Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.50 hodin)
(pokračuje Martin Kukla)

A já teď zabrousím trošku do historie. Dne 3. 2. 2022 váš ministr z pětikoalice, konkrétně ministr Nekula, vyhlásil výzvu na podávání žádostí na finanční příspěvek na adaptaci lesních ekosystémů. Když se podíváme na pár čísel, tak vlastníci to využili a bylo podáno 3 700 ohlášení zhruba pro 2,1 milionu hektarů lesa, celkem zhruba 79 % plochy. No a co se dělo? Každý, kdo podal žádost nebo toto ohlášení byť jenom o jeden den, tak měl být krácen. Já jsem se několikrát dotazoval na Ministerstvu zemědělství a vždy mi bylo přislíbeno, že se to chystá, že se to prvně musí notifikovat v Evropské unii, pak jsem se dověděl, že notifikace proběhla a že by vyplácení už mělo proběhnout. Ale jak šel čas, tak Ministerstvo zemědělství stále termíny posouvalo. Dneska, když se podíváme, tak máme 27. 6. 2024, takže více než dva roky. No a co já se dovídám? Nechci to ani slyšet - že ministerstvo chystá tuto dotační politiku anebo tento program zrušit bez náhrady. Takže všichni vlastníci, kteří podali toto ohlášení a dva roky čekají, nedostanou nic. No co taky mohli čekat od vaší vlády? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a jelikož není přítomen pan poslanec Patrik Nacher, který byl vylosován jako poslední, upozorňuji Poslaneckou sněmovnu, že byly vyčerpány všechny přihlášky na předsedu vlády a nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády.

Nyní je čas, abych požádala paní poslankyni Karlu Maříkovou, aby přednesla interpelaci na ministra zemědělství Marka Výborného a aby tak zahájila blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Nicméně není přítomna v sále, čili přikročíme k interpelaci paní poslankyně Lenky Dražilové, která ovšem také není přítomna v sále. Následuje interpelace pana poslance Richarda Brabce na pana ministra Petra Hladíka, který je přítomen v sále.

Nuže, přistupujeme k interpelaci číslo čtyři, neboť ani pan poslanec Brabec není v sále, kterou přednese pan poslanec Jiří Strýček.

 

Poslanec Jiří Strýček: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, má interpelace nebo možná spíš dotaz směřuje ke světové výstavě Expo 2025, která má být zahájena 3. května 2025 v japonské Ósace. Všichni víme, že se jedná o celosvětově významnou akci, která je propagací České republiky, posílením české diplomacie a ekonomické diplomacie ve světě. V poslední době se však začínají v médiích objevovat různé spekulace, zda se stihne dostavba českého pavilonu do termínu zahájení výstavy, což je květen 2025. Stejně jako vy a pan ministr Bartoš jsem měl možnost Osaku navštívit a vím, že zejména zahájení stavby doprovázely značné, zejména administrativní a byrokratické překážky spojené se stavebním povolením.

Nicméně to ale není to hlavní, o čem chci hovořit, protože samozřejmě ctím a nemám důvod nevěřit vyjádření generálního komisaře Ing. Ondřeje Sošky, který garantoval dodržení termínu zahájení. Můj dotaz směřuje spíše jiným směrem, a to je otázka financování výstavy. Vládním usnesením ze 7. 12. 2022 vláda schválila rozpočet účasti ČR na Expo pro léta 2023 až 2026 tím, že navyšuje kapitolu MZV o částku 290 milionů korun. Z jednání, kterého jsem měl možnost se účastnit, vím, že celková výše potřebné částky se může pohybovat až do výše půl miliardy korun s tím, že chybějící částka ve výši 210 milionů by mohla dle vyjádření generálního komisaře být zajištěna firmami, kraji nebo obcemi. V médiích však se začínají objevovat články, že tuto část financování se zatím nedaří naplňovat. Pokud tomu rozumím, tak vaše ministerstvo je zodpovědné za přípravu a realizaci účasti ČR na Expo, takže se, pane ministře, ptám, zda v případě, že se nepodaří zajistit finanční prostředky v potřebné výši, jste připraven projednat a zajistit navýšení kapitoly MZV o chybějící částku tak, aby nemuselo dojít k omezení programu výstavy (Předsedající: Čas!) a byl zabezpečen bezproblémový a důstojný (Předsedající: Čas prosím!) chod této akce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní má slovo pan ministr zahraničí Jan Lipavský. Prosím.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážená paní předsedající, vážená paní poslankyně, vážení páni poslanci, je to tak, usnesením vlády České republiky ze dne 29. června 2022 číslo 580 byla schválena účast České republiky na všeobecné světové výstavě Expo 2025 v Osace, přičemž platí, že ty všeobecné světové výstavy Expo jsou nejvýznamnějšími akcemi veřejné diplomacie srovnatelnými snad jen třeba s olympijskými hrami. Současně na výstavách Expo čím dál tím více roste rozměr prezentace soukromého či akademického sektoru a historie účasti Česka a Československa je velkolepá a v Osace na ni plánujeme navázat. Já jsem tedy přesvědčen, že rozhodnutí o účasti Česka na Expu 2025 v Japonsku bylo správné, naopak naše absence na akci tohoto rozsahu, specificky v regionu Indopacifiku, by byla chybou.

Stěžejním místem prezentace Česka na Expu bude národní pavilon, jak již zaznělo, a ten vzešel z architektonické soutěže realizované na přelomu roku 2022 až 2023. Na podzim roku 2023 bylo Česko první zemí, která získala stavební povolení dočasné stavby a 15. května 2024 byla formálně zahájena výstavba pavilonu. 1. července pojede do Japonska první kontejner se dřevem z Veřovic v Moravskoslezském kraji. Ten plánovaný program prezentace Česka na Expu bude reflektovat oficiální tematické týdny stanovené organizátorem Expo a měl by být tedy strukturován tak, že část týdne bude věnována odborným obchodním tématům zaměřeným na BtoB sektor a část bude zaměřena na širokou veřejnost. Počítá se s organizací odborných konferencí se zaměřením například na kreativní průmysl, cestovní ruch či umělou inteligenci.

Ta vládou schválená koncepce účasti Česka vypracovaná generálním komisařem počítá, že externí financování bude tvořit 40 % rozpočtu, nicméně musím konstatovat, že v tuto chvíli má ta organizační složka, která připravuje Expo, a pan komisař zasmluvněné závazky partnerů, třetích stran, pouze ve výši 4 %, 6 milionů korun. Já musím tedy říct, že na tuto skutečnost generálního komisaře opakovaně upozorňuji. Je to něco, na co se ptám a opravdu si to hlídám. Zároveň jsou tam i určité rezervy ve způsobu komunikace generálního komisaře vůči ministerstvu. Já jsem tady nastavil systém závazných měsíčních zpráv, které generální komisař musí dodávat ministru zahraničních věcí a tam bude tedy i pravidelnou informací stav zasmluvněnosti těch finančních závazků třetích stran podílejících se na přípravě účasti Expa 2025. To by nám mělo poskytnout jasný obrázek, jak na tom ty finance jsou. Beru to velmi vážně. Věřím, že účast na Expu bude úspěšná. Věnujeme se tomu velmi intenzivně a vy se samozřejmě správně ptáte, jestli budu připraven žádat o další státní peníze. Já si myslím, že nejdříve musíme být schopni najít peníze soukromých sponzorů, udělat s nimi ten program, a potom jít s nataženou rukou zase žádat o peníze daňových poplatníků. Chtěl bych se tomuto scénáři vyhnout a dělám maximum pro to, abych se mu vyhnul. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a vnímám, že pan poslanec chce položit doplňující otázku. Je pro to nyní prostor.

 

Poslanec Jiří Strýček: Ono to spíš bude konstatování než otázka. Já samozřejmě v žádném případě nechci zpochybňovat práci generálního tajemníka. Já jsem měl možnost být na tom zahájení v Ósace, vím, že ta práce není jednoduchá. Spíš kladu tento dotaz, protože teď jsem četl nějaký článek v médiích, že opravdu se to úplně nedaří s těmi soukromými firmami tak, jak bylo předpokládáno. Takže to byl ten můj dotaz, jestli tedy do toho nějakým způsobem vstoupíte směrem k vládě, ohledně navýšení toho rozpočtu, protože si myslím, že by bylo zbytečné nějakým způsobem ten program, který tam je, a celou tu akci nějakým způsobem omezovat, protože je to samozřejmě akce, která bude ku prospěchu České republiky a celkové diplomacie a české ekonomické diplomacie. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Reakce pana ministra zahraničí, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP