Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.00 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Zahájila jsem hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Kdo je pro, nechť prosím zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 292 bylo přihlášeno 138 hlasujících, pro 68, proti 7. Konstatuji, že návrh nebyl přijat.

 

My jsme se zatím vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy, a proto přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas návrhem poslanců Josefa Bernarda, Markéty Pekarové Adamové, Marka Výborného, Martina Baxy a Kláry Kocmanové" - děkuji za ztišení, kolegyně, kolegové - "na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 354, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

 

A já jsem zahájila hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 293 se účastnilo 138 hlasujících, pro 129, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji, děkuji paní zástupkyni navrhovatelů a končím projednávání tohoto návrhu zákona i tento bod.

 

V mezičase dorazila omluva pana ministra Mariana Jurečky, omlouvá se od 10.30 do 10.44 hodin z pracovních důvodů.

 

A já otevírám bod

 

23.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 725/ - prvé čtení

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura, který je připraven ujmout se slova. Nicméně v sále ještě není takový klid, jak si myslím, (že se) k projednání zákona žádá, takže poprosím o přenesení hovorů do předsálí, kolegyně, kolegové. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Návrh zákona představuje reakci na rozsudek Soudního dvora Evropské unie, který se týká výkladu směrnice o distribuci pojištění. Soudní dvůr ve svém rozsudku konstatoval, že činnost pojistníků, kteří za odměnu nabízejí účast v takzvaném flotilovém pojištění, představuje zprostředkování pojištění ve smyslu této směrnice.

Pro připomenutí - co je to flotilové pojištění? Je to druh skupinového pojištění, kdy pojišťovna s pojistníkem, takzvaným flotilářem, uzavřou rámcovou pojistnou smlouvu, ke které následně přistupují další osoby pojištění, které už nejsou součástí nebo nejsou stranou této smlouvy. Pro pojistníka nebo flotiláře je tato činnost doplňkem k jeho hlavní činnosti. Tento model prodeje pojištění využívají například autoprodejci pro pojištění motorových vozidel při leasingu, banky pro pojištění platebních karet nebo pojištění schopnosti splácet úvěr nebo cestovní kanceláře pro cestovní pojištění nebo pojištění storna zájezdu.

Vzhledem k uvedenému výkladu Soudního dvora, tedy že činnost pojistníka je zprostředkováním, je potřeba na ni aplikovat veškerá pravidla stanovená směrnicí jako celek. Zákon o distribuci pojištění a zajištění, který transponuje směrnici o distribuci pojištění do českého právního řádu, sice již nyní obsahuje úpravu týkající se činnosti pojistníků, nepovažoval ji však až do této chvíle za zprostředkování pojištění a vztahují se na ni pouze některá ustanovení, zejména v oblasti informačních povinností a pravidel jednání se zákazníkem.

Nově budou muset pojistníci získat podnikatelské oprávnění udělované Českou národní bankou, zavést vnitřní pravidla a postupy a dodržovat veškerá pravidla stanovená zákonem. Takže jediným cílem této novelizace je přizpůsobit stávající zákon výkladu Soudního dvora, žádné další změny se nenavrhují. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní je třeba, abychom hlasovali, protože je omluven pan zpravodaj určený pro prvé čtení, pan poslanec Michael Kohajda. Co se týče zástupce za rozpočtový výbor, tak se zpravodajování ujme pan poslanec Zborovský, pokud ho nyní odhlasujeme. Takže já přivolám kolegyně, kolegy z předsálí. A pokud by byl samozřejmě jiný návrh než na pana poslance Zborovského, tak ho můžeme stejně tak hlasovat. Ještě vás všecky odhlásím. Slyšela jsem zaťukání. Poprosím, přihlaste se opět svými identifikačními kartami. A budeme hlasovat o změně zpravodaje, protože jsme v prvém čtení, tak je to nezbytné. Je navržen pan poslanec Zborovský jako zpravodaj.

 

Já jsem zahájila hlasování. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Hlasujeme změnu zpravodaje.

hlasování číslo 294 se účastnilo 92 hlasujících, pro 85, proti nula. Konstatuji tedy, že byl odhlasován jako zpravodaj pan poslanec Zborovský.

 

A poprosím ho, aby se ujal slova na úvod prvního čtení. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Děkuju za slovo, paní předsedající. Já bych odkázal na slova pana ministra, který víceméně vše podstatné již řekl.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. A myslím, že je čas otevřít obecnou rozpravu, do které je přihlášen pan poslanec David Štolpa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Štolpa: Dobré dopoledne, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem hnutí ANO k návrhu novely zákona o distribuci pojištění a zajištění, kterou tu dnes projednáváme.

Tento návrh je nezbytný z hlediska harmonizace našeho právního řádu s evropským právem, ale také z pohledu modernizace a srovnání podmínek na trhu pojištění. Novela reaguje na rozsudek Soudního dvora Evropské unie, který přinesl nový výklad příslušné evropské směrnice. Jde o transpozici evropského práva, což je povinnost, kterou musíme plnit, abychom zajistili právní jistotu a jednotné podmínky v rámci celé Evropské unie.

V kostce jde u této novely o to, že se nově stanou distributory pojištění například obchodníci, kteří k prodávanému zboží nabízejí prodloužení záruky nebo pojištění zboží proti rozbití či krádeži. To znamená, že pokud si koupíte například elektroniku a obchodník vám nabídne pojištění proti poškození či krádeži, bude tento obchodník považován za distributora pojištění, stejně tak budou distributory pojištění i leasingové společnosti, které nabízejí k poskytovanému úvěru pojištění schopnosti splácet úvěr, nebo prodejci nových a ojetých automobilů.

Důležitým aspektem této novely je také to, že (na) firmy a podnikatele, kterých se zákon dotkne, se budou vztahovat nová pravidla jako na ostatní distributory pojištění. Budou muset získat příslušné oprávnění jako samostatní zprostředkovatelé, vázaní zástupci nebo doplňkoví pojišťovací zprostředkovatelé a budou muset splňovat odbornou způsobilost. Budou rovněž vedeni v registru České národní banky, která bude na jejich činnost dohlížet. Tímto způsobem zajišťujeme, že na trhu budou působit pouze kvalifikovaní a důvěryhodní distributoři pojištění, což povede ke zvýšení ochrany spotřebitelů.

Na druhou stranu se za zprostředkovatele pojištění nebudou považovat různé typy spolků, například sportovní či myslivecké spolky, pokud budou pojišťovat své členy. Jako klub hnutí ANO tuto novelu podporujeme, jsme přesvědčeni, že přispěje k větší transparentnosti a efektivitě na trhu pojištění a zároveň zajistí potřebnou ochranu spotřebitelů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně panu poslanci a konstatuji, že tedy už nemám nikoho dalšího přihlášeného do obecné rozpravy. Vskutku je tomu tak, takže tu rozpravu končím. Táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak, žádné návrhy nepadly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP