Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.50 hodin)
(pokračuje Jan Kuchař)

A zároveň třeba ten Zlínský kraj, zrovna vy přijdete o 6 milionů, ale Zlínský kraj přijde navíc třeba ke tři čtvrtě miliardě korun. Bylo by dobré na to nahlížet jako na globál, neříkat to, co říká, vaším prostřednictvím, ctěná kolegyně Vildumetzová Mračková, že bereme obcím 3,5 miliardy, protože to není pravda, protože ten objem peněz je stále stejný, a máte pravdu, snižuje se tam, snižuje se tam koeficient, na kterém byla dohoda u daně z nemovitostí, ale v žádném případě se neberou peníze obcím, přesouvají se peníze tam za těmi obyvateli. Na nás tady, a to říkám celou dobu, že prostě 20 let děláme špatnou kohezní politiku a je to i v rámci rozpočtového určení daní obcí, a pokud nezměníme, tak ta naše antikohezní politika v rámci rozpočtového určení daní bude následovat jenom to, že ty registry se budou plnit v obcích těch velkých aglomerací a v těch malých budeme vylidňovat. Ale to je na nás, abychom změnili rozpočtové určení daní obcí, nikoliv krajů, protože kraje teď momentálně se shodly na tom, že je to pro ně spravedlivější. A my se jenom bavíme o tom, že prostě dáváme reálná čísla, která jsou z registru, a nepoužíváme taková ta neurčitá čísla, která jsou z Českého statistického úřadu. Jinak se na tom nic nemění a finančně se to vůbec nemění, co se týká objemu státu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Martin Kukla, potom paní poslankyně Eliška Olšáková, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem nechtěl, ale musím reagovat. Já jsem tři roky seděl v té komisi, kde se řešil RUD krajů. A já vám to řeknu od začátku, jak to bylo. Za vlády Andreje Babiše se navyšovalo, bylo to od 1. 1. 2021, kdy se zvýšilo pro obce z 23,58 na 25,84 u DPH. A u krajů se zvedlo rozpočtové určení daně z 8,92 na 9,78. A vy jste si do programového prohlášení dali, že, budu citovat: Udržíme stávající financování obcí a změníme RUD krajů na základě dohody a Asociace krajů a navýšíme celkovou alokaci. No a co jste udělali? V rámci konsolidačního balíčku jste krajům sebrali, a to nejprve od roku 2024 z 9,78 na 9,76 a od roku 2025 na 9,45. A ten váš prvotní návrh byl dokonce na 9,27.

A připomenu, že za vlády Andreje Babiše šlo taky čtyři až šest miliard na silnice, dvojky a trojky. No a vy teď říkáte, že navyšujete alokaci? No, já tam žádné navýšení tedy nevidím, vy maximálně vrátíte to, co krajům patří. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní paní poslankyně Eliška Olšáková a po ní paní poslankyně Mračková Vildumetzová, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Dobrý den, děkuju za slovo, pane předsedající. Já bych měla několik poznámek k tomu, co tady zaznělo. Já si musím říct jednu věc. My do systému, který dneska máme podle počtu obyvatel z Českého statistického úřadu, překlopením získáváme o 450 000 lidí víc. Je to materiál z Ministerstva financí, který je v tabulce. Tabulka, která je přiložena k tomu vládnímu návrhu, taky říká, že tímto zvýšením počtu obyvatel dochází ke snížení příjmů obcí o 3,5 miliardy korun. Je to snížení na občana. Ono se může říkat, že to nejsou fakticky snížené peníze, ale vy tam vlastně snižujete na občana. Tím, že obec na občana získá 20 000 korun a Praha získá 60 000 korun, tak díky pákovému efektu dochází k tomu, že i když těch 450 000 lidí se v těch obcích dostane spíše do plusu, tak ta obec nebo město opravdu získá z rozpočtového určení méně, než získávala doteď, protože se snižuje hodnota té částky, která na toho občana jde. To je věc, kterou jsem měla jako první.

Pak bych chtěla reagovat, prostřednictvím pana předsedajícího, na paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou. Co se týká snižování koeficientu u RUDu nebo procenta u RUDu, já se tady musím ohradit. My jsme tenkrát opravdu vyjednávali. Tam se to snižuje ve dvou letech proto, že 10 miliard korun z daně z nemovitosti zůstala výlučně na rozpočtech obcí a obec s těmito penězi hospodaří. Takže to, abychom si řekli.

A ještě jedna poznámka: Sdružení místních samospráv není organizace STANu. Já se omlouvám, ale toto mně připadá opravdu docela neoprávněné tvrzení, protože tato organizace je apolitická a naši členové nejsou naši starostové, ale jsou to starostové napříč politickým spektrem, Takže to je za mě všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak od čeho začnu? Asi začnu tedy od toho Sdružení místních samospráv. No, já bych řekla takové to přísloví, že trefená zakejhá, ale nebudu ho tady používat. Spíše, když já se podívám na vaši organizaci, jsou tam samozřejmě zástupci hnutí STAN, jsou tam lidi, kteří ani nejsou starostové, jsou ve vedení a tak dále, to je jedno. Všichni víme tu historii, Svaz měst a obcí, pak se vytvořilo Sdružení místních samospráv. Důležité je, že hájíte zájmy měst a obcí. A já bych chtěla opravdu věřit tomu, že je hájíte.

Protože když jste šli na tu schůzku k panu ministrovi financí a šli jste prakticky potají dojednávat to, aby se nějakým způsobem protlačil konsolidační balíček a daň z nemovitosti, aby se lidem zvýšila, a někteří o tom ani nevěděli, tak já prostě opravdu nepovažuju za šťastné, že se vám podařilo, nepodařilo vyjednat, a nikdo si nepřišel pak na ten rozpočtový výbor za ta města, obce bojovat, aby jim to dépéháčko zůstalo. Já prostě vnímám, že pokud jste ty organizace a vy máte samozřejmě dneska dvojroli, já to chápu, ale musíte ta města a obce hájit. Od toho jsou ty organizace zřízené a tak, jak říkáte, apolitické. Ale pak asi bohužel do toho ta apolitičnost je od toho dána pryč. To, že se snižuje na 24,16 let příštího roku, je prostě fakt.

A já vám nebudu připomínat, jak to bylo v minulosti, že za vlády tady některých těch pěti koaličních stran měly obce 19,90 RUD. Ten RUD se zvyšoval tady za vlády Andreje Babiše na 25,84. A byli jste to vy, kteří jste tady bojovali v rámci kompenzačního bonusu, aby se to navýšilo. A kdo dneska snižuje ten RUD těm městům a obcím? No zase tahle vláda té pětikoalice, a tak to prostě je. Přihlásím se ještě, protože potřebuju reagovat ještě na další věci. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem pozorně poslouchala paní poslankyni Olšákovou, prostřednictvím pana předsedajícího, a chtěla jsem se zeptat: Vy jste tady říkala, že tam vzniká ta disproporce, to znamená, že všechny obce budou mít 20 000 na občana a Praha že bude mít 60 000 na občana, což je velká disproporce, co si budeme povídat, to je o 40 000 oproti tomu, že Praha má větší výhody než ostatní města. Protože Praha ve své podstatě je schopná si, jak bych to řekla, k těm penězům přijít mnohem líp než ta ostatní města. Má prostě úplně jiné postavení, by se dalo říct.

Ale další věc, co mě tam zarazila, když jste se tady bavili, a to možná i na paní poslankyni Vildumetzovou, prostřednictvím pana předsedajícího, vlastně díky tomu daňovému balíčku došlo k tomu, že ty obce musely začít nějakým způsobem se chovat hospodárně s péčí řádného hospodáře a musely sáhnout na tu daň z nemovitosti, proti které já tady tedy, no ne, ty koeficienty se tam zvedaly, takže ty ceny se, ano, vy tady kroutíte hlavou ze strany na stranu, ale tak se podívejte do některých měst a obcí, kde to stouplo a o kolik to stouplo. Prostě stouplo to, ty ceny za daň z nemovitosti vám stouply. Když se podíváte třeba na Zlín, tak tam to šlo x-násobně. A je pravda, že když jsem se podívala do ty historie, tak je pravda, že v tom městě to dlouhodobě se nezvedalo, ty koeficienty zůstávaly nízké, dlouhodobě se to nezvedalo, takže když teď k tomu přistoupili, tak samozřejmě jim to občané dali pocítit. Ale říkám, že to bylo zase v důsledku toho, že se museli začít chovat s tou péčí řádného hospodáře, protože někde ty peníze museli sebrat, protože jim začaly chybět. Tak to prostě je. Pokud ne, tak mi to pojďte vysvětlit, já si to ráda poslechnu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová a potom paní poslankyně Eliška Olšáková, faktické poznámky.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak já děkuji ještě za slovo. Vidím, že ani zpravodaj, ani předkladatel tady v tuto chvíli nejsou. Myslím si, že asi by při tom projednávání měli být. Ano, dobře, tak doufám, že mě určitě budou bedlivě poslouchat. Pan starosta, bývalý pan starosta Pacova, pan Vlček, on ví, že jsme spolu velmi intenzivně i spolupracovali na úrovni Svazu měst a obcí, myslím si, že to byl i skvělý starosta. Teď už asi starosta není, když se stal poslancem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP