Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.30 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Teď už v klidném tónu. V každém případě ten smysl toho zálohování by to mělo tehdy, pokud by ta petka byla znova naplněna. To potom má logiku. To je stejné jako u skla. Potom má logiku, že to sklo prostě opětovně naplním a zase to jde mezi lidi. Ale u toho PETu tenhleten smysl tam prostě není, protože vy, co prosazujete, tak ta petka se vysbírá, OK, to, že vy tady tvrdíte, že se může x-krát zrecyklovat - já vám můžu doložit vědecké statě a články, že to není pravda, že po určité době tam ztrácí ta struktura, nebo respektive v tom PETu ta struktura už se ztrácí a dochází k degeneraci, takže ono to nejde donekonečna. Prostě to nemůžete donekonečna recyklovat ve smyslu, že z toho uděláte nějaký pecičky, pak to vrátíte zpátky do výroby, prostě ten produkt je čím dál horší a horší. Takže říkám, ten smysl to postrádá. U piva tomu rozumím, i když tedy jsem také proti tomu louhovému vypírání, i když v současné době už ty technologie jsou takové, že opravdu už není tam taková velká spotřeba těch louhů, když se to vypírá, protože to je fakt úplně automatizované, byla jsem se i na to podívat, takže není tam taková spotřeba a není takové množství těch odpadních vod, které tam vzniká, ale u toho PETu to prostě ten smysl nemá. Protože ten PET já vrátím, oni ho rozšmelcují, vzniknou pecičky, vrátím ho do výroby. A vy říkáte, z PETu musí vzniknout PET. Vždyť je to přece úplně jedno. Tam jde o to, že se mi to někam zrecykluje, že ten materiál využiju, ale nemusím mít z PETu PET. Já vím, že to blahodárná komise a Evropská unie se snaží neustále tlačit tak, že když mám PET láhev, tak musí z toho vzniknout PET láhev. Ale když se zamyslíte, tak je přece pro mě podstatně lepší, když z toho PETu vznikne cokoliv jiného, ale něco z toho vznikne a neskončí to na skládkách. Notabene zákon vám zakazuje, aby to tam končilo, že jo? To vy víte, že to musíte materiálově využít, energeticky využít a na té skládce vám to prostě (Předsedající: Čas.) skončit nesmí. To je porušení zákona.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Je to asi... Já budu reagovat na víc věcí. Dohledal jsem si Most. Tak Most dneska z EKO-KOMu má 7 739 803 korun, po zavedení zálohování 10 936 082 korun. Když se zálohování neschválí, Most přijde o 3 miliony.

A teď si pojďme říct k tomu, jak to je. V procesu - a je již schválené a formálně bude potvrzeno novým parlamentem - je nařízení o tom, že v roce 2026 má každý členský stát dosáhnout 80 % vysbíraného PETu a plechovek. Platí to kumulativně, kumulativně. A jestliže tohoto nedosáhneme, tak povinně, povinně zavedeme zálohování. A my ho nedosáhneme. V PETu možná ano, protože jsme na 75, tak tam dobře, možná v osmdesáti, ale v plechovkách ne, tam jsme 23, 25. Je to nereálné a říkají mi to sami starostové, že to prostě nejsme schopni dosáhnout. Co se stane? Příští vláda bude stát tady před tím, že bude muset zavést povinné zálohování, jak říká Evropská unie. Tak já tedy radši ji budu... ty parametrické a diskutuji to velmi poctivě a není to tak, že by obce a města byly proti zálohování. Mně píší desítky starostů, kteří podporují zálohování. Ano, je to otázka velmi emotivní, musíme jí vysvětlovat, dělali jsme webinář, kde se připojilo 15 % starostů. Velmi detailně jsme diskutovali ty parametry zákona. Poslali jsme je do mezirezortního připomínkového řízení, přišlo hodně připomínek. Snažili jsme se maximum z nich vypořádat, byť mnoho z nich bylo protichůdných. Ten zákon jsme napsali ne pro nápojáře, ten zákon jsme napsali proto, aby tady opravdu probíhala recyklace toho materiálu.

Ze staré petky byla nová petka, ze staré plechovky nová plechovka. To je smysl. Vy říkáte je mi jedno, na co se to použije. To není pravda. Když z té petky uděláte mikinu nebo kobereček do auta, tak pak už to jenom vyhodíte. Pak už to nikdy nezrecyklujete znova. A vy také znáte moc dobře ten pojem, ten downcycling. Snižuji tu míru recyklace. Ano, jednou to otočím, ale už to neotočím donekonečna. Tady mají nastavené některé sektory povinné přimíchávání recyklátů. A postupně se bude nastavovat jeden sektor po druhém sektoru povinné přimíchávání recyklátů. A budou se tady muset nastavovat IPR systémy, které zaručí to povinné přimíchávání recyklátů. My se tady neustále bavíme o petkách a plechovkách a mezitím podle cirkulárního Česka tak, jak ho schválila vaše vláda, tak jak my jsme ho převzali, tak jak my jsme na něho nastavili akční plán, tak jak si myslím, že má podporu odborné veřejnosti všech profesních organizací, tak postupně připravujeme recyklační kapacity a systémy, abychom dokázali recyklovat oblečení, velkoobjemový nábytek, plastové hračky, tabulové sklo a další a další materiály. To samozřejmě moc dobře víte.

Prosím, nefabulujme tady. My to nesplníme v roce 2026, tak to povinně zavedeme. Já to radši budu dělat tak, jak jsme si to navrhli a tak, jak to pro Českou republiku bude nejlépe možné. Ano, ty debaty vedeme a povedeme. A já jsem za ně rád, že je povedeme i s opozicí průřezem politického spektra. Jenom mějme na paměti, že prostě šestnáct států už zálohuje. 1. ledna 2025 se přidává Polsko a Rakousko, bude jich osmnáct. A jestli to nesplníme v roce 2026, jakože to nesplníme, tak to uděláme povinně. A já si myslím, že tohleto není správná cesta.

A možná ještě jedna poznámka - a to jsem si tady blbě napsal, tak to ani po sobě nemůžu přečíst, tak končím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím paní poslankyni Peštovou s faktickou, poté pan poslanec Brabec, opět faktická.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. V každém případě, pane ministře, to nařízení ještě není platné, jo? To není platné, nevyšlo ve Sbírce, není platné, takže nový parlament se s tím ještě bude znova zabývat. Nový parlament se s ním ještě bude znova zabývat.

Mě spíš zajímá jedna věc. Ano, máte pravdu, že je tam těch 80 % na kov a na PET, ale mě zajímá jedna věc. Za mě se vyjednala výjimka. Protože každý členský stát si mohl vyjednat výjimku na jednu z komodit. My jsme si jí vyjednali na kov, je tam 45 %. Co jste, pane ministře, udělal vy? Proč jste nezalobboval a nezvedl toto téma s tím, že proč my musíme splnit obé, to znamená jak kov tak PET, a pokud nesplníme obé, musíme zavést zálohování. Proč jste nevyjednal, aby ty komodity šly vedle sebe? To znamená, jestliže my jsme schopni v PETu, máme výjimku 45 % na kov, tu jsme vyjednali my, proč jste jí tam nějakým způsobem nezapracoval? To znamená proč jste s komisí nejednali a neřekli, proč po nás chcete 80 % v roce 2026, když my jsme si vyjednali výjimku 45 %? Jak je to možné, že jste jako Česká republika něco proto neudělali? My jsme se snažili, my tu výjimku získali na ten kov.

Takže proč po vás teď chtějí 80 % v roce 2026? Proč jste si nevyjednali posunutí časové u toho kovu? Když my jsme vám vyjednali výjimku, jo. Ta výjimka je tam i v tom našem zákoně, máte jí tam. A je právě na ten kov. A mě by jenom zajímalo, jaká byla pozice České republiky, co jste pro nás udělal? Jak je to možné, že teď po nás chtějí 80 % do roku 2026, když tam máme výjimku, jo? Kde jste zalobboval? My máme výjimku na kov. Pane ministře, máme výjimku na kov. Mohli jsme si získat jednu komoditu a my jsme to vyjednali, protože jsme věděli, že ten kov nesplníme, tak jsme si to za mě vyjednali 45 %. (Předsedající: Čas.) Co jste udělal vy?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Hned bude moci reagovat pan ministr, ale ještě tady byla faktická pana poslance Brabce.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. Já rozumím tomu, že asi pro zbytek pléna to úplně není záživné, protože to je detail, ale z mé strany už tedy poslední poznámku k tomu. Pane ministře, vy dobře víte, že... a když říkáte o nějaké fabulaci, tak je to oboustranné. Protože vy dobře víte, že pokud to do roku 2026 nesplníme, tak nedostaneme žádnou pokutu, ale budeme muset prostě udělat taková opatření, abychom to splnili do roku 2029. A v roce 2026 nebo v roce 2027 ta situace bude úplně jiná. My nejsme a priori proti zálohování. Ale my jsme proti tomu, aby se to dělalo systémem, kdy se do toho skutečně dá investičně několik miliard korun, které ve finále zaplatí stejně ten zákazník, protože samozřejmě to na sobě nenechají ti nápojáři, bude to někde zohledněno. Klíčové ale je, že tady už jsou dneska systémy, které, pravda, zatím najíždějí nebo jsou v pilotních projektech, ale je třeba digitální zálohování přes ty QR kódy. To má totiž v sobě jednu úžasnou vlastnost oproti jinému zálohování přes zálohovací automaty, že ten systém je připraven i na budoucnost. To znamená, můžou se třeba zálohovat tetrapaky, může se zálohovat spousta věcí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP