(13.40 hodin)

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát. Já to ve své druhé faktické zkusím zase vrátit na ty věcné koleje a doplnit to, co jsem nestihl v té první.

Co se týká QR kódu a toho pozměňovacího návrhu ke QR kódu. Padlo tady, že nebylo nikdy věcně ze strany koalice zodpovězeno, proč ten pozměňovací návrh není podpořen. Bylo to zodpovězeno. Jsem členem ústavně-právního výboru. Věřím, že by to potvrdili i opoziční členové ústavně-právního výboru. Už to tady říkal předseda našeho poslaneckého klubu Marek Benda. Tím důvodem je to, že ten pozměňovací návrh nijak neřeší velmi důležitou součást a atribut volebního práva, to znamená uplatnění čtyř - nebo v parlamentních volbách - čtyř přednostních hlasů a příslušného počtu preferenčních hlasů v jiných volbách.

Druhá poznámka. A věřte, že to říkám z praxe. Já jsem mnoho let jako dobrovolník spolupracoval s pardubickým TyfloCentrem. Ten QR kód není jediným technickým řešením. Už dneska běžně zrakově hendikepovaní občané používají spoustu aplikací, které mají ve svých mobilních telefonech, které jim čtou, normálně opticky skenují předlohy. To znamená, není to něco, co by prolamovalo, úplně jako nějaký game changer pro zrakově postižené občany. Tolik snad tomu pozměňovacímu návrhu QR kód.

Tajnost. Tady pořád padají slova o protiústavnosti, tak jsem jenom, tak jak zaznívají hlasy nebo jména ústavních právníků, kteří mají pochybnosti, a já to nezpochybňuji, o tom návrhu, tak si tady zmínit, že je řada ústavních právníků, velmi úctyhodných ústavních právníků této země, kteří se naopak vyjadřují tak, že ten návrh není podle jejich názoru v rozporu s ústavou. Mohl bych jmenovat emeritní ústavní soudkyni Elišku Wagnerovou, emeritního ústavního soudce Stanislava Balíka, mohl bych jmenovat ústavního právníka Jana Kyselu. Je to vždycky opravdu o tom vyvažování všech principů volebního práva. A právníci v této místnosti mi potvrdí, že tajnost je primárně o garanci toho procesu ze strany státu, který buď ten odpovědný volič využije, nebo nevyužije. Tolik k tajnosti. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju pěkně za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Radek Vondráček, připraví se pan poslanec Patrik Nacher a poté pan ministr Michal Šalomoun. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Pane poslanče Haasi, prostřednictvím předsedající, já bych to také rád vrátil na koleje a bavil se věcně. Ale to, co jsme tady před chvilkou prožili, je precedentní záležitost a historicky ojedinělá. To omezení opozice v takové míře tu ještě nebylo, tak se nedivte, že to komentujeme.

Já na pana Jakoba, který zrovna vešel do dveří, prostřednictvím paní předsedající, parafrázuji, ale myslím, že to řeknu přesně: No a co, že jsme už sedmkrát nechali pevně zařadili? No a co? Problém je v tom, pane Jakobe, prostřednictvím paní předsedající, kdo to určil, kdy se bude hlasovat? Jan Jakob se podíval z okna nebo se domluvil s Markem Bendou a řekli si, tak dobře, tak prostě bude to příští pátek. Jean-Jacques Rousseau kdysi řekl: buď vládne lid, nebo někdo jiný. Tak si odpovězte na otázku, kdo vládne v této republice.

Víte, já bych se na to mohl vykašlat. Myslíte si, že mě to baví pořád tady do vás hučet a říkat ty argumenty jak hluchým? Mě to nebaví. Ale já tady jsem za ty lidi. Já mám prostě za sebou několik tisíc hlasů ve Zlínském kraji. Já jsem byl v pondělí na debatě se seniory, kteří mně říkali, co mají na srdci, a já jsem zástupce těch voličů Ale vy si tady děláte, co chcete! A víte, co je zajímavé? Čím horší máte výsledky ve volbách - ve volbách druhé kategorie vás volilo 37 %, vládní koalici - čím menší máte důvěryhodnost, tato vláda, tím více se zkracuje doba projednání jednotlivých zákonů. Tak já bych chtěl končit optimisticky lidovým rčením: kobyla, co chcípá, nejvíc kope. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní pan poslanec Patrik Nacher, poté Michal Šalomoun. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Navážu na kolegu Radka Vondráčka. Čím horší jsou vaše výsledky a nižší preference, tím více jste arogantní. Takhle to je. Jste neskutečně arogantní. Já jsem si tady našel čísla, když se bavíme o obstrukcích. Stavební zákon v minulém volebním období - 306 dnů, Dukovany - 400 dnů, novela zákona o podpoře sportu, fakt jako hrozně důležitá věc v poměru k tomuhle - 337 dnů, samozřejmě EET - 457 dnů. Takhle vy jste se chovali, když jste byli v opozici! A my jak naivkové jsme končili v sedm, že ano, nechávali jsme to takhle být, protože vy máte přece právo v opozici na svůj názor, na obstrukce. Využili jsme pevné hlasování tuším jenom jednou, teď si nejsem jistý, vy sedmkrát. Třetí čtení v tomto zákoně začalo ve středu, dneska je vlastně druhý jednací den - a vy už rovnou zase dáte pevný čas.

Takže já vám jenom říkám, že tohle všechno se vám vrátí, protože už se nebude opakovat ta doba, že tady budeme projednávat 400 dnů ty zákony, když vy jste byli v opozici. Všechno se vám vrátí. Je to ten krásný dvojí metr. Prostě to takhle bude. A jenom to, že vy máte pocit, že jste ti správní a my jsme ti špatní, tak když budete v opozici dřív nebo později, tak že se vám to nebude dít. Bude. Budou prostě pevné časy, protože vy jste nastavili precedent.

A pokud jde o ten pozměňovací návrh, aby mohli lépe, pohodlněji volit lidé se zrakovým postižením. Všechno, co tady zaznělo na mikrofon, jsou prostě jenom výmluvy. Vy víte o tom, že my jsme to chtěli navrhovat, a mluvili jsme tady o tom od prvního čtení. Bylo tady na to dost času. Kdyby tady byla vůle těm lidem pomoct, tak jsme se na tom mohli společně podílet. U vás ta vůle není. Vy chcete prostě jenom korespondenční volbu, ale ve skutečnosti lidem usnadnit volit nechcete! Tečka.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je s faktickou přihlášen pan ministr Michal Šalomoun, poté pan poslanec Michael Kohajda a Jan Jakob. Prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem chtěl ještě reagovat na poslankyni Bereniku Peštovou ohledně toho jejího návrhu. Dávat tam ještě podmínky nějakého trvalého pobytu, nemovitosti a podobně, no dobře, já jsem o tom tady hovořil předtím, tak my tady napravujeme ten hendikep v rovnosti příležitostí. A v čem je ten hendikep? Ten hendikep je: jsem v zahraničí a prostě nemám volební místnost, tu dojezdovou, já nevím, do půl hodiny. V tom je ten hendikep. A ten my napravujeme. A je úplně jedno, jestli ti lidé, kteří jsou v tom zahraničí, mají, nemají nemovitost, umějí, neumějí česky, mají ještě kromě toho nějakou daňovou povinnost. To s tím vůbec nesouvisí. Takže když my napravujeme hendikep, tak bychom tam neměli klást další překážky k tomu, že potom k nápravě toho hendikepu v zásadě nedojde, k tomu zmírnění. Takže to je naprosto jako neproporcionální opatření k tomu, co se snaží udělat tenhle návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní pan poslanec Michael Kohajda, poté se připraví pan předseda Jan Jakob a poté Josef Cogan. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji, paní předsedající. Já si trošičku připadám někdy tady jako na pískovišti, že někdo někomu rozkopal bábovičku, tak teď mu ji rozkope někdo jiný. Já jsem zodpovědný za své činy, za to i určitě jsem zodpovědný. Nejsem zodpovědný za to, kdo v minulosti co komu rozkopal. A pakliže vám vadí to stejné, co vadí nám teď, tak pojďme si sednout na ten jednací řád. Podle mě, ten je nefunkční. Je to vidět, je to nedobře nastaveno, ohýbá se to tady různě. Možná z vaší strany víc, možná z naší strany víc. Tak pojďme prostě k tomu, na čem jsme se už předtím dohodli, pojďme si skutečně sednout na jednací řád, dejme tu změnu od účinnosti nové Sněmovny, aby to tuto Sněmovnu nezasáhlo. Nikdo nový, kdo vyhraje - každý z nás si myslí, že vyhraje samozřejmě on, ale teď je ten správný čas to do budoucna nastavit tak, aby legislativní proces Poslanecké Sněmovny Parlamentu České republiky byl efektivní. Tak pojďme si na to sednout, pojďme to udělat. To je podle mě racionální návrh. A nedívejme se zpětně, kdo komu co provedl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní vystoupí, jak bylo avizováno, pan předseda Jan Jakob, poté Josef Cogan, Patrik Nacher, Radek Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Já musím fakticky zareagovat na kolegu Vondráčka, vaším předsednictvím. Já jsem neřekl "no a co", jak tady bylo interpretováno. Já jsem řekl, no a že jsme sedmkrát nechali hlasovat, a upozorňoval jsem na to, že je to spíš vaše vizitka než naše, protože tady destruktivně obstruujete celou řadu bodů, že tohoto institutu nadužíváte. A to, jestli je nějaký čas na diskusi dostatečný či nikoliv, tak já tady argumentuji jasnou statistikou. A nerozhoduje o tom stanovení pevného hlasování. Nebo o tom, jestli je dostatek času už, nebo za hodinu, nebo za tři dny, o tom nerozhoduje ten, kdo podává ten návrh, ale samozřejmě většina pléna tady Poslanecké sněmovny. O tom rozhoduje Sněmovna jako orgán, tedy my, jak jsme tady zvoleni.

Takže chci na pravou míru uvést, že žádným takovým až přezíravým či lehce arogantním, nebo dokonce arogantním způsobem jsem tady nevystupoval, jak bylo dle mého soudu dezinterpretováno. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP