Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.00 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Já nijak nezpochybňuji vaše právo ptát se tady na věci, které vy považujete, že jsou tedy tím projevem té civilní kontroly. Já tomu rozumím, já udělám všechno proto, abychom dokázali na vaše otázky odpovědět, ale jak říkám, už jsem tady asi ve dvou těch interpelacích předešlých řekla, že jsem to dala prověřit inspekcí. Do doby, než budu mít zprávu od inspekce, tak prostě nemůžu říkat, co si o tom myslím, protože pokud bych říkala, co si o tom myslím, tak už nejsem objektivní. Já musím jako ministryně obrany dbát na to, že prověří nezávislý orgán skutečnosti, které vám se zdají podivné, možná se zdají podivné i mně, ale prostě nechme to na těch orgánech v tuto chvíli. Já vám tady nemůžu říkat žádné detaily z toho prověřování.

Věřím, že pan ředitel odboru inspekce Ministerstva obrany tomu bude věnovat dostatečný čas a hlavně věřím i v součinnost armády s panem ředitelem odboru inspekce.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní následují po sobě dvě interpelace pana poslance Lubomíra Wenzla na pana ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážený nepřítomný pane ministře, skončilo dohodovací řízení mezi plátci a poskytovateli zdravotní péče týkající se plateb pro příští rok. Ve většině segmentů k dohodě nedošlo a nyní je na Ministerstvu zdravotnictví jak s tímto naloží a rozhodne v rámci úhradové vyhlášky samo. Chtěl bych zmínit jednu oblast, které nejen podle mého názoru není věnována patřičná pozornost ze strany ministerstva, a jedná se o Dětskou a dorostovou psychiatrii.

Zde zoufale chybí kapacity konkrétně v péči o duševní zdraví. Asociace dětské a dorostové psychiatrie tak v rámci jednání žádala o navýšení hodnoty bodu. S odkazem na přetrvávající kritický stav v personální oblasti a zvyšující se počet sebevražd v dětské populaci. Cituji ze zápisu o nedohodě z oponentní fáze dohodovacího řízení, ve kterém je uvedeno: "Ambulantní specialisté zde suplují nedostatečnou lůžkovou péčí, některé děti zůstávají bez adekvátní péče. Obor by měl být z důvodu vleklé krize zůstat privilegovaným se zvýšenou podporou."

Chtěl bych vás, pane ministře, požádat o odpovědi na následující otázky. Za prvé. Jak vnímáte situaci v oblasti Dětské a dorostové psychiatrie? Za druhé. Jaký je postoj vámi vedeného ministerstva k této oblasti? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. A můžete plynule navázat druhou interpelací.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji. Vážený nepřítomný pane ministře, minulý týden skončilo dohodovací řízení mezi plátci a poskytovateli zdravotní péče a k dohodě došlo pouze ve třech segmentech a v jedenácti ne. Jaká bude výše úhrad v příštím roce za poskytnutou zdravotní péči tam kde k dohodě nedošlo je nyní na rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, které tak učiní v rámci úhradové vyhlášky. Jednou z oblastí, které nejen podle mého názoru není věnována patřičná pozornost, je oblast Klinické psychologie. K danému se vyjádřila mimo jiné i Asociace klinických psychologů, která odmítá přijmout hodnotu bodu, neboť ani zdaleka nepokrývá náklady.

Z oponentní fáze Asociace klinických psychologů bych chtěl uvést, že zcela zásadně nesouhlasíme s tím, aby péče v takzvaných rozšířených ambulancí byla hrazena vyšší hodnotou bodu než v základních odbornostech. Jde o výkony totožné, vykazované v souvislosti s identickou péčí o pacienta. Dále. Uvedená pracoviště jsou výrazně zvýhodněna již nyní povolenými kombinacemi výkonů, které jsou ve standardní ambulantní péči zakázány.

V této souvislosti bych se tedy vás chtěl, pane ministře, zeptat a dovědět se odpovědi na otázky. Za prvé. Jak vnímáte situaci v oblasti Klinické psychologie? A za druhé. Jaký je postoj vámi vedeného ministerstva k této oblasti? Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Konstatuji, že pan poslanec Pavel Růžička své další interpelace stáhl, a z toho důvodu budou následovat nyní dvě interpelace pana poslance Patrika Nachera. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Tady je moje druhá interpelace, kterou jsem opět dal na několik představitelů vlády, na ministra financí, na ministra spravedlnosti a na premiéra. Proč? Protože zase se to týká vlastně oblastí, které přesahují dva rezorty a kde vzniká nějaký problém. Jde o zastavování marných bagatelních exekucí. Je to z minulého volebního období můj pozměňovací návrh, jehož cílem bylo vyčistit ten nános z minulosti z hlediska počtu exekucí, a to že i kvůli bagatelní částce tam v tom lítali lidé i třeba po několik let, nebo dokonce desítek let. Takže zastavování marných bagatelních exekucí, které se děje na rozdíl od milostivého léta automaticky do výše 1 500 korun s sebou nese náklad ze státního rozpočtu.

To znamená něco dostane věřitel a nějakou odměnu dostane exekutor, ale vyčistí se to pole. Nakonec se ukázalo, že i přesto, že to marketingově bylo méně komunikováno, protože ono se to těžko vysvětluje zastavení bagatelních marných exekucí na rozdíl od milostivého léta, tak počet těch zastavených exekucí jsou statisíce. Ale to samozřejmě nese mandatorní výdaje pro stát.

A já se chci zeptat, protože ministr spravedlnosti si tuhle stěžoval, že nemá ty prostředky na tohleto zastavování. Já jsem dokonce se Zuzanou Ožanovou, která už tady interpelovala pana ministra financí, měli jsme pozměňovací návrh na letošní rok, aby se tam ty peníze na tohleto zastavování daly, protože je to mandatorní výdaj, a je to přece jenom transparentnější, než aby se tam dodávaly v průběhu roku, protože se s těmi výdaji dá předpokládat, dá se s nimi počítat. Takže jsem se chtěl zeptat pana ministra financí, jaký je tedy aktuální stav, jaké jsou náklady a jestli Ministerstvo financí nenechá Ministerstvo spravedlnosti na holičkách. To je taková řečnická, protože samozřejmě nenechá, protože to je mandatorní výdaj. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, požádám vás o odpověď. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Začnu stejně, jako pan poslanec Nacher. Je to druhá interpelace, ale obsah je úplně stejný. Takže začnu obecně, zopakuji to, opakování je matka moudrosti. Ty mandatorní výdaje neplatí anonymní stát ani anonymní státní rozpočet, ale platí ho daňoví poplatníci, neboli občané. Takže na zastavování marných i bagatelních exekucí se skládají sousedé těch, kterým jsme umožnili, aby byly zastaveny ty bagatelní či marné exekuce. To je jenom pro vysvětlení, to se vždycky tak anonymně říká, že státní rozpočet či stát, abychom si toho byli vědomi.

Je to výdaj, který je mandatorní, takže tak, jak říkal pan poslanec Nacher, nemůže být sporu o tom, zda se uhradí nebo neuhradí. Není předmět vyjednávání, prostě se uhradí jako všechny mandatorní výdaje státu. Je to problém, taky že se to těžko predikuje. Já už jsem o tom debatoval s paní poslankyní Ožanovou. I kdyby ten váš pozměňovací návrh prošel, tak stejně bychom museli přijmout rozpočtové opatření. Problém existuje taky v tom - a na to jsem měl už málo času odpovědět na první interpelaci, jak vlastně fungují rozpočty v soustavě soudů. V tomto roce vidíme, že na některých okresních soudech už ty peníze jsou vyčerpány, které byly přiděleny, na jiných ne a nedají se ty peníze převést jednoduchým způsobem.

Jenom připomenu, že vzhledem k tomu, že se to těžko predikuje, tak i v předchozích letech se postupně navyšovaly proti schválenému rozpočtu tyto zdroje. V roce 2022 to bylo 400 milionů, v roce 2023 to bylo poprvé 557 milionů a podruhé 362 milionů. Včera o tom jednala vláda, vláda přijala usnesení, kterým se zvyšují mandatorní výdaje a posiluje se kapitola Ministerstva spravedlnosti na bagatelní exekuci o 65 milionů a na marné exekuce 636 milionů, což je do kupy 701 milionů korun. Je to včas, žádný problém nenastal. K právě takovýmhle věcem slouží například vládní rozpočtová rezerva, aby když se ukáže, že průběh je jiný, rychlejší nebo v tomto případě se ty peníze uvolňují. Není to tak, že by Ministerstvo financí nechalo na holičkách Ministerstvo spravedlnosti. Vím, že to bylo obrazně. To je rozhodnutí vlády jako celku logicky i vzhledem k objemu těch prostředků, není to v kompetenci ministra financí. Ale té vládě to prošlo vlastně jednoduše, protože to jsou opravdu mandatorní výdaje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP