Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(18.30 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Další věc, navýšení pro zdravotně postižené. No, důvod je hlavně ten, že od 1. září už tyhle osoby nebudou moci využívat zdarma bydlení, od 1. září, což je velká změna, a budou si muset platit bydlení samy, protože objektivně si nemohou zajistit, objektivně si nemohou zajistit dostatečný příjem z práce. Je toto navýšení tedy kompenzací za ztrátu bydlení zdarma, která je obecně zpřísněním pro všechny Ukrajince, nejenom ty, kteří jsou v nějakém režimu tělesného postižení. Tady jenom upozornění na to, že to je nějaká kompenzace za něco, není to jenom čisté navýšení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Pastuchová, pan poslanec Hubert Lang, Jiří Mašek, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Pane ministře, prostřednictvím vaším, ale já tady nemluvím o tom, vy mluvíte o něčem jiném - já mluvím o tom, proč dostanou všichni úplně stejně, když u nás v České republice to tak není? A průkaz TP není to, co ZTP. Nebavme se o tom, já se ptám, proč dělíte, proč tedy nedáte našim občanům všechny výhody, co mají ZTP, i když mají postižení TP jenom? Já vám klidně dám tu vyhlášku, podle které to posuzujeme. Můžete se podívat, co dáváme TP a co dáváme ZTP-P. Já se ptám, proč jsou rozdíly? Já tady vůbec nemluvím, o čem zákon je. Já s tím souhlasím, o prodloužení, ať tu jsou. Já se ptám, proč mají mít přidáno všichni stejně? Naši občané taky nemají všichni stejně, je to podle druhu postižení. Takže já bych byla pro, abyste si to tam - nebo pan ministr - upravil, že ano, navyšme, ale jenom pro ZTP-P, ty opravdu nejvíc nemocné, kteří jsou i s doprovodem. Ale říkám, tak pojďme úplně změnit systém v České republice, nebudeme vůbec posuzovat nějaké průkazy a dejme všem stejně. Dejme všem ZTP-P, ať mají všichni výhody, naši čeští občané, protože tady je budeme rozdělovat - a ukrajinské občany nebudeme rozdělovat a dáme jim všem úplně stejně? Já se ptám na toto.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Hubert Lang, faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já děkuju za to dovysvětlení, tedy, jak to říkal pan ministr, jestli tedy to bude pouze zdravý cizinec - nebo Ukrajinec - který tady může získat zvláštní dlouhodobý pobyt, tak dobře. Já jsem to z toho úplně nevyčetl, ale asi v tom kontextu, jak to říkáte, tak je to možné, že to takto je myšlené, ale úplně to tam explicitně není napsané, takže já jsem to prostě takhle nepochopil.

K panu kolegovi Zunovi - co se týče toho zvláštního dlouhodobého pobytu, vy tady říkáte, že to je institut, který samozřejmě bude zajímavý, bude zajímavý zejména pro Ukrajince, protože oni vlastně z toho víza dočasné ochrany, někteří, když se bude, dejme tomu - snad dopadne ten konflikt nějakým způsobem příměřím a ukončením - tak potom, když by setrvávali ve vízech dočasné ochrany, tak vlastně by museli odcestovat. Takhle, když se překlopí do zvláštního dlouhodobého pobytu, tak tady můžou pokračovat. Tam jde čistě o to, že ten institut je - říkám, pro ně - zajímavý. Uvidíme tedy, jak se to vyvine, já potom ještě možná k tomu se vrátím. Je tam zajímavý taky institut vyjádření zájmu, kdy oni se pořád můžou rozhodovat, jestli tedy zůstanou ve vízu dočasné ochrany, nebo se překlopí do zvláštního dlouhodobého pobytu, který bude na pět let, za všech jako by přísnějších podmínek.

Tady je velká otázka, když ten konflikt se ukončí, jestli bychom neměli potom i ukončit tento zvláštní dlouhodobý pobyt a měli bychom se vrátit ke klasickému dlouhodobému pobytu podle cizineckého zákona, to znamená, žádání z území Ukrajiny a prostě plnění standardních podmínek. Tak se chci taky zeptat pana ministra, jestli potom, až by ten konflikt byl přerušen nebo ukončen, jestli tento zvláštní dlouhodobý pobyt nějakým způsobem zanikne a opět zmizí z cizineckého zákona, nebo už bude trvalou součástí naší cizinecké legislativy. Takže to je tady k tomu. A samozřejmě já pořád trvám na tom, že je to obrovské množství, přílivu lidí z Ukrajiny, 1 500 za týden, 70 (000) za rok, přes 400 000 za období, to znamená, 5 % populace budou Ukrajinci, bude to největší národnostní menšina v České republice.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobrý podvečer, kolegyně, kolegové, všechny vás zdravím, vystřídali jsme se v řízení schůze a budeme pokračovat faktickou poznámkou, kterou přednese pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Zuna. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane místopředsedo. Já se k tomu opět musím vrátit. My jsme se tady nějak - nebo předkladatel se chytil do své vlastní pasti. My chceme tady preferovat celé ukrajinské rodiny, které jsou soběstačné, pracují, drží nás v té pozitivitě. No, když už u toho jsme, taková rodina může mít člověka mezi sebou, který má ZTP a je ze hry tedy. Takže já si myslím, že to bylo nedomyšlené celé, že ty velké částky, nabalené na ZTP, ZTP-P, jsou prostě uměle vytvořené, abychom k Ukrajincům, postiženým, nějaké peníze dostali, ale je to naprosto nesystémové a myslím si - a znovu to tady říkám - návrh na přepracování je namístě, protože v tomto tvaru je to podle mě neopravitelné. To, že je to nespravedlivé vůči držitelům těchto průkazů - Čechů nebo obyvatel české, moravské kotliny - to je jedna věc. Ale druhá věc je, že je to prostě špatně nastavené. Měl by tady být pan ministr Jurečka a měl by nám na to odpovědět. Předpokládám, že, jak říkáte, pane ministře, přijde, ale z mého pohledu je to na první dobrou nevysvětlitelné. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Zuna, připraví se pan poslanec Exner. Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji, pane místopředsedo. A ještě jednou zareaguji na pana kolegu Langa, vaším prostřednictvím. Pane kolego, vy jste tady zmínil, že zvláštní dlouhodobý pobyt, že je výhodný nebo zajímavý pouze pro Ukrajince. Samozřejmě, tak jak jsem to popisoval i z ohledu na prohloubení jejich adaptace a integrace - ano, je to dobrý nástroj pro Ukrajince. Ale, proboha, vždyť je to dobré, dobrý nástroj, i pro Českou republiku. Vždyť v rámci tohoto řízení nebo v rámci tohoto dlouhodobého pobytu tak budeme mít občany, kteří jsou bezúhonní, kteří jsou ekonomicky nezávislí a kteří jsou nezávislí na sociálním systému. Já nevím, kolegové, jak vy, ale já bych si přál, aby tyto tři podmínky splnili všichni občané České republiky, pokud je to jenom trochu možné. Tak pochopitelně je to výhodné i pro Českou republiku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní ustoupí pan poslanec Exner, připraví se pan ministr.

 

Poslanec Martin Exner: Protože jsme se tady asi dobře neposlouchali právě, já jsem tady předčítal všechny podmínky - právě, abychom je slyšeli, tak je přečtu ještě jednou. Podmínky pro získání zvláštního dlouhodobého pobytu jsou: bezúhonnost; zajištěné bydlení, čímž si myslí, že lidé si platí bydlení sami, samozřejmě; minimální délka pobytu v České republice v režimu dočasné ochrany dva roky, to znamená, že počet lidí už z tohoto titulu je velice omezený; platný cestovní doklad, to zase znamená, jak tady před nějakou delší chvílí mluvil pan Mašek o nějakých lidech, kteří nemají platné cestovní doklady, tak ti jsou z toho samozřejmě vyloučeni; nezávislost na sociálním systému, to zase znamená, že nepožívají žádnou dávku; ekonomická soběstačnost, to znamená, že pracují; a bezdlužnost na sociálním, zdravotním pojištění a plnění školní docházky. To znamená, že tito lidé jsou přínosem pro naši ekonomiku, přínosem pro náš průmysl, přínosem pro pracovní trh a nejsou žádným rizikem, protože je tam ta bezúhonnost a tak dále, které by pro naši veřejnost představovali. A samozřejmě, že máme zájem, aby takoví lidé se tady uchytili, aby tady pracovali. A připomínám, že v podobném režimu před válkou nebo před tím plným konfliktem tady pracovalo v podobném režimu asi 200 tisíc Ukrajinců a žádný problém to nebyl. Tak proč by tady nemohli být v tomto režimu nadále?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan ministr Rakušan.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Aby tady nebyla ta obvyklá výtka toho, že se s vámi nikdo nebaví, já se budu pokoušet reagovat průběžně, byť ty dvě minuty jsou poměrně krátká doba. Za prvé, dotaz pana kolegy Langa na to, zda zmizí potom nějaký ten trvalý, dlouhodobý pobyt. Ti lidé, kteří do něho vstoupí, tak jim nezmizí, jim bude udělen na těch pět let, o kterých se tady bavíme, ale tento dlouhodobý pobyt je vydáván nařízením vlády. Tak buď ho vláda vydá to nařízení, nebo ho nevydá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP