(9.30 hodin)
(pokračuje Petr Letocha)

Vzhledem k tomu, že se skutečně jednalo o nebezpečí, že v bližším centru Prahy bude tento člověk páchat sebevraždu, s největší pravděpodobností se zbraní - stále ještě nikdo nepředpokládal, nebo možná předpokládali, ale nevěděli jistě, jestli bude chtít dělat masový zločin - tak policie byla samozřejmě logicky i blízko Filozofické fakulty na Palachově náměstí. A to je také ten důvod, proč tam policie byla za tři minuty. Za tři minuty po nahlášení střelby vchází do budovy první kriminalista, to znamená v civilu, který byl v tu danou chvíli v okolí fakulty. Minutu po něm vchází první prvosledová hlídka. A všichni se chovají mimochodem tak, a na tom už se asi shodujeme, jak mají, to znamená, jdou rovnou hledat střelce a bez čekání na posily prostě jdou do akce. A tady od této části si myslím, že už se shodujeme, že ta práce byla skutečně precizní.

Toliko vysvětlení k tomu, co nám bylo vysvětleno už 11. ledna a včera to bylo několikrát zopakováno. Já, jak říkám, rozumím tomu, že některým informacím se velmi těžko věří, zejména v kontextu té situace, jak ji nakonec známe a že víme, že pachatel vstoupil do budovy minutu předtím, než tam dorazila první hlídka.

K tomu, co tady ještě padlo, bych chtěl uvést, že na včerejším výboru pro bezpečnost si nejsem vědom, že by nebyla zodpovězena otázka, jakákoliv otázka, která tam padla. Měli jsme dokonce uzavřené jednání, kde nás policie seznamovala s dalšími podrobnostmi, které nemohly být veřejné, a opravdu si nepamatuji, že by některá otázka nebyla zodpovězena. Proto požadavek na zřízení vyšetřovací komise mi upřímně smysl nedává, nemluvě o tom, že máme přislíbeno, že se budeme moci seznámit s vyšetřovací zprávou policie, kterou známe jako tu začerněnou zprávu, potvrdili nám, že nám budou moci odčernit většinu věcí. Jediné, co zůstane skryto, jsou údaje o narození lidí, o kterých se tam bavíme, a zároveň údaje o taktice, která by případně mohla do budoucna podobným incidentům předcházet. Takže nemyslím si, že bychom tady měli v tuto chvíli nějaká bílá místa.

Netvrdím, že otázky nebudou vznikat dále, proto už i předseda výboru pro bezpečnost řekl, že se tímto tématem budeme dále zabývat na výboru pro bezpečnost a že tam důkladně probereme i tu začerněnou zprávu. Toto téma, řekl bych, má velkou pozornost. Velkou pozornost koalice, velkou pozornost opozice. Je to tragická událost, která v České republice nemá obdoby, a já bych byl moc rád, kdybychom k tomu takto přistupovali, abychom řešili tuhle situaci ideálně na výboru pro bezpečnost, kde, jak jsme včera mohli vidět, má přístup opravdu každý a dostává prostor úplně každý. Ale nevylučuji, pokud se skutečně najdou okolnosti, které budou natolik závažné, že se nakonec k vyšetřovací komisi nepřikloníme (přikloníme?). Jenom chci říct, že v tuto chvíli tam skutečně nevidím žádnou otázku, která by byla nezodpovězena. Všechno, i to, co třeba opozice kritizuje, že ty informace nedostala hned v tom lednu, dejme tomu, že je nedostala od 6. 6., tak to jsou informace, které v tuto chvíli možná nemáme fyzicky, dostaneme je, ale hlavně cokoliv, co bylo v těchto zprávách a bylo začerněno, jsme se včera měli možnost dozvědět.

Takže ještě jednou zopakuji, na včerejším výboru pro bezpečnost nebyla žádná nezodpovězená otázka a věřím, že na příštím výboru pro bezpečnost budou padat další otázky ve chvíli, kdy budeme mít černé na bílém a nezačerněné podklady od policie a budeme se k tomu moci dále ptát. Ale prosím i právě v souvislosti s tím, jaká je to tragédie, nesnažme se z toho dělat politickou záležitost. Pojďme v tomhle jednotně řešit to, co se udělalo špatně, pojďme jednotně řešit to, jakým způsobem do budoucna bychom tomu mohli zabránit. Zabránit společně. My jako legislativci bychom měli být partnerem pro záchranné složky, a ne že bychom se tady kvůli tomu měli pohádat. To je moje prosba na vás. Děkuji za čas.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Dále s přednostním právem, než budeme pokračovat v přerušené rozpravě, se přihlásila paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak, děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane místopředsedo klubu, pane poslanče Letocho, já jsem si tady rychle udělala poradu se svými kolegy, kteří jsou členy bezpečnostního výboru, samozřejmě jenom o věcech, o kterých mluvit mohli, to je jasné. A upozornili mě na to, že jste tady uvedl, prostřednictvím paní místopředsedkyně, celou řadu zavádějících a neúplných informací, to znamená, které podle vás zazněly, podle mých kolegů nezazněly včera na výboru. Tak já samozřejmě rozumím, že musíte, prostřednictvím paní místopředsedkyně, hájit tady pana ministra, ale při vší úctě k vám, vy nejste ani ministr vnitra, vy nejste ani policejní prezident, ani ten řídící operační důstojník. To není nic proti vám, na tom se určitě shodneme, prostřednictvím paní místopředsedkyně, byť by to bylo jediné, na čem se v tuto chvíli shodneme.

No, včera mí ctění kolegové, členové bezpečnostního výboru, poslanci za hnutí ANO, navrhli několik bodů usnesení, o kterých jste hlasovali. A navrhli i to, aby právě byla poskytnuta zpráva, ta odčerněná, o které jste mluvil, aby byl poskytnut záznam a tak dále. Proč jste to nepodpořili? Proč jste nehlasovali pro to usnesení? Co na něm bylo konfliktního? Proč jste nezvedli ruku? Všichni jste hlasovali proti! (Potlesk z řad poslanců ANO.)

A jestli je podle vás, pane poslanče, pane místopředsedo klubu, prostřednictvím paní místopředsedkyně, jestli je podle vás všechno tak v pořádku, tak zalité sluncem, to bych si netroufla tedy ani s obrovskou mírou pokory něco takového tvrdit na vašem místě, prostřednictvím paní místopředsedkyně, tak se přece nebudete bránit zřízení té vyšetřovací komise. Otevřete ten bod! Aspoň otevřete ten bod, nechte vystoupit Janu Mračkovou Vildumetzovou, nechte vystoupit Huberta Langa, nechte vystoupit Jiřího Maška, Petra Sadovského, nevím, na někoho jsem... Roberta Králíčka! Nechte je vystoupit, ať oni mohou říct svůj pohled na věc. Vy tady nejste žádný arbitr, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Vy nejste ten, kdo nám má říkat, jak to bylo a kde je ta pravda! (Potlesk z řad poslanců ANO.) Oni tam seděli a mají svou hlavu a své myšlenky a své názory a vůbec to tak nevidí. A vy nejste dokonce ani ten, prostřednictvím paní místopředsedkyně, kdo by nám tady měl říkat, jestli vyšetřovací komise bude, nebo nebude. O tom rozhodne tato ctěná Sněmovna. A tato ctěná Sněmovna, každý jeden poslanec včetně vás bude muset zvednout ruku, nebo nezvednout. My ji určitě zvedneme. My, poslanci hnutí ANO. A pak samozřejmě se běžte podívat těm pozůstalým do očí. I když si je nechci brát do úst, protože je to něco strašného, co bych nikdy jako matka a babička nechtěla zažít a neumím si to ani v tom nejčernějším snu představit. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A opět, než budeme pokračovat v přerušené rozpravě, ještě s přednostním právem pan Letocha, zastupující předsedu klubu STAN. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji ještě jednou za slovo. Máte pravdu, že nejsem policista, máte pravdu, že nejsem vyšetřovatel, jsem poslanec a člen výboru pro bezpečnost. Padly tady otázky z vašich úst, prostřednictvím paní předsedající, na které jsem chtěl jednoduše odpovědět, protože ty odpovědi padly včera několikrát a několikrát padly i toho 11. ledna.

A já ještě jednou říkám, co se týče zásahu, nikdo nikdy neřekl, že byl bez chyby. To neřekl nikdo. Co se stalo, nebo co se řeklo, je, že jsme pochválili policii za zákrok na Filozofické fakultě, na kterém jsme se všichni shodli, že byl skutečně profesionální a že s největší pravděpodobností zachránil řady dalších životů. Na tom jsme se shodli. Takže pokud bych se měl ještě vrátit k té informaci, k té vyšetřovací komisi, ano, já tady neříkám, jak to dopadne, máte pravdu, bude rozhodovat ctěná Sněmovna. Já jenom říkám, kdy pro mě by byla tato vyšetřovací komise přijatelná, a zároveň, jestli jste si všimla, jsem nevyloučil, že by nebyla pro mě přijatelná. Já jsem pouze řekl, že v tuto chvíli nevidím otázku, která by byla nezodpovězená, a tedy důvod, proč by měla být ta vyšetřovací komise vytvořena. To je jediné, prostě ten důvod tady není. Zároveň jste v úvodu řekla, že jsem řekl nějakou nepravdu ve své řeči, ale žádnou jste nezmínila. Velmi těžko se pak na to reaguje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP