(13.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji také. Nyní načtu omluvu, protože v poslední minutě myslím není smysluplné udělovat slovo. Pan poslanec Pavel Svoboda se omlouvá z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

Protože Poslanecká sněmovna v pátek 14. června stanovila, že hlasování o podaných návrzích a návrhu zákona jako celku proběhne dnes, tedy v pátek 21. června od 13 hodin, a právě v tuto chvíli je 13. hodina, tak přivolám kolegyně a kolegy z předsálí a nejdříve dám hlasovat o ukončení rozpravy. Neeviduji zájem o odhlášení... Eviduji zájem o odhlášení. Proto vás všechny prosím, abyste se přihlásili opětovně svými kartami. Pro navrátivší se poslance a poslankyně připomínám, že nejdříve hlasováním rozhodneme o ukončení rozpravy.

(Hlásí se poslankyně Bačíková.) Paní poslankyně nemá náhradní kartu nebo jí nefunguje zařízení, takže ještě chvíli posečkáme. Paní poslankyně Bačíková bude hlasovat s náhradní kartou číslo 40. Ještě pan poslanec Kaňkovský. (Poslanec Kaňkovský si jde také vyřídit náhradní kartu.) Ještě čekáme na vydání náhradní karty pro pana poslance Kaňkovského... Je to trochu pomalejší než obvykle. Pan poslanec Kaňkovský bude hlasovat s náhradní kartou číslo 41.

 

Jelikož snad všichni již mají čím hlasovat, zahajuji hlasování o ukončení rozpravy. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 8 přihlášeno 167 přítomných, pro 91, proti 76. Návrh byl přijat.

 

Nyní je prostor pro závěrečná slova. Ptám se pana navrhovatele, zda má zájem o vystoupení? Má zájem, tak poprosím. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, paní předsedkyně. Dámy a pánové, já už jenom velmi krátce, protože ty základní argumenty jsem shrnul asi před hodinou tady, byť vás tady bylo podstatně méně na obou dvou stranách, než je tomu teď. To je pravda. (Opoziční poslanci bouchají do lavic.)

Já bych chtěl poděkovat za proběhlou diskusi. Chtěl bych poděkovat za to, že i opozice se v rámci toho projednávání, byť na začátku dávala své odmítavé stanovisko k zákonu jako celku, zapojila do práce na pozměňovacích návrzích. Chtěl bych poděkovat za to, že na ústavně-právním výboru se dokonce nad některými pozměňovacími návrhy ta shoda jako taková vytvořila a pracovali jsme na tom, aby ta norma jako celek byla pro nás přijatelná a byla jednoznačným přínosem pro náš volební systém.

Korespondenční volba je závazek už třetí vlády, ne první vlády. Obě dvě předchozí vlády měly korespondenční volbu ve svém programovém prohlášení, stejně jako další modernizaci volebního systému tady u nás v České republice. Společnou prací na zákoně o správě voleb, ať už vláda, nebo opozice, jsme zvládli posunout náš volební systém k četným modernizacím - komfortní vyzvedávání voličského průkazu po celé republice bez ohledu na vaši místní příslušnost a podobně. To je všechno dobře.

U té korespondenční volby jako takové v téhle chvíli jsme asi tu zásadní shodu nenalezli. Ale já se domnívám, že tenhle slib, který dáváme krajanům žijícím v zahraničí, lidem, kteří se hlásí k České republice, lidem, kteří mají občanství, to znamená možnost komfortně a jednoduše volit, přináší to, co je důležité. Přinese vyšší volební účast. Vyšší volební účast je to, co bychom si všichni u všech voleb, u všech voličských skupin měli přát. Jako politici, kteří chtějí a vnímají volby jako základní instrument demokratického rozhodování. Participace voličů. Tímto způsobem dáme možnost, pokud bude zákon schválen v Poslanecké sněmovně, posléze v Senátu, rozhodovat většímu množství našich občanů komfortním způsobem.

Ještě jednou -

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se za přerušení, ale prosím, kolegyně a kolegové, o ztišení. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ještě jednou bych chtěl poděkovat za proběhlou rozpravu, na kterou se zástupci předkladatelů pokoušeli reagovat, vysvětlovat, argumentovat. A já doufám, že tento návrh zákona bude dnes Poslaneckou sněmovnou podpořen. Je to náš dluh vůči krajanům žijícím v zahraničí. Zaplníme tak bílé místo na mapě Evropské unie, kde zcela zbytečně (?) Česká republika jako jeden z mála států konečně umožní tento typ volby krajanům žijícím v zahraničí. A znovu říkám, plníme tak dlouhodobý slib, který předchozí vlády z nějakých důvodů nakonec nenaplnily. My ho naplnit chceme. Děkuju. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní by měl vystoupit zpravodaj, pokud má zájem. Pan zpravodaj za ÚPV, pan Vondráček, má zájem vystoupit. Prosím, máte slovo. Ještě jednou, kolegyně a kolegové, požádám o ztišení a opravdu udržme, prosím, klid.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jsem byl překvapen, že jsem byl vyzván k závěrečnému slovu. Proběhla zde rozprava přesahující svou délkou 100 hodin. Pokusím se ji ve svém zhruba dvouhodinovém závěrečném slovu (Smích v sále.) nějak zhutnit a shrnout. Pro ty z vás, kteří chtěli hlasovat ještě dnes, nevím, jestli je to dobrá zpráva. (Potlesk poslanců ANO.) Možná pro předsedy koaličních klubů, až příště budete přemýšlet nad tím, co s obstrukcemi, tak tady máte slabší místo. Jsem vám jedno našel. (Smích v sále.)

Ale teď vážně. Máme za sebou tři čtení. Vystupovali především opoziční poslanci a poslankyně. Argumenty bych shrnul do okruhu řekněme ústavních, potom do okruhu řekněme technických a faktických nedostatků korespondenční volby, kde může dojít ke zneužitelnosti, a pak zde byly samozřejmě i námitky formální, co se týče vůbec legislativního procesu a toho, že je tento návrh předkládán coby poslanecký bez řádného připomínkového řízení.

Já mohu ještě konstatovat, že v rámci prvního čtení poprvé v polistopadové historii došlo k ukončení prvního čtení hlasováním, a to zařazeným na pevný čas. K tomu nikdy předtím nedošlo. Samozřejmě že se tak stalo v rozporu se zákonem o jednacím řádu. Ve druhém čtení můžu být vděčný za to, že přece jen nakonec zvítězil nějaký zdravý rozum. Bylo revokováno usnesení, jak já říkám, o lži návrhu, kdy vlastně byl vznesen ze strany koalice návrh, o kterém by následně nehlasovali, ale pod záminkou tohoto hlasování chtěli zase předčasně ukončit druhé čtení, což jsem považoval opravdu už za jednání v rozporu vůbec s duchem toho parlamentarismu, o kterém se tady často bavíme, a s jednacím řádem. Tomu se podařilo předejít. No a konečně se i nyní hlasuje v pevný čas, ale to zdůraznilo už mnoho řečníků přede mnou, děje se tak už posedmé v tomto volebním období. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP