Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy vystoupí s návrhy na změnu programu pan poslanec Hendrych, následuje paní poslankyně Malá. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové vlády, já jsem tady už poněkolikáté se stejnou nebo podobnou problematikou, a to je se zařazením bodu, abychom si vyjasnili financování Vězeňské služby České republiky v současné době a kritickou situaci v oblasti personální v tomto bezpečnostním sboru.

V zásadě bych chtěl na začátku možná poděkovat panu ministru Blažkovi, který mi odpověděl poměrně zevrubně nebo řekl bych až takovým způsobem, na který nejsem zvyklý od ministrů. Podrobně mi odpověděl na interpelaci, která cílila na něco podobného, o čem tady chci dneska hovořit. A také mu děkuji za to, že jsem mohl být přizván na jednání ředitelů věznic, kde jsem mohl složitost současné problematiky probrat přímo s jednotlivými řediteli a rozšířit si tak povědomí o této závažné problematice, která spadá do vnitřní bezpečnosti České republiky. Jakkoliv jsem rád, že mi poskytl spoustu informací, tak nemohu tuhletu věc považovat za uzavřenou a nechat ji být, protože konkrétně v té interpelaci je několik výroků, které si zasluhují pozornost Poslanecké sněmovny a zároveň si zasluhují to, abychom tuto záležitost zde v podstatě neprodleně probrali.

Já se pokusím být maximálně stručný, nicméně nedá mi, abych třeba neodcitoval to, co v té interpelaci zaznělo, aspoň částečně: "Vysoká nenaplněnost stávajících systemizovaných míst příslušníků i občanských zaměstnanců je zásadní příčinou současné situace. V důsledku absence příslušníků ve službě lze již úkoly plnit pouze za pomoci služby přesčas, výpomoci mezi věznicemi a omezováním služby na některých stanovištích, jako jsou strážní věže, oslabením strážních a zásahových hlídek, oslabením eskortní služby, což přímo" - a teď si dovolím zdůraznit - "což přímo ohrožuje bezpečnost věznic". To je citace z interpelace, kterou mi zaslal pan ministr Blažek. Mohl bych ji tady přečíst celou respektive citovat tady další výroky. Je tady například uvedeno, že situace ve Vězeňské službě České republiky, ta aktuální situace je členy Bezpečnostní rady státu vnímána jako velmi závažná.

Takže jak je jistě všem známo nebo logicky vyplývá tady z těchto výroků, měli bychom se tímhletím problémem zabývat velmi intenzivně a neprodleně. A já si nemyslím, že pokud bychom to zařadili na dnešní bod jednání, jak budu navrhovat za chvíli, že by to mělo trvat nějak dlouho. Ale chci slyšet, co se tady s těmihle věcmi bude do budoucna dít. Pokud budeme pouze konstatovat ten neuspokojivý stav a bavit se o něm, tak se nedostaneme dál. Takže já bych rád slyšel, co tady s tímhletím problémem budeme dělat, jaké kroky se plánují a v jakém horizontu se očekává, že se ta situace zlepší, respektive změní aspoň částečně.

A pak mám ještě jednu věc, která s tím také souvisí. Vím, že Ministerstvo spravedlnosti požádalo na vládě na dofinancování provozu Vězeňské služby v letošním roce 1,2 miliardy korun a pan ministr Stanjura zase na jiné interpelaci, kterou jsem tady měl minulý týden, řekl, že Vězeňská služba dostane 300 milionů pouze, což je tedy dost značný nepoměr, a to si myslím, že bychom si taky tady měli vyjasnit. Proč Ministerstvo spravedlnosti chce 1,2 miliardy a proč Ministerstvo financí říká, že 300 milionů stačí. Děkuji.

A jenom bych ještě paní předsedkyni řekl, že bych byl rád, aby se ten bod jmenoval Vyjasnění financování Vězeňské služby České republiky a kritická personální situace v tomto bezpečnostním sboru. A rád bych ho navrhl jako první bod dnešního jednání. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy vystoupí se svým návrhem paní poslankyně Malá a následuje pan poslanec Kettner. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dobré odpoledne, vážené paní poslankyně, páni poslanci. Já začnu pár titulky z médií, protože ony mluví za vše: "Organizátor kroužku byl zkušený pedofil Jan B., 49 let, 21 let zneužíval děti. Pedofil vedl dětský klub, sexuálně děti zneužíval, za znásilnění dříve seděl. Policie rozkryla síť lidí, kteří vedli kroužky a zneužívali děti. Sadomasochista vedl kroužek z Jihlavska, za zneužívání dětí mu hrozí dvanáct let." Mohla bych pokračovat. Všechno toto by mohl řešit takzvaný dětský certifikát, který ale stále není. A musím říct, že už mě vážně nebaví neustále odpovídat médiím na dotazy, kdy už konečně dětský certifikát, který zabrání práci sexuálním delikventům s dětmi, bude. Nebaví mě to, protože prostě nevím. A to přitom bylo všechno domluveno. Slyšíte dobře. Domluveno bylo úplně všechno. Dokonce byla dohoda i s vládní zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou, která svolala jednání k dětskému certifikátu. A tam jsme se na všech základních parametrech dětského certifikátu shodli.

Já tady velmi často slýchávám, jak jsme jako opozice nekooperativní, jak všechno blokujeme. Ale to, že certifikát nemáme, je jenom důsledkem neochoty této koalice o tom jednat a dětský certifikát zavést. Protože za nás jako za podvýbor pro problematiku domácího a sexuálního násilí máme odpracováno. My jsme se dohodli spolu se všemi zástupci koaličních stran na tom zmíněném jednání s Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou se zástupci Národní sportovní agentury, se zástupci Úřadu pro ochranu osobních údajů, se zástupci Ministerstva spravedlnosti, se zástupci Ministerstva školství a tak dále na tom, že máme shodu na tom, aby dětský certifikát byl zpětně účinný, shodli jsme se na automatickém zápisu, shodli jsme se na všech základních parametrech s tím, že podrobnosti budeme upravovat v rámci legislativního procesu. Dohodli jsme se na tom, že opozice i vládní poslanci budou tlačit na to, aby zákaz práce sexuálních delikventů s dětmi byl účinný nejpozději od 1. 1. 2025. Dohoda byla také na tom, že Ministerstvo spravedlnosti do konce března předloží písemný návrh. Je pomalu červenec a nic.

Jednání s ministrem spravedlnosti bylo na poslední chvíli zrušeno s tím, že - světe, div se - pětikoalice nemá na dětském certifikátu shodu. Místo toho, abychom chránili naše děti, tu nyní od vládních poslanců poslouchám, že nesmíme stigmatizovat pachatele a znemožňovat jim práci, kterou chtějí dělat. To jako vážně? Opravdu je tady někdo v pohodě s tím, že v družinách, kulturních nebo sportovních kroužcích nebo na táborech budou pracovat lidé, kteří se předtím prokazatelně dopustili trestných činů vůči dětem? Fakt je tady někdo v pohodě s tím, že možná kroužek, kam chodí naše děti nebo vnoučata, vede člověk, který byl v minulosti odsouzen za sexuální napadení dětí? Argumenty o tom, že zpětný zápis do registru bude protiústavní, už vyvrátila řada ústavních právníků s odkazem na to, že veřejný zájem na ochraně dětí v každém případě je víc než právo pachatele. V řadě států Evropy to funguje. Zápis byl zpětný a v parametrech přesně takových, jako my z podvýboru pro problematiku domácího sexuálního násilí chceme.

Ptám se tedy, kdy bude dětský certifikát a kdo z vás z vládních stran s tím má problém? Jsou to poslanci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN nebo Pirátů, kteří nechtějí chránit naše děti? Pokud jo, tak prosím, jděte a řekněte to rodičům, kteří řeší následky podobných napadení.

Já žádám - neprosím - o zařazení bodu Zavedení dětského certifikátu, který zakáže práci sexuálních delikventů s dětmi, jako druhý bod dnes.

A další téma... Můžu pokračovat?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Můžete určitě. To je ale občanský zákoník a je to...

 

Poslankyně Taťána Malá: Tisk 721.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: 721, ano, je to tak. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP