Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.40 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Já se vás chci zeptat, co jste vlastně udělal pro to od té poslední interpelace, protože mě se ptá spousta lidí. Vy jste lídr vlastně různých zbraňových aktivit na Ukrajinu a samozřejmě Ruská federace říká, že jsme dneska na čelním místě jakoby nepřátel, a mě interpeluje, ptá se mě v mé poslanecké kanceláři spousta lidí vlastně, kam se mají schovat, kdyby nedejbože došlo k nějakému útoku na území České republiky, tak jak se mají zachránit. A jestliže tedy jenom pro 250 tisíc jsme vybudovali nějaké kryty a nic jiného nemáme, tak se vás chci zeptat, co se změnilo od té interpelace kolegy Zlínského. Zjistil jste si tu situaci, nebo je všechno stále při starém, kdy říkáte: ano, 250 000 lidí se někde ukryje, ostatní se mají schovat provizorně. Ale nemusíte se, občané, bát, můžete mít improvizované kryty . Píšete tady dokonce: celková kapacita jenom kolem čtvrt milionu, ale prostě ostatní obyvatelé se můžou schovat někam improvizovaně. Nezdá se mi, že to je úplně v pořádku. To znamená, máme již dostatečné kapacity, nebo budují se tyto kapacity, a jestli se tedy pracuje na zlepšení té situace oproti té předchozí interpelaci? Děkuji za vaši odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Opět konstatuji, že bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

S další interpelací vystoupí pan poslanec Martin Kukla, následně se může připravit pan poslanec Patrik Nacher, pokud je přítomen.

Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo. Vážený nepřítomný pane premiére, mám na vás jeden dotaz. Když se podívám do historie, tak 4. 7. 2022 vyšel v novinách článek Současná vláda nemíní zvyšovat televizní a rozhlasové poplatky. A řekl to i ministr kultury Baxa. Ministr kultury Baxa předloni v televizním pořadu mluvil o budoucnosti koncesionářských poplatků a říkal, že to není správný krok a že koncesionářské poplatky se zvyšovat nebudou. No a podívejme se, co se děje teď. Prvně ministr Baxa navrhl, aby se koncesionářské poplatky, konkrétně ty televizní, zvedly na 160 korun a rozhlasové na 55. Asi pod tlakem veřejnosti ten svůj návrh mírnil a nyní jste ve vládě schválili, že se televizní poplatky pro všechny zvednou na 150 korun a rozhlasové na 55 korun měsíčně. No, aby toho nebylo málo, tak každý, kdo má mobilní telefon s připojením k internetu, bude opět platit televizní a rozhlasové poplatky i přesto, že se na televizi a rozhlas třeba ani nedívá. Jedná se o 230 000 nových občanů, kteří budou muset platit televizní poplatky.

Já se vás ptám, proč lidem v České republice zdražujete život? Mrzí mě, že to vaše poslance a vaši vládu vůbec nezajímá. Podívejme se do sálu a vidím tady dva koaliční poslance a jednoho ministra. Je to velmi smutný příběh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Opět konstatuji, že předseda vlády je omluven a odpoví vám v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní s další interpelací mohl vystoupit pan poslanec Patrik Nacher, nicméně není v sále, a my se tedy tímto přesouváme k interpelaci, s níž byla vylosována paní poslankyně Lucie Šafránková, a připraví se pan poslanec Kohoutek. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo. Opět nepřítomný pane premiére, lidem se zdravotním postižením v I. stupni závislosti jste příspěvek na péči za celou dobu vaší vlády nezvedli ani o jednu jedinou korunu. Připomínám, že jde o lidi, kteří nezvládají až čtyři základní životní potřeby, jako je například péče o domácnost, hygiena, oblékání, stravování a podobně, a tito lidé již devět let pobírají příspěvek ve výši 880 korun za měsíc, což během jednoho kalendářního měsíce vystačí maximálně na uhrazení péče v celkové délce pět hodin. Je naprosto šílené, že jsme se něčeho takového v 21. století vůbec dožili. A je to jen kvůli vám, protože již několik let odmítáte můj návrh na pomoc těmto lidem, nejzranitelnějším lidem v České republice. Že se nestydíte. Chci od vás jasnou a konkrétní odpověď, zda těmto lidem pomůžete a kdy to bude. Anebo je dál budete ignorovat a necháte je i nadále bez odpovídající pomoci se všemi negativními dopady na jejich zdravotní stav? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Paní poslankyni bude odpovězeno v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní vystoupí pan poslanec Tomáš Kohoutek, připraví se pan poslanec Pavel Růžička. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný premiére, dne 29. května v naší zemi nastala situace, která v moderních dějinách České republiky nemá obdoby. Touto situací byla výstražná stávka pracovníků justice, které se zúčastnila drtivá většina soudů a všech zaměstnanců justice, a to spolu s jasně vyjádřenou podporou samotných soudců, kteří s ohledem na své postavení sami stávkovat nemohou. Důvodem pro tuto stávku bylo katastrofální odměňování zaměstnanců v justici, kdy platy zaměstnanců v justici, tedy státních zaměstnanců, jsou dlouhodobě o několik tisíc nižší než platy ostatních státních zaměstnanců.

Malý příklad platů justičního personálu na Okresním soudě v Děčíně, který by měl být velkým varováním pro dlouhodobé fungování justice, tedy základního atributu každého demokratického právního státu: zapisovatelka, 14 let praxe, včetně všech osobních příplatků a osobního ohodnocení celkem 26 120 korun hrubého, tedy 21 729 korun čistého; protokolující úřednice, 18 let praxe, včetně všech osobních příplatků a osobního ohodnocení celkem 33 930 korun hrubého, tedy 27 463 čistého; vedoucí kanceláře, 21 let praxe, včetně všech osobních příplatků a osobních ohodnocení celkem 35 460 hrubého, tedy 28 591 čistého; soudní tajemnice, 18 let praxe, včetně všech příplatků a osobního ohodnocení 34 010 korun hrubého, tedy 27 519 čistého.

Přijdou vám takové platy v dnešní době a při dnešní vaší vládou způsobené drahotě adekvátní? Otázka je tedy jednoduchá. Zamyslí se vaše vláda nad touto kritickou situací, která hrozí kolapsem justice, a začne už konečně platy v justici řešit? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času a předseda vlády, který je omluvený, odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Růžička, poté se opět připraví pan poslanec Martin Kukla. Prosím.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane premiére, dne 2. března roku 2023 od 8.30 proběhla 7. schůze stálé komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství. Jeden bod schváleného programu byl Aktuální informace - kauza Vojenské policie. Tento bod byl zařazen na základě článku v Ekonomickém deníku ze dne 27. 2. 2023 od redaktora Jana Hrbáčka s názvem Na vojenské policii vznikla protizákonně spiklenecká buňka pod taktovkou šlachtovců, která chtěla shromažďovat informace o všem a všech. Vojenská policie se otřásá v základech. Její ve funkci ani ne tři čtvrtě roku působící náčelník Otakar Foltýn končí kvůli tomu, že nerespektoval pokyny paní ministryně Jany Černochové. Po projednání tohoto bodu na komisi Vojenského zpravodajství se jasně ukázalo, že tato informace uvedená v Ekonomickém deníku je pravdivá, zakládá se na pravdě. Samozřejmě víc já tady uvádět nemohu.

Proto se vás ptám, pane premiére, seznámil jste se s výsledkem šetření Vojenského zpravodajství u Vojenské policie ohledně pana plukovníka Foltýna, když jste ho jmenoval vládním koordinátorem? Pokud ne, učiníte tak, aby se vyloučilo, že plukovník Foltýn je bezpečnostní riziko? Bylo o této skutečnosti informováno NBÚ? Nebo to šlo do ztracena, protože se jedná o pana plukovníka Foltýna? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Předseda vlády odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

A nyní vystoupí pan poslanec Martin Kukla. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený nepřítomný pane premiére, můj dotaz směřuje k vašemu programovému prohlášení, kdy jste slibovali vlastníkům lesů, že jim budete pomáhat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP