Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Takže vidíte - vy říkáte, že máte ta data a když se na to někdo zeptá, tak nic nějakým způsobem neevidujeme. No a ten článek především spočívá v tom, že my tím, že jsme neměli ta data, tak ti lidé, kteří mají dneska kvalifikaci na zaměstnání, které by měli v rámci své kvalifikace vykonávat, tak tu práci nevykonávají a vykonávají třeba nějakou jenom manuální práci. Prakticky my jsme velmi toto podcenili z mého pohledu tím, že jsme to nezmapovali, a myslím si, že i řada těch profesí, jako jsou lékaři, zdravotní sestry a tak dále, tak že řada jich právě třeba z České republiky odešla někam jinam a myslím si, že z našeho pohledu je to velká chyba.

Takže, pane ministře, já bych v tuto chvíli chtěla požádat, že bych si dovolila dát návrh, aby se ten návrh vrátil k dopracování. Myslím si, že moji kolegové, jak Aleš Juchelka, Jana Pastuchová, kteří se věnovali té sociální oblasti, kteří tady řekli spoustu věcí z praxe, jakým způsobem to nastavit. Já bych měla ještě připomínku v rámci toho pobytu zvláštního. Tam bych se chtěla zeptat a potvrdit si, jakým způsobem se bude zjišťovat u toho ukrajinského uprchlíka bezúhonnost. Nebude to, pane ministře, čestným prohlášením? Já si myslím, že bychom měli hledat, aby to nebylo čestným prohlášením, takže jestli byste mi na to mohl odpovědět.

Jinak ještě u toho zvláštního dlouhodobého pobytu ten standardní režim je pětiletý. Vy tady navrhujete, že je to po těch dvou letech, pokud tady mají trvalý pobyt a z toho vašeho materiálu jasně vychází, že by to mělo být zhruba 248 000 osob, z toho 26 % dětí a 70 % osob v ekonomicky aktivním věku a 4 % osob starších 65 let. Takže jakoby vidíte ten poměr, máte to v tom svém materiálu. Já chápu, že jsou tady ještě u toho dlouhodobého pobytu rozpory, aby se mohli vracet popřípadě do té dočasné ochrany, takže tam je taky řada těch věcí nevyjasněných a jsou tam v tom i rozpory v rámci daných připomínek.

Úplně poslední a na závěr, pane ministře. Já jsem to už tady říkala při lex Ukrajina VI. Vy mnohokrát říkáte, že Česká republika to zvládla skvěle. Já vám vždycky říkám, že to skvěle zvládli hejtmani, starostové a všichni ostatní a že zaslouží obrovské poděkování. Ale my jsme vás tady už minule našim usnesením vyzývali, abyste se snažil na evropské úrovni získat nějaké finanční prostředky. Když jsme to tak skvěle zvládli, tak si myslím, že i z tohoto pohledu bychom si tu finanční podporu v rámci EU zasloužili. A já si myslím, že bychom určitě věděli, jak a kam - vy byste to určitě věděl, kam ty finanční prostředky popřípadě nasměrovat v oblasti bezpečnosti, ale i v oblasti školství, v sociální oblasti a zdravotnictví. Takže já to prostě považuji, že jste slabá vláda, pokud si nedokážete tohle nějakým způsobem prosadit a ty finanční prostředky z EU pro Českou republiku získat.

Děkuji vám v tuto chvíli za pozornost a budu určitě bedlivě poslouchat, jak budete reagovat na moje dotazy. Byla bych velmi ráda, možná bychom to tím rychle, pane ministře, ukončili, pokud byste řekl, že přijímáte to, že ten návrh přepracujete a přinesete ho tak, že bude reflektovat všechny naše připomínky, ale především že vypořádáte ty připomínky, které jsou do současné chvíle nevypořádané, protože pro nás je neakceptovatelné, abychom schvalovali něco s rozporem a s nevypořádanými připomínkami. Vy musíte jasně vědět, že pokud jsem byla šéfka Asociace krajů, tak pro mě je absolutně nepřijatelné, abyste tam měl rozpor se všemi kraji. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jenom připomenu, že návrh na vrácení už zazněl, a to z úst pana poslance Maška.

Nicméně teď vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Lang.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, já si dovolím zareagovat na kolegyni Mračkovou Vildumetzovou, vaším prostřednictvím. Ona tady uváděla, že přicházejí muži v produktivním věku. Řekněme si, co dělá Ukrajina. Ukrajina se snaží získat tyto muže zpět, nechce jim vydávat pasy a podobně. Domnívám se, že o tuto otázku by měl být rozšířen tento vládní návrh a měly by být zapracovány určité teze. Já bych chtěla jenom předkladateli pomoci připomínkou. Dovolím si ocitovat jednoho pana ministra. Bylo to v článku 22. září 2022, jenom přehodím dvě věty, vy pochopíte, proč. Takže cituji: "Ale ti, kteří ze země utíkají proto, že nechtějí plnit povinnost uloženou jejich vlastním státem, nesplňují podmínky pro udělení humanitárního víza." První věta však zněla: "Rozumím, že Rusové prchají před čím dál zoufalejším rozhodnutím Putina." Ale ta věta by se mohla vztahovat i na Ukrajinu. Opravdu chceme dávat všechny výhody těm, kteří neutíkají před tím, že by zrovna v jejich bydlišti byla válka, ale proto, že se chtějí vyhnout své povinnosti pomoci Ukrajině se bránit? Myslím si, že by toto mělo být zapracováno. A teď k tomu, kdo to řekl byl to pan ministr zahraničí Lipavský. Takže, vážené kolegyně, kolegové, on už to říkal v roce 2022, jen zapomněl na to, že jsou dvě strany konfliktu, jak Rusko, tak Ukrajina. Proč ti, kteří nechtějí zabíjet Ukrajince, nemohou dostat u nás vízum, ale ti, co nesplní povinnost bránit svůj stát, ano? Dokonce tak, jak to navrhujete, pokud budou mít platný pas, můžou požívat velké ochrany. (Předsedající: Čas!)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za jeho dodržení a vystoupí pan poslanec Lang s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já se zkusím vejít do dvou minut. Já jsem si tady našel § 6 odst. 2, kdy dávám za pravdu panu ministrovi, že v tom probíhající (nesrozumitelné) dočasné pobyty (?) na území České republiky bez platného cestovního dokladu - to je, o čem jsme hovořili - a prokáže, že nemůže získat ten cestovní doklad od příslušného orgánu země původu, vydá Ministerstvo vnitra nebo Policie České republiky cestovní průkaz totožnosti podle zákona o pobytu cizinců. Takže tady se použije ten institut cizineckého zákona.

Já bych tady chtěl říci, že když tedy tak zoufale Ukrajina žádá o ty muže, a tady jich můžou být desítky, stovky tisíc nebo desítky tisíc mužů, kteří mají expirované cestovní doklady a bude jim vydán vlastně ten cestovní průkaz totožnosti, do kterého jim bude dáno vízum dočasné ochrany, tak my bychom vlastně mohli elegantně říct těmto mužům: vycestujte na území Ukrajiny, tam splňte tu povinnost, například se zaregistrujte do nějakého toho seznamu potenciálních vojáků, což vlastně ta Ukrajina v podstatě chce, potom se můžete vrátit zase zpátky. Abychom získali jakýsi přehled o těchto mužích, tak v podstatě, když vydáme ten cestovní průkaz totožnosti, což je už náš národní doklad a ten má samozřejmě nějaké číslo, takže my z toho získáme poměrně jasný přehled o počtu mužů, kterým expirovaly ty doklady a oni vlastně i to vízum dočasné ochrany, které si budou prodlužovat do března 2025 a pak si ho budou prodlužovat o další rok, tak v podstatě už se jim nemusí dávat do toho neplatného cestovního dokladu, ale může se jim tedy vydat cestovní průkaz totožnosti a my získáme jasný přehled, kolik takovýchto mužů na našem území máme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP