Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.00 hodin)
(pokračuje Josef Bělica)

A já si myslím, že by minimálně stálo za to počkat, nechat ten návrh přehodnotit, vrátit se k tomu návrhu, který byl připraven odbornou komisí Asociace krajů, a opravdu otevřít diskusi na širší platformě, včetně diskuse s opozicí na tom, jaká ta finální podoba nového zákona o rozpočtovém určení daní krajů by měla být Poslaneckou sněmovnou přijata. Myslím si, že je to natolik závažná norma, která ovlivní život v krajích.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Kolegyně, kolegové, prosím vás o ztišení. Vím, že se všichni přesouváte do sálu, protože budeme za chvíli mít pevně zařazený bod a budu muset pak pana poslance už přerušit úplně, ale ještě má čas se vyjádřit, tak ho prosím také nechte v důstojné atmosféře tak učinit.

 

Poslanec Josef Bělica: Tak jsem to zakončil, paní předsedkyně, čekáním na klid a...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A ono se to nepodařilo stejně, nedočkali jsme se.

 

Poslanec Josef Bělica: Děkuji, já potom budu pokračovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nicméně děkuji vám a prosím, kolegyně, kolegové, o ztišení. Já se chci omluvit paní předsedkyni Schillerové, že jsem zapomněla na to, že ona byla přerušena a měla promluvit, ale určitě se může přihlásit znovu.

Nicméně teď v tuto chvíli na 11. hodinu máme pevně zařazený bod, a proto přerušuji projednávání bodu číslo 12, tedy sněmovního tisku 701, a vrátíme se k němu posléze.

Načtu došlé omluvy. Pan poslanec Černý stahuje omluvu. Pan ministr Bek je omluven nikoliv od 14.30, jak bylo načteno, ale do 14.30 z pracovních důvodů. Omlouvají se pan poslanec Martin Kolovratník od 12.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Pivoňka Vaňková Pavla od 12 hodin z pracovních důvodů, Staněk Pavel se omluvil a vzal svoji omluvu zpět a vidím, že je přítomen, takže tato omluva se rovnou ruší, a paní poslankyně Barbora Urbanová se omlouvala od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů. Z členů vlády se omlouvají Baxa Martin od 12 do 12.20 z pracovních důvodů, Hladík Petr od 10 do 14 hodin z pracovních důvodů a Kupka Martin od 10.30 do 14.30 z pracovních důvodů.

 

Nyní tedy zahajuji projednávání bodu číslo 152. (Hlasité hovory v sále. Předsedající zvoní.) Mě už to taky nebaví to pořád opakovat, ale prosím, abyste se ztišili. Tímto bodem jsou

 

152.
Návrhy Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání
/sněmovní dokument 4415/

Tento materiál obsahuje usnesení organizačního výboru číslo 280 ze dne 29. května 2024. Zároveň byl k tomuto bodu doručen sněmovní dokument 4416, který obsahuje návrhy osobností na státní vyznamenání včetně charakteristik a odůvodnění v plném znění.

Připomínám, že na základě dohody z grémia bude čas na hlasování zkrácen na 10 vteřin.

A nyní prosím poslance Jana Bartoška, aby z pověření organizačního výboru předložené návrhy uvedl. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo. A ještě jednou, kolegyně a kolegové, vás prosím, abyste se ztišili, čeká nás poměrně hodně hlasování a návrhů. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych vás informoval, že podvýbor pro přípravu návrhu na státní vyznamenání završil svou činnost v letošním roce přijetím usnesení číslo 19, ve kterém je soubor 159 jmen konkrétních osobností, které navrhujeme vyznamenat a dnes o nich také budeme hlasovat. Celkem se podvýbor zabýval 176 návrhy, jež obdržel jak od veřejnosti, tak od poslanců a poslankyň. Je potřeba konstatovat, že to je již druhý rok v řadě, co podvýbor projednával tak vysoký počet návrhů. Loni jsme měli 151 návrhů, je to obdobně vysoké číslo.

Celý proces posuzování nominací na státní vyznamenání proběhl řádně, členové podvýboru si vyslechli obhajoby navrhovatelů, pečlivě posoudili každý životopis a stanovili druh vyznamenání tak, aby odpovídal oceňované oblasti. V této věci bylo přijato usnesení, které následně odsouhlasil organizační výbor. Kromě samotného usnesení jsme připravili pracovní dokument podvýboru, který obsahuje úplné charakteristiky navržených osobností i s odůvodněním navrhovatelů. Usnesení podvýboru a doprovodný pracovní dokument jsou součástí sněmovního dokumentu číslo 4415 a 4416, jež máte k dispozici.

Chci zde zdůraznit, že podle dohody členů podvýboru platí, že nominace, které byly projednány v podvýboru, ale podvýborem nebyly schváleny, tedy neprošly hlasováním, si může navrhovatel při projednávání na plénu Poslanecké sněmovny individuálně načíst a nechat o nich hlasovat. V letošním roce se jedná o sedm jmen. Poprosím, aby tyto návrhy, které chcete vrátit do hlasování, byly potom načteny v podrobné rozpravě.

Současně vás žádám, tak jako v předchozích letech, o gentlemanskou dohodu, která byla vždycky dodržena, aby nebyla předkládána úplně nová jména, která nebyla v rámci podvýboru diskutována, protože zde existuje zcela férová možnost poslat tento návrh přímo Kanceláři prezidenta republiky, aby tyto návrhy nebyly načítány pouze zde na plénu, přičemž způsob hlasování po předchozí dohodě, tak jak dnes budeme hlasovat na plénu, navrhuji hlasování po jednotlivých jménech, tak jak tomu bylo minulý rok a tak, jak paní předsedkyně avizovala, dojde ke zkrácení času na hlasování.

Jenom pro pořádek přečtu počty nominací podle jednotlivých stupňů ocenění. Na Řád bílého lva máme 11 nominací, na Řád T. G. Masaryka 21, medaile Za hrdinství 34 a medaile Za zásluhy 93. Tolik má úvodní řeč k projednávanému bodu. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní zahajuji všeobecnou rozpravu. Do ní se s přednostním právem z lavice hlásí pan předseda Babiš, takže nejdříve pan předseda Babiš s přednostním právem, pak následují poslankyně Nováková, poslanec Vondráček a Berkovec. Prosím ještě jednou, kolegyně a kolegové, o ztišení. (V sále je stále velký hluk.)

 

Poslanec Andrej Babiš: Vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych dnes předložit návrh na udělení našeho nejvyššího státního vyznamenání, Řádu bílého lva, in memoriam panu Milanu Kunderovi.

Pan Kundera patří k nejvýznamnějším osobnostem naší literatury. Jde o mezinárodně uznávaného a oceňovaného spisovatele, jehož díla byla přeložena do osmi desítek jazyků. Romány jako Žert, Nesnesitelná lehkost bytí, Nesmrtelnost nebo Kniha smíchu a zapomnění zná celý svět. Osobně jej považuji za našeho největšího spisovatele v novodobých dějinách a možná největšího spisovatele vůbec. Milan Kundera byl nejenom velký spisovatel, ale také hlas svědomí, který svou tvorbou poukazoval na absurditu a tragédii totalitních režimů. Stal se symbolem boje za svobodu projevu a lidská práva. (Hlasité hovory v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, pane poslanče, ale ještě jednou vás žádám, kolegyně a kolegové, pokud máte cokoli na srdci, tak se přesuňte do předsálí.

 

Poslanec Andrej Babiš: Kunderovy knihy nejen reflektují historické události, ale také jsou hlubokou sondou do lidské duše a morálních dilemat. Nesnesitelná lehkost bytí nebo Žert jsou nejen literárními skvosty, ale i významnými kulturními a politickými komentáři, které spojují filozofické reflexe s humorem a ironií. Milan Kundera svým jazykem a stylem vyprávění ovlivnil celou generaci spisovatelů a akademiků, jeho literární dílo zůstává stále aktuální a i dnes inspiruje čtenáře po celém světě. Na druhou stranu svou schopností hlásat nepříjemné pravdy, nemilosrdně analyzovat svět kolem sebe a trefně popisovat pokrytectví Milan Kundera řadu lidí dráždil. To bylo vidět i na zahořklosti a nevraživosti, kterou k němu v Česku ti méně schopní a méně talentovaní cítili nejen před listopadem 1989, ale bohužel i po něm.

Netřeba připomínat ostudnou vyfabrikovanou kauzu z roku 2008 jistými pseudonovináři z jistého pseudomédia. Ne nadarmo se říká, že se úspěch neodpouští. Přestože se k němu řada lidí zachovala macešsky a přestože Milan Kundera strávil velkou část svého života v exilu ve Francii, nikdy nezapomněl na své kořeny. Jeho díla jsou protkaná motivy z české historie a kultury, na svou českou identitu byl patřičně hrdý. I proto jsem se jako předseda vlády snažil napravit pošramocené vztahy mezi Milanem Kunderou a Českou republikou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP