Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Mimochodem, to, co předvádí Fialova vláda a to, co se zase událo za těch několik dní nebo za ten krátký časový úsek, co tady ve Sněmovně naposled byla řádná schůze, tak teď od 1. července Fialova vláda se rozhodla opět poškodit současné i budoucí důchodce zhoršením podmínek penzijního spoření. SPD naopak prosazuje zvýšení státní podpory na důchodové spoření. Od 1. července se na návrh Fialovy vlády mění podmínky státní podpory penzijního spoření. Takže například lidem, kteří by chtěli penzijní spoření v důsledku zhoršení jeho podmínek ukončit předčasně, dokonce hrozí ztráta získaných státních příspěvků. Jiným navíc hrozí ztráta veškerých jejich úspor z tohoto spoření. Například státní příspěvek k penzijnímu spoření se úplně přestane vyplácet důchodcům, kteří se takto zaštiťují na pozdější fázi svého stáří, kdy již nebudou moci pracovat.

To všechno je samozřejmě pro hnutí SPD zcela nepřijatelné. My proto navrhujeme naopak zvýšit podporu všech občanů, kteří se zodpovědně zajišťují na své stáří, ať už si měsíčně ukládají na penzijní spoření jakoukoliv částku. Ke zvážení je i výraznější státní podpora penzijního spoření nízkopříjmových, pracujících a mladých lidí. Ze strany Fialovy vlády se jedná o další opatření, které oslabuje a poškozuje stabilitu našeho důchodového systému a samozřejmě poškozuje nejenom současné důchodce, ale i ty budoucí.

Další záležitostí je, že teď podle aktuálních čísel se reálné mzdy za Fialovy vlády propadly téměř o 20 %. Přesto Fialova vláda plánuje naprosto nedostatečné zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL navrhuje v rámci zvyšování platů ve veřejném sektoru od letošního září zvýšit základní složku příjmů pouze zaměstnancům v takzvané první stupnici, kam patří například nepedagogičtí pracovníci ve školství, zapisovatelé u soudů či zaměstnanci ve státní službě, a to pouze v rozmezí od 7 do 10 %. Přitom reálné mzdy těchto zaměstnanců se kvůli vysoké inflaci za dobu, kdy je u moci Fialova vláda, propadly o téměř 20 %.

My jako SPD v této souvislosti - a jsou to jasná čísla - navrhujeme, aby se v té první stupnici zvýšily platy o 15 %, což je v podstatě mezi tím, co navrhuje Fialova vláda a co je ten reálný propad, protože vy jste takovým způsobem zadlužili Českou republiku, že jste samozřejmě omezili ty zdroje, protože dáváte stamiliardy na věci, které nejsou pro české občany. Takže náš návrh je 15 %. Vy prostě navrhujete pouze rozmezí 7 % a něco, což nám připadá velmi málo. Ostatním pracovníkům ve státních a veřejných službách nechce ministr Jurečka zvýšit platy vůbec, i když i jim příjmy zásadně znehodnotila vysoká inflace.

Podle našich kvalifikovaných propočtů by se zaměstnancům státu zařazeným v první stupnici, jak už jsem říkal, měly ty základní platy zvýšit o 15 %, sociálním pracovníkům a zdravotním sestrám o 7 % - protože ti jsou v jiné stupnici, kde je vyšší základ - lékařům o 11 % a učitelům o 13 %. Toto jsou kvalifikované propočty expertů. Podle našeho názoru musí za poctivou práci náležet zaměstnancům státu důstojný plat, protože bez lékařů, zdravotních sester, ale i školníků a různých dalších pracovních pozic, ať jsou to ekonomové v nemocnicích a dalších státních zařízeních, účetní ve státních zařízeních, to jsou všechno ty platové stupnice, o kterých tady hovořím - je tam celá řada povolání - tak bez nich se stát prostě neobejde. Bez pracovníků v sociálních službách se také neobejdeme.

Jak jsem říkal, tak vy sami jste si tady vloni, Fialova vládní koalice, přidali platy politikům. My jsme hlasovali proti. Sami sobě si přidáte, ale na občany úplně kašlete. Takže jsem na tohleto chtěl upozornit, protože přístup Fialovy vládní koalice vede k propadu příjmů těchto zaměstnanců ve veřejné službě, ve veřejném sektoru, což zásadním způsobem samozřejmě ohrožuje dostupnost veřejných služeb typu zdravotnictví, školství, ale i sociální péče pro občany a další důležité oblasti.

Ještě zmíním, že Fialova vláda opravdu likviduje všechny možné segmenty našich občanů, protože i třeba když se podíváme na zemědělce a lesníky. Fialova vláda - teď je to zpráva z minulého týdne - podpořila nařízení Evropské unie, které může být likvidační pro naše zemědělce a lesníky i pro státní rozpočet. Minulý týden bylo na Radě Evropské unie schváleno - i za podpory Fialovy vlády, konkrétně ministra životního prostředí Petra Hladíka z KDU-ČSL - takzvané nařízení o obnově přírody.

Tady u toho je pozoruhodné, že právě lidovci, KDU-ČSL, kteří před volbami říkali, že jsou na straně venkova, tak opakovaně jdou proti zemědělcům a lesníkům a jdou opakovaně právě proti lidem na venkově. Vy jdete přímo proti rodinám s dětmi, proti venkovu, protože toto nové nařízení Evropské unie stanovuje členským státům náročné a finančně velmi nákladné normy a povinnosti v oblasti životního prostředí.

Tento návrh prošel nejtěsnější možnou většinou hlasů a zavádí nové velmi rozsáhlé byrokratické monitorovací a vykazovací povinnosti pro naše zemědělce a lesníky. Nařízení kritizuje i Agrární komora České republiky, která mnohá opatření označuje za iracionální a nesplnitelná. Vy v podstatě děláte ze zemědělců a lesníků úředníky. Místo aby se věnovali svým činnostem, tak je zahlcujete další a další byrokracií na úkor jejich činnosti.

Za hnutí SPD říkám, že my samozřejmě prosazujeme a uznáváme potřebu skutečné a realistické ochrany životního prostředí a přírody. Ovšem nikoliv na základě a prostřednictvím nerealistických a aktivistických nařízení Evropské unie, které podporuje Fialova vláda, ale na základě skutečných možností našich občanů, našich firem a naší republiky. Ta nařízení Evropské unie, jak vidíme neustále, prostě nerespektují národní specifika, a tak jako v jiných oblastech jsou a mohou být pro naše zemědělce a lesníky - konkrétně teď mluvím o tomto nařízení - obecně i pro jejich rozpočty prostě likvidační. Ve finále to zaplatí naši občané. Platí to na drahých potravinách, platíme to na dalších drahých nutných životních nákladech. Takže Fialova vláda místo toho aby se postavila proti a podpořila české občany, české zemědělce, českou produkci, české lesníky, české myslivce, tak vy jste jim znovu podrazili nohy a znovu jdete proti našim slušným a pracujícím občanům.

Takže to jsou další aktuality, které jste tady zase natropili, a my s tím nejsme spokojeni. Znovu je to další důvod pro to, abychom se pokusili ve volbách ukončit Fialovu vládu, protože už je to opravdu zcela neúnosné.

Jako další bych chtěl předřadit jako bod 3 na tuto schůzi Poslanecké sněmovny tisk 5, bod 35. Je to návrh SPD na zestátnění exekutorů. Už jsem to tady navrhoval několikrát, pokaždé mi to zamítnete. Nejenom vládní koalice, ale i hnutí ANO hlasuje proti tomuto našemu návrhu. My jsme tady jediní, kteří nejenom že bychom rádi nastavili tu situaci, která panuje v České republice, do normálu, protože dneska je ten stav takový, že dlužníci, i když platit chtějí, tak se dostávají do dluhových pastí a dostávají se potom i do šedé ekonomiky. Vydělává tady exekutor, advokát a ten systém prostě nefunguje. Samozřejmě věřitel má dostat své peníze, dlužník má platit, ale měly by ty podmínky být všechny nastaveny tak, aby ten systém fungoval, nikoliv aby byl úplně likvidační. To znamená, my jako cestu vidíme zrušení těch, řekl bych, soukromých exekutorů a zestátnění exekutorů. Takže bych vás chtěl požádat, aby jako bod 3 na schůzi Poslanecké sněmovny byl předřazen zákon SPD na zestátnění exekutorů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP