Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.30 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

A druhá oblast, kde to je užitečné, jsou právě ta centra větších měst, kde současné předpisy, které jsou u nás přísně nastavené, a to je v pořádku, v kombinaci s památkovou ochranou právě třeba v centru Prahy, Brna, neumožňují, aby se našlo dostatek prostor pro další místa péče o děti tam, kde ti rodiče žijí, pracují a potřebují ty děti umístit. To jsou dvě konkrétní situace, v nichž se taková flexibilní forma péče hodí, ten princip Tagesmutter/Tagesvater, známý z Německa, Rakouska. Je ale uplatňovaný v podstatě ve všech západních zemích, právě se menší, ale přece určitou státní podporou proto, že prostě to jsou rodiče, kteří z nějakých důvodů nemohou, protože u nás nejsou ta místa v centru Prahy třeba, dát dítě do školky, proto by to nebylo fér, kdyby tu podporu alespoň v nějaké nižší míře neměli. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za přesné dodržení času. A nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Knechtová. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já bych ráda zareagovala na pana ministra. Já mám taky důvěru v naše rodiče. Ale je potřeba si uvědomit jednu věc. Je zásadní, jakým způsobem je postaven finanční rozpočet té konkrétní rodiny. Protože když máte rodinu, kde jsou oba dva rodiče manažeři s vysokým příjmem, tak samozřejmě ti nebudou hledat sousedské hlídání nebo dětskou skupinu, ti si prostě zaplatí chůvu nebo pečovatelku a prostě budou mít tu individuální péči. V okamžiku, kdy jste matka samoživitelka a vlastně máte to svoje dítě nebo děti, tak vlastně člověk je vlastně tím příjmem limitován a hledá bych řekla úplně tu nejjednodušší a nejlacinější formu, a to jsou prostě obecní mateřské školy a v některých regionech se opravdu těch míst nedostává. Takže jenom v tom posuzování prostě ano, rodiče určitě ví, co pro své děti chtějí a co je pro ně nejlepší, ale bohužel ta sociální stránka v tom hraje taky velkou roli. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně za dodržení času. Vystřídali jsme se při řízení schůze. A jenom přečtu, kdo je přihlášen s faktickými. Pan poslanec Janulík, paní poslankyně Pastuchová, Jílková a poté se z místa hlásí pan poslanec Kasal. Prosím, pane poslanče, vaše faktická.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo. No já bych řekl terminologií mého povolání, že mně to připadá trošku, posunul bych se dozadu, jako porod mrtvého dítěte. Protože já bych vaší pozornost upřel spíš k tomu, aby ti lidé ty děti vůbec měli, protože už jste je tak vyděsili tím, že jsme ve válce a tak jste všechno zdražili, že porodnost klesá strašným způsobem a když chvilku vydržíte, tak ty děti nebudou vůbec a nemusíte žádný problém řešit, protože nebudete mít ani ty školky zaplněné, natož pak nějaké dětské skupiny. Takže já bych tu pozornost upřel k tomu, aby se ten demografický vývoj zvrátil, a tohle mně fakt připadá, že jako je to hezké, ale když si uvědomíte o kolik tisíc dětí ubylo vloni, kolik to bude letos, kolik to bude příští rok a v jakém věku děti chodí do školky, tak si myslím, že je zbytečné ten problém vůbec řešit a tahat do toho státní peníze.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Jana Pastuchová se svou faktickou. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak já bych se tady trošku ohradila proti panu ministrovi, který mi řekl, že nějaký úředník na úřadu práce o tom nemůže vědět. Tak to nebyl nějaký úředník, byla to nejmenovaná ředitelka úřadu práce a vy říkáte, že o tom jednáte na Ministerstvu práce a s Generálním ředitelstvím úřadu práce. Ale ty tam, pane ministře, na ty kontroly chodit nebudou. Zase to spadne na ty úředníky z těch malých úřadů práce.

Ale já se chci vrátit ještě k jedné otázce. Vy jste tam vlastně řekl, a já si myslím, že tady jsou starostové obcí a měst, kde vy dáváte povinnost, myslím, že je to odložené, platit těm obcím za to, že neumístí své děti do nějakého zařízení. Já bych byla ráda, jestli jste tohle řešil se Svazem měst a obcí, jaký na to máte názor, jestli je to v souladu. A mě hrozně mrzí to, řekla jsem to tady několikrát. My jsme u dětských skupin strávili neskutečně času. Kdo tu byl, tak si to pamatuje, kolikrát jsme to ladili. Paní ministryně Maláčová chtěla to, my ono, kolegové ze sociálu to vědí. Hrozně jste to všichni chválili, jak je to skvělý, že jsme tím vyřešili nedostatek míst ve školkách, že jsme tím nahradili zrušené jesle. Je to úžasný institut, který má nastavené pravidla, i si myslím námi, protože jsme se na tom hodně podíleli.

A vy teď přijdete prostě se sousedským hlídáním pro čtyři děti, říkáte, že vše doděláte, ale jak máme pro to hlasovat, když vůbec nevíme, jaké ty děti tam budou, v jakých tam budou... jako co tam dáte do toho metodického pokynu? Jaké tam bude vybavení? Říkáte, že to budou kontrolovat zaměstnanci úřadu práce, takže tam vůbec nepůjde ani hygiena? Nebo já si to neumím představit, tak nám to tady podrobně prostě nějak představte.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně za dodržení času. Nyní paní poslankyně Marie Jílková. Prosím.

 

Poslankyně Marie Jílková: Děkuji za slovo. Já si to dovolím okomentovat z hlediska rodiče, kterého se tohle téma ještě nedávno velmi týkalo. Ohledně populace a obav z toho, že nebude dost dětí. Ono právě ve chvíli, kdy bude dostatek služeb pro péče o děti, tak oni ti rodiče jsou potom ochotnější i těch dětí potom mít víc. Tohleto je prokázáno. Co se týče kvalifikace, tak tam je standardně stejná kvalifikace jako u chův v dětské skupině. Tak to jenom k tomu sousedskému hlídání toto.

Co se týče té poznámky k tomu, že se vlastně ti rodiče mohou domluvit teď. Mohou. Nicméně se asi nejedná o soustavné hlídání. Ve chvíli, kdy těm rodičům, se kterými se domluvíte, tak chcete po nich, abyste u toho třeba mohla chodit do práce, tak není úplně možné po nich chtít soustavnou činnost bez toho, aniž by to bylo nějak honorováno. Spíše to je jako nárazové hlídání. Takže to je asi k téhle výtce.

A co se týče dětských skupin, tak ty určitě fungují díky tomu, že se zpřísnily hasičské vyhlášky a předpisy, tak řada z nich se teď může potýkat s tím, že budou mít obtíže to naplnit. A tohle je vlastně takové jako doplnění flexibilních dalších forem péče o děti tak, aby ti rodiče podle svých potřeb si mohli vybrat a i obce si mohly vybrat takovou formu péče, která jim nejvíc vyhovuje.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. A s přednostním právem musí počkat pan poslanec Kasal, s přednostním právem vystupuje pan místopředseda Aleš Juchelka.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: To já se ještě přihlásím po panu Kasalovi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Dobrá. Vznikla dohoda. Prosím, pan poslanec Kasal.

 

Poslanec David Kasal: Děkuju. Já se budu snažit být rychlý a teď spíš pohled pediatrický. Tady zaznělo, že rodiče samozřejmě jsou nejvíc k tomu vzdělaní, jak chtějí a kde chtějí mít děti. Já vás chci jenom upozornit, ve chvíli, kdy to bude platit stát, tak se chci zeptat: kdo bude zodpovídat za to, že ta sousedka, která bude hlídat, půjde s nimi ven a to dítě bude sražený. Kdo bude řešit, když budou dávat léky, protože řada těch dětí je nemocných. To všechno se řeší jak v těch dětských skupinách, tak v těch školkách. A to jsou právní záležitosti.

Ve chvíli, kdy to bude financovat stát, tak to půjde za státem? A těch věcí je tam jako po zdravotní stránce víc. U těch dětských skupin aspoň v našem regionu vidím, že padá očkování. Jak to bude s informacemi, když nám přivezou to dítě? Kdo bude ty informace mít validní? Nechci zdržovat, ať se může dostat ke slovu i pan místopředseda. Ale jako těch věcí po zdravotní stránce, které jsou provázané na právo, je velké množství a vždycky je potřeba předcházet tomu, než aby se stal nějaký problém.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji pěkně. Pan místopředseda stahuje. Já se tedy táži, zda je ještě zájem o vystoupení? Už nikoho nevnímám, takže končím obecnou rozpravu. Táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Není.

A my se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. A nejprve rozhodneme o přikázání výboru garančnímu, kdy organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Ptám se, zda někdo navrhuje přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak.

 

My tedy přistoupíme k hlasování. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu? Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 307 se účastnilo 125 hlasujících, pro 97, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu.

 

A organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Táži se, zda má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Pan poslanec Kasal. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP