(9.40 hodin)
(pokračuje Petr Letocha)

Já jsem před včerejším výborem pro bezpečnost poslouchal zhruba dvouapůlhodinový záznam toho výboru z 11. ledna. Protože řada těch otázek se bohužel toho půl roku táhla jako červená nit celým příběhem a vznikaly tak možná zbytečné dedukce, které škodily jak vyšetřování případu, myslím tím, jak co se týče toho mediálního pohledu. Ale pořád tvrdím, že bychom v tomhle měli být kontinuální, to, že bychom měli společně se snažit zjistit ty chyby, ptát se na to na výboru pro bezpečnost - což se ale stalo. Všechny otázky, ještě jednou to řeknu, byly zodpovězené, a proto v tuto chvíli opravdu nevidím důvod pro zřízení vyšetřovací komise.

A ještě bych se chtěl vyjádřit k tomu, jak jste mě tady osočovala, že nejsem ten, ten a ten. To ale přece prosím neznamená, že nemám právo mluvit v této Sněmovně. Jsem místopředseda poslaneckého klubu, chtěl jsem reagovat na vás s přednostním právem, stejně tak jako vy jste svého přednostního práva využila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Já bych chtěla samozřejmě při absolutním respektu s přednostními právy jenom upozornit na to, že jsme ve třetím čtení bodu správy voleb, tak jenom prosím, abyste toto reflektovali.

A nyní paní předsedkyně Schillerová, než budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Děkuji.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Ano, reflektuji to, paní místopředsedkyně, takže odpovím už jenom jednou větou. Dnes podám návrh na svolání mimořádné schůze s jedním jediným bodem: vyšetřovací komise. Otevřete ten bod. Protože určitě vnímáte, pane poslanče Letocho, prostřednictvím paní místopředsedkyně, určitou nerovnováhu v tom, když vy tady prezentujete jednání bezpečnostního výboru, jehož jste členem, a odpovídat vám mohu jenom já, která nejsem členkou. To znamená, otevřete ten bod. Nebojte se ten bod otevřít. Vystavte se té diskusi s mými kolegy, kteří jsou na to experti. A pak rozhodne Sněmovna o tom, zda bude zřízena vyšetřovací komise. Bude to vaše svědomí, vaše zodpovědnost. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní budeme pokračovat v přerušené rozpravě. Eviduji zde faktické poznámky. Jenom upozorňuji, že faktické poznámky mohou být pouze k rozpravě k bodu správa voleb. Dnes jsme ve třetím čtení. Žádné jiné faktické poznámky nebudou připuštěny.

Takže nyní s faktickou poznámkou prosím pana poslance Berkiho. Ten není, takže další s faktickou poznámkou je paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, kolegové, chtěla bych se zeptat. My v tuto chvíli projednáváme korespondenční volbu ve třetím čtení, kterou nám předložilo 15 poslanců, a já tady vidím pouze jednoho poslance z daných předkladatelů. On tady vystupoval pan Michálek, na kterého chci, vaším prostřednictvím, právě reagovat. Velmi bych tady chtěla otevřít právě otázku sčítání hlasů. Ty hlasy se budou připočítávat čtyřem - s největší pravděpodobností čtyřem - největším krajům. V původním návrhu byl kraj Moravskoslezský a Středočeský a v pozměňovacím návrhu přibyl ještě kraj Jihomoravský a hlavní město Praha. Já bych tady chtěla otevřít tuto otázku, protože si myslím, že je opravdu klíčová a důležitá, protože není přece možné, aby to bylo vůči těm ostatním deseti krajům... Já k tomu mám hotovou i jasnou, přesnou analýzu, která ukazuje, o kolik mandátů těch deset krajů přijde a jak bude velmi rozdílné, že například ve velkém kraji vám bude stačit 40 000 hlasů na získání mandátu a v menším kraji 60 000 hlasů.

Vidím tady předkladatelku pouze Lucii Potůčkovou. Myslím si, že jste si vy dali pevné hlasování dnes na 13. hodinu. A já vás vyzývám, aby tady byli všichni předkladatelé, protože já bych s touto analýzou chtěla vystoupit a chtěla bych ji tady velmi intenzivně s vámi diskutovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou - pan poslanec Bělobrádek, kterého zde nevidím. Nyní pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za vaše slovo nebo za moje slovo. Jsem trochu unaven, my jsme skončili zastupitelstvo v půl páté ráno.

Připomínám, že opravdu my teď tady projednáváme korespondenční volbu ve třetím čtení. Vy jste teď jako koalice tady nastavili zase úplně novou dimenzi toho projednávání. Vy jste dali pevný čas na 13 hodin s tím, že si tedy vyslechnete ty naše argumenty. To tady říkal Jakub Michálek, že si cení věcné debaty. A místo toho tady vidím jednoho ministra... Jenom jeden ministr je tady, který ještě nedává pozor... (Ministr Šalomoun hovoří v uličce s poslankyní Válkovou.) Z předkladatelů je tady jenom kolegyně Potůčková, ostatní nevidíme. A jinak je tady úplně prázdno. A nový pan poslanec Martin Dlouhý. A to je všechno. A pak jak se bude blížit ta 13. hodina, tak sem všichni poslanci a celá vláda nakráčí a budete hlasovat. To je prostě jakoby nový trend, který vy teď jste tady zavedli. To znamená pevný čas - a všichni vědí, že do 13 hodin tady vůbec nemusejí být, můžete si dělat, co chcete, a my si tady můžeme říkat, co chceme. Neplatí teze, že vy vnímáte ty argumenty, protože vy je neslyšíte. Vždyť vás je tady osm, nebo kolik? Osm a jeden ministr. Nezlobte se na mě, tohleto je nedůstojné. Nedůstojné, abyste tímhletím způsobem projednávali takovou věc. A pak voličům, občanům namlouvali: my jsme poslouchali opozici. Takže tohleto se mi nelíbí.

Stejně tak se mi nelíbí zneužití přednostního práva, kdy se tady bavíme úplně o něčem jiném, což je klíčová věc. Mimochodem, tady vidíte ten kontrast, vy tady máte korespondenční volbu, ale ti lidé řeší úplně něco jiného.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Volný. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. Kolegové, kolegyně, já to budu říkat podruhé. Sice chcete tady - pan kolega Michálek tu není, ale mě opět iritoval ten jeho projev, kdy se slzami v očích vykládal, jak ti studenti v zahraničí a jak ti lékaři, kteří nosí prapor našeho umění a pracují v zahraničí, nemůžou volit, a že lidi říkají, proč ta opozice tomuto brání? Pane kolego Michálku, vaším prostřednictvím, paní předsedající, tomu já bych přece nikdy nechtěl bránit. Ale ten váš paskvil, který obsahuje, že můžou volit ti, co se před dvaceti lety vystěhovali, a jejich děti a jejich vnoučata... To je ten paskvil.

A pak ta drzost, kterou vy máte, srovnávat to, co tady projednáváme, s německou korespondenční volbou. Znovu opakuji, pokud by to byla stejná volba, kterou vy tady prosazujete, tak já jako syn německé matky bych volil do Bundestagu a volily by i moje děti a moje vnoučata. Mluvte pro ty lidi pravdu a nelžete! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kohoutek. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Dobrý den. Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych se chtěl vyjádřit, respektive doplnit a navázat na moji kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou. A chtěl bych se zeptat zejména těch zástupců Starostů a poslanců z vládní pětikoalice, kteří jste z těch menších regionů, z malých obcí: Vám se líbí současné rozložení rozpočtového určení daní, kdy většina peněz jde do obcí, respektive do měst, které jsou v jednoznačné menšině? Vám se líbí, že dnes čtyři největší kraje mají 92 poslanců?

Při různých analýzách nám vychází, že kdyby volilo ze zahraničí až 300 000 voličů, tak je to zhruba 5 % hlasů, respektive 5 % mandátů, takže se bavíme až o 10 mandátech, které půjdou do čtyř největších krajů. Vy jste se nad tím nezamysleli, vy, pětikoaliční poslanci z těch malých a menších krajů, že tu může nastat situace, že k 92 poslancům, kteří spadají do čtyř největších krajů, přibude osm, devět a čtyři kraje v této zemi budou de facto mít většinu v této Poslanecké sněmovně? To je ta vaše úprava koheze a podpora malých regionů a krajů? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP