Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(9.40 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Ano, já si myslím, že všichni jsme proti plýtvání, všichni jsme proti jednorázovým odpadům, tam se shodneme, ale jenom se neshodneme na tom dneska zavádět systém, který považuji za systém z minulého století. To znamená, zavalit obchody zálohovacími automaty za miliardy, nutit lidi k tomu, aby tam nosili nesešlapané flašky. To si myslím, že je prostě cesta zpátky. Takže zálohování ano, ale modernější. To je něco, na co budeme mít úplně v pohodě čas po tom roce 2026 do roku 2029. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr může reagovat.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Začnu tím digitálním zálohováním. Digitální zálohování samozřejmě možnost hypoteticky je. Ten zákon - pan poslanec mě neposlouchá - ten zákon umožňuje digitální zálohování. Ale musíme si říct dvě velké ale. Co znamená digitální zálohování? Že když si budu kupovat petku nebo plechovku, tak propojím s nějakým svým systémem, s mým unikátním ID, to, že jsem si koupil v nějakém obchodu - nebudu ho jmenovat, tady v Praze - nějakou plechovku. Až ji budu vyhazovat, tak si vezmu tenhleten chytrý mobil, zase to načtu a vyhodím to někam do nějakého koše.

Kdo ta data bude mít od obchodníků a z toho systému? Kde budou ležet, jak je zajištěna bezpečnost? Jak vyřešíte to, že každý bude muset mít chytrý telefon? Takže každý, kdo si bude kupovat petku, bude mít chytrý telefon? Tam je tolik otázek. Zkoušeli to ve třech zemí Evropské unie a vždycky od toho utekli na míle daleko. Kvůli bezpečnosti a kvůli šmírování lidí. Já fakt nechci šmírovat lidi, fakt nechci nařizovat seniorům, že budou muset mít chytré telefony. To je to, co tady hnutí ANO prosazuje? Já tedy ne.

Teď ještě k těm investicím. To přece není pravda. Dneska ty automaty, do kterých vracíte pivní láhve, se technologicky upraví a ten samý automat umí petku, plechovku a pivní láhev. Tak se zajeďte podívat na Slovensko, tam to mají. Mají to v Německu, budou to mít v Polsku, budou to mít v Rakousku. Tak z toho tady nedělejme úplnou překážku. Nebudou to platit nápojáři. To je také další věc.

Teď si pojďme ještě říct jednu věc, jak je s tou recyklací. Když vezmu hliník a napočítám energetickou náročnost toho, že hliník vytěžím, pak jej zpracuji, rozválcuji a vyrobím tu plechovku, anebo vezmu ten hliník, hliníkovou plechovku, rozdrtím ji a vyrobím z ní novou plechovku, tak ta energetická náročnost je 5 %. Potřebujeme jenom 5 % energie na tenhleten proces recyklace.

My dneska plechovky vůbec nerecyklujeme. 800 000 plechovek prodaných v České republice každý rok. U petky je to 20 %. Když vytěžím ropu, z ní udělám ropný produkt a pak z ní vyrobím petku, versus to, že vezmu petku a udělám z ní recyklát - ano, rozemelu, vyflakuji a potom z ní udělám novou petku - tak potřebuji jenom 20 % energie proti tomu primárnímu plastu. To totiž dává ekonomiku, dává to logiku, dává to prostě úspory jako takové.

Prostřednictvím pana předsedajícího, paní poslankyně Peštová, pojďme spolu na "Ukliďme Česko", váš člen to vymyslel. Jestli tady fakt chcete podporovat to, aby se neustále ty plechovky povalovaly po škarpách a v lesích. Vy to nevidíte, jaký je to problém, ty plechovky? Vy tam nevnímáte, co se nám povaluje po té přírodě? Já to tedy vnímám - 23 % plechovek vybereme, jenom 23 %, zbytek skončí v přírodě.

Teď k tomu pokusu, ať si to cvičení nemusíme tady dávat odpoledne, tak pojďme na to. Dělala to společnost Adastra, dělalo to Ministerstvo životního prostředí. Bylo to inspirováno ministerstvem a my jsme přejali výstupy od společnosti Adastra, a to takovým způsobem, že společnost Adastra garantovala, že jsou to materiály, které jsou nehořlavé, dávají se do kardiostimulátorů. Možná některý z vás ho má v sobě, a to jsou ty věci. To znamená, žádný zákon nikdo neporušil. To je první věc.

Druhá věc. Jaké jsou výstupy? Výstupy z toho jsou, že společnost Adastra naházela do různých žlutých kontejnerů - takže vstup byl žlutý kontejner - a 25 % z těchto PET lahví během jednoho dne umřelo. Co se s nimi stalo? Těžko říct, nevíme. Jestli náhodou nebyly spáleny, to se můžeme jenom domnívat.

Ale pojďme se věnovat tomu zbytku. 30 % z nich skončilo v nějakém recyklačním centru, dalších 30 % je slisováno v balíku po dotřiďovací lince, čeká a zřejmě skončí snad v recyklaci, protože už by to bylo nelogické, když už bylo vytříděno. To znamená, reálná recyklace je 60 %. Co je horší, 12 % z nich skončilo na skládce. To není tak, že je na skládce, kde je třídící linka. To je na dva metry, takže ona leží fyzicky na té skládce. Adastra má ty data a má přesné polohy, přesné obrázky, kde přesně leží. To není na recyklační lince, to oni umí rozlišit.

Takže v rozporu se zákonem 12 % těch petek skončilo na skládkách, 4 % - to je pro mě úplně nepochopitelné - skončila zpátky v přírodě, na zahradě soukromého domu, na louce nebo u čerpací benzinové stanice. Láhev, kterou někdo vyhodil do žlutého kontejneru. To je pro mě absolutně nepochopitelné. Tady se opakovaně říká, že procento třídění rovná se procento recyklace. Není to pravda. My se opravdu musíme zabývat reálnou recyklací. Co se po nás chce - je to ekonomické, je to logické a myslím si, že to dává prostě selský rozum - abychom ty materiály využili a využili je zpětně, neskládkovali je a energeticky nevyužívali, pokud je to možné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já si myslím, že to bude asi poslední moje faktická, pak už to asi ukončíme. V každém případě na těch bateriích, jak jste říkal, je napsáno, že tam je nebezpečí požáru a že se baterie nesmí drtit. To je přímo na té baterii uvedené, jak jsou v tom kardiostimulátoru. V každém případě vám chci říct jenom jednu věc. Ty baterie prostě nemají co dělat ve žluté popelnici. To je jedna věc.

Druhá věc. Kdo to zaplatil? Všude bylo logo Ministerstva životního prostředí. Když jsem se koukala na vaši prezentaci, jak jste se tedy pod firmou Adastra chlubili, tak všude bylo vaše logo. To znamená, že jste to platili vy. Protože mi neříkejte, že firma Adastra to dělala jenom pro vaše krásný oči. To tedy takovouto firmu jsem už dlouho neviděla. To je druhá věc.

Co se týče "Ukliďme Česko". Pane ministře, já chodím uklízet pravidelně a můžu vám říct - no, chodím pravidelně, fakt pravidelně, když byly děti malé, teď už jsou větší, teď už na mě kašlou, ale já chodím furt. V každém případě to, co se válí v té přírodě, to nejsou petky. To jsou pneumatiky, sklo, rum, alkohol - tvrdý většinou nacházíme, těch pneumatik je tam strašně moc - ale těch petek je tam minimum. Tam nejsou skoro žádné. To jsou materiály úplně jiného typu. Plechovky jsou tam také, ano, to máte pravdu, ale nejsou tam ty petky. To je to zálohování, když tedy nás má spasit. Takže to je další věc.

Ještě jsem chtěla tady připomenout. Ta novela zákona, jak jste tady říkal, že obsahuje digitální zálohování, to není pravda. Přečtěte si to, není tam o tom vůbec nic. Kdybyste přišel na seminář v Poslanecké sněmovně, kde se jednalo o těch QR kódech, tak byste si to tady poslechl. Tam byla prezentace, jakým způsobem by fungovalo načítání QR kódů a jak by fungovalo odkládání těch petek do žlutých popelnic. V každém případě chytrý telefon dneska už má skoro každý a já osobně s ním platím, i s hodinkami platím, takže si myslím, že takový problém by to asi nebyl. Možná by se ten systém musel víc propracovat, ale určitě by to problém nebyl. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr má ještě zájem vystoupit.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Už jenom úplně závěrečná, krátká reakce. Ten zákon - a vy to víte moc dobře - vytvoří novou autorizovanou osobu, nebo dostane autorizaci nová autorizovaná osoba a ta potom nastaví ten systém. Součástí systému může být různá forma zálohování. To znamená, toto je technologicky neutrálně nastaveno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP