Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.40 hodin)

 

Poslanec David Kasal: Z výše uvedených důvodů, na což jsem měl málo času, navrhuji výbor pro zdravotnictví.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pardon, výbor zdravotní? (Ano.) Ještě další návrh. Prosím, pan poslanec Šimek.

 

Poslanec David Šimek: Jelikož se jedná i o agendu z pozice zřizovatelů škol a povinnost toho, aby zajistili docházku, tak bychom byli rádi, aby tato agenda byla probrána i ve školském výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takže máme zde ještě dva návrhy na přikázání k projednání.

 

Nejprve dám tedy hlasovat o návrhu pana poslance Kasala návrh přikázat k projednání výboru zdravotnímu.

Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 308 se účastnilo 126 hlasujících, pro 60, proti 3. Konstatuji, tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní návrh pana poslance Šimka na přikázání k projednání do výboru školského.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování číslo 309 bylo přihlášeno 126 hlasujících, pro bylo 77, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Takže jsme tento návrh dále přikázali k projednání výboru školskému. Nic dalšího hlasovatelného nezaznělo, proto děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce a končím prvé čtení tohoto tisku, jakož i končím tento bod číslo 19.

Nyní předám slovo na základě § 6 písm. c) třem poslancům, kteří byli zvoleni europoslanci. Jako první paní poslankyni Kláře Dostálové, prosím.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Na základě čl. 24 Ústavy České republiky se tímto vzdávám mandátu poslankyně Poslanecké sněmovny České republiky. Moji milí, moje milé kolegyně, moji milí kolegové, dovolte, abych vám z celého srdce, opravdu z celého srdce, poděkovala za úžasnou spolupráci, za mnoho přátelských kontaktů i za mnoho dobrých pracovních i životních zkušeností. Tady jsme společně sdíleli nejenom pracovní život, ale i osobní život, všechny naše radosti a strasti. Věřte mi, že se mně bude velmi stýskat, ale věřím, že jsme opravdu navázali takové kontakty, že budeme spolupracovat i v budoucnu.

Dovolte mi, abych z tohoto místa poděkovala i členům vlády za spolupráci. Někdy jsme se poškorpili, není-liž pravda? Na druhou stranu jsme se snažili samozřejmě i v některých zákonech hledat společnou notu, abychom českou legislativu udělali společnými silami co možná nejlepší.

Dovolte mi poděkovat i paní předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, jakož i celému ctěnému vedení, za velmi kolegiální spolupráci - protože sama jsem byla jednou z nich - a za opravdu velmi upřímné přijetí mě samé právě mezi vedení Sněmovny.

Takže ještě jednou moc děkuji, fakt si toho velmi vážím a bylo mi velkou ctí s vámi tady sedm let na půdě Poslanecké sněmovny pracovat. Věřím, že naše kontakty se tímto nepřeruší a že budeme spolupracovat i v budoucnu a věřím, že v nás třech tak, jak za sebou budeme teď následovat, máte i své partnery na půdě Evropského parlamentu. Děkuji. (Potlesk v celém sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já si také dovolím poděkovat paní, nyní již bývalé, poslankyni Kláře Dostálové za spolupráci. Nyní bych vyzvala paní poslankyni Jaroslavu Pokornou Jermanovou, prosím.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, i já na základě čl. 24 Ústavy České republiky se tímto vzdávám mandátu poslankyně Poslanecké sněmovny. Chci vám všem poděkovat za spolupráci, nejenom svému hnutí, které mě dlouhodobě podporuje, ale i vám z řad opozice. S mnohými z vás se znám už dlouho, protože jsem tady třetí období. Bylo mi potěšením. Doufám, že se uvidíme buď v Bruselu, nebo ve Štrasburku. Přeji vám, aby ten zbývající čas vašeho mandátu byl co nejvíce poklidný a probíhal v přátelském duchu, i když vím, že je to složité. Přeji vám všechno dobré a děkuji za spolupráci. (Potlesk v celém sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji paní Jaroslavě Pokorné Jermanové. Nyní pan poslanec Jaroslav Bžoch.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Já jsem si vzal na pomoc telefon, abych to nezkazil. Já si to možná ještě rozmyslím. Ne, začnu obráceně. Kolegové, kolegyně, já bych vám chtěl také poděkovat samozřejmě za skoro sedm let spolupráce. Někdy to byla zábava, někdy to už taková zábava nebyla, ale pořád jsem rád, že jsem v téhle instituci mohl fungovat. Byla to velká zkušenost, teď mě čeká nová. Nebudu to určitě porovnávat, bude to úplně něco jiného. Samozřejmě pokud kdokoliv z vás bude v Bruselu nebo ve Štrasburku, tak vás moc rád uvidím. Takže ještě jednou moc děkuji. Děkuji vám členům koalice, děkuji samozřejmě mému hnutí ANO, děkuji i dalším z opozice, děkuji vládě za spolupráci. Byly to někdy krušné chvilky, ale myslím, že se pořád daří tady fungovat.

Mám na vás jednu takovou osobní prosbu, která je pro někoho maličkost, ale mě to některé roky trápilo. Berte tuhle instituci pořád ve vážnosti, a to ne pouze tím, jak se zde chováte, ale také jak sem občas chodíte oblečeni. To je kritika i do vlastních řad a myslím to smrtelně vážně, co říkám. Prostě tahle instituce má mít nějaké své místo, měli bychom ji brát všichni vážně a nějaký ten dress code je na každém z nás. Samozřejmě nikomu nechci sahat do svědomí, ale to k tomu také patří a bylo by fajn, kdybychom v úctě k této instituci nějakým způsobem pokračovali. Já jsem tady byl za posledních sedm let třikrát bez kravaty. Dneska jsem si pro ni doběhl, abych vás tady neprudil a nebyl jsem sám bez kravaty.

Teď nakonec, na základě čl. 24 Ústavy České republiky se tímto vzdávám mandátu poslance Poslanecké sněmovny a ještě jednou vám moc ze srdce děkuji. (Potlesk v celém sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Myslím, že mohu všem třem bývalým poslancům a poslankyním popřát mnoho úspěchů na novém působišti. Nyní nás čeká ještě jeden bod, a to by měl být závěr dnešního jednání. Měl by to být bod volební. Máme ho tedy zařazený na úplně pevný čas, který nastane za dvě minuty. Pokud nikdo nemá nic proti, tak bych navrhla, abychom projednali bod číslo 142 bezprostředně. Nikdo nic nenamítá, takže tak budeme postupovat. Jedná se o Návrh Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Jde o druhé kolo. Otevírám tedy bod číslo

 

142.
Návrh Poslanecké sněmovny na volbu kandidátů na členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

Jenom konstatuji, že jsme se tímto bodem zabývali dne 26. června 2024, kdy proběhlo první kolo volby a byla to volba tajná. Poprosím, aby pan předseda volební komise Martin Kolovratník zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Ještě v návaznosti na ta předchozí vystoupení doplním za volební komisi informaci, že následně teď vyhlásíme lhůtu na změny v orgánech Poslanecké sněmovny. Bude připravena až v tom přespříštím týdnu. Mandát složí noví poslanci za ty tři kolegy, kteří se teď s mandátem rozloučili, abychom následně pak v úterý - tuším, že to je 9. 7 - mohli už jednotlivé výbory a komise Poslanecké sněmovny naplnit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP