(11.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

V rámci stanoviska našeho klubu bych, protože vím a jsem velmi ráda, že se uskutečnila ta pracovní skupina, kam ponejvíce byla vždy přizvána naše paní předsedkyně spolu s Radkem Vondráčkem, předsedou ústavně-právního výboru, a my jsme tady dnes mnohokrát už v rámci faktických poznámek hovořili o tom, že tedy rozdělení světa nebude pouze na dvě části, to znamená, že hlasy ze zahraničí se nebudou pravděpodobně, pokud projde ten pozměňovací návrh, přičítat pouze Moravskoslezskému kraji a Středočeskému kraji, ale ještě tam přibyla Praha a kraj Jihomoravský. A já toto opravdu nepovažuji za rovné a spravedlivé. Když tady dnes hovořil pan Bělobrádek, prostřednictvím paní předsedající, řekl, že mu nevadí, že se ty hlasy nebudou přičítat do Královéhradeckého kraje. Asi přece nemusím připomínat, že počet voličů rovná se počet mandátů. Tyto čtyři největší kraje mají již dnes v této Poslanecké sněmovně 94 mandátů. Takže pokud tato vláda hovoří o rovnosti, tak by měla být ta rovnost i v rámci započítávání těchto hlasů v rámci všech regionů.

Já jsem si na to nechala zpracovat kompletní analýzu, se kterou bych vás v tuto chvíli v krátkosti chtěla seznámit. Co mě mrzí, je, že když se rozhlédnu, tak tady opravdu vidím jednotky vládních poslanců, protože si myslím, že někteří vládní poslanci asi vůbec netuší, pro co budou ve 13 hodin hlasovat. Příští rok budou volby do Poslanecké sněmovny. A každý kraj tady obhajuje i ty regionální problémy. Každý poslanec tady zastupuje i ten svůj kraj. A pokud se podíváte na tu analýzu, já se k ní za chvíli dostanu, tak uvidíte, o kolik mandátů právě těch deset menších krajů, kam se ty hlasy nebudou přičítat, o kolik mandátů přijdou. Budu vycházet z voleb, které byly poslední sněmovní volby. Je jasné, že jsem musela z některých údajů vycházet. A vy víte, že kolikrát malý počet hlasů může udělat tu tabulku ohledně toho, kdo získá ten mandát, tak to může dopadnout úplně jinak. Ale v tuto chvíli budu vycházet z voleb, které se uskutečnily v roce 2021.

V úvodu bych chtěla říct, že odhady, kolik lidí dnes žije v zahraničí a kolik by mohlo v rámci korespondenční volby volit, tak ten odhad je kolem 500 000. Ale v odůvodnění pozměňovacích návrhů je uvedeno 634 700 voličů: západní Evropa 181 000, ostatní Evropa 202 600, Amerika 183 700 a ostatní svět 67 400. Ale autoři neuvádějí postup, jak k tomuto číslu došli. Takže pokud by mi na toto někdo mohl odpovědět?

Je jasné, že varianty, které v tuto chvíli budu předkládat, tak když tady v tuto chvíli říkáme, a vy tady, že by mohlo být až 634 700 voličů, tak já řeknu, že by to byla varianta 300 000 voličů. Tak co by to způsobilo v rámci sněmovních voleb roku 2021 podle toho návrhu, který vy v tuto chvíli předkládáte? Středočeský kraj plus 3 mandáty, Jihočeský kraj minus 1 mandát, Plzeňský kraj minus 1 mandát, Karlovarský kraj minus 1 mandát, Ústecký kraj minus 1 mandát, Královéhradecký kraj minus 1 mandát, Jihomoravský kraj plus 4 mandáty, Olomoucký kraj minus 1 mandát, Zlínský kraj minus 1 mandát a Moravskoslezský kraj žádný mandát. Vycházím, znovu říkám, z těchto údajů. To znamená, že do těchto velkých krajů by šlo sedm mandátů a těm deseti menším krajům by se těchto sedm mandátů vzalo.

Také bych se, prostřednictvím paní předsedající, chtěla paní Potůčkové zeptat, jakým způsobem dojde k rozdělení těch čtyř částí toho světa? Protože víme, že nejvíce voličů je právě z Evropy. Takže kdybych byla v té skupině čtyř krajů, tak bych si určitě přála, aby to byl popřípadě ten kraj, který dostane tu prioritu, že k němu se budou připočítávat hlasy právě z Evropy, tak to bude největší počet těchto hlasů. Takže chtěla bych se zeptat, jak i toto bude technicky vyřešené.

A tady bych chtěla říct, že v současné době čtyři největší kraje - Praha, Středočeský, Jihočeský a Moravskoslezský - reprezentují méně než polovinu obyvatel České republiky, je to 5 024 000 obyvatel cca z celkových 10 516 707 obyvatel, to je 47,78 % obyvatel. A znovu říkám, že v roce 2021 tyto čtyři kraje obdržely 94 mandátů, což je víceméně vyrovnané. V té variantě 300 000 voličů se ten podíl vychyluje ve prospěch těchto krajů. Ve stejném poměru obyvatel by najednou dostali alokováno 101 mandátů. Ale co je na tom úplně to nejhorší, je to, že poslanec z Jihomoravského kraje by zastupoval 44 000 obyvatel a v Karlovarském kraji by to bylo 63 300 obyvatel. To znamená, že voliči z Karlovarského a z těch menších krajů by byli reprezentováni méně, což popírá princip spravedlivé reprezentace.

Navíc malé kraje jsou diskriminovány pouze kvůli jejich velikosti. Může pan poslanec Drahoslav Ryba za to, že je z Kraje Vysočina? Můžu já za to, že jsem z kraje Karlovarského? Může pan Hubert Lang za to, že je z kraje Plzeňského? Vám připadá tento princip... To je ta rovnost, o které vy tady hovoříte? Já chápu, že jste potřebovali připravit rychle návrh tohoto zákona. Ale nemůžu se v žádném případě ztotožnit s tím, aby tam ta rovnost nebyla zaručena. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP