Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Koten. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane ministře práce a sociálních věcí, já bych chtěla říct, že váš projev byl absolutně nefér. V tuhle chvíli tady říkat, že já nechci pomáhat zranitelným osobám, já nechci pomáhat maminkám s dětmi. Já si myslím, že to, co jste tady předvedl, je absolutně nefér a za nějakou zase vaší hranou. Já tady nebudu používat, abyste si v tuhle chvíli vy uvědomoval, jakým způsobem se vy morálně chováte v jednotlivých situacích. Určitě víte, o které situaci v tuto chvíli nějakým způsobem hovořím, a i o dalších situacích. Ale myslím si, že tohle opravdu z vaší strany bylo nefér.

Já si myslím, že my tady projednáváme lex Ukrajinu VII a že jestliže máme informace o tom, že do České republiky každý týden přichází 1 000 až 1 500 ukrajinských uprchlíků, tak jak mezi nimi mohou být muži v produktivním věku? To je ta věc, na kterou se ptáme a ptáme se i v souvislosti s tím, že například pan Kolář TOP 09, tak ten i hovořil o tom, že by se měli vracet, měl tady ten návrh. Takže asi máte mezi sebou nějaký rozpor. No, a když se na to podíváme, pane ministře, věková skladba, vy určitě ta data máte, tak 351 000 ukrajinských uprchlíků, 70 % od 18 do 64 let, 25 % 0 až 17 let až 4 %, 65 plus. A když se podíváme, z těch 351 000 jsou 60 % ženy a 40 %, jsou muži.

A já znovu říkám, ten čas mám krátký, vystoupím ještě jednou. A opravdu si myslím, že ten váš projev byl opravdu úplně mimo to, co my tady v tuto chvíli projednáváme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A s další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Koten, připraví se pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Dobrý den, dámy a pánové, vážený pane ministře, já bych tady rád zareagoval na mé předřečníky. Nicméně většina z věcí, které jsem chtěl říct ve svém normálním standardním příspěvku, již zazněla. Tak já bych se vrátil tedy jenom k těm reakcím. Nově má o tom dočasném pobytu cizinců v České republice podle tohoto zákona dokonce rozhodovat Rada Evropské unie. Já si myslím, že Česká republika tím naprosto a zcela přijde o svoji státní suverenitu, protože budeme takovou gubernií jakousi. Cizinci z konfliktu na Ukrajině žijící v České republice také budou moci samozřejmě nově přejít do toho režimu dočasné ochrany, anebo do režimu dlouhodobějšího pobytu, a tím pádem taky tedy ale vypadnou z těch čísel statistických dočasné ochrany. No a Evropská unie nám tak bude moci po roce 2026 začít přerozdělovat různé migranty ze západní Evropy, kterých se bude chtít zbavit, anebo za ně tedy budeme platit půl milionu za každého, každý rok, kterého odmítneme. No a jaksi ta statistika o migraci a o zasažení migrací tím pádem se na nás nebude vztahovat už nic.

Ale ještě jsem se chtěl okrajově zmínit o tom, že automaticky bude to prodlužování toho dalšího pobytu o rok a ani Parlament, ani vláda nebude na to mít absolutně žádný vliv. Tak to je jedna z věcí, i díky které tedy podávám návrh na zamítnutí tohoto zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Eviduju návrh na zamítnutí pana poslance Kotena. A nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Na pana ministra Jurečku, vy jste tady moralizoval a vypadalo to, že prostě my v ANO jsme amorální. Já bych chtěl připomenout, že konkrétně já jsem v březnu roku 2022 tady přednesl usnesení, který jste většinově schválili, několik z vás se zdrželo, a to, aby se ukončil ten konflikt na Ukrajině mírovou cestou, diplomatickou cestou. Co se s námi stalo od té doby, jak se to posunulo? Jací se z nás stali bojovníci? Nechci to nějak komentovat, nicméně chci podotknout, že to mírové řešení, v tom je ANO konzistentní, a vidím to prostě dlouhodobě jako jedinou možnost a asi budeme všichni čekat, jak dopadnou prezidentské volby v Americe. Nebudu to víc rozvádět.

K panu Jurečkovi ještě druhá věc. Já mám rád počty. Čili jestliže je tady 350 000 uprchlíků, je to zhruba tři 3 % celkové populace České republiky. A tam bych to docela chápal, že by se tedy měli, když to budeme porovnávat, jednak ve výnosech 3 procenty podílet a 3 procenty také nějaké spotřeby a v nákladech, což rozhodně ty vaše propočty tomu neodpovídají. Já se zeptám třeba, máte tam náklady na vznik nových tříd, na učitele, na školství jako takové, na údržbu komunikací, na vědu, výzkum, já nevím, na všechno možný? A podílejí se na tom, nebo je to jenom pár jednotlivých ukazatelů, které jste si tam napočítali, a porovnáváte jablka a hrušky.

A ještě jednu věc. Řekl jste, že 58 % uprchlíků chce zde zůstat. Dříve jsme pracovali s číslem, že 70 % se chce vrátit na Ukrajinu. Tak kde je pravdivé číslo? A ten dlouhodobý pobyt, který by jim umožnil tady skutečně zůstat, my s tím počítáme u těch ekonomicky aktivních ale mají jich být jednotky tisíc, maximálně nízké desítky tisíc. A ono to opravdu nevychází. Děkuji. (Přicházející poslanci se hlučně baví mimo lavice.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji nyní paní poslankyně Pastuchová ještě s jednou faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já vidím...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poprosím, aby ti, co přicházeli, přichází do sálu, aby tak činili pokud možno potichu, aby paní poslankyně mohla svoji faktickou poznámku přednést soustředěně. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji. Ti, co přicházejí do sálu, ani nebudou vědět, co jsme tady ty dvě hodiny probírali, tak prosím, aspoň klid - i když je to vaše povinnost. Děkuju.

Ale já znovu prosím pana ministra, jestli by mi odpověděl na tu otázku, kdo a jakým způsobem kontroluje předložené doklady z Ukrajiny na Ministerstvu práce a sociálních věcí, jako že je invalidní nebo pobírá příspěvek na péči. A tudíž vůbec nemusí projít žádným posuzováním na institutu. Já bych to opravdu ráda věděla, jestli by nám to mohl zodpovědět, protože i od toho se bude vyvíjet nebo budou vyvíjet pozměňující návrhy, pokud neprohlasujeme přepracování, za což bych byla velice ráda, abychom na to mohli reagovat do druhého čtení. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak ještě jedna faktická poznámka, a sice se přihlásila paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já bych chtěla se tedy zeptat, nikdo mi pořád do současné chvíle neodpověděl, proč nebyly vypořádané...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Prosím o klid v sále! Děkuji.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Do současné chvíle mi pořád nikdo neodpověděl, proč nebyly vypořádané jednotlivé připomínky jak s jednotlivými resorty, tak především s Asociací krajů, to znamená s jednotlivými kraji, které nechtějí dál již zajišťovat ubytování ukrajinských uprchlíků, byť se snižuje z těch 150 dnů na 90 dnů.

A ještě bych, když tady pan Jurečka tak hovořil o tom, jak mluví s těmi organizacemi, tak bych se ho chtěla zeptat, jestli mluví i s hejtmany a se starosty. Protože si myslím, že ta zpětná vazba od těchto skupin a od těchto lidí je klíčová. A pan ministr vnitra tady kýval, že mi řekne, proč Asociace krajů již nechce zajišťovat to ubytování. Pořád to neřekl, já na to čekám, abych na to reagovala, popřípadě s tou verzí, kterou já mám z toho daného území. Takže prosím o vaší reakci a panu ministrovi práce a sociálních věcí bych doporučovala, aby hovořil i s těmi, kterých se to nejvíce týká, to jsou kraje. Já vím, že mi řeknete, že je máte ve strategické skupině, ale jak vidíte, tak připomínku jste s nimi nevypořádali. Tak asi s největší pravděpodobností s lex Ukrajinou VII nejsou spokojeni ani oni. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP