Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.00 hodin)

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážený pane poslanče, já vás můžu ujistit, že dělám všechno pro to, aby EXPO dopadlo na jedničku, abychom reprezentovali Česko s tím vším, co může světu nabídnout. Opravdu se na ten jeden půlrok oči celého světa symbolicky upřou na tuto výstavu. Rád bych byl, aby se naplnila především ta koncepce i z hlediska toho financování. Zatím tedy dělám všechny konkrétní kroky a samozřejmě jsem připraven na toto téma vést další debatu. Když jsem přišel na ministerstvo, udělal jsem tehdy rozhodnutí, které nebylo úplně populární. Já jsem samostatnou příspěvkovou organizaci KGK EXPO nechal sloučit do Českých center. Česká centra jsou zavedenou standardní silnou organizací, která se věnuje kulturní a veřejné diplomacii s tím, že to poskytuje i určitou stabilitu toho, jak vlastně ta organizace se s tím může vypořádat, to znamená, i toto je určitý vklad, který jsem k té věci měl už na samotném začátku organizace Expa a jsem připraven vám kdykoliv odpovídat na další otázky. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. My přikročíme k interpelaci následující, kterou přednese pan poslanec Hubert Lang, posléze se připraví paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Vážený nepřítomný pane ministře vnitra, bohužel mě mrzí, že už podruhé nejste na interpelacích, takže se vám budou hromadit dotazy, které bude váš rezort zodpovídat písemně. Jedná se i tentokrát o zákon č. 65/2022 Sb., jsou to ty známé lexy Ukrajina, teď budeme projednávat tu sedmičku, jsou to některá opatření v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace. Jedná se mi konkrétně o § 7h odst. 3, kdy ten příchozí z Ukrajiny, který přijde, tak do sedmi dnů je povinen zaregistrovat svoje osobní vozidlo na jakékoliv obci s rozšířenou působností, logicky asi tam, kde tedy pobývá. Podle určitých odhadů je v České republice víc jak 45 tisíc těchto vozidel.

Obrací se na mě občané, protože těch vozidel je velké množství. Oni zpočátku parkovali i na různých vyhrazených zónách, modrých zónách a podobně. Teď se to tedy snaží stát dostat i pomocí toho lexu Ukrajina do nějakého přijatelného stavu. A já se vás tedy ptám, jak vlastně vůbec stát přistupuje k této povinnosti těchto osob? To znamená, kolik bylo vůbec těch vozidel zaregistrováno? To mě opravdu zajímá, jestli to číslo 45 tisíc je pravdivé. Nebo je to větší množství osobních vozidel? Kolik bylo zjištěno pochybení, že třeba ti lidé si do těch sedmi dnů nesplnili tu povinnost? Jak jsou vůbec prováděny kontroly dopravní policií, jestli máme nějakou statistiku, že dopravní policie třeba kontroluje v těch větších městech, protože třeba v Plzeňském kraji, v Plzni máme více jak 40 tisíc Ukrajinců, je tam obrovské množství těchto ukrajinských vozidel v těch různých ulicích, kde ti lidé bydlí? Jakou formou je ze strany dopravní policie prováděná kontrola?

To znamená, na tyto otázky bych chtěl znát odpověď, protože samozřejmě jestliže někomu nabízíme tu pomoc, tak taky musíme vyžadovat určité věci, a § 7h odst. 3 jasně říká, že do 7 dnů (Předsedající: Čas.) jsou povinni se zaregistrovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Pan ministr je omluven a odpoví tedy v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní následuje interpelace paní poslankyně Zuzany Ožanové na pana ministra financí. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové, kolegyně a vážený pane ministře, moje interpelace má název Financování zastavování marných exekucí. Já si jen dovolím připomenout, že při projednávání rozpočtu na tento rok jsem společně s kolegou Patrikem Nacherem podala pozměňovací návrh evidovaný pod číslem 3613. O čem byl tento návrh a proč byl podán? Začnu druhou otázkou. Podán byl, protože při projednávání návrhu rozpočtu v ústavně-právním výboru jsem zjistila, že některé mandatorní výdaje Ministerstva spravedlnosti nejsou kryty, a proto byl ten návrh podán. Já si dovolím tedy odcitovat z odůvodnění pozměňovacího návrhu: "V rozpočtu kapitoly tak zůstal nezohledněný mimo jiných požadavek rezortu na navýšení výdajů spojených s nutností poskytnout náhrady - mandatorní výdaje - odměny soudních exekutorů za zastavování marných, tedy bagatelních exekucí, a to ve výši 500 milionů korun." Tento pozměňovací návrh opozice nebyl schválen.

Proč jsem se k tomu vrátila nyní? Protože jsem 14. 6. zaregistrovala na webu České justice článek s názvem Dochází nám peníze a drtí nás ukončování bezvýsledných exekucí, varuje ministerstvo. Tedy na České justici jsem se dočetla, že opravdu tento problém, na který jsme s kolegou upozorňovali, stále přetrvává a ministerstvo má problém platit bagatelní exekuce. Vezměme si, že to bylo v souladu, napříč politickým spektrem, že byla shoda na zastavování bagatelních exekucí. Navíc v současnosti koalice chtěla odbřemenit například nastavením insolvencí. Tak mi to připadá zvláštní, že zrovna na tuto položku nejsou peníze. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času a nyní se ujme slova pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Úplně jsem nepochopil tu otázku. Paní poslankyně zrekapitulovala svůj pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu, slyšel jsem tam odůvodnění. V tom vystoupení, zřejmě neúmyslně, protože jmenuje se to Financování zastavování marných exekucí, a v poslední minutě jste mluvila o bagatelních exekucích, tak to máme dva různé typy - bagatelní exekuce, marné exekuce. Tak nejdřív obecná poznámka, pak odpovím konkrétně.

Je třeba říct, že to zastavení exekucí neplatí nějaký anonymní stát nebo nějaký anonymní státní rozpočet, ale platí to daňoví poplatníci. A jsou to vysoké stovky milionů, někdy i více ročně. A jedna věc je tady říkat na mikrofon, jak je dobré - a já s tím nepolemizuju - zastavovat bagatelní nebo marné exekuce, a druhá otázka, kdybyste se zeptali svých sousedů, zda jsou ochotni se podílet na placení zastavování bagatelních či marných exekucí jejich sousedů, jakou byste dostali odpověď? Tak já všechny prosím, abychom mysleli na daňové poplatníky v té debatě, protože to platí daňoví poplatníci, to platí sousedé těch, kterým jsme my umožnili zastavit, ať už bagatelní, nebo marnou exekuci. Abychom na to nezapomněli, protože stát žádné své peníze nemá. A myslím si, že ta debata by nebyla vůbec jednoduchá, kdybychom se takhle jednotlivě ptali v každé ulici, kdyby tam byl jeden dlužník, kterému zastavíme marnou exekuci, zda ti sousedé by se dobrovolně na to složili. Takhle se na to skládají nedobrovolně. To jenom poznámka k tomu, co to vlastně je a kdo to vlastně platí. Daňoví poplatníci to platí.

Druhá věc je, že ty mandatorní výdaje se v tomto případě velmi těžko odhadují. A podle informací, které máme z Ministerstva spravedlnosti, je situace různá na každém okresním soudu. Logicky. Někde to jde rychleji, tudíž se tam rychleji čerpají peníze na zastavení marných exekucí, někde pomaleji a tam ty peníze jsou. Ale platí jednoduchá zásada - stát vždy zaplatí své mandatorní výdaje. O tom se nejedná, o tom se nedá vyjednávat. To se prostě platí. Pokud ten odhad se ukazuje, že není úplně přesný, no, tak se to v průběhu roku doplňuje. Jenom připomenu, že v roce 2022 se ta částka v průběhu roku zvýšila o 400 milionů, v roce 2023 o 557 milionů na aktuální výši mandatorních výdajů, to je včetně odměn, jak správně říkala paní poslankyně, i tlumočníků, soudních znalců a podobně, a taky 362 milionů v roce 2023. My jsme o tom jednali včera na vládě, ty výsledky ještě publikovány být logicky nemohou. Včera jsme schválili rozpočtové opatření - 636 milionů na marné exekuce je v této chvíli odhad, takže ani ten pozměňovací návrh, pokud by byl přijat, by nestačil. A k tomu 65 milionů na bagatelní. 635 milionů marné exekuce, 65 milionů bagatelní.

Já vím, že často se to ve veřejném prostoru ukazuje, opozice se tváří, že má velkou obavu, ale pokud by stát neplatil mandatorní výdaje, kam bychom došli? Takže všichni ti, kteří jsou příjemci mandatorních výdajů, si mohou být jisti, že to stát zaplatí, tak jako v tomto případě. A protože se opravdu těžko prognózuje, jak to vlastně bude, tak k tomu slouží takové položky rozpočtu jako vládní rozpočtová rezerva a podobně, protože to se prostě stát může. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP