Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.20 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Takže já bych poprosil, jestli je tady pan Lochman, teď tady není, já ho tady nevidím, aby se tady za tohle omluvil, protože tohle je opravdu naprosto nepřijatelné. Já vám děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Rais, připraví se pan poslanec Žáček. Tak, pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Naschvál řeknu "já su z Brna", a ne "já jsem z Brna". Má to tu souvislost, že pan Kundera v Brně obdržel řadu vyznamenání a řadu ocenění, například cenu města Brna za literární činnost. To bylo v roce 2004, kdy minimálně ta opozice tady vůbec nebyla, byli jste tady u toho vy, 2010 dostal čestné občanství města Brna. Čili tady tyto záležitosti v podstatě byly také projednávány a myslím si, že to ocenění, což jsou skutečně mimořádné osobnosti, které jsou oceňovány, tak ten pan Kundera to dostal.

Domnívám se, že bychom měli bez ohledu na nějaké články v podstatě toto také respektovat a myslím si, že když tady člověk je za Jihomoravský kraj, tak že by to tady mělo zaznít. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Poslední s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Žáček.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já jen odpovím na věcné dotazy paní kolegyně Válkové. Právní rámec, jestliže udělujeme vyznamenání, už jsem to tady řekl, za Českou republiku, tak nevím, proč bychom je udělovali za jiný státní útvar. To bylo míněno minulostně ve vztahu k těm lidem, kteří se prostě vymykali tomu, proč dneska prezident republiky za Českou republiku dává vyznamenání, které se vztahují k České republice a ne k jinému soustátí v minulosti.

První věc. Zvláštní kategorie, když jsem vyjmenoval všechny kategorie, tak Miloš Zeman nespadá do kategorie agent StB, nespadá do kategorie příslušník Státní bezpečnosti, nespadá do té první kategorie, takže je zvláštní kategorie sui generis, takhle to prostě bylo neutrálně míněno.

Vy na rozdíl od vašeho pana předsedy určitě identifikujete odborný časopis od nějaké Wikipedie nebo nějakého článku, který vydal nějaký podle jeho slov pochybný jiný časopis, takže tady to má prostě trošku jinou úroveň, to jsem mu to položil (?).

Ale zvednu tu hozenou rukavici. Pane, prostřednictvím předsedajícího, pane předsedo Babiši, pojďme udělat společný seminář, nemám s tím problém, abych seděl vedle vás, nebo mezi nás, když nebudete chtít, posadíme nějakou neutrální osobu, pojďme uzavřít tu diskusi o ničení svazků Státní bezpečnosti, pojďme udělat na základě faktů pozvat ty největší experty, ty lidi, kteří to pamatují, já to nepamatuji, mně bylo dvacet, já jsem v té době nebyl v Parlamentě nebo někde na rozhodujícím místě, ale pojďme to udělat a pojďme si to jednou jako téma uzavřít. Pojďte si sednout vedle mě tady do konírny, uděláme k tomu konferenci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. S přednostním právem se hlásí pan poslanec Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane poslanče, určitě rád. Víte, pro mě je úplně absurdní, já když jsem byl premiér, kdyby nebylo mě, tak Charta 77 neměla nikdy výstavu. Já jsem je podpořil. I v zahraničí, i v Německu. A taková paní Brixius, která byla v Chartě a byla strašně statečná, protože jí bylo osmnáct, když vystoupila proti režimu, a toho času žije ve Vídni, tak klidně, já vezmu i Honzu Schneidra, analytika, Občanské fórum, který vystoupil v televizi a jednoznačně řekl, že Babiš nikdy nespolupracoval. A Babiš vám to dokáže, tu žalobu mi přijal i Soud pro lidská práva ve Štrasburku. A víte, co dělá ten Honza Schneider? Ten chodí za mnou - já se omlouvám, že ho teď prásknu - a prosí mě o podporu lidí, kteří dneska jsou stíháni za názory. Zdravím paní učitelku Bednářovou, která byla odsouzena za to, že údajně dětem něco říkala. Partička té rodiny ji natočila, znemožnila, dehonestovala. (Se smíchem.) Tak jsme na tom my teď, že chartista chodí za Babišem a říká: Podívejte se, tady tyhle lidi normálně chtějí stíhat za názor. Co to je? Já jsem podporoval i paní Šiklovou. Mimochodem, Honza Macháček je v našem institutu, ten byl také v Chartě.

Takže já s tím nemám problém. Klidně, můžeme to zorganizovat, nemám s tím žádný problém. Já budu chtít jenom vysvětlit, proč vlastně jste nezlikvidovali komunistickou stranu po revoluci, proč jste dopustili, že skartovali desetitisíce skutečných estébáků, proč se údajně kšeftovalo s lustráky a jak to tady vlastně všechno bylo. Nemám s tím žádný problém, takže tu výzvu přijímám, vezmu si tam nějaké lidi a klidně se bavme.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Válková je přihlášena k faktické poznámce.

 

Poslankyně Helena Válková: Za prvé chci poděkovat panu Žáčkovi za věcné odpovědi. Já jsem se také snažila ty dotazy věcně formulovat. Hrozně ráda se toho semináře také zúčastním.

Za druhé, jenom teď to berte i trošku jako předsedkyně mandátového a imunitního výboru, kolegové se opravdu cítí dotčeni těmi hovady, jak byli nazváni a já si myslím, že to není zdvořilý výraz, který by patřil do Sněmovny.

Teď mi bylo sděleno, že podají písemný podnět mandátovému a imunitnímu výboru, na to mají právo, protože se to stalo v plénu, nebyla jsem u toho, ale svědkové tam byli, čili mi dovolte, abych dala příležitost panu poslanci Lochmanovi, jestli by to zvážil a neomluvil by se jim. Ta omluva může být, jen upozorňuji, buď na mikrofon anebo neformálně, že za nimi zajde a omluví se jim. Nechci ale napovídat. Členové mandátového a imunitního výboru ať počítají, že budeme mít v úterý trošku delší mandátový a imunitní výbor. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To je zatím poslední faktická poznámka. Děkuji za dodržení času. Do rozpravy je přihlášen v tuhle chvíli s přednostním právem pan poslanec Bartošek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem přemýšlel, zda to nechám do závěrečné řeči, ale rozhodl jsem se, že příspěvek zazní normálně v obecné rozpravě. Chci říct několik věcí.

První je, že chci poděkovat všem členům tohoto podvýboru. Každý z politických stran tam má své zastoupení, bez ohledu na to, kdo tam je. To jednání celou dobu bylo férové, věcné a nebylo tam žádné osobní napadání. Za to chci všem členům podvýboru poděkovat, ať už jsou z jakékoliv politické strany, protože to považuji za základ vzájemných dobrých vztahů.

Bylo zde řečeno, kdo ke koho navrhl a že to v tom hrálo roli. Nehrálo. Věřte tomu, že ta diskuse byla věcná, nebyla jednoduchá, ale kdo koho navrhl, to se tam vůbec neřešilo a chci, aby to zde na plénu zaznělo.

Co se týká počtu návrhů vyznamenání, úkolem podvýboru je návrhy přijmout, posoudit a předat k hlasování na plénu, případně návrhy, které nesplňují nebo nemají podporu podvýboru, jsou posunuty - ty co nesplňují ne, ale ty, co nejsou podpořeny podvýborem, jsou dány na plénum, tak, jak se to teď děje, aby navrhovatelé o nich přesto mohli dát hlasovat. To znamená, že jediná autorita, která určí, kolik návrhů potom půjde do Kanceláře prezidenta republiky, jsou poslanci. To jsme my. To není podvýbor ani nikdo jiný. Jestliže se rozhodneme, že pošleme patnáct návrhů, (nesrozumitelné) bude jich patnáct. Jestliže návrh získá podporu víc, tak jich prostě bude víc, ale tady to není možné nějakým způsobem selektovat. Jediná autorita, která to určí, to jsme my.

Myslím si, že diskuse kolem Milana Kundery byla na podvýboru věcná. Já chci poděkovat uznávanému historikovi Pavlu Žáčkovi za to, že vystoupil. To, co chci říct, je, že mně naopak připadá neuvěřitelné, pane poslanče Babiši prostřednictvím předsedajícího, že vy tady říkáte k nějakému poslanci, co si vlastně vůbec dovoluje tady vystoupit - nepokřikujte na mě - protože základem diskuse je to, že vy řeknete svůj pohled na věc, zazní protiargument a plénum rozhodne, který argument zazní. A při té věcné diskusi skutečně zaznělo, a to hlasování nebylo jednotné, který z těch faktů převáží. Pro někoho ta literární tvorba je skutečně natolik zásadní, že prostě je to důvod k udělení Řádu bílého lva, pro někoho argumenty, které zazněly od Pavla Žáčka, byly natolik zásadní, že poslat někoho do kriminálu na patnáct let je prostě ten argument, který rozhoduje, že to převáží.

Ale znovu chci říct, že považuji za pozitivní, že se tato diskuse nestala formální, že o těch návrzích se diskutuje. To považuji za férové. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP