Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Bendl.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, dovolte i mně pár slov. Nejprve se přidám k těm, kteří poděkovali za to, že ten návrh zákona je tady. Já jsem dlouhá léta usiloval o to, abychom zjednodušili proces porážky skotu, zejména proto, že víme, že zemědělství má problém obecně se zpracovatelským průmyslem, že pod množství jatek, existujících jatek, je nedostatečné a že bychom právě úpravou, kterou přináší tento veterinární zákon, mohli zjednodušit a umožnit porážku na pastvině. Což má jednak kladný dopad na welfare skotu jako takového, na kvalitu produkce, a také, řeknu, šanci se na tom trhu prosadit, co se týká prodeje z farem. Byť dneska už toto existuje - možnost prodávat masné výrobky a maso na farmách, ale myslím si, že tímhle trendem, který by, pokud ten návrh veterinárního zákona projde, učiníme významný krok k tomu, aby ti, kteří nemají velké finanční prostředky na výstavbu jatek, ale jsou schopni se přizpůsobit nutným veterinárním podmínkám, aby k té porážce na farmě mohlo dojít, tak to zvedne konkurenceschopnost a také i nabídku masných produktů uvnitř České republiky. Za to chci panu ministrovi poděkovat.

Doháníme trošku třeba i Slováky, kteří už tento návrh mají dlouho a mají s tím velmi dobré zkušenosti. Myslím si, že to mohou ocenit i lidé, kteří mají na srdci dobré zacházení se zvířaty. Stejně tak jako chci poděkovat za to, že kamerovým systémem nesaháme lidem do domácností na straně jedné. Na straně druhé ze zkušenosti veterinární správy, která sama v té důvodové zprávě zákona uvádí, že ty nejhorší zkušenosti jsou právě při vykládce a nakládce zvířat z hlediska jejich, řeknu, zacházení s nimi. Když si umím představit, že ten kamerový systém v těchto oblastech bude, nevidím v tuhle chvíli důvod k nějakému většímu rozšiřování, ale zcela určitě k tomu povedeme diskusi na jednání zemědělského výboru.

Zrovna tak chci poděkovat za využívání, za větší využívání IT systému, to tady zmiňoval už pan kolega (Nesrozumitelné.) i pan zpravodaj, že některé akty, které probíhaly nebo probíhají stále na nemožnost zaplatit cash na veterinární správě a podobně, nevyužívat našeho elektronického systému... Tohle ten návrh zákona zjednodušuje a je dobře, že jdeme tímhle směrem. Je tam řada věcí, kde k tomu zjednodušení napomáháme, a je to zcela určitě dobře.

Takže za sebe jsem rád, že tento návrh zákona tady máme. Využijme čas, který bude během prázdnin k nějaké debatě, jak oficiální, tak případně neformální. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a posledním z přihlášeným z místa je pan poslanec Kučera. Pardon, je tady faktická poznámka pana poslance Kotta, která má přednost. Tak, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuju, pane místopředsedo. Já bych chtěl zareagovat na ten kamerový systém. My jsme samozřejmě rádi za to, že tam ty záležitosti týkající se monitoringu na těch jatkách při té vykládce jsou a že to vlastně bude do jisté míry nutit ty lidi na těch jatkách, aby minimalizovali kontakty se zvířaty a už vůbec nedocházelo k týrání. Ale vůbec bych si nedovolil paušalizovat to, že v rámci chovu nebo v rámci ustájení by... nebo jak tady padlo, při vyskladňování, to znamená z těch farem, docházet taky ještě k něčemu, co by mělo dokazovat, že to není v pořádku, protože pořád to berme tak, že jestliže zvíře přijede na jatky a není v pořádku, tak je to problém vlastně chovatele.

Takže chovatel v rámci toho, že na jatky dopraví zvíře, které je v dobré zdravotní kondici a je v pořádku i co se týče zdravotního stavu, tak je to to, co on vlastně... kde je jeho maximální snaha. Protože samozřejmě zatřídění zvířat na těch jatkách je hlavně podle těchto věcí a je rozdíl, jestli je to zvíře vizuálně naprosto v pořádku, nebo jestli jsou tam na něm vidět nějaké změny. Takže jak tedy řekl kolega Petr Bendl, samozřejmě ten návrh je k diskusi, ale já se domnívám, že tak, jak je to připraveno, tak že to je maximálně možný komfort na to, aby k týrání zvířat vůbec nedocházelo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času a pan ministr se hlásí k faktické poznámce. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji. Já jenom chci zdůraznit, že za prvé řada hlavně těch velkých provozů, porážek, jatek, tak dneska už tím kamerovým systémem disponuje a také na těchto velkých jatkách opravdu dbají velmi na to, aby celý ten proces od vykládky tak, jak pokračuje dál, tak byl v souladu se všemi veterinárními předpisy. Ano, bohužel ne každý tato pravidla respektuje, takže jsme byli svědky některých excesů, které nakonec byly medializované. Proto na to reagujeme touto novelou. A já jsem připraven, jenom chci říct, že teď asi tady není úplně ten prostor, ale pojďme se na zemědělském výboru k tomuto tématu samostatně vrátit i za přítomnosti ústředního ředitele Státní veterinární správy, abychom si řekli skutečně, jak reálně potom ty provozy vypadají a co je možné a prospěšné a co nikoliv. Většina jatečních provozů dneska už ty kamerové systémy v České republice má.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní se dostává ke slovu pan poslanec Kučera.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové, já bych chtěl velmi poděkovat panu ministrovi za tuto novelu zákona. Já si myslím, že je velmi kvalitně připravena. Ostatně mí předřečníci již o tom hovořili a změnili (zmínili?) ty nejdůležitější body, takže já už se vyjádřím jenom velmi krátce.

Asi nejdříve bych chtěl potvrdit to, že ta debata se celá přesune potom na jednání zemědělského výboru, který se samozřejmě tomuto bodu bude velmi pečlivě věnovat. Je to bod, nebo je to novela, která se dotýká jak té odborné nebo expertní praxe, tak samozřejmě je tam celá řada věcí, které mají takový ten společenský zájem a ten společenský status, který se týká zejména samozřejmě welfare zvířat.

Já jsem, co se týká právě těch tolik diskutovaných kamer na jatkách, tak já jsem přesvědčen, že toto řešení je řešení, které je správné jak z pohledu zachování nebo zlepšení welfare zvířat na jatkách, tak samozřejmě z toho pohledu provozního, protože to jsou dva pohledy, které vždy musíme nějak kombinovat či slučovat a dívat se na ně souběžně. To znamená, je tam určitě větší snaha pro zlepšení welfare zvířat na jatkách na druhé straně tak, aby to bylo provozně realizovatelné, protože jsou často nápady, které přicházejí v dobré víře, nicméně v tom provozu už to trochu nefunguje. Takže to si myslím, že je správné.

Chtěl bych, jak už tady zmiňoval pan poslanec Bendl v tom předchozím příspěvku, jednoznačně poděkovat za porážku střelou zbraní. To je, myslím, věc, po které dlouho volali právě ti malí farmáři, kterým to výrazně prospěje. A já věřím, že to umožní i větší podíl právě z toho prodávaného masa z farem a trochu to přiblíží i těm konečným spotřebitelům tyto produkty.

Co si myslím, že je velmi důležité, je to, že tato novela skutečně odstraňuje celou řadu byrokratické zátěže, a to jak fyzických, tak právnických osob. To je trend, ke kterému jsme se zavázali v tomto volebním období, a já jsem rád, že rezort zemědělství je jedním, bych řekl, i z takových jako lídrů právě té debyrokratizace české společnosti.***




Přihlásit/registrovat se do ISP