Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.20 hodin)

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Nyní budeme hlasovat pozměňovací návrh poslance Jiřího Navrátila pod písmenem E, který navrhuje zvýšit limit pro osobní příplatek až na 100 procent platového tarifu nejvyššího platového stupně v platové třídě, do které je zaměstnanec zařazen. Stanovisko výboru doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 269 přihlášeno 147 poslanců a poslankyň, pro 145, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Protože jsme prohlasovali pozměňovací návrh pod písmenem E, tak pozměňovací návrh pod písmenem D je tudíž nehlasovatelný. Nyní budeme tedy hlasovat pozměňovací návrh pod písmenem E. Je to pozměňovací návrh poslance Toma Philippa a týká se rozvržení směny v rozsahu 24 hodin, zejména ve zdravotnictví. Také se zavádí nový příplatek za zvýšenou zátěž zaměstnance ve zdravotnictví, zlepšení podmínek pro přípravu k vykonání některých odborných zkoušek vybraných zdravotnických pracovníků. Stanovisko výboru doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 270 přihlášeno 147 poslanců a poslankyň, pro 146, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Mám zde přihlášku k hlasování. Pan poslanec Munzar, prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Omlouvám se, pouze po stenozáznam. V tom předchozím hlasování 269 jsem hlasoval pro, ale na sjetině mám zdržel se. Nezpochybňuji hlasování, jenom pro stenozáznam. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní zpravodajko, můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Nyní budeme hlasovat poslední pozměňovací návrh pod písmenem H, návrh poslance Víta Kaňkovského, který reaguje na požadavky některých poškozených horníků a dalších profesí, kteří v minulosti utrpěli pracovní úraz nebo onemocněli nemocí z povolání. Stanovisko výboru doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 271 přihlášeno 147 poslanců a poslankyň, pro 147, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

O všech návrzích bylo hlasováno. Je to tak? (Zpravodajka: Ano.) Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 663, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 272 přihlášeno 147 poslanců a poslankyň, pro 125, proti 17. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas a končím projednávání tohoto tisku. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce. Nyní bychom přešli k bodu číslo

 

131.
Vládní návrh zákona o veřejných kulturních institucích a o změně souvisejících zákonů (zákon o veřejných kulturních institucích)
/sněmovní tisk 654/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr kultury Martin Baxa a zpravodaj garančního výboru, což je výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, poslanec Jan Lacina. Pozměňovací návrhy jsou vedeny ve sněmovním tisku číslo 654/3, který byl doručen dne 12. června 2024. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk číslo 654/4. Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit? Vzhledem k tomu, že pana ministra vidím u řečnického pultíku, má zájem. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, vážená paní první místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, došli jsme do třetího čtení návrhu zákona o veřejných kulturních institucích. Jedná se o téma, které se kulturního sektoru týká velmi významně. Jsme přesvědčeni o tom, že návrh zákona může zásadně pomoci především institucím, které působí v oblasti živého umění.

Moc děkuji za věcnou debatu, která k tomuto návrhu byla. Vidím, že jsou přihlášeny kolegyně, které předkládaly pozměňovací návrhy, tak si, paní místopředsedkyně, dovolím potom reagovat ve svém závěrečném slově, kdy určitě zazní i nějaké komentáře k pozměňovacím návrhům. Takže pro tuto chvíli ode mě všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. (K řečnickému pultíku přichází zpravodaj poslanec Lacina.) Pane zpravodaji, je typické, že ve třetím čtení zpravodaj už nevystupuje. Jenom připomínám i pro kolegy, že to, že vystupuje navrhovatel, je z toho důvodu, pokud by také mimo jiné chtěl stáhnout návrh zákona, což musí učinit do zahájení rozpravy ve třetím čtení návrhu. Nicméně pan zpravodaj má přednostní právo, takže může vystoupit. Otevírám tedy rozpravu a táži se pana zpravodaje, zda chce vystoupit s přednostním právem? (Nereaguje.) Pane poslanče, chcete, nebo nechcete? (Ano.) Nyní vystoupí tedy pan zpravodaj.

 

Poslanec Jan Lacina: Já jsem slíbil panu ministrovi, že budu velmi stručný.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, otevřeli jsme rozpravu. Máte slovo, prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Já bych jenom řekl, že zákon o veřejné kulturní instituci slibují vlády a parlamenty české kulturní veřejnosti už 30 let. Rád bych tedy pochválil pana ministra Baxu, že on je ten, který to konečně dotáhl a tenhleten dlouholetý dluh plní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní je do rozpravy přihlášena paní poslankyně Levko, poté paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já budu také velmi stručná. Jsem moc ráda, že zákon doputoval do třetího čtení. Čekali jsme na něj jako kulturní obec dlouho a děkuji panu ministru Baxovi za to, že to dotáhl.

Nicméně jsem přišla hlavně proto, že jsem vás chtěla požádat o podporu svého pozměňovacího návrhu, který jsem podala pod číslem 4312, společně se svými kolegy Romanem Bělorem a Pavlem Svobodou. Jde v něm o úpravu evidence pracovní doby uměleckých pracovníků. Je to vlastně taková, řekněme, technická drobnost, ale přinese velkou administrativní úlevu a zjednodušení, zejména těm větším kulturním institucím, které mají více zaměstnanců.

Podrobně pozměňovací návrh představil v rámci druhého čtení kolega Roman Bělor. Dnes ho budeme hlasovat jako pozměňovací návrh a já vás tímto prosím o jeho podporu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášena do rozpravy paní poslankyně Pokorná Jermanová. Ještě přečtu omluvu. Omlouvá se paní poslankyně Golasowská od 12.45 do konce jednacího dne. Prosím, máte slovo. Předávám řízení schůze.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Budu stručná, dlouho mluvit nebudu. Já jsem tady vystupovala v prvním čtení i ve druhém čtení. Bohužel nemohu sdílet nadšení pana zpravodaje, nemůžu ani úplně chválit pana ministra Baxu, jak to činila paní Levko. Pan ministr ví, že se na ten zákon dívám velmi kriticky a ještě kritičtěji potom, když vidím, jak se k pozměňovacím návrhům postavil výbor k tomu příslušný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP