Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.20 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Já jsem myslela, že tady bude pan ministr Jurečka, který mi na to... (Poznámka ministra Rakušana od stolku zpravodajů mimo mikrofon.) Nevím, pane ministře, já neříkám, že... Ale já doufám, že mi na to odpoví třeba ve druhém čtení nebo na výboru, protože ani vy, pane ministře, jste se tady o tom nezmínil. Vy jste řekl samá zpřísnění. Já to beru, ale vy jste tady o tomhle nikdo nemluvil a tam to prostě je v tom paragrafu § 6b písmeno c).

Vysvětlila jsem vám to docela dostatečně. Tak se zamyslete opravdu nad tím, jestli máme občany, kteří jedni si zaslouží s jakýmkoli postižením dostávat úplně stejné peníze, a naše občany budeme rozdělovat na I, II, III s tím, že mají výhody I, II, III anebo I, II, III, IV, příspěvek na péči. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Než dostane slovo pan poslanec Aleš Juchelka, mám zde tři faktické poznámky. Nejprve vystoupí pan poslanec Jiří Mašek, potom pan poslanec Hubert Lang, potom pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. To, co jsem tady slyšel od své ctěné kolegyně Jany Pastuchové, je alarmující, protože ZTP případně TP, pokud se nemýlím, ale nejsem odborník na oblast sociálna, mají příspěvek na mobilitu, tuším, 900 korun, a to je tak všechno, co je v tomto případě spojuje. A my tady využijeme, nechci říct zneužijeme, ale využijeme tento institut TP a ZTP, abychom poskytli úplně jinou sociální dávku ve výši tisíců, a přitom to je ale řešeno právě posouzením zdravotního stavu toho člověka, invaliditou, výškou invalidního důchodu a podobně. Takže pro mě tohle je zásadně nepřijatelné a troufám si říct, že to je v této formě i neopravitelné. Takže já si myslím, že už tohle je důvod uvažovat o tom, aby se to vrátilo k přepracování, protože tohleto, na tom jsme začali a pomalu na tom končíme.

Takže berte to jako můj návrh. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, pane poslanče, já si ten návrh poznamenám a poté, co skončí obecná rozprava, o něm bude hlasováno. Jako další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Hubert Lang a připraví se pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane předsedající. Já teda asi nebudu vystupovat, protože mám tady taky načtený ten nový zákon nebo tu úpravu, ale stejně, na co jsem se chtěl zeptat, je, jako otevřela kolegyně Pastuchová. Ona má pravdu, protože ve své podstatě nikde se o tom nehovoří, že ta původní částka pro ty děti byla 5 235 korun a najednou tady přibývá 6 600 korun, což ve finále dělá 11 835, a u těch od 18 let ze 7 290, které už měli, jim tam přibývá 4 400 korun, takže ta částka je 11 690 korun. Jsou to velké peníze pro cizince, pro lidi, kteří sem přichází, získávají dočasnou ochranu. A já se ptám, kolik těch lidí bude? Protože jestli takto k tomu budeme přistupovat - já celou dobu kritizuji, že nemáme žádný horní strop příjmu těch Ukrajinců, a teď už jsme v lex Ukrajina VII, a dokonce sem budeme převádět z víz dočasné ochrany do zvláštního dlouhodobého pobytu. A já se zeptám, ti invalidé budou mít jistě možnost přejít do zvláštního dlouhodobého pobytu, pakliže tady budou pobírat dva roky, a my opravdu chceme, abychom tu měli desítky, stovky, tisíce invalidů z Ukrajiny, kteří pravděpodobně v tom dlouhodobém pobytu nám tady setrvají za těchto štědrých dávek, zůstanou tady, stanou se výhledově našimi dlouhodobci nebo trvalovci nebo našimi občany a už nám v tom systému zůstanou navždycky? Vždyť na Ukrajině jsou desítky, stovky zmrzačených lidí, kteří tam v rámci válečného konfliktu přišli o různé věci, nohy, ruce a podobně, a můžou sem přicházet, protože my nemáme žádnou stopku, my nemáme vůbec řečeno, že když tam někdo přijde o nohu, tak on se sebere, přijde sem, získá vízum dočasné ochrany a okamžitě spadne tady do těchhle systémů. Uvědomuje si někdo to, že my jsme tady opravdu bojovali o pár korun v těch systémech pro naše občany a nezbylo na ně, a my tady bezbřeze rozdáváme peníze daňových poplatníků cizincům? Takže na to se potom budu ještě doptávat. Jak to je tedy? Budou se i tito invalidé převádět do zvláštních dlouhodobých pobytů? Proč by to neudělali? Já bych to udělal okamžitě, kdybych tu možnost měl.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Igor Hendrych, připraví se pan poslanec Michal Zuna. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuju za slovo, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, no, já jsem se teď díval na web KDU-ČSL a mě vcelku teda zarazila argumentace, která tam je uvedena, citace jakési obhajoby navýšení té dávky od pana ministra Jurečky, který v podstatě říká jinými slovy, že si to Ukrajinci, kteří u nás pracují, vydělali, že příjmy do státního rozpočtu, které odvedli, jsou už dneska jakoby vyšší a viditelně vyšší než výdaje na ně, a v podstatě to je jakýsi důvod mimo jiné asi pro to, aby se ta dávka zvýšila.

Ale já tomu moc nerozumím. Máme přece jenom jeden státní rozpočet, to jsou všechno příjmy jednoho státního rozpočtu a my tady máme samozřejmě lidi z Ukrajiny, kteří jsou potřební, to nikdo nezpochybňuje, ale máme tady i naše občany a našim občanům jste nedávno právě při projednávání navyšování příspěvku na péči nezvedli v tom I. stupni vůbec a v II. stupni velmi symbolicky. Takže nerozumím té argumentaci. To znamená, na české občany jsme si tady nevydělali, tím pádem jim nemůžeme zvýšit příspěvky? Bylo dobré, kdyby pan ministr přišel trošku vysvětlit tady tuhletu tezi, ta mi přijde tedy dost zvláštní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Michal Zuna, připraví se pan ministr Vít Rakušan. Jsou to všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem chtěl vlastně ocenit na tom tisku právě ten zvláštní institut toho zvláštního dlouhodobého pobytu. Protože pokud tady máme válečné uprchlíky a někteří z nich se tady rozhodnou, že chtějí zůstat v České republice z důvodu toho, co se v jejich domovině děje, i nadále, tak co můžeme udělat alespoň administrativně pro ještě větší adaptaci a větší integraci, tak je, že oni mají nějakou jistotu toho, že tady v uvozovkách nepřežívají z jednoho roku na druhý rok v rámci dočasné ochrany, kdy nevědí, jestli v březnu příštího roku. Tak dočasná ochrana bude prodloužena a tady ten zvláštní dlouhodobý pobyt jim dává nějakou naději nebo nějaké možnosti do budoucna. A pan ministr i pan zpravodaj tady jasně řekli, že co se týče tohoto zvláštního dlouhodobého pobytu, tak se jedná o jakýsi výběrový nástroj s určitými parametry, že je potřeba splnit bezúhonnost, že je potřeba splnit ekonomickou soběstačnost. A mimo jiné tam zaznělo, že je potřeba splnit nezávislost na sociálním systému. Nezávislost na sociálním systému. Tak já tady reaguju na pana kolegu Langa, který tady před malou chviličkou řekl úplný opak, že ten institut bude zneužíván nějakými invalidy a lidmi, kteří by chtěli zneužívat český sociální systém. Ale tady dvakrát za posledních dvacet minut zaznělo, že jednou z těch podmínek je nezávislost na sociálním systému. Tak se, prosím, poslouchejme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jenom pro pořádek - reagujme prostřednictvím předsedajícího. Nyní pan ministr, paní poslankyně Jana Pastuchová, pan poslanec Hubert Lang, všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím k mým ctěným kolegům, kteří tady vystupovali. Za prvé, pan ministr Jurečka přijde do sálu, jakmile to bude možné, vede jednání tripartity místo pana premiéra o jednu místnost vedle. Já ho průběžně informuji i s vašimi konkrétními dotazy, které jistě zodpoví.

Ale dovolte mně jednu poznámku a už mě trochu předběhl pan kolega Zuna, který dobře poslouchal, a já mu za to děkuji. Já jsem tady od začátku říkal, pane kolego Langu, prostřednictvím pana předsedajícího, že mimořádný režim toho trvalého pobytu na pět let je pouze pro lidi, kteří jsou zcela nezávislí na českém sociálním systému. Jsou zcela nezávislí na naší dávkové politice a jsou soběstační, chodí do práce, vydělávají si. Prokazují mimochodem ještě bezdlužnost, bezúhonnost, to jsem předtím neuváděl. Děti chodí do školy. Ale nezávislí. Takže se to rozhodně netýká lidí, kteří jsou - teď mě omluvte za to zjednodušující slovo - v nějakém z těch invalidních režimů nebo jsou to lidé tělesně postižení, kteří dávky od nás pobírají. Na ty se tenhle mimořádný režim nevztahuje a vztahovat nebude. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP