(12.00 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Já se domnívám, že jsem tady řekl ty základní principy jako zástupce navrhovatelů, vyjádřil jsem se k základním připomínkám, které se ve všech třech čteních objevovaly v rozpravě a samozřejmě prosím poslankyně a poslance o zvážení, zda korespondenční volbu jako institut prohlubující možnosti demokratické volby ze zahraničí dnes podpoří tady v Poslanecké sněmovně. Koneckonců naplňovali bychom tak vlastní programová prohlášení obou předchozích vlád. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Děkuji za vystoupení panu ministrovi vnitra. Já tedy musím říct, pane ministře, že třetí čtení tohoto zákona o korespondenční volbě probíhá třetí den, to znamená dvě středy a jeden pátek, a vy poprvé tady jako ministr vnitra vystupujete. Takže myslím si, že začátek vašeho projevu byl, že jste opakoval to, co už jste tady říkal. Já určitě děkuju za reakci, určitě vám to napsali lidé z ministerstva, i podle toho, jaký jste řečník, tak vypadalo, jak jste to tady hezky pomalu četl. Ale pane ministře, jestli vy mi tady řeknete, že to, že se budou přičítat ty hlasy dvěma nebo čtyřem krajům, že ta informace, že se odeberou ty mandáty těm deseti krajům, že je lichá, no já nevím, jestli spolu zase chceme vést tu matematiku, no. Tak počet voličů rovná se počet mandátů. A jestliže ti voliči se budou a dají se a navýší se počet voličů v těch velkých krajích, tak je jasné, že se těm krajům navýší i ty mandáty, a protože těch mandátů je pouze 200, tak je jasné, že ty mandáty se vezmou těm deseti krajům. Já si myslím, že to je jasné, že to je pochopitelné a že z vaší strany by mělo být naopak úsilí o to, protože vy pořád říkáte, že to musí být, a je to správně, že to musí být spravedlivé. A jestliže by to mělo být spravedlivé, tak by to mělo být tak, aby se ty hlasy připočítávaly úplně všem krajům. A tak jak to uděláte, je na vás. Vy jste ministr vnitra. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Berenika Peštová, poté pan poslanec Jiří Mašek. Vaše dvě minuty, paní poslankyně. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych také chtěla zareagovat na pana ministra Rakušana. Pane ministře, vy jste vynikající rétor a je pravda, že ze začátku to vypadalo tak, jako kdyby šlo o to, aby to volební právo vůbec měli, a ke konci už jste tedy tu zatáčku vybral a řekl, že to právo oni mají, že je to vlastně nadstandard nebo komfortnější volba pro ně. Ale říkám, že ze začátku to vypadalo tak, jako kdybychom se tady bavili o tom, že žádné právo nemají.

Nikdo z nás nevíme, o kolika lidech se bavíme, protože ta RIA nebyla zpracovaná, takže tady jenom fabulujeme.

Já sama jsem tam dala ten pozměňující návrh, vy jste ho ve své řeči zmiňoval, ohledně toho, aby prokázali svůj vztah k dané zemi. Já jsem to nemyslela vůbec ve zlém. Já jsem to tam dávala z předběžné opatrnosti, protože říkám, je tady další zákon, který je připravený, je už tady ve Sněmovně a bavíme se o tom, že se bude nadělovat občanství třetí a čtvrté generaci. Nikdo z nás nevíme, jak to dopadne, protože vidíme, jakým způsobem ta legislativa tady prochází. A to, že se tady bavíme ve třetím čtení? No my jsme se chtěli bavit i v prvním i ve druhém, ale první i druhé probíhalo stejným způsobem, to znamená pevně zařazené hlasování, povídejte si tady co chcete a my potom přijdeme a odhlasujeme vám to. Takže až teprve teď ve třetím čtení ze začátku tady se mnou chvilku polemizoval pan poslanec Bělobrádek, prostřednictvím paní předsedající, a paní poslankyně Potůčková, ale stejně mi neodpověděli. Prostě ty odpovědi mě neuspokojily. Protože já tam opravdu nespatřuji nic, co by v tom pozměňujícím návrhu bylo proti nim diskriminační ať k jedné, či druhé straně, protože volit můžou všichni, to se shodneme. A to, že můžou volit korespondenčně, je jakoby - pan Bělobrádek by řekl nestandardní, já říkám nadstandardní, protože si myslím, že to je nadstandardní metoda, protože se nemusejí zvednout, nemusejí nikam dojíždět.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Jiří Mašek nyní vystoupí s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Strýček. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, řekl jste ve svém příspěvku, že se nerozšiřuje okruh voličů. Pokud to tak bude, bude to dobře. V minulosti volilo 14 000 voličů v zahraničí, pan Michálek dnes tady řekl, že předpokládá 140 000, což je desetkrát víc. Nic proti tomu, aby ti pracující, studenti tam volili, ale jde o to, aby se nenamnožili novovoliči nějak nekontrolovaně.

Já jsem se chtěl zeptat, co bude potřeba pro aktivní žádost o zápis do zvláštních seznamů voličů na zastupitelských úřadech. Nebude stačit jenom prohlášení? Aby to nedopadlo s prohlášením o občanství podobně jako třeba s prohlášením o pohlaví. Tentokrát občan ano, příště třeba ne. Čili na to jsem se chtěl zeptat.

Mimochodem, proto jsme chtěli pojistku ve formě tří pozměňujících návrhů a chtěli jsme o ně požádat. Byla to vylepšení, aby se zaznamenávalo datum a čas přijetí těch obálek na zastupitelském úřadu, což je naprosto nekonfliktní. Chtěli jsme, aby tam byl identifikován ten vyzvedavatel, co bude vyzvedávat těch jeden plus sedm dokumentů pro volbu. To je velmi důležité. Chceme, aby byl identifikován a aby tam samozřejmě zůstaly ty plné moci a byly tam elektronicky zaznamenány. Dále jsme chtěli ověřený podpis na identifikačním lístku při odesílání volební obálky. Já si myslím, že to je tak naprosto zásadní záležitost a že tím by všechny úvahy o možných podvodech odpadly. Mimochodem, může tady hrozit sběr plných mocí třeba i za úplatu, s tím, že potom si vyzvednu až těch osm lístků a mohu je vhodit nekontrolovaně za ty voliče. Vysvětlete mi, že tohleto není možné. Je to možné. Takže na to mi prosím odpovězte.

Nestihl jsem všechno, ještě se přihlásím. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Strýček s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Strýček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl krátce zareagovat na pana ministra ve dvou věcech.

V prvé řadě bych mu rád položil otázku, na kterou nám tady vůbec nebylo odpovězeno, já jsem ji také předkládal několikrát, a to proč tedy z toho velkého zákona o výkonu správy voleb, který má účinnost od 1. 1. 2026, byla vyňata tato korespondenční volba již s účinností 2025. Na to nám nikdo dodnes neodpověděl, proč se tomu tak stalo. My samozřejmě tu odpověď známe. Pokud ještě budu mít možnost vystoupit, tak se o tom zmíním.

Druhá věc je krátká reakce na tu názorovou změnu, respektive na to, co jste tady řekl, že korespondenční volba nebyla nikdy zpochybněna. No ona byla zpochybněna. Ona byla dokonce zpochybněna pracovníky Ministerstva vnitra, kteří v připomínkové zprávě Ministerstva vnitra pro koaliční radu minulé vlády ke korespondenční volbě, ta zpráva je ze dne 9. 4. 2012, vyjmenovali a uvedli rizika, která s sebou může korespondenční volba přinést. Já je tady nebudu citovat všechna, ale to nejpodstatnější je to, že i podle názoru samotného ministerstva není možno zajistit ústavně garantovanou tajnost hlasování, protože volič provádí hlasování v takzvaném nekontrolovatelném prostředí mimo volební místnost. Mě tedy zaráží právě ten názorový přerod, že v důvodové zprávě k této novelizaci zákona, kterou, předpokládám, vypracovalo také Ministerstvo vnitra, se najednou uvádí, že korespondenční volba je v souladu s ústavou. Takže kdybyste mi mohl vysvětlit tady ty dvě změny. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou a poté bude na řadě paní poslankyně Peštová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP