Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.30 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Osobně bych ocenil, kdybychom se vystříhali osobních výpadů, protože to k diskusi nepřispívá, ale včetně toho, že vystoupit zde na plénu slušně s jakýmkoliv argumentem je součástí parlamentní demokracie. A já si vyprošuji, aby zde zaznívalo, že je neuvěřitelné, že si zde někdo dovolí vystoupit s nějakým názorem. To je pro mě osobně naprosto nepřijatelné. Děkuju vám. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Lochman. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Tak velmi krátce. Jsem emotivní člověk, takže se omlouvám kolegům za ten výstup, a současně bych byl rád, kdyby to kluci řešili, když jsem mluvil ke dvěma kolegům ctěným, abychom to řešili taky chlapsky, a pan kolega mě taky úplně nečastoval pěknými výrazy, tak bychom si to mohli potom venku normálně říct jako chlapi. Moc děkuju a dalším kolegům se omlouvám. (Pobavení v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tím jsme vyčerpali faktické poznámky. Do rozpravy všeobecné není nikdo přihlášen.

Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Končím tedy všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které je jako první přihlášená paní poslankyně Nováková. (S přednostním právem se hlásí o slovo poslanec Babiš, ale došlo k domluvě, že nejdřív vystoupí poslankyně Nováková.) Máte slovo.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já si dovoluji požádat vás, abyste uvážili hlasováním svůj názor na můj návrh, aby nejvyšší státní vyznamenání obdržel poslední český král Karel I. Jsem si jistá, že tisíce lidí, kteří nesedí v tomto Parlamentu, by zmáčkli zelené tlačítko "ano". Předpokládám, že zelené tlačítko "ano" zmáčknou ti, kteří mají smysl pro duchovní rozměr kontinuity našich dějin. A jsem si zcela jistá, že toto tlačítko by zmáčkl člověk, který mě přivedl do politiky, který je zakladatelem jedné parlamentní současné strany a který se také jmenoval Karel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan poslanec Babiš. Upozorňuji, že jsme v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já bych se chtěl tedy přihlásit k mému návrhu a, vážené dámy a pánové, věřím, že podpoříte můj návrh na nejvyšší státní vyznamenání, Řád bílého lva pro Milana Kunderu, který jsem zdůvodnil v obecné rozpravě, a to s ohledem na jeho mimořádný přínos pro naši literaturu a kulturu. Takže žádám o hlasování o tomto návrhu.

A ještě bych jenom reagoval na pana místopředsedu Bartoška. Já nezpochybňuji ten názor. Vy hlásáte jedinou pravdu, to je ten rozdíl, proto to má určité rysy. Tady pan poslanec Žáček má nějaký článek, on je jeho spoluautorem, on je jeho spoluautorem, takže já zásadně odmítám a jsem přesvědčen, že Milan Kundera byl perzekvován StB, že je obětí StB, že jsme ho vyštvali. A 10. listopadu 2018, byla sobota, v Paříži jsem ho navštívil v jeho bytě a 11. listopadu 2018 byla samozřejmě neděle a tam byli všichni, celý svět, tam byl. I Putin tam byl i Macron i Trump a všichni, a když jsem jim vykládal o Milanu Kunderovi, že nemá české občanství, všichni ho znali. Macron ho obdivoval, celý svět ho obdivoval. Poslouchat tyhle neuvěřitelné věci tady proti němu, fakt si to nezaslouží. Styďte se. (Malý potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poslední přihlášený zatím do podrobné rozpravy je pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Dovolte mi, abych se v podrobné rozpravě formálně přihlásil ke svému návrhu na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řád bílého lva panu prezidentu Miloši Zemanovi, který byl prezidentem České republiky v letech 2013 až 2023. Současně bych chtěl ještě poděkovat všem, kteří podpoří můj návrh na udělení Řádu bílého lva paní doktorce Evě Filipi, která si to určitě také bezesporu zaslouží. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Hlásí se ještě pan poslanec Bartošek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je důležité, aby v podrobné rozpravě zaznělo to, že na Řád Tomáše Garrigua Masaryka byla navržena bývalá prezidentka Slovenské republiky paní Zuzana Čaputová, ale vzhledem k tomu, že dostala Řád bílého lva, po dohodě s navrhovatelkou tento návrh stahuji, nebude o něm hlasováno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji za informaci. To je zatím poslední přihlášený do podrobné rozpravy. Ptám se zda se někdo hlásí z místa? Není tomu tak, končím tedy podrobnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není.

Prosím tedy o nastavení času na hlasování na 10 vteřin.

Zároveň jsem byl upozorněn, že vás všechny musím odhlásit předtím, a poprosím vás, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili opětovně. Já hlasuji s náhradní kartou číslo 26 dnes.

Počet poslanců se ustálil a já předám slovo panu zpravodaji, který bude přednášet jednotlivá jména, a já o nich nechám hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. K následujícímu postupu hlasování: Budeme hlasovat podle kategorií - nejprve Řád bílého lva, potom Řád Tomáše Garrigua Masaryka, medaile Za hrdinství a medaile Za zásluhy. Jestli to nebudete rozporovat, přečtu vždycky jméno, příjmení, bez titulů a hodností, v případě, že člověk je již po smrti, řeknu, že to je udělení in memoriam. Kategorie Řádu bílého lva byla doplněna o tři jména: Milan Kundera, Karel I. rakouský a Miloš Zeman.

Ještě poprosím na základě předchozí dohody, aby čas na hlasování byl zkrácen na 10 sekund, tak jak jsme se domlouvali na výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Už to bylo učiněno, respektive přesvědčíme se o tom za malý okamžik.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mohu přistoupit tedy? (Předsedající: Ano.) Dobře jdeme hlasovat o Řádu bílého lva.

Jiří Brady, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 93 bylo přihlášeno 173 poslanců, pro hlasovalo 146. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ota Brück, in memoriam

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 94, bylo přihlášeno 184 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Čapek, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Vlasování číslo 95 bylo přihlášeno 174 poslanců, pro hlasovalo 166, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Eva Filipi.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 96, bylo přihlášeno 173 poslanců, pro hlasovalo 125. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Graubner.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 97, bylo přihlášeno 173 poslanců, pro hlasovalo 142, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Sergěj Jan Ingr (in memoriam).

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 98, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 155, proti nebyl nikdo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Karel Kryl, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 99, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: František Moravec, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 100, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jan Vančura, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 101, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 173, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Hugo Vojta, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 102, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 176, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Otakar Zahálka, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 103, bylo přihlášeno 177 poslanců, pro hlasovalo 175, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Milan Kundera, in memoriam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 104, bylo přihlášeno 173 poslanců, pro hlasovalo 126, proti 2. Návrh byl přijat. (Potlesk v levé části jednacího sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP