Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.20 hodin)
(pokračuje Pavel Růžička)

Do toho vstoupil mediálně spolek D, který jako jediný nejspíš může armádu zachránit. Jen podotýkám, že není asi nic zadarmo. Já se vás chci zeptat, paní ministryně, kdo bude zpracovávat koncepci dronů pro armádu a jaký je termín dokončení? Bude to například tento spolek nejbližších spolupracovníků náčelníka Generálního štábu jako je pan Veverka, pan Mikulecký, pan Hanč, Foltýn, nebo Prchal? Budou to tito lidé, kteří budou tvořit koncepci?

Je opravdu skvělé, že většina z těchto lidí je v aktivních zálohách 601. skupiny. Z toho vyplývá, že místo pana generála Hyťhy je asi zcela zbytečné, protože tito lidé to dokážou ošetřit asi daleko lépe, včetně mediálního ošetření. Je vtipné, že těmto nejbližším spolupracovníkům pana generála se říká Charlieho andílci. To je jako opravdu skvělý. Paní ministryně, nemáte strach, že se děje něco nekalého? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. A nyní má slovo paní ministryně obrany Jana Černochová. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Krásné odpoledne, dámy a pánové. Pane kolego Růžičko, strach nemám. Strach jsem měla, když jsem nastoupila na rezort a viděla jsem věci, které jsem viděla po svých předchůdcích. Z toho jsem měla strach. Z toho jsem měla strach a nevěděla jsem, jakým způsobem se mám rozhodovat v jaké záležitosti rychleji, protože to všechno byly věci - chlívek, který tam zůstal po vás.

Co se týče dronů. Nabízeli jsme vám, že se můžete jako poslanec výboru pro obranu a místopředseda výboru pro obranu ptát pana generála Hyťhy v neveřejném jednání, protože drony a informace o dronech nejsou podle armády veřejnou informací. Vy jste se neptal. Seděli tam generálové, seděli tam jejich kolegové, a těch informací tam zaznívalo dost, ale ne žádné dotazy, které by směřovaly k těm odpovědím, které tady momentálně kladete vy mně.

Co se týče materiálu. Ano, byl schválen záměr rozvoje bezpilotních prostředků. Je to příloha 5 pořadové číslo 28, a je to vyhrazené, pane kolego. A vy víte, co znamená, jako bývalý voják, tak víte, co znamená vyhrazené. Všechny investiční akce týkající se rozvoje bezpilotních systémů jsou obsaženy ve střednědobém plánu, a to na základě výše zmíněného záměru. To, že pan generál Hyťha o něčem mluvil a vy jste tady řekl, že jste nepochopil, o čem mluví, to teď nevím, jestli je chyba ve vysílači nebo v přijímači. Každopádně armáda nám tvrdí, že ví, co chce. To, že jsou někteří vaši bývalí kolegové mediální mágové pana Andreje Babiše v aktivních zálohách, to se také dozvídám, také mě to překvapilo. Na druhou stranu aktivní zálohy jsou otevřené pro všechny občany České republiky a nehraje jich v roli to, kdo je vůči komu nějaký sympatizant.

Armáda připravila výše uvedený dokument, tedy myslím tím tu koncepci, která je de facto záměrem rozvoje bezpilotních prostředků, není to ta koncepce. A rozhodně vám můžu ubezpečit, že vím, jak se v oblasti využití dronů toto prostředí velmi dynamicky rozvíjí i v souvislosti s válkou na Ukrajině. A že jejich zavedení do armády, do přípravy vojáků, do jejich výcviku, že musí reflektovat aktuální trendy a zejména poznatky z těchto bojů. A že jako ministryně obrany udělám všechno proto, aby tyto poznatky reflektovaly. Z toho důvodu jsem, pane poslanče Růžičko, před týdnem uložila náčelníkovi Generálního štábu úkol, aby armáda vypracovala koncepci rozvoje využití veškerých bezpilotních prostředků včetně vyčkávací munice v Armádě ČR a jejich jednotkách a aby se zapracovaly ty poznatky z Ukrajiny právě do této koncepce.

A opravdu jsem přesvědčená, že místo politikaření, tak všichni máme v tomhle ohledu tahat za jeden provaz a snažit se, aby opravdu armáda měla v budoucnu všechno to, co je jednak v těch koncepčních dokumentech, ale co samozřejmě i bude kopírovat aktuální situaci na bojišti. Drony se stávají stále levnějším a efektivnějším prostředkem boje a proto si nemůžeme dovolit zaostávat za vývojem a nedělat nic. A já vás jako ministryně obrany a místopředsedu výboru pro obranu můžu ubezpečit, že opravdu já proto udělám maximum, aby armáda plnila koncepci, aby plnila úkoly, které i tam budou z hlediska nějakých termínů, a jsem připravena i žádat o nějaké uspořádání nějaké debaty na toto téma. Protože ani já nejsem úplně komfortní s tím, že některá jednání prostě probíhají tak, že se o nich nedozví ani ministr, ani náměstek, ani výbor a že to probíhá za zavřenými dveřmi.

To v tomto ohledu s vámi naprosto souhlasím, že tohle se dít nemá a nebude.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Růžička s doplňující otázkou. Prosím.

 

Poslanec Pavel Růžička: Paní ministryně, děkuji za skvělé vysvětlení. Myslím si, že to, co jste řekla, byla naprosto úžasné. Já nezastírám, že někdy třeba některé věci pochopím později. To se může stát, také mi není dvacet. Ale já se přesto zeptám. Víte, já jsem na tom jednání mlčel, protože jsem nevěděl, na co se mám ptát. Jako teď vylezl mediálně Spolek D, který říká, že někdo něco školí v armádě, že to dělá zadarmo. Já se k tomu dostanu, protože mám i další interpelace.

Chci se zeptat, paní ministryně, bylo vypsané výběrové řízení na simulátory FPV dronů. Nemůže se stát, že tento spolek prostě bude mít výhodu jen v tom, že někde někoho školí zdarma? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času a nyní reakce paní ministryně obrany. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Výběrová řízení prochází kolegiem ministryně obrany. Teď nemám žádnou informaci o tom, kdy by tento materiál na kolegium měl přijít. A mohu vás ubezpečit, stejně jako občany České republiky, že opravdu jsem člověk, který dohlíží nad tím, aby ty věci probíhaly transparentním způsobem. Aby opravdu i vojáci, kteří pokud se postaví za nějakou specifikaci, tak jí neměnili za pochodu, aby neměnili za pochodu ani koncepce a aby byly dodrženy všechny platné právní normy, které v České republice máme. Víc k tomu asi v tuhle chvíli říct nemůžu, protože víc informací nemám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A následující interpelaci přednese pan poslanec Igor Hendrych a je mířena na pana ministra práce a sociálních věcí. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, páni ministři, členové vlády, paní ministryně také je tu. Já mám interpelaci, jsem rád, že je tu pan ministr, týká se vlastně té takzvané nové superdávky, respektive sloučení čtyř příjmově testovaných dávek - příspěvku na bydlení, doplatku na bydlení, přídavku na dítě a příspěvku na živobytí, které jak je známo i z médií, prošel připomínkovým řízením, které bylo značně kritické. Ale já bych se v tuhle chvíli chtěl soustředit na jednu z těch kritik, a možná na tu nejzávažnější, a to je vlastně na takzvané prolomení bankovního tajemství v případě testování majetku těch žadatelů, které kritizuje ostře jednak Česká národní banka a jednak tedy Nejvyšší soud, který dokonce tvrdí, že navrhovaný rozsah - a teď se pokusím citovat nebo možná nějaká parafráze je zcela bezprecedentní, týká se nejen samotného žadatele, ale členů jejich domácnosti, a jsou zásadně proti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP