Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Protože ještě mám čas, tak můžu říct, jak se v této oblasti pohybuje Ministerstvo financí, abychom měli představu, kolika případů se to týká. U bagatelních exekucí Ministerstvo financí eviduje nižší jednotky takových exekucí, méně než 10, které byly v našem resortu. Co se týče těch marných exekucí, tak se jedná o pohledávky související s bývalou agendou Fondu národního majetku České republiky, České konsolidační agentury, respektive Střediska cenných papírů, nebo o pohledávky z titulu nákladů řízení, které vyplynuly ze soudních sporů.

Pak samozřejmě tuto oblast řešil i správce daně, Finanční správa. Když se jedná o bagatelní nedoplatky, tak tam je třeba říct, že také postupujeme z hlediska hospodárnosti, že v mnoha případech bagatelních nedoplatků vůči Finanční správě jsou vyšší náklady než potenciální výnos a pak se takové pohledávky vlastně odepisují, protože by to nedávalo ekonomický smysl pro stát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pane poslanče, vaše doplňující otázka, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji panu ministrovi financí. Ty počty, to je zajímavé, to mě překvapilo, protože třeba vím, že pražský dopravní podnik u marných bagatelních exekucí zastavil 80 000. To je jenom jedna firma, jeden podnik. To ještě díky tomu nastavení těch 1 500, když ta pokuta je 1 500 a ta samotná jízdenka je 24, 15 a 24, takže tam nespadly desítky tisíc.

Tohle číslo vycházelo z nějaké zkušenosti ve své době. Takže to děkuji za ta čísla.

Pokud jde o ten návrh, který jsme se Zuzanou Ožanovou dali, protože jsme vycházeli z těch rozpočtových požadavků jednotlivých resortů, včetně Ministerstva spravedlnosti, kde právě bylo, že jim chybí - teď mě nechytejte za slovo - 350, 500 milionů korun na zastavování marných bagatelních exekucí. Proto jsme to z toho rozpočtového listu dali a dali jsme to tak, že se to vezme z vládní rozpočtové rezervy, aby to vlastně Sněmovna schválila pro rozpočet na rok 2024, aby se to nedělalo uprostřed roku z hlediska určité transparentnosti a možná i osvěty, aby to fungovalo. Ale děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan ministr bude reagovat, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Mně to sice nevadí, ale tu minutu měl pan poslanec Nacher využít k tomu, aby položil otázku a žádnou otázku nepoložil. Takže došlo k porušení jednacího řádu, ale jsem tolerantní, udělám to úplně stejně. Jelikož jsem žádnou otázku neobdržel, tak mohu odpovědět nebo mohu říct, co považuji já v této chvíli za důležité. Těch méně než 10 - a to byl součet bagatelních i marných exekucí - bylo v případě, kdy v pozici oprávněného vystupovalo Ministerstvo financí.

To, že některé samosprávy se rozhodly k tomu, že exekučně vymáhaly desítky tisíc pokut a nezaplaceného jízdného, není opravdu věc státu, ale věc konkrétní samosprávy či konkrétního podniku, které vlastní samospráva. Možná kdybyste tehdy navrhl, aby to bylo 1 525, tak to Sněmovna schválila, jo? Myslím si, že to je logický argument, ale nezazněl v tom okamžiku.

Ale já jsem opravdu chtěl upozornit na to, že se na to skládají ostatní daňoví poplatníci. Nijak nezpochybňuji přijaté zákony. Myslím, že to bylo přijato i velkou většinou, ať už to bylo v minulém nebo v tomto volebním období. Jenom abychom si byli vědomi toho, kdo se na to skládá. To jsou občané, daňoví poplatníci. Nejsou to jenom ti, kteří platí přímé daně, ale každý, kdo nakupuje, tak samozřejmě platí každý den DPH jako daňový poplatník.

Ta situace se může opakovat, protože se to opravdu těžko predikuje. Nevíme, kolik jich bude, jak to bude rychle postupovat. Ale od začátku bylo jasné, jak jsem říkal, o mandatorní výdaje státu nemusí mít nikdo obavu. Samozřejmě všechny ostatní, kvazi mandatorní a ty nemandatorní, to jsou ty, které podléhají politickému vyjednávání, a nějaká většina je pro navýšení, nějaká jiná většina může být pro snížení a podobně.

Mně občas přijde i ta veřejná debata příliš vyhrocena, jakože hrozí, že... No, nehrozí to. Myslím, že si vy... Jak jsem řekl, veřejná debata. Neříkal jsem vystoupení pana poslance Nachera, pokud sám sebe nepovažujete za celou veřejnost. (Předsedající: Váš čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní následuje další interpelace pana poslance Patrika Nachera a to na ministra Ivana Bartoše, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já tady vidím smutnou ministryni obrany. Že bych měl interpelaci na ní, ale mě nic nenapadá. To není moje oblast. Ale chtěl jsem říct, jenom bych chtěl připomenout panu ministru financí, že to je vlastně opravdu věc -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, v tento moment už jste vyčerpal svoji interpelaci a já vás žádám, abyste v souladu s jednacím řádem interpeloval pana ministra Ivana Bartoše.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dobře, ale můžu v té interpelaci mluvit o -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ne, nemůžete. Interpelujete nového pana ministra s novou věcí, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dobře, tak já tam udělám za tím oslí můstek. Interpeluji pana ministra Ivana Bartoše v té věci, ve které jsem interpeloval ministra dopravy a to jsou exekuce vozidel. To z toho důvodu, že on má na starosti digitalizaci, kterou se tato vláda chlubí. On teď má problémy s digitalizaci stavebního řízení. Tak mě by fakt opravdu zajímalo, jak se dosáhne jednoduchého stavu v roce 2024, kdy nám tady všechna ta data lítají ve vzduchu, aby exekuce na vozidlo, ať už jsou to správní daňové exekuce, anebo jsou to exekuce od soudního exekutora, se objevily v Registru vozidel. To je prostě úplně banální záležitost.

Rád přepošlu ty smutné maily lidí, kteří si koupili auto a pak zjistili, že tam je na to exekuce, auto musí odevzdat exekutorovi a o ty peníze přijdou, protože ten, který ho prodával, tak už samozřejmě ty peníze nevrátí. Takže bych poprosil o písemnou odpověď. To téma souvisí všechno s těmi exekucemi, protože to je věc, na které doposud jakžtakž byla shoda koalice a opozice.

V této chvíli bych chtěl připomenout, že při prezentaci tady úspěchů této vlády to bylo 70 bodů, tudíž pana premiéra, tak minimálně jeden z těch bodů se týkal zastavování marných bagatelních exekucí a toho, že řešíte ty exekuce. Tak je prosím opravdu řešte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vzhledem k tomu, že nevidím v sále přítomného pana ministra Ivana Bartoše, tak v tom případě odpověď na tuto interpelaci bude vyhotovena, bude vám odpovězeno písemně. Konstatuji, že jsme pro dnešní jednací den vyčerpali všechny interpelace tak, jak byly podány.

Ještě přečtu omluvu. Od 16 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Andrej Babiš. Vzhledem k tomu, že jsme vyčerpali seznam veškerých interpelací, tak konstatuji, že končím blok interpelací. Stejně tak přerušuji 108. schůzi Poslanecké sněmovny do pátku 28. června do 9 hodin ráno. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, děkuji vám a přeji klidný zbytek dnešního dne.

 

(Jednání skončilo v 17.17 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP