(11.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Ano, vy můžete reagovat tím, že v minulosti to bylo nastavené tak, že se jeden kraj losoval. Za ty poslední roky byl jednou vylosován kraj Ústecký, kraj Středočeský a ještě jednou kraj Středočeský. Ale těch voličů bylo 13 000. V tuto chvíli se očekává, že to číslo bude daleko větší.

No a nyní bych se ráda věnovala tomu, že tady máme sousední Rakousko, které má skvěle nastavené, jakým způsobem přiřadit hlas voliče ze zahraničí do konkrétního okrsku, což je velmi důležité. Český občan, když volí a případně žije v zahraničí, má stále nějaké vazby na konkrétní místo v České republice. Může se jednat o poslední místo trvalého pobytu, obec, kde dotyčný vlastní nějakou nemovitost, nebo jednoduše místo narození, kam by se hlas onoho voliče v zahraničí započítal. Takové řešení by české volby rozhodně zefektivnilo. A bylo by především rovné a spravedlivé.

Případ Rakouska a územní alokace hlasů ze zahraničí. V Rakousku jsou hlasy ze zahraničí při parlamentních volbách započítány specifickým způsobem. Je zde registr voličů. Rakouští občané žijící v zahraničí, kteří mají zájem hlasovat v parlamentních volbách, se musí předem registrovat na rakouském konzulátu nebo prostřednictvím elektronického systému a získat voličský průkaz, který jim umožní hlasovat poštou. O voličský průkaz lze požádat písemně nebo ústně osobním dostavením (se) na příslušném úřadě. Mnoho měst a obcí vám také nabízí možnost zažádat o voličské průkazy online. Když volič v zahraničí musí být přiřazen k nějaké obci v Rakousku, a to i ti, kteří žijí v zahraničí dlouhodobě, za domovskou obec je považována ta, ve které konkrétní volič byl hlášen naposledy před vystěhováním se z Rakouska. Mám tady jasně znázorněn ten proces, jak se určuje, která obec by to měla být. Takže já si myslím, mohu pokračovat v tom, jakým způsobem je to nastavené v Rakousku, a jsem přesvědčena o tom, že by to takto mělo být nastavené i v České republice.

Já znovu říkám, že to, že se tady předkládá korespondenční volba, to, že se tady předkládá tento návrh na absolutní sílu. Mně je především líto to, že vám je úplně jedno, že je naším úkolem nás zákonodárců, abychom udělali všechno pro to, aby lidé měli důvěru ve volby jako takové. A vy tím, jakým způsobem teď postupujete, jakým způsobem teď konáte, tak jsem přesvědčená, že jdete úplně opačnou cestou. Myslím si, že ten návrh by se měl vrátit do druhého čtení. Myslí si to celý náš poslanecký klub. A měly by tam být zapracovány především tyto věci, které by měly zachovat tu rovnost v rámci celé České republiky.

Jestliže se chcete tedy dostat do situace, že čtyři kraje budou mít nadpoloviční většinu vlády v této Poslanecké sněmovně, já to opravdu považuji za velmi neférové a nespravedlivé. A byla bych velmi ráda, abyste se nad tím opravdu zamysleli. A jestliže tady paní Potůčková říká, že pozměňovací návrh, který je zde předložen, že byl konzultován s našimi kolegy, tak ano, konzultován mohl být, ale Radek Vondráček i paní Alena Schillerová jasně řekli, že ty hlasy by se měly přičítat do všech krajů. A není možné, aby se to přičítalo pouze do těch čtyř největších krajů.

Říkám to znovu, doufám, že mi na to někdo odpoví, paní Potůčkovou tady v tuto chvíli nevidím, jestli by mi mohl i někdo odpovědět, jakým způsobem podle toho návrhu tedy bude ten svět rozdělen na ty čtyři části. A který kraj, to se asi tedy bude losovat, dostane, bude mít Evropu? Mě by to jenom zajímalo, jestli to tedy bude losem, nebo jestli už je to nějakým způsobem předem určené.

Zároveň bych chtěla říct, že jsem opravdu zvědavá, jakým způsobem se tato Poslanecká sněmovna a především vládní poslanci postaví k tomu pozměňovacímu návrhu v rámci lidí nevidomých a zrakově postižených, kde jsme předložili návrh. Já bych chtěla poděkovat z tohoto místa panu ministrovi vnitra, protože dal k dispozici lidi z Ministerstva vnitra, kteří vypracovali a pomohli se zpracováním tohoto pozměňovacího návrhu. A to je další aspekt té rovnosti, že když vy tady z tohoto místa hovoříte, že chcete, aby byla rovnost voleb pro lidi, kteří žijí v zahraničí, tak jsem přesvědčena o tom, že byste tu rovnost především měli zajistit pro zranitelné osoby, které žijí v České republice, a to jsou lidi nevidomí a slabozrací, kteří dnes, pokud chtějí volit, musí jít do volební místnosti s asistentem. A ten náš návrh zavádí, že prostřednictvím QR kódu budou moci volit samostatně, svobodně, tajně. A myslím si, že už by bylo určitě dobře i z důvodu všech elektronických nástrojů, aby to bylo umožněno.

Moji kolegové z mého poslaneckého klubu mně říkají, že ten návrh nebude ze strany pětikoalice podpořen. Jsem opravdu zvědavá, kdo bude dávat tady ta stanoviska. Jestli to bude pan ministr vnitra. Já si myslím, že by měl, protože kompetenčně ten zákon spadá pod Ministerstvo vnitra. A opravdu budu velmi bedlivě sledovat, jaké stanovisko bude u tohoto pozměňovacího návrhu.

Přesto si dovolím z tohoto místa znovu zopakovat návrh na vrácení tohoto zákona do druhého čtení, a to především z důvodu, který jsem se tady snažila vysvětlit i danou analýzou i danými podklady, že není možné, aby se ty hlasy přičítaly pouze čtyřem krajům a nebyla zaručena rovnost, o které vy tady hovoříte, a byla by velká diskriminace právě těch deseti menších krajů, které za to nemůžou, že jsou malé, že jsou menší.

Takže já vás znovu žádám z tohoto místa, abyste reagovali na moje vystoupení z řad vládní koalice, abyste mi odpověděli na dotazy, které jsem tady z tohoto místa vyslovila. A zároveň abych vás opravdu z tohoto místa požádala o to, abyste se zamysleli nad tím, že naším úkolem je udělat vše pro to, aby lidé měli důvěru ve volby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP