Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.40 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

A neříkejte, že bereme obcím. Jejich stavovské organizace včera s námi potvrdily, že objem sdílených daní pro obce, města se nemění od 1. ledna roku 2025. Tak neříkejte opak. Už jste to řekla dvakrát a není to prostě pravda. Já jsem připraven debatovat o změně koeficientu v rámci RUDu obcí, pokud se nezmění celkový objem. Na tom jsme se včera shodli. Budeme mít další schůzku někdy na začátku září. Ale předpoklad pro úspěšné jednání je, na kterém jsme se shodli všichni, že se nebude měnit objem sdílené daně pro obce ani nahoru, ani dolů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pro pořádek, jenom jsem vás vedl k tomu, abyste oslovoval prostřednictvím předsedajícího, ale ministři a poslanci navzájem se oslovují napřímo, takže příště oslovovat prosím napřímo. Tak nyní vystoupí s faktickou poznámku pan poslanec Jan Kuchař a po něm paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Já budu také reagovat na svoji ctěnou kolegyni paní Vildumetzovou Mračkovou. I pan Stržínek pochopil, že 3,5 miliardy se nebere. Je to přesun mezi obcemi, kde registry a statistické údaje byly od sebe odlišné. Řekl to i tady na mikrofon a klidně si to dohledejte ze stenozáznamů. Tedy jestliže se mění přepočet obyvatel a obce budou čerpat peníze opravdu na jimi registrované obyvatele, tak si myslím, že je to v pořádku. A tady v tom případě stojím za slovem pana ministra.

Druhá stránka věci, která se mi úplně nelíbí, a to říkám taky tady na mikrofon, je, že v podstatě Praha dostává 1,2 miliardy nad rámec toho, co dostávat nemusí. A je to zbytečný výdaj. Pro mě je to zbytečný výdaj ze státního rozpočtu, protože to je jediný výdaj navíc, který já tam vidím jako zbytečný. Protože právě tím správným přepočtem obyvatel na obec, kupříkladu vaše město, přijde o 6 milionů, já teď nevím, jestli máte 600 nebo 700 milionů rozpočet, ale je to prostě třeba 1 %. Ale to je vlastně za obyvatele, které nemáte.

Když se podívám do rozpočtu třeba svých Františkových Lázní, tak já jdu téměř o 1 % nahoru, protože mně tam deset, možná patnáct let žijí lidi, kteří nebyli ve statistickém úřadu, ale byli registrováni. Takže jako neberme to, že je to nespravedlivé úplně pro všechny. Ano, nejvíce se sestěhovává Praha, střední Čechy a obce kolem. Takže tam fakticky dochází k přesunu finančních prostředků, ale to je na změně RUDu právě obcí, abychom nedělali tyhlety koncentrace kolem velkých center. A to je na změně RUDu obcí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová, pan poslanec Robert Stržínek, pan poslanec Lukáš Vlček. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. To je absolutně neskutečné, když tady vystupuje Jan Kuchař za Starosty a nezávislé a dokáže tady říct, že je spravedlivé, že se městům a obcím vezme na úkor krajů 3,5 miliardy. A tohle prostě absolutně nechápu. Můžete tady říkat, co chcete, že se mění to, že se to bude brát z Českého statistického úřadu. Návrhy krajů, které tady byly, tak byly, že ty údaje zůstanou z Českého statistického úřadu.

Ano, jestli pan Kuchař, který je z Františkových Lázní, tady říká, že jemu se zrovna ten rozpočet navýší, no tak ano. Je spoustu měst zrovna v Karlovarském kraji, kterým se to navýší, protože v registru obyvatel jsou i cizinci. Ale znovu říkám, vůči těm ostatním 5 800 obcím, kterým se vezme těch 3,5 miliardy a pro které to může mít i existenční dopady, že ty obce se budou muset slučovat, popřípadě v žádném případě ty rozpočty nezvládnou, tak já považuju tento návrh za absolutně prostě vůči městům, obcím... Tak já si sem přinesu navýšení RUDu krajů a vezmu to městům a obcím.

A pane ministře, vy nemluvíte taky pravdu. RUD měst a obcí byl 25,84. V rámci daně z nemovitosti jste ho snížil na 24,96 a vzal jste městům a obcím daň z přidané hodnoty, byť jste jim slíbil, že jim na DPH nesáhnete. A od příštího roku už mají města a obce 24,16. Takže dochází k dalšímu snížení v rámci rozpočtového určení daní! Takže prosím, neříkejte tady tyto věci. Ten návrh, který teď má Svaz měst a obcí, který asi pravděpodobně tady někdo předloží, tak má pořád dopad do rozpočtu obcí 1 miliardu.

Můj názor je takový, jestli si chcete přinést navýšení RUDu krajů, ano, ale nesmí to zasahovat a brát peníze městům a obcím. A očekávám, že vystoupí i paní předsedkyně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Robert Stržínek. Připraví se pan poslanec Lukáš Vlček. Zatím to jsou všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo. Pane ministře, tady se žongluje s čísly. Tady se mluví o jedné databázi, o druhé databázi, o tom, která je spravedlivější, přesnější.

My komunikujeme už asi měsíc s Ministerstvem vnitra a chceme vysvětlit, jak vznikají rozdíly mezi počtem obyvatel v Českém statistickém úřadu a v registru obyvatel. A řeknu vám, ta korespondence je zajímavá. Já mám pocit, že to neví pořádně ani na ministerstvu, protože ty výpočty prostě nesedí. Vstupují do toho lidé, kteří zemřou, kteří se narodí, kteří se přistěhují, odstěhují, cizinci a další.

My jsme ve Valašském Meziříčí přijali tisíc ukrajinských uprchlíků, vytvořili jsme pro ně zázemí tak, aby tam mohli fungovat. Děti chodí do školy, lidé v drtivé většině jsou zapojeni do pracovního procesu. A já mám pocit, že na tom všem teď proděláváme, protože v rámci těch nových procesů a nových přepočtů přijdeme prostě o 6,5 milionu korun. A to je balík peněz, nad kterým nemůžu mávnout rukou. Je to vysoká částka. A tím, že se tady žongluje s čísly a s databázemi, má dopad ten, že přijdeme o tuto sumu.

A já samozřejmě budu chtít, aby se koeficienty případně pozměňovacími návrhy dostaly do takové linie, že na to těch 6 000 menších obcí nedoplatí. Není to v pořádku. Není to spravedlivé. A mně se to nelíbí. A zrovna tak se to nelíbí téměř šesti tisícům starostům obcí, kterých se to negativně dotkne.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní pan poslanec Lukáš Vlček. Připraví se pan poslanec Jan Kuchař. Faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Lukáš Vlček: Pane předsedající, děkuji za slovo. Já se pokusím vejít poznámkami, které jsem si udělal, do dvou minut. A já bych nebral tady tu debatu jako žonglování s čísly. My se snažíme naplnit programové prohlášení vlády v rámci RUDu krajů. To si myslím, že je jako velmi důležitý počin ve smyslu toho, že se nám podařilo najít relativně velkou shodu mezi kraji. To si myslím, že je velmi důležitá záležitost.

To, že to s sebou nese některé změny systému? Já osobně také nejsem nijak nadšen z toho, že tento stát pracuje s několika různými databázemi. Vyvolává to bohužel zmatek, který vidíme i tady. Ale budiž je tato debata i příslibem toho, že tak jako bylo nutné narovnat rozpočtové určení daní krajů, tak zároveň budiž i tato debata v dalších částech legislativního procesu příslibem, protože se právě podíváme i na ten samotný RUD obcí, protože vidíme, že ten samotný také potřebuje projít určitou revizí. Oproti řadě evropských států máme relativně nízké motivační složky v rámci třeba podpory malého, středního podnikání. Nepochybně před námi bude stát otázka financování regionálního školství.

Já osobně bych za tu debatu tady chtěl poděkovat. Myslím si, že je důležitá a že jejím výsledkem nepochybně bude i posun v rámci samotného RUDu. A opravdu, když se podíváme, ten objem peněz, nesouhlasím s tím, že je tady říkáno, že se někomu něco bere. Ten objem je pořád stejný. Samozřejmě ale dochází k tomu, že dochází k určitým přesunům tak, jako se lidé stěhují, a tak jak společnost nějakým způsobem funguje. Děkuju za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní pan poslanec Jan Kuchař, potom pan poslanec Martin Kukla, Eliška Olšáková a další. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Děkuji ještě jednou za slovo. Budu reagovat na ctěného kolegu Stržínka. Vy jste říkal, že se tady (Předsedající: Mým prostřednictvím.) - vaším prostřednictvím, omlouvám se - že se tady žongluje s čísly. Ale přitom to děláte vy, protože v momentě, kdy přiznáte, kolik máte registrovaných obyvatel ve městě, a dostanete míň peněz, tak je to špatně. Předtím, když jste vlastně bral peníze za někoho, kdo u vás nebyl, tak to bylo dobře? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP