(12.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Jsou tam nějaké odhady, v těch posledních volbách to bylo řádově 18 808 odevzdaných hlasů, z toho platných bylo 13 184. Byla tam daná nějaká procenta, kde prostě vy jste se podívali, zjistili jste, že PirSTAN volilo 50 % těch lidí z těch odevzdaných hlasů, SPOLU 34 %, hnutí ANO dostalo 5 % a hnutí SPD dostalo přibližně 2 %. Vy jste se tady k tomu upnuli, prostě řekli jste si, že českých občanů v zahraničí je tam to rozpětí, bylo zde také hovořeno, 400 až 600 000. Nikdo to přesně neví, protože jsme nedostali žádné pořádné relevantní informace. A někdo odhadl, že přibližně 150 000 hlasů by mohlo být odevzdáno v zahraničí v těch sněmovních volbách 2025, z toho, kdyby 70 % lidí přišlo, tak by to mohlo být 105 000 hlasů. A vy jste si to asi takhle podělili a podobně.

Zaznělo tady od našich kolegů, že ano, mohlo by to ovlivnit ty volby třeba ve prospěch jednoho, dvou nebo tří mandátů od lidí, kteří opravdu jaksi nejsou tolik spjati s naší republikou. Spousta hlasů tady zaznívá, že to jsou ty věci, že to jsou ti lidé na tom Erasmu a podobně. Já tady mám zase, kdybych měl víc časový prostor, že někteří oni říkají, je to pro nás svátek demokracie, i když žijeme v tom zahraničí, tak my si prostě najdeme ten čas, vrátíme se do České republiky v době těch voleb, ví se to dopředu, včas je to vyhlašováno a odvolíme. Nebo prostě když jsme takoví patrioti, tak prostě tomu obětujeme ten čas a přijedeme. Nikdo nebrání nikomu z českých občanů v zahraničí volit. Byly tady z naší strany vznášeny návrhy, že by byly ty zvláštní volební místnosti, na nic z toho nechcete slyšet. Vy prostě jste se k tomu upnuli, protože víte, že je to možná poslední spása, že občané v zahraničí vám v nějakém poměru možná dají hlas. (Trvalý hluk v jednacím sále.)

Jeden z argumentů tady taky byl, nebo od nás to zaznívalo, že vy si musíte taky uvědomit, že když tedy bude víc lidí volit v tom zahraničí, tak samozřejmě v tom poměru se zvedne i nějaké procento, které v tom zahraničí nedostanete.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, já se omlouvám, že vás přerušuji, ale poprosím, kolegyně a kolegové, o ztišení!

 

Poslanec Hubert Lang: Že tím pádem to nebude třeba 5 % pro hnutí ANO, ale bude to třeba 10 % z toho zvýšeného počtu. Takže zase se vám tam zase sníží něco, co vy od toho očekáváte.

Já už nechci mluvit dlouho, protože opravdu se blížíme k pevnému hlasování, což je to opravdu opět ostuda. Je to popření naší možnosti se tady vyjádřit, prostě 50 nebo 60 už teď opozičních poslanců nebude moct vyjádřit svůj názor. Vy teď přijdete na tu jednu hodinu, zmáčknete tlačítko a budete spokojení. Jestli takto si představujete demokracii, jak říkám, je to posedmé už v tomto funkční období, tak já si to takto nepředstavuji. Jednoznačně z toho čiší účelovost. Prostě dostává na prdel tajnost, svoboda, přímost, rovnost. Všechno tady bylo řečeno. Nebylo tady absolutně vysvětleno, proč jednu část toho účinného zákona od 1. 1. 2026 předřadíte a chcete, aby byl účinný od 1. 1. 2025. My samozřejmě to víme, je to jenom čistě z toho, že se k tomu upínáte, protože jinou logiku to nemá.

Mohl bych tady ještě hovořit dlouho, ale dám ještě možná prostor některým dalším kolegům, ale rozhodně je to zase, a už posedmé, špatně. Děkuji za slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji a poprosím o užívání slušných výrazů!

Prosím pana poslance Strýčka a opět upozorňuji, že ve 13 hodin budu muset případně přerušit vaše vystoupení. A kolegyně a kolegové, žádám vás o ztišení.

 

Poslanec Jiří Strýček: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Konečně po těch několika dnech, když to spočítám dohromady, budu mluvit k nějakému sálu, který se aspoň trošku zaplnil nebo zaplňuje. Nicméně já celou tu řeč samozřejmě svoji nestihnu. Něco jsem už tady načetl nebo zmínil ve svých faktických poznámkách. Já bych chtěl jenom na závěr říct takový vzkaz možná, tady zejména pro pětikoalici.

Víte, ona politická prezentace by neměla vytvářet ve veřejnosti dojem, že si opět našla fintu, jak volby a voliče přechytračit. Měnit parametry voleb, tak jak jste to teď udělali vy, že jste vytrhli z toho zákona o výkonu správy voleb tu korespondenční volbu a změnili jste účinnost od 1. 1. 2025, tak to samozřejmě je účelovost. A měnit tyto parametry jen kvůli tomu, aby si jedna konkrétní koalice zachránila ve volbách krk, skutečně nevzbuzuje důvěru ve férovost voleb. Důvěru ve férovost demokratických voleb skutečně nejde vyměnit za nějaké to procento hlasů navíc. V tomto případě by opravdu nemělo platit to příslovečné "účel světí prostředky".

Ono jedno takové pořekadlo zní, aby se to, co funguje, neopravovalo. A já tady chci zmínit na závěr jednu důležitou věc, že od listopadové revoluce nebyly v dějinách ČR občany zpochybněny výsledky jakýchkoliv voleb a důvěra v náš volební systém je tak až na výjimku zcela univerzální. Při situaci, kdy by o výsledcích voleb rozhodly hlasy ze zahraničí zasílané poštou, by mohla vzít dnešní důvěra za své. Reálně nám hrozí to, že v kontextu debat o podvodech, zejména které byly při korespondenční volbě prezidenta USA, přestanou lidé důvěřovat celému volebnímu procesu a jakékoliv těsnější výsledky mohou být odmítány jako zfalšované. A možná nejenom ty nejtěsnější. Závěrem chci říct, že uvěří-li totiž jenom nezanedbatelná část lidí, že je možné volby falšovat, tak i kdyby tomu tak nebylo, bude to pro legitimitu voleb znamenat to samé, jako kdyby se skutečně podvádělo. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Kohoutek, který ještě v závěrečných minutách může vystoupit. Kolegyně a kolegové, přesto vás ale žádám o ztišení. Vím, že už se těšíte na hlasování, ale udržme důstojnou atmosféru pro vystoupení pana kolegy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuju, paní předsedkyně. No co říct takhle na závěr, když mám de facto dvě faktické poznámky? Já jsem si připravil sáhodlouhý projev, kde jsem chtěl ještě víceméně zanalyzovat všechna pro a proti a pokusit se znovu přesvědčit alespoň část rozumných kolegů ze strany pětikoalice, aby neotvírali tuto Pandořinu skříňku a aby si uvědomili, že každý dobrý úmysl, respektive vždycky dobrý úmysl je dlážděn špatnými prostředky. Mám za to, že celý legislativní proces tohoto zákona je jeden velký Absurdistán, protože všichni víme, že se jedná o vládní návrh pětikoalice. Bylo to podáno jako poslanecký návrh. Všichni tvrdíte, jak to děláte pro naše spoluobčany v zahraničí. Všichni víme, že fakticky to děláte proto, že se snažíte zvrátit negativní predikce výsledků parlamentních voleb v příštím roce. Všichni víme, že jste schválně tento zákon dali formou poslaneckého návrhu, aby se k tomu nemusela vyjadřovat Legislativní rada vlády, aby to neprošlo standardním připomínkovým řízením. A všichni víme, že dnes si to odhlasujete tak, jak potřebujete. Nicméně to, že jste poslanecký návrh předřadili před spoustu jiných, daleko důležitějších, i vládních návrhů, jednoznačně prokazuje to, že prostě tento zákon je pro vás jeden z nejdůležitějších v tomto roce a v tomto volebním období. A myslím si, že toto není správný postup. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se, ale... tak vy už končíte svoji řeč, ale kolegyně a kolegové, ještě jednou vás žádám o ztišení. Případně přesuňte své rozhovory do předsálí. Zbývají nám tři minuty. Pan poslanec Berkovec je další přihlášený. Pana poslance vidím, je tady přítomen. Kolegyně a kolegové, ještě jednou prosím o ztišení a pana poslance prosím, aby se ujal slova v závěrečných minutách. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji, vážená paní předsedkyně. No, já ten svůj materiál nepoužiju, ale chtěl jsem ve svém projevu podpořit pozměňovací návrh, který se týká nevidomých a slabozrakých. A pevně doufám, že pokud dojde k tomuto špatnému rozhodnutí, které se týká úpravy voleb, tak že k němu spravedlnost nebude slepá. To je všechno. Děkuji vám za pozornost. (Hluk v sále trvá.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Ještě stále máme dvě minuty. Pan poslanec Brož je tady další přihlášený a vidím, že už přichází k pultíku se ujmout slova. A vás, kolegyně a kolegové, opět žádám o ztišení.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nechal jsem si papíry na stole. Já opravdu zdůrazním to, co kolegové předtím. Je obrovská škoda, že tenhle návrh nešel standardním legislativním procesem, že neprošel připomínkovým řízením, protože z mého pohledu je tam obrovské množství kolizí s ústavou a to všechno bude potřeba vyřešit. A bylo by vyřešeno, kdybyste k tomu přistoupili jiným způsobem. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP