíte, to je arogance moci. Vy si ten jednací řád ohýbáte podle toho, jak chcete, kolikrát chcete. Sedmkrát jste tady to zařadili. Vysvětlil tady někdo už pořádně, proč je tohleto taková závažná norma, která, kdy tady řešíme konflikty s ústavou, je jako poslanecký návrh? Proč to nešlo vládním návrhem tak klasicky, jak má? Nikdo to tady nevysvětlil. Nikdo věrohodně, tomu se nedá vzít (?). Vy se prostě rozhodnete, už jste to šestkrát využili, využijete to posedmkrát, hlasování na pevný bod, a je to úplně, úplně jedno. A použijete to podesáté a popatnácté. O to tady jde. Vy prostě nemáte chuť poslouchat a tu trpělivost si tady vyslechnout ty hlasy. Vy to prostě chcete mít odbyté, protože vy jste rozhodnutí, ono to tady i padlo - prostě my si to prohlasujeme. To je celé. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Strýček, poté pan poslanec Karel Haas. Prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Tak já bych v té své faktické zareagoval v podstatě na dva kolegy poslance, na pana Kohajdu a na pana předsedu Bendu.

Tak za prvé, pane Kohajda, vy jste tady nebyl minulé volební období, když se tady projednávalo eetéčko. A to, co se obstruovalo ve třetím čtení, když se tady projednávaly ty jednotlivé pozměňováky, ten zákon se tady projednával rok - a to byly obstrukce! My tady máme poslance, kteří chtějí diskutovat, vy to tady nazýváte obstrukcemi a v podstatě to vůbec není pravda. U těch eetéček jste měl být, tam byste to viděl. Paní - tenkrát ministryně financí - Schillerová, tady seděla celou dobu, v podstatě nemohla ani na toaletu, dneska tady nesedí skoro nikdo z ministrů. A tak dále. Takže to je jedna věc.

A druhá věc ve vztahu k panu předsedovi Bendovi, prostřednictvím paní předsedající. Já si přesně pamatuju ta slova, když my jsme v podstatě to, co vy jste předváděli u eetéčka, nazývali obstrukcemi, co tady zaznívalo z úst současného premiéra pana Petra Fialy. Cituji: "V případě, že cítíme důvěru voličů, blokování zákona je správná věc. Budeme tady obstruovat a blokovat tento zákon klidně až do konce volebního období." To byla jedna taková citace. A druhá byla to, co tady nám říkal pan předseda Benda, že v podstatě ta většina tady má právo si rozhodnout. Tak já zase navážu a to jsou slova pana předsedy, nebo současného premiéra pana Fialy, který tenkrát říkal: Ano, má, ale současně platí, že menšina má také svá práva. A na tom je založena demokracie, nikoliv jen na principu práva většiny. - Takže dneska pan kolega Benda tvrdí úplně něco jiného, než tvrdil v minulém volebním období pan premiér Fiala. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. A nyní pan poslanec Karel Haas, poté pan zpravodaj Radek Vondráček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP