Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(20.10 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

A já bych naopak chtěl panu vicepremiérovi Jurečkovi poděkovat, protože jeho hodnotový proslov a vymezení se proti tomu, aby Ukrajinci byli označováni v mnoha případech skoro jako vyžírkové sociálního systému, na jejichž úkor trpí čeští lidé, tak to je prostě schéma, které je, dámy a pánové, velmi nebezpečné i pro českou společnost do budoucna. Děkuju za slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Závěrečné slovo pana zpravodaje? Nemá o něj zájem. Budeme tedy hlasovat o návrzích. Zazněl... (O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Paní předsedkyně s přednostním právem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem dnes nechala prostor svým ctěným kolegům, kteří jsou experti a rozumí této oblasti mnohem více než já, takže jsem nevystupovala, ale teď si myslím, to vaše závěrečné slovo, pane ministře, že si zaslouží komentář. Tady se vedla věcná debata, padaly tady konkrétní dotazy. A kdybyste vystoupili z té své vládní a ministerské bubliny a šli mezi normální lidi, tak byste to všechno slyšeli. To jsou běžné otázky, které od běžných lidí padají. A aby si mí kolegové za to, že chtějí vést tuto konstruktivní debatu, že chtějí tyto odpovědi na zcela legitimní otázky, vysloužili opět jakési nálepkování a jakési označování lidí, kteří rozdělují společnost, (to) opravdu bylo velmi, velmi z vaší strany nemístné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já dokončím, že zazněly návrhy, jak na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, tak také na zamítnutí předloženého návrhu. Budeme o nich tedy hlasovat. (Ťukání karet do lavic. Všechny jsem vás právě odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými kartami. Přivolala jsem i kolegyně a kolegy z předsálí.

A než se ustálí počet přihlášených, tak alespoň načtu ještě došlé omluvy. Z poslanců se omlouvají: Babiš Andrej od 19 hodin bez udání důvodu, Fischerová Romana od 19.45 z pracovních důvodů, Ryba Drahoslav od 19.45 z rodinných důvodů, Síla Jan od 19.30 z pracovních důvodů a z členů vlády se omlouvá premiér Petr Fiala od 19 hodin z pracovních důvodů.

Pan místopředseda Skopeček bude hlasovat s kartou číslo 38.

 

Nejdříve tedy hlasujeme návrh, který předložil pan poslanec Mašek na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 44, přihlášeno 147 přítomných, pro 68, proti 79. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní budeme hlasovat návrh na zamítnutí předloženého návrhu, který přednesl pan poslanec Koten.

Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 45, je přihlášeno 147 přítomných, pro 66, proti 81. I tento návrh byl zamítnut.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro bezpečnost jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nikoho nevidím.

Zahajuji tedy hlasování a ptám se, kdo jste pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 46, je přihlášeno 147 přítomných, pro 147, nikdo proti. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání bezpečnostnímu výboru jakožto garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh přikázání dalšímu výboru? Paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Já navrhuji zařazení do výboru pro sociální politiku. Kdo tu seděl ty dvě hodiny, tak ví proč. Jedná se tam o zvýšení příspěvku nebo pro postižené. Já si myslím, že tohle se opravdu týká výboru pro sociální politiku. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Ještě nějaký další návrh na přikázání výboru k projednání? Nikoho dalšího se hlásit nevidím.

Zahajuji tedy hlasování o přikázání výboru pro sociální politiku. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 47, je přihlášeno 147 přítomných, pro 76, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Dále tedy konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako dalšímu výboru. Nějaký další návrh - neeviduji. Žádný další hlasovatelný návrh nepadl. Proto projednávání tohoto bodu nyní končím. (Z pléna žádost ke hlasování.)

Kontrola hlasování? Prosím tedy ještě. (Předsedající se odmlčí.) Je to tedy v pořádku, takže pokračujeme projednáváním dalšího bodu.

 

Otevírám bod číslo

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb.,
o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 697/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr životního prostředí Petr Hladík, který, jak vidím, je již připraven. (Hluk v sále.) Nicméně vás, kolegyně a kolegové, žádám o ztišení. Přesuňte své rozhovory do předsálí. Ještě vás prosím o posečkání, pane ministře. (Hluk v sále neustává.) Kolegyně a kolegové, ještě jednou vás žádám, přesuňte své rozhovory do předsálí. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, páni poslanci, krásné dobré odpoledne. Dovolte mi, abych vám představil návrh zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Evropský systém emisního obchodování funguje už od roku 2005. Jeho účelem vždy byla a je podpora snižování emisí skleníkových plynů efektivním a ekonomickým způsobem. Předkládaný návrh, novela, reaguje na nejnovější požadavky evropské legislativy, jedná se tedy o směrnici transpoziční, to znamená, novelu transpoziční. Mění několik věcí.

Za prvé, nastavení výnosů z dražeb emisních povolenek. Nově se vyžaduje, aby veškeré výnosy z dražeb povolenek členské státy využily na stanovené účely v oblasti klimatu, tedy jde o prostředky, které musí být využity na strategické investice, na dekarbonizaci, do adaptace na změny klimatu...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Promiňte, omlouvám se, pane ministře. Poprosím kolegyně a kolegy hlavně v levé části sálu, ale prakticky to platí pro celý sál, aby se ztišili.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Abychom zlepšili konkurenceschopnost našeho průmyslu a současně brali ohled na sociální situaci nízkopříjmových domácností. Novela navrhuje, aby většina finančních prostředků byla příjmem Státního fondu životního prostředí, který tyto finanční prostředky využije především na investiční podporu, a dále příjmem kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu, který tyto finanční prostředky bude používat na takzvané kompenzace pro energeticky náročný průmysl a také na provozní podporu nových obnovitelných zdrojů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP