Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.30 hodin)
(pokračuje Ladislav Okleštěk)

Já bych vám jenom připomenul, že ten Portál stavebníka není dostupný právě pro ty úředníky, kteří s ním mají pracovat. Já jsem si zavolal na nějaký stavební úřad, nebudu oznamovat kde, aby náhodou tomu úřadu nebylo nějakým způsobem ublíženo. Nicméně ty webináře jsou strašně fajn. Vy máte statistiky, ale ti lidé nemají informace.Tam vidím problém. Jsou tam pokusy o přihlášení, někteří se dokonce přihlásili, ale nemají prostě další šanci se dovědět něco víc. Ten personál je neproškolený. Je to všechno jenom přes sítě, není jiná varianta školení a těm pracovníkům to chybí. V tom terénu to prostě chybí. A já jsem byl napřed takový smutný, když jste mě předběhl s přednostním právem, ale pak jsem měl strašnou radost, protože vy jste mi tady nasypal všechny ty nesmysly a já se k tomu mohu aspoň vyjádřit.

Co se týče té techniky, ona ještě není dobrá. Ještě pořád ty zástrčky nejsou na těch úřadech. Říkal mi to vedoucí jednoho úřadu dnes před polednem, ledaže by je dovezly po obědě. Je to možné, ale ta technika zatím kompatibilní není. Ten informační systém prostě funkční není také, protože se k němu dokážou připojit z těch stavebních úřadů prvním krokem, ale další krok už prostě z toho systému nevyrazíte. Nepustí vás to dál. Takže zeptejte se vašeho pana ministra a uvidíte sám, jakým způsobem to funguje, prostřednictvím paní předsedající, já bych vás jinak neoslovil. Nebojte se. Není ani možné vytáhnout si z toho portálu žádosti, aby s nimi pracovali. Pracovníci chtěli zkusit jeden proces toho stavebního řízení od přijmutí žádosti po její kompletní zpracování. Bez šance. Bez šance, nefunguje to, takže si myslím, že máte velké oči, ale jé, potkalo mě štěstí, že máte velké oči, ale skutek nám nějak utek.

Za poslední dva dny byly podány přes stovky žádostí na jednotlivých stavebních úřadech, protože ti stavebníci se bojí toho, co nastane, až to nastane, to znamená od 1. 7. Jsou vyděšení. Všichni podávají žádosti, úřady jsou zahlceny, nicméně ti úředníci říkají, zaplaťpánbůh za to, protože my budeme mít teď aspoň tři čtyři měsíce možnost zpracovávat žádosti postaru, a doufejme, že se nám podaří v průběhu té doby proškolit lidi, připravit se na tu digitalizaci po pirátsku. Takže takový je skutečný stav a musím říct, že v terénu mezi úředníky panuje zděšení, ale nakonec to zklidňuje to, že prostě budou zpracovávat žádosti přijaté do konce tohoto měsíce.

Jenom připomínám, kolikrát jsme vás, pane ministře, upozorňovali na to, jaké problémy mohou nastat, co bude, a ty statistiky, které nám tady přednesl pan kolega Michálek, nás prostě nenechávají v klidu. Je to sice hezké, že ministerstvo má nějaké statistiky, ale v tom území, tam prostě ty výsledky nejsou. A bohužel, udělal jste chybu, že jste neposunul tu účinnost od 1. 1. 2025, protože jste se na to mohli alespoň pořádně připravit. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen pan poslanec Síla, připraví se pan poslanec David Pražák. Ano, s přednostním právem se hlásí pan ministr. Já se omlouvám, pana ministra jsem neviděla. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já jenom bych chtěl zareagovat na některé věci, které tady zazněly. Tak asi nejaktuálnější věc - vybavenost stavebních úřadů. Stavební úřady v České republice, kterých je tedy několik set, a já jsem velmi pozorně naslouchal v době, kdy jsme projednávali stavební zákon, tak zaznívalo: nejdřív digitalizujte, potom případně redukujte. My jsme se tedy rozhodli jít tou cestou nejdříve tedy zdigitalizovat, vědět, jak ten systém skutečně v reálném čase funguje na datech, jak jsou které úřady výkonné, a potom nasadit ten výkonnostní model, který jaksi upraví zatížení v tom území. Na základě toho, a je naprosto mylná informace, která zaznívá - a dlouhodobě a od řady lidí třeba z opozičního hnutí ANO, že v současné chvíli stavební úřady nemají vybavení. Samozřejmě stavební úřady nepracují na psacích strojích, neposílají si věci potrubní poštou. I přesto, že to vybavení může být různé kvality, rozhodli jsme se, že s využitím Národního plánu obnovy tak, abychom srovnali kvalitu vybavení na všech úřadech, vybavíme stavební úřady z Národního plánu obnovy, tedy bez nákladů pro tyto stavební úřady, centrálním nákupem, vybavením, a to sadou notebooku, dokovací stanice a dvou velkoformátových monitorů.

My jsme oslovili stavební úřady už v prosinci loňského roku, možná i o něco dříve, a musím říci, že to nebyl úplně nejaktivnější přístup. Dokonce jsem tam zřídil něco jako malé callcentrum a prostě od těch, od kterých jsme neměli reakci, jsme postupně zhruba na těch 600 úřadech tedy získali ty poptávky na vybavení technikou, což je ve finále asi 4 500 počítačů a 9 000 monitorů. Nutno říci, že některé municipality to neměly schváleno na úrovni třeba města, pokud je to město, které má více městských částí, ještě v únoru, ale budiž. Proto jsme tu objednávku, kde jsme ušetřili polovinu ceny, a možná i to, že to bylo o něco později, zase vedlo k tomu, že za ty peníze se daly koupit ještě modernější počítače, tak jsme ji centrálně zrealizovali, a tak jak jsme slíbili, dochází k zavážení stavebních úřadů těmito přístroji.

Jak už jsem říkal, požadavek byl na to, aby to byl notebook. Proč? Aby se případně dalo pracovat z domova nebo aby se dalo pracovat v terénu. Ten notebook má dokovací stanici. Já mám informace z Jičína a z dalších. Přes polovinu, určitě většina už stavebních úřadů tuto techniku má. Otázka byla v případě monitorů. Tak vím, že asi 60 úřadů nedostane v první zavážce ten druhý monitor. S tím se asi dokážeme pro chvíli vyrovnat, pokud se mnou souhlasíte.

A dneska tedy na titulních stránkách se objevil obrovský průšvih: Bartoš dodal, a je to další důkaz jeho nekompetentnosti, notebooky s kabelem, který má anglický standard zásuvky. Tak to se skutečně stalo. Zase nelze předpokládat, že někde v Holandsku, nebo kde se kompletují objednávky takovéto velikosti, sedí kdokoliv z Ministerstva místního rozvoje a kontroluje u každé sady, zda odpovídá to vybavení tomu, co je zde napsáno. Předpokládám, že to je zodpovědná firma, na kterou jsme se obrátili, která tedy řeší toto dodání, a v jednotkách procent skutečně došel ten kabel od notebooku s tou anglickou zásuvkou. Nicméně, jak už jsem říkal, součástí objednávky je dokovací stanice, kam ten notebook zaklapnete a ten notebook vám potom funguje. Takže to, že by to nešlo zapnout, není úplně pravda a dochází k výměně těch kabelů. Všechny nové zavážky už mají ten správný kabel.

Takže to jenom k tomu vybavení. Stavební úřady v tuto chvíli samozřejmě výpočetní techniku mají. V tom novém vybavení je systém Windows. Já jsem byl dotazován od svých kolegů, proč tam nejsou Linuxy? Tak většina stavebních úřadů využívá v rámci centrálního nákupu licencí samozřejmě systémy Windows. Většina custom aplikací, které používají, jsou vyvíjeny spíše na tento systém. Nebylo mojí ambicí v rámci takto složitého a komplexního procesu, jako je stavební zákon, vybavení technikou a digitalizace stavebního řízení ještě přeškolovat desetitisíce úředníků a přeprogramovávat aplikace, aby fungovaly i v systému Linux. I když samozřejmě by to bylo hezké, protože ty náklady to výrazně snižuje.

Ohledně stavebního zákona a školení. Já bych to rozdělil na dvě části. Pokud si pamatujete. a já vám velmi děkuji, protože ta shoda, kterou jsme nakonec našli s opozicí, a byla to i velká zásluha paní poslankyně - europoslankyně nyní - Kláry Dostálové, tak jsme našli shodu na tom, že ten stavební zákon poté, co se tedy zrušila ta čistá stavební správa, nakonec získal podporu celé Sněmovny včetně hlasů opozice, za což ještě jednou děkuji, a pak prošel Senátem, snad vyjma jednoho hlasu, který byl v danou chvíli proti. Proč to říkám? Ten zákon byl schválen loni, někdy zhruba touhle dobou. My jsme někdy od prosince, možná i dříve zahájili školení na ten samotný zákon, co přináší ty jednotlivé změny. A to školení, tím prošly tisíce lidí. Já chápu, že může být i případ, že někdo doufal, že se ten zákon zase odloží. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP