(12.10 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Pan ministr, když vystoupil, tak si jistě byl vědom toho, že svým vystoupením vyvolá sérii faktických poznámek. Přesto děkuji za to, že vystoupil a že vlastně se zapojil do debaty. Já mám dvě krátké připomínky. Dvakrát použil pan ministr slovní obrat, že obava je zcela lichá. Do budoucna to pro mě bude znamenat, že vždycky, když pan ministr řekne, že je nějaká obava lichá, abych zvýšil svou pozornost. Protože jestliže řekl, že obava opozice v tom smyslu, že může dojít k tomu, že ten volební lístek vhodí do obálky někdo jiný, je lichá, tak to přece popírá skutečnost. Co je nepředstavitelného na tom, že se volební dokumenty pošlou na nějakou adresu, tam to někdo sesbírá a už to tam naháže sám a dá do poštovní schránky? To je prostě slabina korespondenční volby a bylo by férovější si to přiznat a bavit se na této úrovni, a ne někoho přesvědčovat, že je ta obava lichá. To je demagogie. Nebo newspeakem a novou řečí - to je dezinformace. Takže to je dezinformace o tom, že tady nemůže dojít k obcházení.

Stejně tak pan ministr řekl, že obava je lichá, co se týče změny v těch krajských výsledcích voleb. To není... to byla analýza, to, co tady četla Jana Mračková Vildumetzová, to je fakt. V případě, že se naplní to, co předpokládají předkladatelé, dojde k navýšení počtu voličů, ti budou připočítáváni pouze do čtyř krajů a ty čtyři nejsilnější kraje posílí na úkor těch krajů malých. Předtím tam byly kraje dva a to bylo ještě horší, protože ty hlasy z ciziny by mohly způsobit i personální změny v obsazení Sněmovny, protože díky názorové disproporci a voličské disproporci by tam zkrátka byly zvoleny jiné subjekty. (Předsedající: Čas.) Já se přihlásím ještě jednou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Peštová je přihlášená k faktické poznámce, poté pan poslanec Bělica. Máte slovo, paní poslankyně. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem tam ještě měla jednu připomínku. To bylo ohledně toho, když jste to srovnával s tím, že u nás taky můžou lidi volit, když mají voličský průkaz. Tak samozřejmě mohou volit, když mají voličský průkaz, ale pokud budu volit - budou to volby v zastupitelství (?) nebo respektive ty komunální - politika, tak můžu volit jenom v místě trvalého pobytu. To znamená, v daném městě můžu volit u jakékoliv okrskové komise, ale nemůžu volit nikde jinde, jenom v daném městě, kde mám trvalý pobyt. Když to budou krajské volby, tak opět jsem zase limitovaná tím, že můžu volit kdekoliv v daném kraji, kde mám trvalé bydliště. Když to budou eurovolby, můžu volit po celé republice, protože kandidátka je jenom jedna. A takhle je to vždycky vyselektováno a řečeno, kde můžu jak volit.

Takže říkám, takže se opět vracím k tomu, že když vy jste přicházeli s touto novelou zákona jako poslaneckou iniciativou, tak jste to vlastně obhajovali tím, že vám jde o lidi, kteří jsou tam na Erasmu, kteří jsou tam na práci, budou se vracet, bude se nám vracet vlastně, dalo by se říct, inteligence, která bude víc obohacena o ty zkušenosti, s tím já plně souhlasím. Ale proto vidím, že není tam absolutně žádný problém, proč by nemohli splnit tu podmínku, kterou já jsem dala. Pokud tedy opravdu to myslíte vážně, tak byste nemuseli ani bazírovat na tom roce 2025, ale můžete to klidně posunout na rok 2026. Protože s takovouhle vehemencí, jako to ženete teď, tak jste to v minulém období nehnali. To znamená, že teď máte větší motivaci, než jste měli v minulém období. Ale já se samozřejmě můžu ptát, jaká ta motivace je. Jestli to je obava z toho, abyste se zpátky dostali do Poslanecké sněmovny, nebo ne.

Takže to je jedna věc, která mě tam zaráží. A ta druhá, říkám, pro ně není absolutně žádný problém prokázat ten vztah k dané republice při této nadstandardní metodě. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Bělica. Nevidím ho tu. Nyní je na řadě paní poslankyně Knechtová s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych také měla dotaz na pana ministra, protože jsme v době, kdy šetříme každou korunu, zajímáme se o úspory ve státním rozpočtu, a vlastně novela zákona o správě voleb určitě bude mít vliv i na veřejné finance. Zatím předkladatelé tohoto zákona na tuhletu otázku vůbec neodpověděli. A bylo by dobré se podívat i na ty finanční výdaje z jednotlivých kapitol, protože samozřejmě to zasáhne dle mého názoru určitě rozpočet nejenom Ministerstva zahraničních věcí, ale i rozpočet Ministerstva vnitra. A já bych velmi ráda taky slyšela ta čísla, to znamená, o jakém navýšení se s ohledem na tuhletu novelu zákona bavíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Pan poslanec Vondráček vystoupí s faktickou poznámkou a poté se připraví pan poslanec Mašek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. No, já bych zkrátka apeloval na nějakou aspoň postojovou konzistentnost v této věci. Jestliže váš argument proti pozměňovacímu návrhu Jany Mračkové, proti QR kódu, že je tam nedostatek, že nemohou zatrhnout nebo vyznačit preferenční hlasy, a že to tedy má ještě nějakou chybu, takže ten návrh možná nepodpoříte - to bych se chtěl zeptat, jestli ho podpoříte vy, pane ministře? - tak jestliže kvůli nedokonalosti nepodpoříte nějaký návrh pozměňovací, tak přece nemůžete podpořit ani ten návrh zákona, když vám tady ukazujeme jasně nedokonalost, která spočívá v nerovnoměrném rozdělení hlasů pouze do čtyř největší krajů. To je zkrátka nedostatek té právní úpravy. A vy víte, že jsme na těch jednáních, která jsme vedli s koalicí, hned na začátku říkali, a byl to návrh myslím kolegy Maška, že by se to tedy mělo spravedlivě rozpočítat na všech 14 krajů, nebo by ty hlasy měly jít tam, odkud ten daný člověk pochází, má nějaké kořeny, má tam třeba nemovitý majetek, má tam rodinu. To byly všechno relevantní argumenty, jste nám řekli, ale už jsme byli ve fázi po prvním čtení, už to máte nějak napsané, bylo by to pracné, a tak se od toho upustilo. To je jediný argument. A já na to říkám, to je proto, že se to tady tlačí takovou silou a v tak nehorázném spěchu, o kterém ještě budu mluvit, že zkrátka nějaké rozumné návrhy už jsme přijmout nemohli.

A ještě mě zarazila jedna věta u pana ministra, když tvrdil, že přece nikde v zákoně není, že to není tak, že ten náš systém je, že je to designováno tak, ten volební systém, že se volí z regionů, že máme - že je to vlastně celostátní volba. Já bych jenom upozornil na to, že jste z hnutí STAN a hnutí STAN bylo nejhlasitějším odpůrcem, a já si vsadím, že i vy byste našel nějakou svoji řeč na to téma, kdy jsme my navrhovali, aby byl jeden spravedlivý volební obvod, tak jak to vlastně (Předsedající: Čas.) požadoval i Ústavní soud. Nebo...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní zatím jako poslední s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Tak řadu z toho už řekl kolega Vondráček o tom možném přerozdělení do všech krajů, které jste neakceptovali na té pracovní schůzce a které by bylo jediné řekněme trochu spravedlivé, a k tomu nechci už mluvit. Ale chci mluvit k té možnosti zneužití těch volebních lístků a k těm - znovu zdůraznit - našim pozměňovacím návrhům, aby tomu tak nebylo. To znamená, aby byl přesně identifikován ten člověk, který si jde vyzvednout ty lístky, předpokládám, že jich většinou bude vyzvedávat osm, bude tam s plnými mocemi. Tak to je jedna věc. A potom opravdu hrozí, pane ministře - nebo mně řekněte tu pojistku, že tyto lístky nevyužije ten, co je vyzvedne, a nehodí je sám.

A potom tam mám jednu věc. V porovnání s tím, jak je to v současnosti, ty volby doma. Ano, dneska si taky někdo může vysbírat lístky od okolí, ale rozhodně už je nemůže v té volební místnosti za ty lidi někam vhodit. Proto my tam doporučujeme pojistku v tom ověřeném podpisu. Bylo by to jednoznačné. Divím se, proč se tomu tak bráníte, a ta diskuse by v tomhle odpadla.

A nezlobte se, vysvětlete mně, v čem není možné si od lidí koupit plné moci k tomu vyzvednutí těch lístků. Já vím, že takhle uvažovat asi není správné, ale prostě ta úvaha si myslím, že namístě je a že takhle o ní může někdo uvažovat a může ji zneužít, protože s tím se dá kupčit. Ten člověk nemusí nic posílat pro někoho za drobnou úplatu nebo třeba i za pivo, anebo z toho, že ho má rád, mu vyplní plnou moc a někdo ty lístky prostě vyzvedne a zneužije je. Řekněte mně, jaká je tam jiná pojistka než ten ověřený podpis a proč se tomu ověřenému podpisu tolik bráníte? Nebo vaše úvaha je, že by to tímhle směrem opravdu mohlo jít a někdo by mohl vhodit ty lístky za někoho jiného úplně programově? Potom se nedivím tomu očekávání (Předsedající: Čas.), že by těch novovoličů přibylo. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Tak to byla zatím poslední faktická poznámka. A nyní vystoupí v rozpravě pan poslanec Vondráček. Ano, pane poslanče, jste na řadě. A připraví se pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP