Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.10 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Moje osobní odpovědnost je tuto transformaci dotáhnout do zdárného konce. Když se podíváte na web Ministerstva místního rozvoje, tak proběhlo v oblasti zákona, což, jak jsem zjistil, někteří ho otevírají teď, protože zjišťují, že bude za čtyři dny už platit, školíme od prosince a já jsem byl na některých těch školeních fyzicky, na těch dvou velkých, krajských. Máme k tomu infolinky, každý úřad má dvě telefonní čísla. Věc, která se týká zákona, pokud nebudu něčemu rozumět, věc, která se týká digitalizace. Máme call centrum. Do toho prvního webináře, všechny jsou nahrány na webu a já jsem včera zjistil, a já nebudu jmenovat, že někteří zaměstnanci stavebních úřadů, jejich šéf, nevím jestli tajemník nebo kdo, vůbec neřekl, že jsou nějaká školení. Oni to ani nevěděli, přitom to posíláme ve všech infomailech. Proto jsou ta všechna školení uložena na stránkách Ministerstva místního rozvoje, vzdělávání, jsou to celodenní webináře. Tam se přihlásilo 4 tisíce lidí a pak jich třeba dorazilo jenom tisíc.

Já chápu, že i třeba z důvodů té změny hodně těch podání - a sleduju to, do kolaudace, ne všechno jsou tedy záměry stavební, prostě teď jsou ty úřady pod tlakem, protože všichni k tomu danému datu to tam dávají, ale to by dávali, i kdyby to dané datum bylo 1. 1. 2025.

Poslední věc, kterou chci říct, ale já chci, abychom to do budoucna změnili v legislativě. My máme problém, že spousta systémů, které spouštíme, se spouští k datu platnosti toho zákona. A vy dokonce nemůžete těm úředníkům, protože oni mají jakýsi send box, kde si to mohou vyzkoušet, vy jim nemůžete zpřístupnit ty registry, protože oni to právo k nim přistupovat získají až nabytím platnosti toho zákona.

Tak já jsem rád, že třeba u těch eDokladů to je obráceně, že se tam mohli zapojovat všichni, co chtěli dobrovolně, nikoliv povinně, vždycky tam byl ten milník. Bohužel tenhle luxus jsme neměli.

No a já rozhodně nebudu v neděli ležet někde na pláži. Nedělám to žádný den, takže já budu u toho spouštění. Ostatně jsem u toho každý den.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Jako další se svojí interpelací vystoupí pan poslanec Igor Hendrych na pana ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, opět na ministra práce a sociálních věcí. Je to interpelace vztažná, vlastně k novele zákona o sociálních službách, kterou jsme měli probírat v rámci tisku 704 (?) zítra, ale podle mých informací se to odsouvá. Nicméně si myslím, že je to dobré to tady využít i v rámci interpelací.

Já mám takový jakýsi dotaz, spojený možná s podnětem, jak to pan ministr vnímá, chápe. Velmi velké kontroverze na výboru pro sociální politiku vzbudil pozměňovací návrh paní poslankyně Bačíkové, který ruší maximální úhradu podle úhradové vyhlášky v zařízeních pobytových sociálních služeb, které nejsou v krajských sítích, respektive nejsou v takzvané celostátní síti B. Ve mně to vzbudilo obavu, že v podstatě kraje, které jsou podle zákona o sociálních službách těmi, kteří zajišťují dostupnost sociálních služeb na území svého kraje nebo na svém území, v podstatě mohou de facto tak trošku usnout na vavřínech a říci si - my máme tady nějaké služby pobytové, konkrétně v síti, máme jich řekněme dost a teď tady vlastně vzniká nějaká nová možnost, vznik nějaké nové množiny kapacit pobytových služeb, kterou budou zajišťovat nějací soukromí poskytovatelé, kteří nejsou v přijímání plateb od občanů limitováni a my tím pádem v podstatě už tu krajskou síť nemusíme rozvíjet, protože v zákoně o sociálních službách je uvedeno, že ten kraj v podstatě zajišťuje podle písmene g) § 95 dostupnost poskytování sociálních služeb.

A teď mě zajímá, co to je ta dostupnost. Je to to, že existují ty kapacity nebo jsou skutečně dostupné širokému spektru občanů, aby si je mohli dovolit? Je to na déle, budu se k tomu vyjadřovat i v rámci projednávání tohoto tisku, ale aspoň takto stručně.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a požádám pana ministra o reakci. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já moc děkuji, vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové. V této interpelaci si myslím, že, když se podívám na ten vývoj, tak kraje ano, po reformě jsou zodpovědné za zajištění sociálních služeb na svém území, jsou zodpovědné za plánování víceleté, dnes tedy v tom tříletém taktu a mají zajistit dostatek kapacit sociálních služeb pro různé typy klientů. To je praxe, která takto má být v ideálním případě. Bohužel, a v tom tady já s vámi nebudu souhlasit, myslím, že nenajdeme žádný kraj, kde bychom mohli říct, že kraj má splněno, má dostatečné kapacity ve všech typech služeb, pro veškeré typy klientů z hlediska jejich potřeb a nemusí tu síť už rozvíjet a není tady důvod, aby o tom dál přemýšlel.

Vidíme, jaký je demografický vývoj, vidíme, kolik kapacit chybí, vidíme, jaké jsou převisy poptávky nad nabídkou a vlastně to, proč dneska kraje nemají větší rychlost tempa růstu těch sítí je dáno vlastně do určité míry tím, že část těch argumentů je nedostatek finančních prostředků, což u některých krajů já osobně jako argument neberu, protože když se podívám na hospodaření těch krajů, když se podíváme na přebytky hospodaření, tak ten argument zdaleka ne u všech krajů platí, u některých však je nutno říct, že ano a pak je to vlastně na bázi i politického rozhodnutí zastupitelstva, jestli ten daný odbor na kraji, daný radní nebo náměstek zpracuje tu agendu, nicméně potom samozřejmě je před tím rozhodnutím, zdali to zastupitelstvo schválí, správné jsou dotazy na to, zdali je zajištěno financování. Sám jsem byl přes osm let krajským zastupitelem, předsedou finančního výboru, tak tu problematiku docela dobře znám.

Takže my jsme v situaci, kdy dlouhé roky tady ti řekněme privátní poskytovatelé, neboli poskytovatelé, kteří nejsou v síti, tady jsou. Svým způsobem doplňují tu nabídku sociálních služeb, ale nejsou v žádném případě nikdy na tom území nějakým dominantním poskytovatelem. Já ta čísla v hlavě úplně v detailu na poslední lůžko - ale myslím si, že ten rozdíl je dneska nějakých 30 tisíc lůžek v pobytových službách, které jsou v rámci krajských sítí na zhruba necelých 5 tisíc, které jsou za ty roky vytvořené u těch poskytovatelů, kteří jsou mimo síť.

A ten směr a ten cíl za nás je, abychom za prvé na prvním místě se soustředili na budování kapacit a na podporu kapacit domácí péče, a tady je to především postaveno na tom mít tu podporu v terénních službách, v odlehčovacích službách, denní, týdenní stacionáře a to víme, že nemáme. To je dnes vlastně úzké hrdlo pro tu možnost navýšení lidí, kteří by mohli být v domácím prostředí, v domácí péči.

Pokud jste položil ten přímý dotaz, tak my jsme samozřejmě poměrně dlouho debatovali a zároveň s tím přišla Evropská komise v návaznosti na milníky Národního plánu obnovy, kdy oni říkají - myslíme si, že by bylo dobré se podívat na to, zdali ten rozvoj i těch kapacit mimo krajské sítě by mohl být rychlejší. A zase myslím, že i vy to sám velmi dobře znáte, že jsou tady opravdu seriózní poskytovatelé těchto služeb, kteří jsou mimo sítě, pak jsou samozřejmě i ti, u kterých máme ty problémy, které jsme viděli v posledních letech a kteří vlastně jsou ve velmi podobné situaci jako privátní zdravotnická zařízení, kde já jako klient přicházím a vím, že to zařízení nemá službu s mojí zdravotní pojišťovnou nasmlouvanou a já tam přicházím s tím, že přesto do toho zařízení chci vstoupit, chci si nějakou službu nechat udělat, nějaký úkon, a plně to budu hradit. Tom vím dopředu transparentně, znám ty podmínky, znám ten ceník a toto plně podstupuji dobrovolným rozhodnutím.

A my jsme tady tou debatou o té úpravě, že bychom u těchto zařízení neaplikovali vlastně úhradovou vyhlášku včetně těch jejich stropů, tak jsme sledovali ten cíl vlastně umožnit tady, aby to bylo transparentní, protože přestože tam ta úhradovka dneska platí, tak - a to jste i vy říkal na tom sociálním výboru - prostě oba víme, že tady dochází k systému, já jsem to tam nazval jako že to je Klondike, že prostě netransparentně, neférově, jsou ti lidé, a často jsou to rodinní příslušníci, postavení před dilema dejte sponzorský dar, jestli chcete umístit svého blízkého příbuzného, dejte ho, pokud ho tady chcete udržet, a tak dále. Proto jsme navrhovali efektivnější transparentnější to udělat takto.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec se chystá položit ještě doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuju. Já mám strašně málo času, v té minutě už nestihnu říct všechno, co mám na srdci. Já si to skutečně nechám až to zítra budeme probírat, nicméně jenom taková stručná glosa. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP