Čtvrtek 27. června 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

152.
Návrhy Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání
/sněmovní dokument 4415/

Tento materiál obsahuje usnesení organizačního výboru číslo 280 ze dne 29. května 2024. Zároveň byl k tomuto bodu doručen sněmovní dokument 4416, který obsahuje návrhy osobností na státní vyznamenání včetně charakteristik a odůvodnění v plném znění.

Připomínám, že na základě dohody z grémia bude čas na hlasování zkrácen na 10 vteřin.

A nyní prosím poslance Jana Bartoška, aby z pověření organizačního výboru předložené návrhy uvedl. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo. A ještě jednou, kolegyně a kolegové, vás prosím, abyste se ztišili, čeká nás poměrně hodně hlasování a návrhů. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych vás informoval, že podvýbor pro přípravu návrhu na státní vyznamenání završil svou činnost v letošním roce přijetím usnesení číslo 19, ve kterém je soubor 159 jmen konkrétních osobností, které navrhujeme vyznamenat a dnes o nich také budeme hlasovat. Celkem se podvýbor zabýval 176 návrhy, jež obdržel jak od veřejnosti, tak od poslanců a poslankyň. Je potřeba konstatovat, že to je již druhý rok v řadě, co podvýbor projednával tak vysoký počet návrhů. Loni jsme měli 151 návrhů, je to obdobně vysoké číslo.

Celý proces posuzování nominací na státní vyznamenání proběhl řádně, členové podvýboru si vyslechli obhajoby navrhovatelů, pečlivě posoudili každý životopis a stanovili druh vyznamenání tak, aby odpovídal oceňované oblasti. V této věci bylo přijato usnesení, které následně odsouhlasil organizační výbor. Kromě samotného usnesení jsme připravili pracovní dokument podvýboru, který obsahuje úplné charakteristiky navržených osobností i s odůvodněním navrhovatelů. Usnesení podvýboru a doprovodný pracovní dokument jsou součástí sněmovního dokumentu číslo 4415 a 4416, jež máte k dispozici.

Chci zde zdůraznit, že podle dohody členů podvýboru platí, že nominace, které byly projednány v podvýboru, ale podvýborem nebyly schváleny, tedy neprošly hlasováním, si může navrhovatel při projednávání na plénu Poslanecké sněmovny individuálně načíst a nechat o nich hlasovat. V letošním roce se jedná o sedm jmen. Poprosím, aby tyto návrhy, které chcete vrátit do hlasování, byly potom načteny v podrobné rozpravě.

Současně vás žádám, tak jako v předchozích letech, o gentlemanskou dohodu, která byla vždycky dodržena, aby nebyla předkládána úplně nová jména, která nebyla v rámci podvýboru diskutována, protože zde existuje zcela férová možnost poslat tento návrh přímo Kanceláři prezidenta republiky, aby tyto návrhy nebyly načítány pouze zde na plénu, přičemž způsob hlasování po předchozí dohodě, tak jak dnes budeme hlasovat na plénu, navrhuji hlasování po jednotlivých jménech, tak jak tomu bylo minulý rok a tak, jak paní předsedkyně avizovala, dojde ke zkrácení času na hlasování.

Jenom pro pořádek přečtu počty nominací podle jednotlivých stupňů ocenění. Na Řád bílého lva máme 11 nominací, na Řád T. G. Masaryka 21, medaile Za hrdinství 34 a medaile Za zásluhy 93. Tolik má úvodní řeč k projednávanému bodu. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní zahajuji všeobecnou rozpravu. Do ní se s přednostním právem z lavice hlásí pan předseda Babiš, takže nejdříve pan předseda Babiš s přednostním právem, pak následují poslankyně Nováková, poslanec Vondráček a Berkovec. Prosím ještě jednou, kolegyně a kolegové, o ztišení. (V sále je stále velký hluk.)

 

Poslanec Andrej Babiš: Vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych dnes předložit návrh na udělení našeho nejvyššího státního vyznamenání, Řádu bílého lva, in memoriam panu Milanu Kunderovi.

Pan Kundera patří k nejvýznamnějším osobnostem naší literatury. Jde o mezinárodně uznávaného a oceňovaného spisovatele, jehož díla byla přeložena do osmi desítek jazyků. Romány jako Žert, Nesnesitelná lehkost bytí, Nesmrtelnost nebo Kniha smíchu a zapomnění zná celý svět. Osobně jej považuji za našeho největšího spisovatele v novodobých dějinách a možná největšího spisovatele vůbec. Milan Kundera byl nejenom velký spisovatel, ale také hlas svědomí, který svou tvorbou poukazoval na absurditu a tragédii totalitních režimů. Stal se symbolem boje za svobodu projevu a lidská práva. (Hlasité hovory v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, pane poslanče, ale ještě jednou vás žádám, kolegyně a kolegové, pokud máte cokoli na srdci, tak se přesuňte do předsálí.

 

Poslanec Andrej Babiš: Kunderovy knihy nejen reflektují historické události, ale také jsou hlubokou sondou do lidské duše a morálních dilemat. Nesnesitelná lehkost bytí nebo Žert jsou nejen literárními skvosty, ale i významnými kulturními a politickými komentáři, které spojují filozofické reflexe s humorem a ironií. Milan Kundera svým jazykem a stylem vyprávění ovlivnil celou generaci spisovatelů a akademiků, jeho literární dílo zůstává stále aktuální a i dnes inspiruje čtenáře po celém světě. Na druhou stranu svou schopností hlásat nepříjemné pravdy, nemilosrdně analyzovat svět kolem sebe a trefně popisovat pokrytectví Milan Kundera řadu lidí dráždil. To bylo vidět i na zahořklosti a nevraživosti, kterou k němu v Česku ti méně schopní a méně talentovaní cítili nejen před listopadem 1989, ale bohužel i po něm.

Netřeba připomínat ostudnou vyfabrikovanou kauzu z roku 2008 jistými pseudonovináři z jistého pseudomédia. Ne nadarmo se říká, že se úspěch neodpouští. Přestože se k němu řada lidí zachovala macešsky a přestože Milan Kundera strávil velkou část svého života v exilu ve Francii, nikdy nezapomněl na své kořeny. Jeho díla jsou protkaná motivy z české historie a kultury, na svou českou identitu byl patřičně hrdý. I proto jsem se jako předseda vlády snažil napravit pošramocené vztahy mezi Milanem Kunderou a Českou republikou.

V listopadu 2018 jsem měl možnost se s ním v Paříži setkat, což pro mě byla ohromná čest. Tehdy jsem mu říkal, že je velká škoda, že nemá české občanství, o které přišel po emigraci v roce 1979. Požádal jsem jej, aby znovu zvážil stát se občanem České republiky. Když v roce 2019 po symbolických čtyřiceti letech české občanství znovu získal, měl jsem tehdy upřímnou radost. Stejný pocit zadostučinění ale nemám, pokud jde o ocenění Milana Kundery ze strany českého státu.

Milan Kundera sice v roce 1995 získal medaili Za zásluhy, což je jistě ctihodné ocenění, ale není srovnatelné s významem a vlivem jeho díla. Právě proto jsem 13. května 2024 navrhl sněmovnímu podvýboru pro přípravu návrhy na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání, aby byl Milan Kundera vyznamenán Řádem bílého lva, naším nejvyšším státním vyznamenáním. Opravdu jsem si nemyslel, že by jméno našeho nejslavnějšího českého spisovatele mohlo budit jakékoliv kontroverze. Bohužel, na rozdíl od jiných jmen, Milana Kunderu členové podvýboru nepodpořili. Stále doufám v to, že šlo o nějaké nedorozumění, protože se mi nechce věřit, že by poslanci vládních stran byli tak malomyslní, že by odmítli vyznamenání pro Milana Kunderu jen kvůli tomu, že jsem s jeho jménem přišel já.

Jelikož nechci, aby téma vyznamenání Milana Kundery zapadlo, tak jsem se 20. května kvůli této věci dopisem obrátil také na prezidenta republiky, který slíbil, že s návrhem se bude pečlivě zabývat. Stejně tak bych si přál, aby se touto otázkou zabývalo plénum Poslanecké sněmovny. Proto vás žádám, vážené poslankyně a vážení poslanci, abyste podpořili návrh na vyznamenání pana Milana Kundery Řádem bílého lva. Udělení našeho nejvyššího státního vyznamenání by bylo nejen uznáním výjimečného talentu a mimořádného přínosu Milana Kundery jak pro Českou republiku, tak pro celý svět, ale i završením symbolického procesu smíření mezi Českou republikou a jejím nejvýznamnějším novodobým spisovatelem.

Dokažte, prosím, že vám nezáleží na tom, kdo s návrhem přichází, ale koho se návrh týká. Ve vší úctě k plénu Poslanecké sněmovny myslím si, že nikdo z nás zdaleka nedosahuje kvalit a významu Milana Kundery. Chci věřit, že alespoň v otázkách, které se týkají skutečných národních hodnot, se nebude politikařit. Milan Kundera byl světovým literárním velikánem, jehož dílo přesahuje hranice naší země. Měli bychom být hrdí na to, že je jedním z nás a měli bychom ocenit jeho přínos odpovídajícím způsobem. Udělení Řádu bílého lva je nejenom uznáním jeho práce, ale i signálem, že si vážíme těch, kteří svým dílem významně přispěli k obohacení naší kultury a světového dědictví. Dovolte mi tedy, vážené poslankyně a vážení poslanci, abych vás vyzval k podpoře tohoto návrhu, Milan Kundera si zaslouží, aby jeho přínos pro naší literaturu a kulturu byl oceněn nejvyšším státním vyznamenáním.

Udělení Řádu bílého lva by nejen vzdalo hold jeho celoživotnímu dílu, ale také by ukázalo, že dokážeme ocenit skutečné hodnoty a přínosy pro naší společnost nezávisle na našich politických preferencí. Samozřejmě se v podrobné rozpravě k tomuto návrhu přihlásím. Takže děkuju za pozornost. A pokud samozřejmě někdo chce tady se mnou diskutovat o tom, co, jak Milan Kundera, mám tady minimálně na pět hodin x materiálu, abych se k tomu mohl vyjadřovat. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. Nejdříve se s faktickou poznámkou hlásí paní poslankyně Válková a následuje paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Dobrý den. Milá paní předsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, mně stačí ty dvě minuty. Já jsem nevěřila svým uším, že by na podvýboru jsme byli takoví maloměšťáci, nebo že by tam byl někdo - a teď tedy opravdu si nebudu brát servítky, kdo by ten návrh nepodpořil. Omluvte ten můj hlas, ale na tohle jsem nemohla nereagovat. A já se často pohybuji v Německu, ve kterém se pohybuje i řada poslanců z koalice, ať už pracovních nebo soukromých důvodů, podívejte se tam, jak jsou v knihkupectví zastoupeny publikace Milana Kundery. Přečtěte si recenze. Je to 83 milionů obyvatel, když už tedy to chcete porovnávat s tím mezinárodním rozměrem.

Nikdo by tam - a tím jsem si úplně stoprocentně jistá - nezpochybňoval zásluhy o literaturu, kterou by si Milan Kundera za svoje celoživotní dílo skutečně podle mého názoru, a nejenom podle mého názoru, zasloužil. Takže samozřejmě se přimlouvám na to, abyste ten názor změnili a abychom si tady neuřízli velikou ostudu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášena paní předsedkyně Schillerová, následuje pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já si vzpomínám, když Milan Kundera zemřel. Vzpomínám si, jak napříč politickým spektrem různí kolegové tweetovali a já jsem neměla problém souhlasit se všemi těmi tweety, které jeho památku a jeho odkaz literární vyzdvihovaly. Vzpomínám si, že bylo grémium, i na vaše slova, paní předsedkyně, vaším prostřednictvím, že jste říkala - to já teď říkám v pozitivním slova smyslu- říkala jste, že to je jedno z mála témat, kdy se dokážeme shodnout. Takže já věřím, že se dokážeme shodnout i dnes.

A ještě mi dovolte jednu malou vzpomínku, mám trochu času. Když zemřel Milan Kundera, Česká televize vysílala takový kontinuál, byly tam různé vstupy a vzpomínky, jeho dílo se tam vyzdvihovalo a byl tam i telefonický rozhovor s manželkou Milana Kundery. A najednou ona říká: Jé, mně zvoní telefon, promiňte, mně volá pan prezident Macron. Kolik prezidentů volá manželkám zemřelých našich spisovatelů? ptám se. Takže já doufám, že si teď neutrhneme mezinárodní ostudu tím, že toto vyznamenání jako Poslanecká sněmovna nepodpoříme. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo. Prosím o ztišení.

 

Poslanec Radek Vondráček: Víte, kdybychom dokázali vytvořit stupnici a změřit intelektuálnost, tak jsem přesvědčený, že mezinárodní jednotkou na této stupnici by byl jeden Kundera. A samotnému Milanovi Kunderovi by bylo naměřeno minimálně pět Kunderů, o tom jsem přesvědčen. A skutečnost, že se může stát, že v tomto sále se najdou poslanci, kteří nepodpoří tento návrh z nějakých malicherných důvodů, tak se přiznám, že je pro mě zdrcující. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vracíme se do obecné rozpravy. Nyní je přihlášena paní poslankyně Nováková, následuje pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Nina Nováková: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci, já přicházím s návrhem, který pro některé z vás bude možná jako z jiného světa, ale byla jsem příjemně překvapena, že to nebyl návrh, který šmahem odmítl celý podvýbor zabývající se návrhy na vyznamenání. Chci mluvit o moderním, prosociálním a velice pokorném představiteli našich dějin, a to je poslední český král Karel I.

Jako český král by byl v pořadí Karel III. Karel I. je potomkem přemyslovské dynastie, je potomkem ve dvaatřicáté generaci, potomkem kněžky Ludmily, a po matce Marii Saské je v přímé linii potomkem Jiřího z Poděbrad. (V sále je hlučno.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se, paní poslankyně, ale ještě jednou vás žádám, kolegyně a kolegové, pokud nechcete vyslechnout projev naší kolegyně, tak se přesuňte do předsálí, anebo prosím o ztišení.

 

Poslankyně Nina Nováková: Jak jsem předpokládala, tak to vypadá jako z jiného světa, ale možná uslyšíte některé informace, o kterých jste neslyšeli. Karel I. patří do dějin našich zemí, a především reprezentuje nejušlechtilejší evropanství. Studoval v Praze, mluvil česky a jeho druhým domovem byl středočeský zámek v Brandýse nad Labem, kde žiji, takže logicky vím o Karlovi I. o něco více, než mnozí jiní.

V roce 1916 - to bylo uprostřed první světové války - se ujal vlády v 50milionové mnohonárodností středoevropské monarchii. Jeho postavení nejlépe vystihují slova spisovatele Anatola France: "Císař Karel chtěl mír. Byl jediným slušným mužem, který během války zastával odpovědnou pozici, ale neposlouchali ho." Proto je dnes také nazýván císařem míru. Jeho politická rozhodnutí - tady bych prosila o trošku pozornosti - byla moderní, demokratická a sociálně citlivá.

V roce 1917 jako první na světě vzniklo díky Karlovi I. Ministerstvo sociální péče a národního zdraví. Inicioval zákon o ochraně nájemníků, který byl především zaměřen na pomoc matkám s více dětmi. Navzdory válce a jejím zmatkům obnovil právní stát, svolal Parlament, amnestoval politické vězně - mezi nimi například Rašína, Kramáře nebo Klofáče - a měl promyšlený plán federativního uspořádání monarchie na základě práva na sebeurčení národů. Výrazná byla jeho politická prozíravost. Před svou smrtí ve vyhnanství na Madeiře varoval před nebezpečím sílícího nacionalismu a komunismu, kterému se nově vzniklé malé státy samy neubrání.

Ničivé působení vypjatého nacionalismu potom zažil jeho syn Otto, který po anšlusu Rakouska prestiží svého jména získal tisícům uprchlíků ve Francii statut uprchlíka politického. Jako jediný vystoupil Otto Habsburský ve světovém tisku s prohlášením odsuzujícím okupaci své vlasti a vyzval zahraniční mocnosti k zásahu proti německé říši. To mu ze strany hitlerovského Německa vyneslo zatykač a trest smrti. Během politického působení v exilu byl v kontaktu jak s prezidentem Rooseveltem, tak s Winstonem Churchillem i s exilovým ministrem zahraničí Janem Masarykem.

Navázal na dílo svého otce, protože své politické působení přizpůsobil výzvám dnešního světa. Od roku 1979 do roku 1999 působil jako poslanec Evropského parlamentu a s předstihem čtvrt století se v politických úvahách zabýval vnitřními riziky, kterým bude Evropa muset čelit. Upozorňoval také na nebezpečí válečného konfliktu v souvislosti s imperiálními reminiscencemi Putinovského Ruska. Tady jsem osobní svědek, osobně jsem to od něho slyšela.

Mimochodem, poslední hlava rodu, tedy vnuk posledního českého krále Karla, arcivévoda Karel, od začátku konfliktu na Ukrajině provozuje, často s nasazením života, jedinou soukromou celostátní stanici se zahraničními vlastníky bez vazeb na ukrajinské politiky a oligarchy. Vysílání je koordinováno s vládou a armádou, jak je ve válce logické, nabízí však nezávislý obsah.

Nyní se vracím k výjimečně lidské osobnosti posledního českého krále, císaře Karla I. Své vyhnanství, chudobu a těžké umírání přijímal jako hluboce věřící člověk a jeho život končil se slovy: "Musím tolik trpět, protože doufám, že mé národy znovu najdou cestu k sobě." V roce 2004 byl prohlášen papežem Janem Pavlem II. za blahoslaveného a po Svatém Václavu je tak naším druhým vladařem, který je pro svou hlubokou lidskost uctíván jako světec. Jeho památka a příklad občana a politika velké morální integrity se v poslední době šíří nejen v České republice, ale dalších evropských zemích a také ve Spojených státech, v Kanadě a v Austrálii.

Dámy a pánové, přes veškerou snahu vymazat Karla z našich dějin a čítanek je zřejmé, že právě on zanechal stopu, která v čase obstála. Poslední český král si zaslouží řád s královským symbolem lva. Stejně jako Řád bílého lva má své předchůdce v českém šlechtickém kříži z roku 1814, došlo by jeho udělením z rukou prezidenta republiky - po vašem souhlasu samozřejmě, dámy a pánové - k přemostění uměle přerušené kontinuity našich dějin. To nejsme dlužni poslednímu českému králi z habsburské dynastie a potomků Přemyslovců a Jiřího z Poděbrad, to jsme, dámy a pánové, dlužni sami sobě.

Omlouvám se všem, kteří se domnívají, že jsem spadla z Marsu, ale my tady budeme hlasovat o mnoha lidech, kteří bez ohledu na to, zda sklidí potlesk nebo posměch jednali podle svého svědomí. Proto to dovolte i mně. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vondráček, následuje pan poslanec Berkovec. (Silný hluk v sále.)

Já už přistoupím k tomu, že budu jmenovitě žádat o ztišení, třeba pana předsedu Fialu s panem poslancem Hrnčířem - začnu jimi - a další, protože tady je opravdu neúnosný hluk a veškeré výzvy na ztišení jsou marné. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já vás nezdržím dlouho, protože to není třeba. Přece jenom ještě pár slov předtím, než vystoupím s tím, co jsem chtěl. Uvažme prosím všichni, kolegyně a kolegové, jak jsme pojali návrhy na státní vyznamenání, že vlastně z Poslanecké sněmovny odchází kolik? 150 nebo kolik návrhů? My jsme o tom měli debatu na organizačním výboru i na podvýboru pro udělování státních vyznamenání. Bývalo spíše zvykem, abychom si vydiskutovali, vykomunikovali, několik vybraných jmen, které s o to větší vahou jsou navrženy prezidentovi České republiky, a mají tady určitý smysl, určitou váhu. Jestliže budeme v podstatě posílat tak obrovskou množinu jmen - stejnou takovou posílá Senát, mnohem větší ještě posílá Občanská společnost - tak v podstatě pan prezident je v situaci, kdy vlastně vybírá možná z tisíců, a váha Poslanecké sněmovny je umenšena. Tak to jenom takový úvod.

Teď k tomu, proč chci vystoupit. Miloš Zeman, dvakrát přímo zvolený prezident České republiky, premiér České republiky, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, novodobý otec a zakladatel sociální demokracie. Z jejích řad pochází celá řada premiérů a předsedů Poslanecké sněmovny, ministrů a jiných významných osobností. Prognostik, futurolog, významný představitel listopadu 89 a před listopadem opakovaně člověk vyhazovaný z práce pro své názory. Samozřejmě chápu, že Miloš Zeman díky své povaze, ničím neomezené sebedůvěře ve své vlastní názory a vyhraněnosti svých názorů vzbudil mnohé kontroverze. O jeho vztazích s médii by se možná dalo mluvit jako o vzájemné tiché nevraživosti až nenávisti. Ale já považuji ocenění bývalé hlavy státu za projev určité vyzrálosti společnosti. Stejně tak jako nedávno ocenil Petr Pavel paní prezidentku Čaputovou vysokým státním vyznamenáním. Stejně tak jako Václav Klaus vyznamenal Václava Havla, tak jako Miloš Zeman vyznamenal Václava Klause. Patří to k určité civilizovanosti, aby byla oceněna i hlava státu, a to Miloš Zeman. Ono totiž jednou prezident, vždycky prezident, a není to jen slovo. Vždycky ho budete oslovovat "pane prezidente".

Věřím, že tady v tomto sále má řadu příznivců i nepříznivců. Za úsměvné považuji argumenty, které se objevily třeba na projednávání podvýboru, kde se kolega ptal na jeho proruské postoje, nicméně Miloš Zeman všem ukázal, že on zkrátka má své vlastní české postoje, a v okamžiku, kdy Vladimir Putin napadl Ukrajinu, velmi razantně odsoudil tuto agresi, jednoznačně se postavil za Ukrajinu, udělil vyznamenání Vladimiru Zelenskému a choval se tak, jak považoval vnitřně za správné.

Považuju za hořký vtip, aby se pan inženýr Miloš Zeman ocitl ve stejné podmnožině jako Bernd Posselt, který byl navržen na vyznamenání za to, že se zasloužil o stát. My jsme se akorát na tom podvýboru nemohli dohodnout, o který. (Pobavení v sále.) A myslím si, že je opravdu známkou určitého usmíření, a je to příležitostí k určitému usmíření pro nás pro všechny, aby Sněmovna hlasovala pro. Těch příležitostí pro usmíření není mnoho. A že ta společnost je polarizovaná a že spolu nemluvíme, to je pravda. Takovou příležitostí byl třeba atentát na Roberta Fica. Taková atmosféra, že se k sobě budeme chovat slušněji, podle mého odhadu vydržela tak dvanáct hodin.

Zkusme tedy využít tady této další příležitosti a začněme každý u sebe, přestaňme ukazovat na ty druhé, že on si začal, on je přece ten špatný. A uvidíte, že se nám dnes bude odcházet z tohoto sálu s trochu lepším pocitem. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Hezké stále ještě dopoledne, kolegyně, kolegové, všechny vás zdravím. Vystřídali jsme se v řízení schůze. S faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Jurečka. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já jsem myslel, že spíše tato debata se odehrávala na jednání výboru, a myslel jsem, že dneska už opravdu budeme fakticky spíše hlasováním rozhodovat. Ale vystoupení pana kolegy Vondráčka mně nedalo, protože já vidím celou řadu věcí, u kterých v případě Miloše Zemana můžeme říct: ano, byl hybatelem, byl člověkem, který v určitých momentech byl perzekvován, to bezpochyby, o tom nechci vést tady nějakou debatu. Ale vytvářet dojem, že jednou prezident, vždycky prezident a automaticky máme takového člověka navrhovat na ocenění státního vyznamenání a trošku to tady podsouvat Poslanecké sněmovně s touto argumentací, mně nepřijde fér. Říkám to za sebe, říkám to jako svůj názor, protože mám celou řadu také důvodů, proč pro takovouto nominaci, pro takovýto návrh já třeba osobně ruku nezvednu. Když se podívám právě do období výkonu jeho mandátu jako prezidenta, tak si myslím, že i z hlediska vnímání nemalé části veřejnosti, konkrétních třeba příslušníků rodin, kteří byli mediálně z jeho strany velmi silně popotahování a komentování lživými, nepravdivými výroky, tak si myslím, že bych našel, a nechci to tady rozvádět, celou řadu momentů, které jasně říkají, proč takovouto nominaci nepodpořit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já už jenom krátkou glosu. Prognostik Miloš Zeman mi říkal: "Uvidíš, Marian Jurečka bude proti." A měl pravdu. (Smích v sále. Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní se vracíme do rozpravy. Dalším přihlášeným je pan poslanec Berkovec.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, jeden slavný polský satirik řekl: "Dějiny, dějiny, mám z vás už šediny." Chtěl tím patrně naznačit devalvaci jistého výkladu jistých historických událostí, které se vždycky stanou - protože historie nezná situaci, kdy něco nedopadne - ale jsou později vykládány různě. Já sám mám s tím osobní zkušenost, když jsme si mysleli, že jsme odvysílali revoluci v Československém rozhlase. Divili byste se, kdo potom zakládal občanská fóra, kdo se potom ocitl ve vedení Českého rozhlasu.

Dovolte, dámy a pánové, abych i já se připojil k obhajobě a žádosti o udělení Řádu bílého lva panu Milanu Kunderovi in memoriam. A dovolte, abych vlastně navázal také na polemiku, která proběhla mimo jiné s naším váženým kolegou panem poslancem Žáčkem na podvýboru. Budu citovat z veřejných zdrojů a týká se to aféry kolem zatčení Miroslava Dvořáčka. Tak tedy Wikipedie: Jako mladý student Kundera roku 1950 podle policejního záznamu údajně oznámil na Sboru národní bezpečnosti západního agenta Miroslava Dvořáčka. Časopis Respekt ve svém čísle z 13. října 2008 přinesl článek Adama Hradilka z Ústavu pro studium totalitních režimů, ve kterém autor uvedl na základě jím objeveného záznamu, že 14. března 1950 se Kundera měl dostavit na SNB, přičemž měl vypovědět, že si nějaký muž nechal v úschově kufr u jedné Kunderovy spolubydlící ze studentské koleje. Majitel kufru Dvořáček byl poté zatčen a odsouzen k 22 letům vězení, z nichž strávil téměř 14 let v těžkých podmínkách pracovních táborů, převážně v táboře Vojna, kde fáral do uranových dolů.

O údajné Kunderově účasti v Dvořákově kauze má svědčit také dokument z roku 1952, kde je uvedena jako příklad spolupráce občana s orgány SNB. Sám Kundera označil tato tvrzení za lež a prohlásil, že si nedokáže vysvětlit, jak se jeho jméno do záznamu SNB dostalo. Ústav pro studium totalitních režimů ani manželé Dvořáčkovi však o pravosti materiálu nepochybovali. Markéta Dvořáčková k tomu prohlásila: "Pokud jde o údaje týkající se mého manžela přímo, tedy situací, jichž se sám účastnil a které byly zaznamenány, nenašli jsme v dokumentech nic, co by neodpovídalo skutečnosti."

Podle literárního historika Zdeňka Pešata pana Dvořáčka udal Kunderův tehdejší přítel Miroslav Dlask, který se o pobytu Miroslava Dvořáčka na studentské koleji dozvěděl od své přítelkyně Ivy Militké, u které Dvořáček plánoval přenocovat. Iva Militká-Dlasková na to reagovala úvahou, že Dlask mohl požádat Kunderu o nějaký zásah. Podle svědectví bývalého kriminalisty Aloise Paška však Kundera mohl být uveden jenom namátkou jako zástupce studentů. Oznámení na policii mohlo být motivováno hledáním pachatele trestných činů skutečně kriminální povahy, který se v té době na studentské koleji také údajně skrýval, takže Miroslav Dvořáček mohl být odhalen náhodně a bez úmyslného zásahu Kundery, což také akcentuje diplomat a politolog Petr Drulák. Tolik Wikipedie.

Děkuji za vaši pozornost. Já pochopitelně tento návrh podpořím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní máme faktickou poznámku, ke které se přihlásil pan poslanec Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Reaguji na pana ministra Jurečku. Já jsem nepochopil jeho faktickou poznámku. Tady jasně bylo na začátku řečeno, jaký bude program tohoto bodu. Někteří ti nominovaní prošli podvýborem a někteří - tady je seznam - nominace, které neprošly hlasováním podvýborem. A poslanci mohou, ti, kteří je navrhli, to tady navrhnout na plénu a obhájit to přede všemi. Všichni na tom podvýboru jsme nebyli. Tak udělal Andrej Babiš i Radek Vondráček.

Nerozumím, proč pak ministr vystoupí a hrozně se diví výstupu Radka Vondráčka. Tomu nerozumím. Oni k tomu byli vybídnuti, udělali to, nominovali znovu ty, kteří neprošli tím podvýborem, může to tak udělat každý. A předsedající dokonce vyzval, nebo to udělal vlastně Honza Bartošek, abyste nenominovali někoho, kdo nebyl vůbec na podvýboru, abychom se nepřekvapovali. To se nestalo ani jednou. Takže nerozumím výstupu pana ministra, je to pro mě nesrozumitelné, nepochopitelné. Byl to takový za mě laciný kop do Miloše Zemana.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou poznámkou vystoupí nyní pan poslanec Foldyna. Připraví se paní poslankyně Válková.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju za slovo. Já bych se vaším prostřednictvím, pane předsedo, obrátil k panu Jurečkovi. Víte, pane ministře, když odvaha ještě nebyla laciná, v té době, v srpnu 1989 Miloš Zeman publikoval články, ze kterých se některým zastavovala v žilách krev. Době, kdy odvaha nebyla laciná, tak to dělal i Orbán. A vaše odvaha je opravdu jenom laciná. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Válková. Tak, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju, pane místopředsedo. Já jenom jsem chtěla upozornit na to, co třeba možná panu ministru Jurečkovi uniklo, protože přece jenom není členem výboru ani podvýboru, a já jsem předsedkyní jednoho podvýboru pro justici konkrétně. Jednání toho podvýboru je, pokud si to členové sami neodhlasují, pane ministře, vždycky neveřejné, pokud si to neodhlasují. Takže je logické, když my třeba navrhujeme ústavně-právnímu výboru potom něco, takže jednak na tom ústavně-právním výboru obhajujeme svoje návrhy. I ty, které třeba neprošly, nebo návrhy usnesení, a musíme tedy pravdivě popsat, co se dělo na tom podvýboru. Já se omlouvám, jestli to víte, ale z té poznámky si myslím, že to spíš nevíte. A potom právě mají ti členové podvýboru možnost na plénu, když jsou i nespokojeni se závěry toho vlastního výboru, podvýboru a vlastního podat návrh a ten zdůvodnit. Čili si myslím, že to je nejenom legitimní, ale je to i předvídatelný podle našeho jednacího řádu postup. Takže ta poznámka asi byla dána jenom z pozapomenutí jednacího řádu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní se do obecné rozpravy hlásí pan poslanec Žáček.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem byl požádán panem předsedou našeho podvýboru, abych popsal to, jak jsme rozhodovali a jak jsme se dostali k vyřazení některých navrhovaných kandidátů. Za prvé, ta skupina se skládá z osob, které nezapadaly do toho právního rámce, který je stanoven pro udělování vyznamenání a medailí. Čili vymykaly se tomu, že bychom je dávali, navrhovali panu prezidentovi za Českou republiku.

Druhá věc, druhá kategorie byla minulostní, to znamená, stejně jako naši předchůdci v tomto podvýboru, tak jsme vyřadili, vyřazovali příslušníky Státní bezpečnosti, čili příslušníky mocenského aparátu Komunistické strany Československa, dále agenty Státní bezpečnosti a zvláštní kategorií, ano, to si přiznejme, byl Miloš Zeman, kde ty důvody byly jaksi politické.

A abych se vyjádřil k tomu a reagoval na to, aby pan kolega Andrej Babiš mohl pochopit, proč ten podvýbor došel u Milana Kundery k tomu, proč došel, tak přiblížím tu naši diskusi. Protože se od podvýboru čeká, že u těch navrhovaných osob, a viz ten můj úvod, tak se dotkneme všech i kritických záležitostí, které třeba nalezneme v minulosti těch navrhovaných. To prostě tak bylo. Kdyby se to nestalo, kdyby se neupozorňovalo na některou věc z minulosti té které osoby, která je závažnější, která je nad rámec toho, co bereme konsenzuálně jako negativní minulostní záležitost, tak byste vyčítali a veřejnost by vyčítala tomu podvýboru, že nenaplnil svoji činnost.

To, jak se to potom hlasuje, to, jak k tomu přistoupíme jako plénum, to je věc jiná. Ale na podvýboru to bylo takto: Při navržení nebo přečtení jména návrhu pana Andreje Babiše Milana Kundery tam byla formulace, s kterou já jsem jako člověk, který se tím zabýval v této oblasti, se domnívám, že mohu říct, jako profesionál jsem se vyjádřil a opravil jsem ji, to znamená, tam bylo z úst jednoho kolegy řečeno spolupráce se Státní bezpečností. Já jsem na to reagoval, ne, to nebyla spolupráce se Státní bezpečností, to bylo jednorázové udání, které, jak zde bylo řečeno, z Wikipedie, ale mohu odkázat na lepší zdroje informací, tak jsem ho opravil, že to bylo jednorázové udání na příslušnou úřadovnu Sboru národní bezpečnosti nedaleko od nás na Praze 7 na Letné, které je zachováno v příslušném vyšetřovacím svazku.

A to je věc, o které se diskutovalo, to je věc, o které mimochodem existuje nejenom Wikipedie, ale i odborná literatura. Tady mohou zmínit, a neříkám to jenom kvůli tomu, že jsem spoluautorem, s kolegyní Ivanou Koutskou jsme dělali rozbor všech dokumentů, které jsou v tom příslušném svazku, a došli jsme, a jsou to, prosím, materiály z roku 1950, 1951, a došli jsme závěru, že žádný z těch materiálů nebyl cinknutý, zfalšovaný, že mají svou věrohodnost, že byly zpracovány, vznikly v roce 1950, kde je to pro někoho nešťastné udání, kde je jméno Milana Kundery. (V jednacím sále přetrvává hluk.)

A takto to probíhalo, pak bylo hlasování. A ještě tedy dodám jednu věc, stejně tak jako jsem to řekl před kolegy z podvýboru, tak to říkám před vámi. Samozřejmě dneska jsme postaveni před to se rozhodnout, jestli pro nás je více, že byť jednorázově - a nutno říct, že Milan Kundera byl dlouhodobě i státní bezpečností sledován - dostal do vězení agenta chodce, spolupracovníka zahraniční zpravodajské služby, který měl zde v Praze své úkoly, Milana Dvořáčka, nebo není. Pro toho, pro koho je to závažné, tak to přebije i to, co pan Kundera vykonal a čím se stal poté, kdy se stal známým československým spisovatelem, posléze po svém odchodu do zahraničí i světoznámým spisovatelem.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vás přeruším a poprosím zejména levou část Poslanecké sněmovny o ztišení! Skutečně, kolegové, ten hluk je...

 

Poslanec Pavel Žáček: Čili jenom bych...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ne, ještě poprosím kolegy, oni mě asi ani neslyší, co říkám, tak ještě jednou poprosím ctěnou Sněmovnu, aby se ztišila.

 

Poslanec Pavel Žáček: Čili znovu zopakuji to, co se domnívám, že je nejdůležitější. Je na každém z nás, na individuálním rozhodnutí, co převáží. Jestli převáží to, co se stalo v roce 1950 a vedlo skupinu, ale zejména Miroslava Dvořáčka skoro na patnáct let do československých stalinských vězení, anebo převáží to, že se stal světoznámým spisovatelem, který i tu vlajku československou držel velmi vysoko a viděl to celý svět. Takhle jsem to komentoval kolegům v podvýboru, takhle to komentuji i vám. Je to, myslím, naprosto fér. Tady se budeme rozhodovat. Jeden preferuje jeden pohled, druhý preferuje druhý pohled. Já vzhledem k tomu, že jsem se dlouhodobě zabýval zločiny komunistického režimu, tak za sebe já říkám, že se zdržím, nebo budu proti, protože pro mě ta oběť té osoby a ten zkažený život a zkažený život jeho okolí znamená mnohem více.

Abych dodal ještě jeden koment, který jsem neříkal na podvýboru. Pokud si to dobře pamatuji, tak pan Milan Kundera k tomu, co bylo zveřejněno na základě nálezu v archivu bezpečnostních složek toho příslušného svazku, tady odkazuji, tady je jeho charakteristika, tak se k tomu úplně jasně nevyjádřil. On neřekl: To, co tam je, není pravda. Ten den jsem na té úřadovně Sboru národní bezpečnosti nebyl. A tím se to celé zamíchalo, a proto z toho byla taková kauza, která zasahovala, řekl bych, celý svět, celou českou společnost. Rozhodování je na nás. My budeme hlasovat. Myslím, že to je korektní. Obě možnosti jsou prostě legitimní, obě možnosti jsou za každou, za každého z nás naprosto legitimní

Cítil jsem potřebu to tady říci. Cítil jsem potřebu vysvětlit, jak to probíhalo na tom výboru, když jsme se, myslím jako většina zdrželi na základě té diskuse, na základě této konkrétní informace. Je to individuální rozhodnutí každého z nás. Děkuji. (Tleskají poslanci ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan Andrej Babiš, nicméně máme tady tři faktické poznámky, které mají přednost. S první faktickou vystoupí pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, no, ono by to platilo, kdybyste v tom byli konzistentní, kdybyste ke všem přistupovali stejně. Ale vy to neděláte, vy to vytáhnete, jenom, když se vám to hodí.

Vždyť přece máme v minulosti a v současnosti mnoho kontroverzních lidí, kteří spolupracovali s StB nebo ve své minulosti udělali činy, které jsou kontroverzní. Tam vám to nevadí. Tam je glorifikujete, tam jste schopni říct omluvy, že to odpracovali, že se omluvili. Ale u Kundery vám to vadí? Tak si to přiznejte. Je to vaše malichernost a slabost jenom proto, že to navrhl Babiš! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vondráček, připraví se pan poslanec Foldyna. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Použiju Patrikovo "nechtěl jsem vystupovat", ale... Já vím, že ta debata je těžká, máme svoje názory, já to říkám s respektem ke všem diskutujícím, já doufám, že to zachováme v pozici nějaké konstruktivní debaty, a ne nějakého napadání. V každém případě tady opravdu jsme za situace, kdy se bavíme o tom, kdo si to odpracoval a kdo si to neodpracoval, a jak si to odpracoval. A promiňte, jak si to tedy odpracoval náš současný prezident? On šel na tři roky do kotelny? (Potlesk zleva, ozývá se i hukot.) On taky nešel na tři roky do kotelny místo těch disidentů, kteří mu předtím topili. Dělal vojenskou kariéru, úspěšnou. A myslel jsem, že jsme udělali tlustou čáru za minulostí a jdeme dál. Ale Milan Kundera vydal několik přelomových esejů, které ovlivnily vůbec myšlení a názory možná generace. Jestli si to někdo odpracoval, jestli možná na své pochybení i reflektoval ve své tvorbě, tak to byl Milan Kundera. A teď přichází tato debata, kterou si nezaslouží a kterou si nezasloužíme ani my.

A když jsem vás potěšil jedním citátem Miloše Zemana, tak mám ještě jeden, který mi nedávno říkal, samozřejmě to nemá vůbec žádnou spojitost s vystupujícími tady. Ale on mi říkal vždycky: "Radku, nesmíš se zlobit na trpaslíky, že okopávají kotníky. Oni výš nedosáhnou." Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Foldyna, připraví se paní předsedkyně Pekarová.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju za slovo, pane předsedající. Tak pokrytectví před chvílí vyrazilo pět oken parlamentních. Normálně bouchla okna z toho vašeho pokrytectví. To je neskutečný. Co si to vůbec dovolujete? Srovnávat takové lidi, jako je Kundera a Zeman, když na hrad jste si dosadili, co jste si tam dosadili. To jsou vaše hlasy! Já neřvu, nebudu řvát. (Ozývá se bouchání zprava.) Ještě si plácni, ty jo. To mě vůbec nezajímá...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, prosím, vraťte se ke svému projevu.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Prý pan generál nebyl příslušníkem tajných služeb, on byl jenom pracovníkem útvaru, který podléhal těm tajným službám. Vy si děláte... Víte, co bych řekl, ale neřeknu to, to bych byl neslušnej. To si děláte z lidí srandu. Prý byl rozvědčík - ne, nebyl rozvědčík, on jen studoval na rozvědčíka, a skončil až v devadesátém roce, když už bylo jasné, že to nedostuduje. To je neskutečné pokrytectví. Co si to dovolujete vůbec? Co si to dovolujete vůbec zpochybňovat Kunderu a Zemana? Vždyť vy nemáte právo tady vůbec mluvit po tom, co jste tady předvedli. To je neskutečný! (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní předsedkyně Pekarová Adamová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla tu atmosféru uklidnit, protože možná trochu rozbiju takové to dělení na to, kdo je pro a kdo je proti tomu, abychom navrhli Milana Kunderu. Já jsem členkou podvýboru, ale v době hlasování o tomto návrhu jsem nebyla přítomna, a kdybych byla, tak bych hlasovala pro. A tím se rozbíjí možná ten pohled tady některých, že to je tak jednoznačné, že opozice versus koalice. Ono to tak podle mě není, akorát se to tady v té debatě tak jeví a úplně zbytečně. Myslím si, že tím hlasováním to dáme nejlépe najevo, že tady asi nechceme, aby všech 200 poslanců šlo na mikrofon říci, jaký mají vztah a jaký vůbec mají názor na Milana Kunderu. Já osobně jej opravdu považuji za jednoho z největších spisovatelů a mám jeho díla opravdu velmi ráda, také je ráda čtu. Mimochodem třeba Žert je jeden z mých nejoblíbenějších a myslím to zcela vážně a velmi ráda se nad tím zamýšlím, co tam také je napsáno, to doporučuji.

Takže jenom abychom tady přesně nejeli v tomto duchu, který nás nikam příliš nepřibližuje, jenom tu debatu bobtná a možná z toho hlasování budou někteří příjemně překvapeni. A tím vlastně bych jenom chtěla vyzvat k tomu, abychom tady nečinili takové to my - oni. Myslím, že je tady jasné, že v mnoha klubech máme volnost hlasování o jednotlivých návrzích a že zkrátka rozhodne ta většina, která v tu chvíli bude jasně pro. A tím bych chtěla požádat o to, abychom se posunuli v té debatě spíše k tomu, abychom už mohli hlasovat. Ono těch návrhů je skutečně hodně. Děkuji vám. (Potlesk napříč sálem.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Faktická poznámka nyní přijde od pana poslance Laciny, připraví se pan poslanec Heller. (Hluk zleva.) Prosím klid v sále. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Já budu velmi stručný, ona to za mě řekla těsně přede mnou paní předsedkyně Markéta Adamová Pekarová. Já bych očekával, že v takhle důstojném tématu, které dneska máme, se tady nebudeme tímhle způsobem překřikovat. Pojďme tomu, prosím, vrátit určitou důstojnost a nechme to skutečně na hlasování pléna. Já si myslím, že taky budu jedním z těch, který Milana Kunderu podpoří, ale kvůli tomu jsem sem nešel k tomu pultíku. Dejme to, prosím, zase do nějaké důstojnosti. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní pan poslanec Heller s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Šimon Heller: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu reagovat jen velmi krátce a do jisté míry se nebudu ptát, za co konkrétně tady padl ten návrh vyznamenání pro pana bývalého prezidenta Zemana, zda to byly kauzy novičok nebo kauzy Vrbětice. A mohli bychom jít dál. (Hluk zleva.) Nebo co se odehrávalo onehdá v nemocnici nebo jestli ty rady, ty bonmoty, kde byly řečeny. Ale navrhuji vám konsenzuální řešení. Pojďme přesunout u tohoto jména tuto debatu za rok, až budeme znát výsledky navržené vyšetřovací komise ke kauzám KPR, až budeme vědět, co se tam odehrávalo, nejenom v té nemocnici, ale v těch konkrétních kauzách, v těch konkrétních prohlášeních, která jsme všichni četli v médiích.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní se vracíme do obecné... Tak ještě ne, s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já už opravdu velice stručně. My si prostě dneska můžeme vybrat, jestli chceme být společností nenávisti, nebo nějakého smíření. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vracíme se do rozpravy a s přednostním právem je jako první přihlášen pan Andrej Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já bych rád reagoval na pana Žáčka, protože pan Žáček vlastně vystupuje jako hlavní kádrovák. On všechno zná, jak to bylo. (Rozpoutává se dlouhý velký potlesk zleva a proti tomu silné bouchání do lavic zprava.) Takže bychom mohli začít tím, že si pustíme video České televize, pálení archivu StB. Představte si, že na tom videu - jak ti studenti se dívají na ty archivy StB, jsme si to vyfotili - je jméno Ludvík Kundera, Kunštát 124. Já nevím, co vám dává právo tady vlastně hlásat svatou pravdu? Vy jste studoval žurnalistiku za komunistického režimu, vám bylo dvacet let, když byla revoluce. Tak nám zkuste povyprávět, jak to tady bylo, jak se tady prodávaly údajně lustráky, údajně za 200 000. Co jste tady dělali po té revoluci, pane poslanče? Jakým právem tady vykládáte něco o Kunderovi? Tomu nejdete ani... ani... ani mu nesaháte... ani nikde. Já vám tady můžu číst - a je to padesát stran - Pravda o StB: "Tenhle muž vyděsil utajené agenty. Skartace dle Jaromíra Ulče, příslušníka StB."

"Rudá záře. Při poslední tajné akci StB zmizely desítky tun spisů." Vy si myslíte, že jenom vaše zdroje jsou jako správné? Já mám tady zdroje. Já jsem upozorňoval, že můžu tady to číst tři hodiny nebo čtyři. Tady já mám zprávu - Civilní kontrarozvědka. (Poslanec Žáček přináší k pultíku materiál.) Jasně, to tady četli. Já vám přečtu něco jiného. Dokonce - dokonce, pane poslanče, to je od vašeho sponzora. Víte, kdo to je, ten geniální sponzor váš, ten podnikatel, který tady sponzoruje všechny antibabišovce? Teď si i koupil sociální demokracii - tedy myslím toho Šmardu - on se jmenuje Jan Bárta. A tam je internetový magazín, byl spuštěn v roce 2014. A tady je titulek: "Žádný práskač, ale chudák." To píše váš sponzor. V kauze Kundera, StB, bylo všechno jinak. Místo spolupráce spisovatele z domova vyštvali.

Milan Kundera patřil bez debat k velkým českým spisovatelům, a to navzdory tomu, že měl k rodné zemi chladný a pochroumaný vztah. Literární velikán pro to měl dobrý důvod - přes více než deset let starou aféru kolem zatčení Miroslava Dvořá... To je ten váš Dvořáček. No, to je jeden článek, já vím, vy jste tam dokonce podepsaný. Vy máte jedinou pravdu. Teď si tam dosadili Foltýna a ten bude mít zase jedinou pravdu. Ty vaše zdroje jsou správné, jo? A ten Dvořáček, ten váš Dvořáček, vlastně když byl Kundera nařčen ze spolupráce s StB, se totiž ukazuje, že všechno bylo jinak. To píše váš sponzor, jeho médium. Byl to právě Kundera, koho komunistická tajná policie roky neúnavně stíhala, se tady píše, jo? To je G.cz., internetový magazín, aktualizováno 12. 7. 2023. "Kunderova nesnesitelná těžkost bytí. 94 let, úctyhodné jubileum, které 1. dubna 2023 oslavil úctyhodný muž" a tak dále. A teď tady se píše: "V roce 2008 vyšel v magazínu Respekt článek Adama Hradilka, který otevřel takzvanou aféru Miroslava Dvořáčka" - to je to, s čím vy tady šermujete a ukazujete - "což vedlo k jeho zadržení. Kundera nařčení označil za lež." Vy jste před chvílí říkal, že se k tomu nevyjádřil. Tak buď lžete vy, nebo kdo? Tady je to napsané, to je váš sponzor, jo? Takže Ústav pro studium totalitních režimů - tam se cpete celý život - a manželé Dvořáčkovi trvají na své pravdě. Následně se ukázalo, že sám Kundera si s StB zažil svoje. Lidové noviny přinesly rozsáhlý výtah z StB spisu názvem Elitář, který důstojníci Státní bezpečnosti na spisovatele otevřeli v roce 1971, až do roku 1979 mu věnovali nadměrnou pozornost.

Úplně první spis týkající se Milana Kundery StB založila v roce 1959, a to pouze na základě toho, že spisovatel na EXPO v Bruselu navázal vztahy s nejmenovanými Jugoslávci a přijal telefonát od kohosi ze Švýcarska. Tehdy si tajní Kunderu pojmenoval jako Básníka. Po třech letech byl ale Kundera vyhodnocen jako neškodný a složka byla uložena do archivu, jenže pak přišla normalizace. Kundera byl vyloučen z Komunistické strany, vyhodili ho z FAMU, kde přednášel o světové literatuře, a dostal nálepku nepřátelská osoba druhé kategorie. Od roku 1971 StB Kunderovi odposlouchávala telefon a kontrolovala mu poštu, zároveň v jeho okolí našla mnoho informátorů. Ti přinášeli intimní a někdy i dost kuriózní informace z Kunderova života. Zdeněk Rejdák například StB informoval o tom, jak si spolu s Kunderou zašli za kolínskou jasnovidkou, které se spisovatel tázal, zda se má přistěhovat do Prahy, pak se rozvést, nebo zvolit opačné pořadí.

Cílem StB od počátku bylo, aby Kundera odcestovat za hranice a domů už se nevrátil. I proto ho v dubnu 1974 nechala odjet do Paříže, aby si převzal cenu Prix Médicis za knihu Život je jinde. Tím chtěla prohloubit jeho odloučení od kolegů, českých spisovatelů. Já jsem jen slyšel takové drby, že on měl velkou šanci dostat Nobelovu cenu za literaturu. A sekta Respekt, celá ta parta, udělala ten článek, o tom to bylo. Ale jasně, na to nejsou důkazy. Takže co se tady píše. Autor se pak ale vrátil domů. Manželé Kunderovi o emigraci samozřejmě uvažovali, ale od začátku sovětské okupace ani jeden z nich se nemohl věnovat práci, pro niž měli kvalifikaci. Drželi je tu ale jejich rodiče, se kterými by se nemohli vídat.

Nakonec je k odjezdu za hranice dohnalo přímé a tvrdé vyhrožování, které Kundera zažíval během výslechu v roce 1974 a 1975 od podplukovníka Oldřicha Piláta. Ten spisovateli hrozil patnácti lety natvrdo v případě, že policie zjistí, že je Kundera zapojen do špionážní činnosti. Československé hranice manželé přejeli 21. července 1975. S jejich odjezdem do Francie StB přistoupila k nejtvrdší fázi tažení proti populárnímu spisovateli. Za prvé, na něj přímo v zemi kohouta nasadila tajné informátory, kteří měli hlásit, aby (kdyby?) se Kundera zapojil do exilových aktivit nebo kdyby veřejně kritizoval normalizační režim. Za druhé, si v Československu vzala na opakované a tvrdé výslechy ty, kdo byli s Kunderou v kontaktu, a u nichž měli jistotu, že spisovateli o výslechu řeknou. Cílem bylo vyvolat v Kunderovi dojem, že pokud se vrátí domů, se zlou se potáže.

Všechno to vyvrcholilo na přelomu let 1978 a 1979. V létě 1978 dostala Kunderova žena povolení navštívit své příbuzné v Československu. Když chtěl pak v prosinci totéž udělat Kundera, toužil strávit Vánoce se svou matkou v Brně, vízum nedostal. Byla to msta za rozhovor v Nouvelle Observateur, v němž spisovatel mluvil o Knize smíchu a zapomnění, zejména o její první části, která dosti nepokrytě líčí a zároveň kritizuje praktiky totalitního komunistického režimu v Československu.

Za definitivní zbraň v rukou StB posloužil rozhovor z ledna 1979 pro list Le Monde, v němž se Kundera podle československé Státní bezpečnosti jednoznačně staví na protičeskoslovenské pozice a hovoří o takzvaném masakrování československé kultury po roce 1968. 1. března téhož roku je předložen návrh na odebrání Kunderova státního občanství, který je schválen a realizován k 25. srpnu. Čerstvý muž bez vlasti takto strávil dva roky, francouzské občanství získal až v roce 1981.

Takže tady nám můžu číst celé články, pane poslanče, o tom, že lžete, pokud tady označujete (Bouchání do lavice.) Milana Kunderu - no, můžete bouchat, kolik chcete. Když budete moc bouchat, tak to budu číst čtyři hodiny, jo? Tak klidně bouchejte, já mám dost času. (Zvýšeným hlasem.) Takže to je ten váš zdroj! Tak nám řekněte, jak jste prodávali ty lustráky údajně za 200 000. Já znám nějaké lidi, kteří údajně mají dva. Jak to bylo? Co jste skartovali? Jak jste to vybírali? (Hlas mimo mikrofon: To máte vy!) Já? Vy se mi ještě jednou omluvíte, pane poslanče, za ty prasárny!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já prosím, aby (Poslanec Babiš dál pokračuje v řeči: To jste mluvil i o mě, jo?) jak řečník, tak sál spolu nekomunikovali (Poslanec Babiš pokračuje: Nemáte žádný důkaz! Jen kecy! Tohle si můžete strčit víte kam!), pouze prostřednictvím předsedajícího. Prosím o respektování jednacího řádu. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Další tady máme historika Jana Kalouse. 21. 10. 2009, Eliška Bártová, ta nás fakt nemá ráda, ta paní (Se smíchem.) novinářka. Kundera udavačem? Tady. Co říká historik? No, historik říká - otázka - proč by ale Kundera nahlašoval někoho, koho vůbec nezná? Mohl to být přece jen bezejmenný přítel. Nebo někoho z koleje? Ano, takže jaké je to? Tady nějaký článek, to je ten důkaz? Vy tady tvrdíte něco? Jako, to je neuvěřitelné. No a podívejme se na to, jak jste to tady řešili po revoluci. No, proč jste nezrušili Komunistickou stranu ze zákona? (Důrazně.) Proč jste ji nezrušili? Kdo je vyhnal ze Sněmovny? My jsme je vyhnali po revoluci. Co jste dělali tady?

Takže tady máte zprávu: Civilní kontrarozvědka v letech 1990 a 1993. Tehdy už zástupci Občanského fóra jednali s premiérem Ladislavem Adamcem. To nám samozřejmě Česká televize vždy, když je 17. listopad, tak stále dokola ty rozhovory, ale ta mladá generace vůbec neví, co se u nás dělo po revoluci, jak to vlastně bylo. To samozřejmě nikdo neřekne. Takže 27. listopadu 1989 v 18 hodin se sešlo vedení Federálního ministerstva vnitra na operativní poradě. Na ní byl pověřen tehdejší první náměstek ministra generálporučík Alois Lorenc zpracováním postupu vytřiďování, evakuace a ukrytí důležitých operativních dokumentů s termínem splnění do 28. února 1990. Podle formulace úkolu se vedení Ministerstva vnitra zejména obávalo rizika útoků davu na budovy StB a drancování uložených písemností. Špičky Ministerstva vnitra chtěly uklidit dokumenty, což nebylo možné při jejich stávajícím rozsahu. Přikročilo se tedy k redukci při zachování podstatných jednotlivých písemností tak, aby posléze mohlo dojít k obnovení zpravodajské činnosti nebo k jejich zničení, a to vše podle neustále se měnící situace.

Výsledkem zadání byl pokyn vydaný podpisovou značkou - první náměstek Ministerstva vnitra 1. prosince 1989, který údajně schválil náměstek ministra vnitra Ota Sedlák. O čem to je, milé děti? O tom, že po revoluci skartovali písemnost ohledně těch skutečných estébáků, kteří nás terorizovali v podniku zahraničního obchodu, jestli nekrademe, kteří nám vyhrožovali, a nechali tam jenom ty, na které ani nebyl důkaz. Ani nebyl důkaz. A pan Žáček nám tady něco přednáší? Tak já vám můžu tady dlouho přednášet. Kolik lidí bylo evidováno nespravedlivě, kolik lidí vyhrálo ty soudy? A já jsem je vyhrál třikrát a znovu je vyhraju. Znovu! Tady máte rozhovory, jak se skartovalo, jak se plnily plány. Rudá záře. Článek 13. května. Při poslední tajné akci StB zmizely desítky tun spisů. Ano, ty správné spisy zmizely. Ano. Takže to všechno tady bylo.

Takže tady jen kolegové říkali, že jsme si mysleli, že to vyrovnání s minulostí nastalo prezidentskou volbou, ale evidentně ne. Ani po revoluci nevíme, kdo pracoval v StB. Svazky ničili i v 90. letech, tvrdí Schovánek. Likvidovali... Tady máte milion článků, jak StB v prosinci 1989 zametala stopy. Důkazy končily v pytlích. Můžu vám to vyčíst, když chcete: "Za skartací svazků StB můžou prý i Čalfa a Komárek. Skartace aneb Když StB dostala strach." To jsou všechno články. "Šokující odhalení. Agentem StB byl i nositel Nobelovky za mír a bývalý prezident. Bojovníci proti imperialismu" a tak dále. "Súd prepísal archív ŠtB, Šesták vyhral spor o minulosť." Jiřinka Bohdalová vyhrála. České soudy čistí dokonale. Sedmdesát procent agentů vyhrává, pane poslanče, sedmdesát procent. A vy máte tu drzost označit Milana Kunderu, že byl co? Že byl spolupracovník? Nějakej podělanej článek tohle? To je neuvěřitelné! "Agent jsem nebyl, jdu k soudu." To jsou všechno články. "Německý magnát uspěl u soudu. Jeho spolupráci si StB vymyslela. Jiří Navrátil, hrdina vedený neoprávněně jako agent." Tak jste to měli zařídit po revoluci. Výtah z publikací 12. správy SNB, jak to fungovalo, jak plnili plán, jak si vymýšleli. Známe případy sporu ohledně StB, mám tady toho na šedesát stran. Pokud máte zájem, klidně vám to budu číst. Je úplně neuvěřitelné - neuvěřitelné, že vy si tady dovolujete vystoupit s nějakým článkem, který samozřejmě je nesmyslný. To je nějaký článek. Je tady x jiných článků, které jasně říkají, že Milan Kundera byl obětí perzekuce StB, ano, a vy tady obhajujete něco neobhajitelného, něco neuvěřitelného. Něco neuvěřitelného! Takže klidně můžete vystupovat, já tady mám plno toho, můžeme si tady povídat celé odpoledne. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní tu máme faktické poznámky. Paní poslankyně Válková. Vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji a poprosím o vymazání, protože já se připojuji k paní předsedkyni Poslanecké sněmovny paní Adamové Pekarové s tím, že také si myslím, že hlasování nám ukáže, na čí straně kdo stojí a jakou váhu dává těm či o něm argumentům. Takže prosím, jenom ty dvě minuty, když tak mě, pane místopředsedo, přerušte.

Chtěla jsem se zeptat pana Žáčka na několik věcí v tom jeho projevu. Vy jste řekl: nezapadaly do právního rámce tohoto návrhu. Nezapadaly. Co to je právní rámec? Vysvětlit, prosím.

Pak jste uvedl takový obrat, podle mě dehonestující už sám o sobě, takže asi těžko, pane poslanče Hellere, bude někdy tady teď konsenzuální řešení. Označil jste Miloše Zemana jako zvláštní kategorii. Potřebovala bych také vysvětlit, co to je. Jako zvláštní kategorie Miloš Zeman. Opakovalo se to. To by mě zajímalo, co tím myslíte, jestli je to dehonestující, nebo naopak může to být i pozitivní.

A do třetice všeho nejlepšího. Vy jste tady četl článek, teď o tom pan předseda hovořil, jeden článek. Já velmi pochybuji o tom, že ho můžeme brát jako hodnověrný zdroj, ale to je můj postoj k celé věci. Nemám tu vaši kvalifikaci a vůbec mi to tedy nevadí. A vy tady říkáte jednorázové udání, dostal ho do vězení. To je velmi silné vyjádření. Dostal ho do vězení na základě několika řekněme informací, které byly potom zpracovány do článku, a já jsem si článků užila hodně v minulosti, jak dobře víte, které se poměrně snadno vyvrátí. Bohužel Milan Kundera už se nemůže bránit sám. To je velká chyba! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za dodržení času. Jenom poprosím, abychom se oslovovali prostřednictvím předsedajícího. A nyní faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Vomáčka. Připraví se pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, já bych se také chtěl vrátit k proslovu kolegy Žáčka, co on tady řekl. Jedna paní předsedkyně poslaneckého klubu tady vždycky říká, čeho jsme byli svědky? Byli jsme svědky toho, že tady pan Žáček přišel za tento pultík a řekl, že byl požádán panem předsedou podvýboru, aby tady řekl něco o fungování tohoto podvýboru. A druhá část jeho proslovu byla ta, že on řekl svůj osobní pohled na udělení, přidělení vyznamenání Milanovi Kunderovi. Myslím si, že to bylo všechno naprosto v pořádku. Do toho se přihlásil kolega Foldyna, kterého mám za takového krakena SPD, a ten tady z toho pultíku pana Žáčka nařkl, co si to dovoluje! No, dovoluje si pouze to pan Žáček, že tady za tím pultíkem vykonával svoji práci poslance. To bylo všechno.

A druhá věc, nazývat tady někoho kádrovákem a podobně, myslím si, že to je naprosté nepochopení zastupitelské demokracie, ale celkem tomu u řečníka rozumím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Nacher, připraví se pan poslanec Rais. Pane poslanče, faktická poznámka.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, tam nastala taková situace, ke které bych se chtěl tady vyjádřit. Navážu na slova předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové, která tady vybídla ke klidu, ale to není možné, aby potom poslanec Lochman k nám tam přišel a řekl, že se chováme jako hovada. Takhle přesně to zaznělo. Já jsem za ním vyběhl a on to pak zopakoval ještě na chodbě. To ať si tam říká, tam si klidně můžeme říct cokoliv. Já bych ho chtěl tímto vyzvat k omluvě. Tímto bych ho chtěl vyzvat k omluvě, protože to sem vůbec nepatří. Můžeme spolu nesouhlasit, ale ani jednou jste nás neviděli jako opoziční poslance tady běhat mezi vámi a nadávat vám tímhle způsobem. Ani jednou. Ani jednou!

Takže já bych poprosil, jestli je tady pan Lochman, teď tady není, já ho tady nevidím, aby se tady za tohle omluvil, protože tohle je opravdu naprosto nepřijatelné. Já vám děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Rais, připraví se pan poslanec Žáček. Tak, pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Naschvál řeknu "já su z Brna", a ne "já jsem z Brna". Má to tu souvislost, že pan Kundera v Brně obdržel řadu vyznamenání a řadu ocenění, například cenu města Brna za literární činnost. To bylo v roce 2004, kdy minimálně ta opozice tady vůbec nebyla, byli jste tady u toho vy, 2010 dostal čestné občanství města Brna. Čili tady tyto záležitosti v podstatě byly také projednávány a myslím si, že to ocenění, což jsou skutečně mimořádné osobnosti, které jsou oceňovány, tak ten pan Kundera to dostal.

Domnívám se, že bychom měli bez ohledu na nějaké články v podstatě toto také respektovat a myslím si, že když tady člověk je za Jihomoravský kraj, tak že by to tady mělo zaznít. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Poslední s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Žáček.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já jen odpovím na věcné dotazy paní kolegyně Válkové. Právní rámec, jestliže udělujeme vyznamenání, už jsem to tady řekl, za Českou republiku, tak nevím, proč bychom je udělovali za jiný státní útvar. To bylo míněno minulostně ve vztahu k těm lidem, kteří se prostě vymykali tomu, proč dneska prezident republiky za Českou republiku dává vyznamenání, které se vztahují k České republice a ne k jinému soustátí v minulosti.

První věc. Zvláštní kategorie, když jsem vyjmenoval všechny kategorie, tak Miloš Zeman nespadá do kategorie agent StB, nespadá do kategorie příslušník Státní bezpečnosti, nespadá do té první kategorie, takže je zvláštní kategorie sui generis, takhle to prostě bylo neutrálně míněno.

Vy na rozdíl od vašeho pana předsedy určitě identifikujete odborný časopis od nějaké Wikipedie nebo nějakého článku, který vydal nějaký podle jeho slov pochybný jiný časopis, takže tady to má prostě trošku jinou úroveň, to jsem mu to položil (?).

Ale zvednu tu hozenou rukavici. Pane, prostřednictvím předsedajícího, pane předsedo Babiši, pojďme udělat společný seminář, nemám s tím problém, abych seděl vedle vás, nebo mezi nás, když nebudete chtít, posadíme nějakou neutrální osobu, pojďme uzavřít tu diskusi o ničení svazků Státní bezpečnosti, pojďme udělat na základě faktů pozvat ty největší experty, ty lidi, kteří to pamatují, já to nepamatuji, mně bylo dvacet, já jsem v té době nebyl v Parlamentě nebo někde na rozhodujícím místě, ale pojďme to udělat a pojďme si to jednou jako téma uzavřít. Pojďte si sednout vedle mě tady do konírny, uděláme k tomu konferenci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. S přednostním právem se hlásí pan poslanec Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane poslanče, určitě rád. Víte, pro mě je úplně absurdní, já když jsem byl premiér, kdyby nebylo mě, tak Charta 77 neměla nikdy výstavu. Já jsem je podpořil. I v zahraničí, i v Německu. A taková paní Brixius, která byla v Chartě a byla strašně statečná, protože jí bylo osmnáct, když vystoupila proti režimu, a toho času žije ve Vídni, tak klidně, já vezmu i Honzu Schneidra, analytika, Občanské fórum, který vystoupil v televizi a jednoznačně řekl, že Babiš nikdy nespolupracoval. A Babiš vám to dokáže, tu žalobu mi přijal i Soud pro lidská práva ve Štrasburku. A víte, co dělá ten Honza Schneider? Ten chodí za mnou - já se omlouvám, že ho teď prásknu - a prosí mě o podporu lidí, kteří dneska jsou stíháni za názory. Zdravím paní učitelku Bednářovou, která byla odsouzena za to, že údajně dětem něco říkala. Partička té rodiny ji natočila, znemožnila, dehonestovala. (Se smíchem.) Tak jsme na tom my teď, že chartista chodí za Babišem a říká: Podívejte se, tady tyhle lidi normálně chtějí stíhat za názor. Co to je? Já jsem podporoval i paní Šiklovou. Mimochodem, Honza Macháček je v našem institutu, ten byl také v Chartě.

Takže já s tím nemám problém. Klidně, můžeme to zorganizovat, nemám s tím žádný problém. Já budu chtít jenom vysvětlit, proč vlastně jste nezlikvidovali komunistickou stranu po revoluci, proč jste dopustili, že skartovali desetitisíce skutečných estébáků, proč se údajně kšeftovalo s lustráky a jak to tady vlastně všechno bylo. Nemám s tím žádný problém, takže tu výzvu přijímám, vezmu si tam nějaké lidi a klidně se bavme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Válková je přihlášena k faktické poznámce.

 

Poslankyně Helena Válková: Za prvé chci poděkovat panu Žáčkovi za věcné odpovědi. Já jsem se také snažila ty dotazy věcně formulovat. Hrozně ráda se toho semináře také zúčastním.

Za druhé, jenom teď to berte i trošku jako předsedkyně mandátového a imunitního výboru, kolegové se opravdu cítí dotčeni těmi hovady, jak byli nazváni a já si myslím, že to není zdvořilý výraz, který by patřil do Sněmovny.

Teď mi bylo sděleno, že podají písemný podnět mandátovému a imunitnímu výboru, na to mají právo, protože se to stalo v plénu, nebyla jsem u toho, ale svědkové tam byli, čili mi dovolte, abych dala příležitost panu poslanci Lochmanovi, jestli by to zvážil a neomluvil by se jim. Ta omluva může být, jen upozorňuji, buď na mikrofon anebo neformálně, že za nimi zajde a omluví se jim. Nechci ale napovídat. Členové mandátového a imunitního výboru ať počítají, že budeme mít v úterý trošku delší mandátový a imunitní výbor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To je zatím poslední faktická poznámka. Děkuji za dodržení času. Do rozpravy je přihlášen v tuhle chvíli s přednostním právem pan poslanec Bartošek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem přemýšlel, zda to nechám do závěrečné řeči, ale rozhodl jsem se, že příspěvek zazní normálně v obecné rozpravě. Chci říct několik věcí.

První je, že chci poděkovat všem členům tohoto podvýboru. Každý z politických stran tam má své zastoupení, bez ohledu na to, kdo tam je. To jednání celou dobu bylo férové, věcné a nebylo tam žádné osobní napadání. Za to chci všem členům podvýboru poděkovat, ať už jsou z jakékoliv politické strany, protože to považuji za základ vzájemných dobrých vztahů.

Bylo zde řečeno, kdo ke koho navrhl a že to v tom hrálo roli. Nehrálo. Věřte tomu, že ta diskuse byla věcná, nebyla jednoduchá, ale kdo koho navrhl, to se tam vůbec neřešilo a chci, aby to zde na plénu zaznělo.

Co se týká počtu návrhů vyznamenání, úkolem podvýboru je návrhy přijmout, posoudit a předat k hlasování na plénu, případně návrhy, které nesplňují nebo nemají podporu podvýboru, jsou posunuty - ty co nesplňují ne, ale ty, co nejsou podpořeny podvýborem, jsou dány na plénum, tak, jak se to teď děje, aby navrhovatelé o nich přesto mohli dát hlasovat. To znamená, že jediná autorita, která určí, kolik návrhů potom půjde do Kanceláře prezidenta republiky, jsou poslanci. To jsme my. To není podvýbor ani nikdo jiný. Jestliže se rozhodneme, že pošleme patnáct návrhů, (nesrozumitelné) bude jich patnáct. Jestliže návrh získá podporu víc, tak jich prostě bude víc, ale tady to není možné nějakým způsobem selektovat. Jediná autorita, která to určí, to jsme my.

Myslím si, že diskuse kolem Milana Kundery byla na podvýboru věcná. Já chci poděkovat uznávanému historikovi Pavlu Žáčkovi za to, že vystoupil. To, co chci říct, je, že mně naopak připadá neuvěřitelné, pane poslanče Babiši prostřednictvím předsedajícího, že vy tady říkáte k nějakému poslanci, co si vlastně vůbec dovoluje tady vystoupit - nepokřikujte na mě - protože základem diskuse je to, že vy řeknete svůj pohled na věc, zazní protiargument a plénum rozhodne, který argument zazní. A při té věcné diskusi skutečně zaznělo, a to hlasování nebylo jednotné, který z těch faktů převáží. Pro někoho ta literární tvorba je skutečně natolik zásadní, že prostě je to důvod k udělení Řádu bílého lva, pro někoho argumenty, které zazněly od Pavla Žáčka, byly natolik zásadní, že poslat někoho do kriminálu na patnáct let je prostě ten argument, který rozhoduje, že to převáží.

Ale znovu chci říct, že považuji za pozitivní, že se tato diskuse nestala formální, že o těch návrzích se diskutuje. To považuji za férové.

Osobně bych ocenil, kdybychom se vystříhali osobních výpadů, protože to k diskusi nepřispívá, ale včetně toho, že vystoupit zde na plénu slušně s jakýmkoliv argumentem je součástí parlamentní demokracie. A já si vyprošuji, aby zde zaznívalo, že je neuvěřitelné, že si zde někdo dovolí vystoupit s nějakým názorem. To je pro mě osobně naprosto nepřijatelné. Děkuju vám. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Lochman. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Tak velmi krátce. Jsem emotivní člověk, takže se omlouvám kolegům za ten výstup, a současně bych byl rád, kdyby to kluci řešili, když jsem mluvil ke dvěma kolegům ctěným, abychom to řešili taky chlapsky, a pan kolega mě taky úplně nečastoval pěknými výrazy, tak bychom si to mohli potom venku normálně říct jako chlapi. Moc děkuju a dalším kolegům se omlouvám. (Pobavení v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tím jsme vyčerpali faktické poznámky. Do rozpravy všeobecné není nikdo přihlášen.

Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Končím tedy všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které je jako první přihlášená paní poslankyně Nováková. (S přednostním právem se hlásí o slovo poslanec Babiš, ale došlo k domluvě, že nejdřív vystoupí poslankyně Nováková.) Máte slovo.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já si dovoluji požádat vás, abyste uvážili hlasováním svůj názor na můj návrh, aby nejvyšší státní vyznamenání obdržel poslední český král Karel I. Jsem si jistá, že tisíce lidí, kteří nesedí v tomto Parlamentu, by zmáčkli zelené tlačítko "ano". Předpokládám, že zelené tlačítko "ano" zmáčknou ti, kteří mají smysl pro duchovní rozměr kontinuity našich dějin. A jsem si zcela jistá, že toto tlačítko by zmáčkl člověk, který mě přivedl do politiky, který je zakladatelem jedné parlamentní současné strany a který se také jmenoval Karel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan poslanec Babiš. Upozorňuji, že jsme v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já bych se chtěl tedy přihlásit k mému návrhu a, vážené dámy a pánové, věřím, že podpoříte můj návrh na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva pro Milana Kunderu, který jsem zdůvodnil v obecné rozpravě, a to s ohledem na jeho mimořádný přínos pro naši literaturu a kulturu. Takže žádám o hlasování o tomto návrhu.

A ještě bych jenom reagoval na pana místopředsedu Bartoška. Já nezpochybňuji ten názor. Vy hlásáte jedinou pravdu, to je ten rozdíl, proto to má určité rysy. Tady pan poslanec Žáček má nějaký článek, on je jeho spoluautorem, on je jeho spoluautorem, takže já zásadně odmítám a jsem přesvědčen, že Milan Kundera byl perzekvován StB, že je obětí StB, že jsme ho vyštvali. A 10. listopadu 2018, byla sobota, v Paříži jsem ho navštívil v jeho bytě a 11. listopadu 2018 byla samozřejmě neděle a tam byli všichni, celý svět, tam byl. I Putin tam byl i Macron i Trump a všichni, a když jsem jim vykládal o Milanu Kunderovi, že nemá české občanství, všichni ho znali. Macron ho obdivoval, celý svět ho obdivoval. Poslouchat tyhle neuvěřitelné věci tady proti němu, fakt si to nezaslouží. Styďte se. (Malý potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poslední přihlášený zatím do podrobné rozpravy je pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Dovolte mi, abych se v podrobné rozpravě formálně přihlásil ke svému návrhu na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řád bílého lva panu prezidentu Miloši Zemanovi, který byl prezidentem České republiky v letech 2013 až 2023. Současně bych chtěl ještě poděkovat všem, kteří podpoří můj návrh na udělení Řádu bílého lva paní doktorce Evě Filipi, která si to určitě také bezesporu zaslouží. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Hlásí se ještě pan poslanec Bartošek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je důležité, aby v podrobné rozpravě zaznělo to, že na Řád Tomáše Garrigua Masaryka byla navržena bývalá prezidentka Slovenské republiky paní Zuzana Čaputová, ale vzhledem k tomu, že dostala Řád bílého lva, po dohodě s navrhovatelkou tento návrh stahuji, nebude o něm hlasováno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji za informaci. To je zatím poslední přihlášený do podrobné rozpravy. Ptám se zda se někdo hlásí z místa? Není tomu tak, končím tedy podrobnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není.

Prosím tedy o nastavení času na hlasování na 10 vteřin.

Zároveň jsem byl upozorněn, že vás všechny musím odhlásit předtím, a poprosím vás, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili opětovně. Já hlasuji s náhradní kartou číslo 26 dnes.

Počet poslanců se ustálil a já předám slovo panu zpravodaji, který bude přednášet jednotlivá jména, a já o nich nechám hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. K následujícímu postupu hlasování: Budeme hlasovat podle kategorií - nejprve Řád bílého lva, potom Řád Tomáše Garrigua Masaryka, medaile Za hrdinství a medaile Za zásluhy. Jestli to nebudete rozporovat, přečtu vždycky jméno, příjmení, bez titulů a hodností, v případě, že člověk je již po smrti, řeknu, že to je udělení in memoriam. Kategorie Řádu bílého lva byla doplněna o tři jména: Milan Kundera, Karel I. rakouský a Miloš Zeman.

Ještě poprosím na základě předchozí dohody, aby čas na hlasování byl zkrácen na 10 sekund, tak jak jsme se domlouvali na výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Už to bylo učiněno, respektive přesvědčíme se o tom za malý okamžik.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mohu přistoupit tedy? (Předsedající: Ano.) Dobře jdeme hlasovat o Řádu bílého lva.

Jiří Brady, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 93 bylo přihlášeno 173 poslanců, pro hlasovalo 146. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ota Brück, in memoriam

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 94, bylo přihlášeno 184 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Čapek, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Vlasování číslo 95 bylo přihlášeno 174 poslanců, pro hlasovalo 166, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Eva Filipi.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 96, bylo přihlášeno 173 poslanců, pro hlasovalo 125. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Graubner.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 97, bylo přihlášeno 173 poslanců, pro hlasovalo 142, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Sergěj Jan Ingr (in memoriam).

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 98, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 155, proti nebyl nikdo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Karel Kryl, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 99, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: František Moravec, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 100, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Vančura, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 101, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Hugo Vojta, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 102, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 176, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Otakar Zahálka, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 103, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Milan Kundera, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 104, bylo přihlášeno 173 poslanců, pro hlasovalo 126, proti 2. Návrh byl přijat. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Karel I. Rakouský, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 105, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 86, proti byli 2. Návrh nebyl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Miloš Zeman.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 106, bylo přihlášeno 175 poslanců, pro hlasovalo 87, proti 52. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Přistupujeme k hlasování o Řádu Tomáše Garrigua Masaryka.

Josef Babák, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 107, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 170, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanislav Devátý.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 108, bylo přihlášeno 176 poslanců, pro hlasovalo 138, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Yvonna Gaillyová.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 109, bylo přihlášeno 176 poslanců, pro hlasovalo 103, proti 20. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Elena Gorolová.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 110, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 102, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Milena Grenfell-Baines.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 111, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 162, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Alois Janáček, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 112, bylo přihlášeno 176 poslanců, pro hlasovalo 164, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Josef Kalvoda, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 113, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 171, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tomáš Löwenbach, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 114, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 170, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Alice Garrigue Masaryková, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 115, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 171, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Augustin Navrátil, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 116, bylo přihlášeno 173 poslanců, pro hlasovalo 167, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jiří Navrátil, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 117, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 163, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pavel Pecháček, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 118, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Plesl, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 119, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Podveský, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 120, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 171, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Heinz Prossnitz, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 121, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Čeněk Růžička, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 122, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 140, proti byl 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jiří Sedmík, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 123, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 168, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Marie Schmolková, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 124, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 166, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Josef Suchár.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 125, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 164, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Naděžda Vlašín Johanisová.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 126, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 113, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní jdeme hlasovat o medaili Za hrdinství.

Antonín Bartoš, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 127, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 174, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Karel Bezdíček, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 128, bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 171, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Josef Bublík, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 129, bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 170, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: František Bulis, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 130, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 176, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Miroslav Dvořáček, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 131, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 168, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Lukáš Hirka.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 132, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Karel Hlaváček, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 133, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Hrubý, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 134, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Otakar Hrubý, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 135, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Lubomír Jasínek, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 136, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Věra Junková, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 137, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Viktor Gustav Kašlík, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 138, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 176, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Václav Knotek, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 139, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 176, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Josef Kouřil, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 140, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Martin Krejčí, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 141, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 149, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: František Kynych, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 142, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ctirad Mašín, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 143, bylo přihlášeno 176 poslanců, pro hlasovalo 52, proti 73. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Josef Mašín.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 144, bylo přihlášeno 177, pro hlasovalo 53, proti 75. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Bohumil Modrý, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 145, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 170, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Najdr, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 146, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Adolf Opálka, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 147, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 172, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Poledník, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 148, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 174, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Josef Pták, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 149, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 176, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Václav Sláma, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 150, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vojtěch Smolík, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 151, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 177, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Sergěj Solovjev, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 152, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 172, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanislav Srazil, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 153, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Karel Svoboda, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 154, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 171, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jiří Štokman, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 155, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 169, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jaroslav Švarc, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 156, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ernestina Švorcová.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 157, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 160, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Josef Valčík, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 158, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 171, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: František Závorka, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 159, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 174, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Viktor Zůbek, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 160, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní budeme hlasovat soubor návrhů medaile Za zásluhy. Barbora Antonová.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 161, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 70, proti 20. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Emil Józef Biernat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 162, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 168, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ruth Bondyová, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 163, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 168, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Albín Bráf, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 164, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 165, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zdenka Braunerová, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 165, bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 170, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: František Cipro.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 166, bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 153 a já za toto hlasování děkuji. Pokračujeme.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Richard Mikuláš Kalergi, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 167, bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 96, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Erik De Clercq.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 168, bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 143, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ladislav Dohnal.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 169, bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 160, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Dohnálek.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 170, bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 163, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Martin Dorazín.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 171, bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 139, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Marek Eben.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 172, bylo přihlášeno 175 poslanců, pro hlasovalo 147, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Lubomír Glos.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 173, bylo přihlášeno 175 poslanců, pro hlasovalo 145, proti byl 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Antonín Gondolán.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 174, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 156, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Libor Grubhoffer.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 175, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 147, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Gruntorád.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 176, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 141, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Alfréd Habermann, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 177, bylo přihlášeno 179 poslanců, pro hlasovalo 160, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dagmar Havlová Veškrnová.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 178 bylo přihlášeno 178 poslanců, pro hlasovalo 94, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Předám řízení schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Další návrh, o kterém budeme hlasovat, je Karel Herbst.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 179, přihlášeno 178 přítomných, pro 172, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Daniel Herman.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 180, přihlášeno 177 přítomných, pro 127, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jiří Holenda, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 181, přihlášeno 178 přítomných, pro 170, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Iva Holmerová.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 182, přihlášeno 178 přítomných, pro 167, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Bohdan Holomíček.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 183, přihlášeno 178 přítomných, pro 165, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dita Horochovská.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 184, přihlášeno 178 přítomných, pro 166, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Luboš Hošek.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 185, přihlášeno 178 přítomných, pro 166, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Terezie Hradilková.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 186, přihlášeno 178 přítomných, pro 135, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vladimír Chvátil.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 187 přihlášeno 178 přítomných, pro 113, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Eva Jiřičná.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 188, přihlášeno 178 přítomných, pro 168, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: František Jursa, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 189, přihlášeno 178 přítomných, pro 169, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ladislav Kantor.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 190 přihlášeno 178 přítomných, pro 151, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Simona Kijonková.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 191, přihlášeno 178 přítomných, pro 92, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Luboš Kohoutek, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 192, přihlášeno 178 přítomných, pro 154, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Michal Kolář.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 193, přihlášeno 178 přítomných, pro 163, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Božetěch Kostelka.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 194, přihlášeno 178 přítomných, pro 164, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Miroslav Koval, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 195, přihlášeno 178 přítomných, pro 164, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Josef Kovalčuk, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 196, přihlášeno 178 přítomných, pro 168, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Karel Kovanda.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 197, přihlášeno 178 přítomných, pro 165, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Karel Kovář.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 198, přihlášeno 178 přítomných, pro 53, proti 43. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Miroslav Krejčí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 199, přihlášeno 177 přítomných, pro 53, proti 12. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Martin Kroupa.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 200, přihlášeno 178 přítomných, pro 85, proti 2. Návrh byl zamítnut.

 

(O slovo se hlásí poslankyně Štefanová.) Paní poslankyně se hlásí k hlasování, předpokládám, takže poprosím o slovo paní poslankyni.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji. V hlasování číslo 198 jsem hlasovala proti, na sjetině mám pro. Jenom pro stenozáznam, nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkujeme. To bylo pro stenozáznam. Proto pokračujeme dále, prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další budeme hlasovat návrh na jméno Mikuláš Kroupa.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 201, přihlášeno 178 přítomných, pro 86, proti 5. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Josef Kubát.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 202, přihlášeno 178 přítomných, pro 152, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vladimír Kučera, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 203, přihlášeno 178 přítomných, pro 159, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Musím se to naučit od pana místopředsedy. Ten to umí lépe.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Robert Kvile.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 204, přihlášeno 178 přítomných, pro 137, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Norbert Lichý, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 205, přihlášeno 178 přítomných, pro 166, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pavel Lohonka.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 206, přihlášeno 178 přítomných, pro 158, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Věra Machoninová.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 207, přihlášeno 178 přítomných, pro 157, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jiří Machourek.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 208, přihlášeno 178 přítomných, pro 152, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: John Charles Martin, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 209, přihlášeno 178 přítomných, pro 138, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Bohuslav Matoušek.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 210, přihlášeno 178 přítomných, pro 161, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ludmila Mojžíšová, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 211, přihlášeno 178 přítomných, pro 167, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Petr Nárožný.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 212, přihlášeno 178 přítomných, pro 160, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Teď máme shodu jmen i příjmení, kde životopisy jsou označeny A a B, tak jenom pro pořádek, abyste věděli, že to pořadí je správné.

Jiří Netík, varianta A, životopis A.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 213, přihlášeno 178 přítomných, pro 110, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jiří Netík, varianta B, životopis B.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 214, přihlášeno 178 přítomných, pro 164, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Otmar Oliva.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 215, přihlášeno 178 přítomných, pro 160, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nina Pavelčíková.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 216, přihlášeno 178 přítomných, pro 139, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jiří Pavlica.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 217, přihlášeno 178 přítomných, pro 168, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dagmar Pecková.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 218, přihlášeno 177 přítomných, pro 151, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Peregrin.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 219, přihlášeno 178 přítomných, pro 169, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jaroslav Piškula.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 220, přihlášeno 178 přítomných, pro 156, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Leopold Jaroslav Pospíšil, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 221, přihlášeno 178 přítomných, pro 167, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Michal Prokop.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 222, přihlášeno 178 přítomných, pro 156, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zdena Prokopová.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 223, přihlášeno 178 přítomných, pro 154, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Iva Prošková.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 224, přihlášeno 178 přítomných, pro 152, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Josef Průša.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 225, přihlášeno 178 přítomných, pro 140, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Radek Ptáček.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 226, přihlášeno 178 přítomných, pro 157, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vít Richter.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 227, přihlášeno 178 přítomných, pro 154, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jaroslav Rudiš.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 228, přihlášeno 178 přítomných, pro 152, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Rychlík.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 229, přihlášeno 178 přítomných, pro 153, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Miroslav Řepa.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 230, přihlášeno 178 přítomných, pro 140, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Miloš Říha.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 231, přihlášeno 178 přítomných, pro 164, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Václav Smil.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 232, přihlášeno 178 přítomných, pro 142, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jiří Sozanský.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 233, přihlášeno 178 přítomných, pro 162, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vojtěch Stříteský.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 234, přihlášeno 178 přítomných, pro 160, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Augustin Svoboda.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 235, přihlášeno 178 přítomných, pro 156, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kvido Štěpánek.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 236, přihlášeno 178 přítomných, pro 142, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jaroslav Šturma.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 237, přihlášeno 176 přítomných, pro 130, proti 14. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zdeněk Štybar.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 238, přihlášeno 178 přítomných, pro 162, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Roman Šustáček, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 239, přihlášeno 178 přítomných, pro 154, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Švejnar.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 240, přihlášeno 178 přítomných, pro 159, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jiří Tichota.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 241, přihlášeno 178 přítomných, pro 162, proti 0. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jiřina Uherková, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 242, přihlášeno 178 přítomných, pro 157, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Petr Ulrych.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 243, přihlášeno 178 přítomných, pro 130, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Hana Ulrychová.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 244, přihlášeno 178 přítomných, pro 154, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Marie Vavroňová.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 245, přihlášeno 178 přítomných, pro 133, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Radka Vernerová.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 246, přihlášeno 178 přítomných, pro 160, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Petra Vitoušová.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 247, přihlášeno 178 přítomných, pro 156, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vladimír Vícha.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 248, přihlášeno 178 přítomných, pro 155, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ladislav Vostárek.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 249, je přihlášeno 178 přítomných, pro 152, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Eliška Wagnerová.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 250, přihlášeno 178 přítomných, pro 77, proti 2. Návrh byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Rudolf Wels, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování, ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 251, přihlášeno 178 přítomných, pro 166, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Zábrana, in memoriam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 252, je přihlášeno 178 přítomných, pro 164, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pavel Zatloukal.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 253, přihlášeno 178 přítomných, pro 161, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

K hlasování paní kolegyně, paní poslankyně Urbanová, prosím.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Dobrý den. Já jenom do stenozáznamu. Hlasování číslo 173, hlasovala jsem pro, na sjetině mám "zdržela se". Nezpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Ano, pan poslanec Berkovec, prosím.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji, paní předsedkyně. V případě medaile Za hrdinství u pana plukovníka Josefa Valčíka, in memoriam, jsem hlasoval pro, na sjetině mám "zdržel se". Nezpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Vondráček k hlasování.

 

Poslanec Radek Vondráček: Hlasování 222. Hlasoval jsem pro, na sjetině mám "zdržel se". Nezpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nikdo další k hlasování se nehlásí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Paní předsedkyně, myslím, že jsme se tím vypořádali se všemi návrhy.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Děkuji za spolupráci, pane místopředsedo. Projednávání tohoto bodu končím. Pardon, pardon, tak už se nám totiž všichni zvedáte, pojďte, prosím, ještě zpátky, protože budeme hlasovat.

 

Ještě máme totiž návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna předkládá prezidentu republiky podle § 8 zákona č. 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních návrhy na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání spolu s charakteristikami kandidátů." Tak, jak byly schváleny v jednotlivých hlasováních, doplňuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 254, je přihlášeno 176 přítomných, pro 146, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Takže návrh usnesení byl schválen.

Pan ministr Bartoš k hlasování? Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Nechci přerušovat tu rozjetou flow. V případě hlasování týkajícího se ocenění Adolfa Opálky a Věry Junkové jsem hlasoval pro, na sjetině mám "zdržel se". Nezpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Pan místopředseda, prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně, kolegové, těch jmen bylo hodně. Já vám děkuji za spolupráci, proběhlou diskusi a i za to, že jsme se společně dopracovali do zdárného konce. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já tedy také děkuji, projednávání bodu číslo 152 končím.

Nyní tedy skončilo dopolední jednání a sejdeme se zde ve 14.30 tak, jak je obvyklé na ústní interpelace na pana premiéra. Přeji hezké odpoledne.

 

(Jednání přerušeno ve 13.24 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, všechny vás zde srdečně zdravím.

 

Dalším bodem našeho pořadu dnes odpoledne jsou

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 14:27.




Přihlásit/registrovat se do ISP