Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jako bod číslo 4 bych chtěl zařadit přímou volbu a odvolatelnost politiků. Je to návrh zákona SPD, je to změna ústavy. (Velký hluk v sále.) Můžu požádat o klid?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano. Kolegyně a kolegové, prosím o ztišení, byť sál je poloprázdný, hluk je velký. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Jako bod číslo 4 bych chtěl zařadit zákon SPD na přímou volbu a odvolatelnost politiků. My máme v názvu přímou demokracii. Svoboda a přímá demokracie - SPD. A tento návrh já už tady navrhuji třetí volební období. A všichni ho odmítáte nebo blokujete. Ale já to budu navrhovat znovu a znovu, protože si myslím, že přímá volba a odvolatelnost politiků, především ta odvolatelnost, je potřeba. To znamená, je to tisk 7, bod 37. Chtěl bych jako čtvrtý bod navrhnout návrh SPD na zavedení přímé volby a odvolatelnosti politiků a také ideálně jejich přímé hmotné zodpovědnosti.

Jako bod 5 bych chtěl předřadit zákon SPD, který by podpořil živnostníky a malé a střední podnikatele. Jedná se o novelu autorského zákona, kdy my chceme, aby byly živnostenské provozovny zbaveny povinnosti platit autorské poplatky za rozhlasové a televizní vysílání, ale jedná se nám o to rozhlasové vysílání, pakliže provozovny nejsou určeny pro poskytování hudební a televizní produkce, jedná se nám o televizní a rozhlasové poplatky. Protože tímto bychom chtěli podpořit živnostenské provozovny, ale i další provozovny. Jedná se třeba i o různá zdravotní zařízení a tak dále. Protože když ta hudební rozhlasová a televizní produkce není určena primárně pro to, že je to nějaký hudební klub a pak na tom vydělává peníze a podobně a jeho účelem je přímo ta hudební produkce, tak si myslím, že je to úplná blbost, aby to ty provozovny platily. Takže bych chtěl předřadit jako bod číslo 5 novelu autorského zákona z pera SPD, je to tisk 15, bod 45, abychom pomohli živnostníkům a středním a malým podnikatelům, abychom jim ulevili, protože vy jim nakládáte čím dál vyšší daně, vy jim nakládáte čím dál vyšší povinnosti. SPD podporuje podnikání, podporuje živnostníky. A my chceme této skupině pomoci.

Tento náš návrh nemá žádný vliv na státní rozpočet. To bych chtěl zdůraznit, tento náš zákon nemá žádný vliv na státní rozpočet. Je to pouze o podpoře podnikání, o podpoře živnostenského podnikání, o podpoře lidí, kteří se každý den živí svou vlastní prací. A já si myslím, že je to tak úplně v pořádku. Takže znovu zdůrazňuju, tento náš návrh zákona nemá vliv na státní rozpočet, nemá vliv ani na rozpočty krajů a obcí. Proto je to jenom o té vaší vůli, jestli vládní pětikoalice chce také jako SPD podpořit živnostníky. Vy budete proti. A už vím, že nám to zamítnete. Ale já to tady budu opakovaně navrhovat, protože my chceme podporovat živnostníky, malé a střední podnikání. Přitom znovu zdůrazňuju, na státní rozpočet to nemá žádný vliv. Takže nevím, proč to nepodporujete, proč to tady podporuje jenom SPD. Takže tohleto je další návrh.

A potom jako bod číslo 6 bych chtěl navrhnout snížení přímé daňové zátěže a zvýšení disponibilního čistého příjmu pro pracující rodiče a také současně zvýšení motivace pro zakládání rodin s dětmi. Je to přesně návrh zákona SPD, protože my podporujeme na rozdíl od KDU-ČSL a dalších stran Fialovy vládní pětikoalice, my podporujeme pracující rodiče, my podporujeme pracující rodiny a jsme si vědomi nutnosti zvýšit porodnost v České republice, v pracujících rodinách, protože to má samozřejmě do budoucna vliv i na ufinancování důchodového systému. Takže my navrhujeme v naší novele zákona, je to z pera SPD, o daních z příjmů, je to tisk 22, bod 49. Jako bod číslo 6 bych to rád zařadil na program dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

Navrhujeme významné snížení přímé daňové zátěže a zvýšení čistého příjmu pro pracující rodiče. Znovu zopakuji, současně se jedná o zvýšení motivace pro zakládání rodin s dětmi. Současně se tímto zákonem snažíme zbavit pracující rodiče - často velmi ponižujícím způsobem - žádat o dávky státní sociální podpory. To je opravdu ostuda, co tady předvádí Fialova vláda a premiér Fiala z ODS, který se v televizi, sám jsem to viděl, ještě chlubí tím, že stoupá počet lidí na sociálních dávkách za vaší vlády. To je neuvěřitelné vyjádření, jo? Ta samá vyjádření předvádí KDU-ČSL, konkrétně ministr práce a sociálních věcí Jurečka. Takže místo aby se vláda snažila o to, aby bylo co nejméně lidí na sociálních dávkách, což by mělo být podle mého názoru cílem každé vlády, aby tady byla taková životní úroveň, aby bylo co nejméně lidí na sociálních dávkách, tak vy se chlubíte tím, že stoupá počet lidí na sociálních dávkách. To je úplně neuvěřitelné. To je úplně neuvěřitelné! To je opravdu jako úplně neuvěřitelná situace.

A samozřejmě, jak už jsem poznamenal, tak z celospolečenského hlediska je dlouhodobým cílem tohoto našeho návrhu zákona podpora propopulačních opatření, protože porodnost je toho času nyní v České republice pod dvě děti na matku. Samozřejmě my to potřebujeme dostat i podle demografických ukazatelů přes dvě děti na matku, za a) abychom nevymírali a za druhé aby byl ufinancovatelný průběžný důchodový systém. No, tak Fialova vládní pětikoalice se netají tím, jak to řešíte vy. Vy to chcete řešit přijímáním migrantů. Ale to je prostě cesta, se kterou my v SPD nesouhlasíme. My si myslíme, že bychom měli maximálně podpořit - mimochodem jako to dělají v Maďarsku, premiér Orbán. A kdo viděl ta čísla, tak už to nese pozitivní ovoce. Je potřeba podpořit naše pracující rodiny s dětmi, naše občany, pracující v rodinách, aby naši občané se nebáli mít druhé a třetí dítě, protože oni se dnes bojí mít další děti, protože se bojí, že to prostě neufinancují. A tohleto je výsledek. A rozhodně není cestou přijímání migrantů z celého světa.

Ostatně, jak jsme viděli v tom vašem návrhu lex Ukrajina, který má být na programu tento týden schůze Poslanecké sněmovny, tak to je opravdu úplně otřesné, protože vy vlastně otvíráte dveře přijímání těch různých afrických a islámských migrantů, protože přesouváte Ukrajince, kteří jsou pod tou ochranou, tak je přesouváte na dlouhodobý pobyt, a tím pádem samozřejmě se mění ty parametry i na základě migračního paktu, který vy jste si tam odsouhlasili. Takže to je skutečně mimořádně nebezpečná věc.

A my znovu říkáme za SPD, že je potřeba podpořit české rodiny s dětmi, aby měly více dětí. A přijímání cizích migrantů a legalizace jejich pobytů není cestou, kterou prosazuje SPD. To prosazuje Fialova vládní pětikoalice.

My bychom tedy rádi, abyste... Samozřejmě, a to tady mám poznamenáno, cílem našeho zákona je právě negace toho argumentu nezbytnosti přijímání ekonomických migrantů a dalších migrantů z kulturně naprosto odlišných zemí, ale i těch, které jsou třeba kulturně bližší, ale stejně jsou to cizinci. A často z těch zemí, a to se mluvilo o těch afrických a islámských zemí, kde je porodnost pět až osm dětí na matku. Ale to ovoce vidíme ve Francii, kde právě ta porodnost u muslimských matek je až osm dětí na matku. A samozřejmě potom v podstatě demograficky je jich tam více. A v Británii už to v některých městech je, že je tam více muslimů než původních britských obyvatel. A týká se to už i větších britských měst, jestli jste viděli ty statistiky. A to je opravdu děsivý scénář, kterého bych se nerad dožil v České republice. To znamená, znovu říkám, že my chceme podporovat české rodiny s dětmi, a to je také náš návrh zákona. Děkuju za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP