Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.00 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Ale doteď to bylo chráněno zákonem, to znamená, bylo to prostě přímo v zákoně. Teď je to velmi rozvolněno. To bych určitě dal na zváženou, protože to se domnívám, že v situaci, kdy tady celá řada lidí by si samozřejmě ráda koupila novější auto, pokud tedy nebudou v příštích letech nuceni, aby si ve finále všichni koupili elektromobily, tím by to bylo asi vyřešeno, ale za cenu, kterou si neumíme asi moc dobře představit, tak tohle je teď nově, co se dává vlastně do kompetence města a myslím si, že to je také záležitost k debatě.

Takže závěrem, je tam celá řada věcí, které jsou ku prospěchu, určitě, a když budou dobře aplikovány, tak si myslím, že je šance, nebo jsem přesvědčen, že je šance dále zlepšovat kvalitu ovzduší v České republice, což je určitě naším zájmem, ale jsou tam potom věci, které jsou určitě k debatě. A proto se těším i na pana ministra životního prostředí, při jednání výboru, ale to si neberte, pane ministře zemědělství, nijak osobně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky, první vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Já tedy jenom chci zareagovat na svého kolegu, spíš ho ještě doplnit. Pan ministr může být v klidu, vás taky nechám, jako já se budu těšit na pana ministra Hladíka, s tím je lepší boj.

V každém případě se zavádí nový institut, to je nepřetržité sledování provozních parametrů. A abyste viděli, co si pod tím máte představit v současné době, třeba támhle pan poslanec Král - určitě poslouchá, prostřednictvím pana předsedajícího - v současné době byly zavedeny, nebo kvůli snižování rtuti se dávaly tkaninové filtry nebo vlastně byly instalovány tkaninové filtry a tento institut říká, že to měření se provádí jednou, dvakrát do roka. A když se to měření provádělo, tak ty tkaninové filtry třeba byly v provozu a teď se tam dává právě ten institut, aby opravdu bylo zřejmé a patrné, že jsou 365 dní v roce v provozu, tak se třeba bude měřit napětí. Aby bylo vidět, že opravdu ta zařízení fungují. Což je dobře, protože neříkám, že jsou někteří, kteří hledají cestu, jakým způsobem snížit náklady. Ale tohle to ve své podstatě donutí ty provozovatele, aby to neobcházeli. Takže říkám, s tím já souhlasím, že se to tam dalo.

To, co říkal můj předřečník, kolega Brabec, prostřednictvím pana předsedajícího, měli byste se opravdu zamyslet nad těmi rezidenty. V současné době opravdu ti rezidenti jsou chráněni, a jestli tam nevrátíte nějak tu ochranu zpátky, tak se vám může stát, že budete platit i jako ty ostatní třeba, pokud ta obec neudělá nějakou vyhlášku nebo nějakým způsobem to neošetří.

A pak ještě jsem si tady napsala... asi konec.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A to prosím někdy příště, protože vaše dvě minuty byly vyčerpány. Další s faktickou poznámku vystoupí pan poslanec Balaš.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Děkuji, pane předsedající. Já bych vaším prostřednictvím rád zareagoval na to, co řekl ctěný kolega pan poslanec Brabec. On zmínil tu retroaktivitu, zpětnou působnost a uvedl příklad, že rezidenční oblast nebo rezidenční výstavba je v místě, kde už je provoz, který šíří nějaký zápach. Ale jsou také případy, kdy v rezidenční oblasti je povolen provoz, který šíří a obtěžuje právě zápachem. A tam si myslím, že nějaká ochrana těch, kteří žádnou neměli, by byla na místě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času a ještě jednou se přihlásila paní poslankyně Peštová k faktické poznámce. Než dorazí ke stolku, načtu dvě omluvy. Paní předsedkyně Pekarová Adamová se od 13 hodin do 14 hodin omlouvá z pracovních důvodů a paní poslankyně Potůčková Lucie se omlouvá na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty. Tak, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na svého předřečníka. Tady jsou spíš případy jiné. Tady jsou případy, že už je provozovatel a teď postupně se k nim ta výstavba nebo k němu ta výstavba dostává. Příklad: Máme nějaký prasečák, který tam je léta letoucí, ale někdo si tam udělá satelitní městečko u toho. A to je ten problém, který se řešil. To, co říkáte vy, to tam je ošetřené. Nové jsou tam právě ošetřené. Tam ale problém byl, že ten zákon chtěl sáhnout na stávající a retroaktivně dozadu. To znamená, jestliže budete mít nějakou výrobu, budete chtít dělat nějakou intenzifikaci, rozšiřovat tu výrobu, tak vlastně by na vás ten zákon spadal. Ale je to ošetřeno tak, že se to na ně nevztahuje, pokud by to nebyla jiná výroba. Pokud to bude navazující výroba, která s tím souvisí, tak se to na vás nevztahuje. A pokud si tam uděláte úplně jinou výrobu, tak ten zákon na vás pamatuje. Takže to tam ošetřené je. Spíš problémy jsou s těmi provozy, že ta satelitní městečka se k nim přibližují a potom vám ty občané dělají ze života peklo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Brabec. Tak prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Já už s tím nechci zdržovat, ale jenom aby tady nevznikl nějaký dojem. To i pro ctěného pana kolegu, který se na to ptal. Samozřejmě, samozřejmě, že tyhle ty případy musí být ošetřeny, ale tady jde opravdu o to, ono to, částečně o tom hovořila Berenika Peštová, že bohužel se vyskytují prostě případy, které paradoxně by to, co bylo původně navrhováno ministerstvem, tak vlastně úplně dostávalo do absurdní polohy, že se třeba lidé odstěhovali na vesnici a najednou zjistili, že tam je kravín a ten kravín jim zrovna nevoněl. Byť já si třeba zrovna myslím, že kravín docela voní, ale je to věc subjektivní. A to je právě to, že tady to musí být rozděleno, že ve chvíli, kdy samozřejmě, pokud tam ten developer třeba bude stavět nějakou čtvrť, tak k tomu logicky musí přihlédnout. Samozřejmě, pokud tam ta čtvrť stojí a naopak ten provoz průmyslový, zemědělský nebo jakýkoliv jiný se tam nově staví, no, tak samozřejmě se musí obráceně zase přihlédnout k tomuhle tomu, to je úplně jasné. Musí být obě ty strany ochráněny od toho, aby zbytečně nedocházelo k těm konfliktům, ke kterým bohužel dneska dochází velmi často, že tak, jak se zahušťuje ta výstavba v důsledku toho, jak se samozřejmě zvyšuje zájem o pozemky, tak se ty pozemky dostávají do blízkosti celé řady provozů, kde prostě dřív ten konflikt nenastával, protože to bylo kilometr, kilometrů a půl daleko a najednou dneska nastává a ti lidi potom bombardují různé úřady a včetně podle mých zkušeností taky Ministerstvo životního prostředí a samozřejmě z jejich strany logicky jsou přesvědčeni, že jim někdo musí pomoct. A ono to doteď vlastně možné nebylo. Takže od začátku nastavit ty podmínky tak, aby všichni viděli, do čeho jdou a jaké budou ty krajní meze. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Zatím jste byl posledním přihlášeným do rozpravy, končím tedy obecnou rozpravu. Pokud se nikdo další nehlásí, ptám se, zda je zájem o závěrečná slova. Předpokládám, že nikoliv. Návrhy na vrácení či zamítnutí nebyly podány, čili nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nikoho takového nevidím, přistoupíme tedy k hlasování.

 

Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí jako garančnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 306, bylo přihlášeno 115 poslanců, pro hlasovalo 93, proti nebyl nikdo a já konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro životní prostředí jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh žádnému dalšímu výboru. Ptám se, zda je zájem o přikázání jiným výborům k projednání. Nic takového nevidím. Návrhy na zkrácení lhůt také jsem nezaznamenal, čili myslím, že můžeme ukončit projednávání bodu číslo 18, respektive jeho prvého čtení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP