Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

A ve čtvrtek 11. července bude v 9 hodin zahájena mimořádná 111. schůze Poslanecké sněmovny. V pátek 12. července navrhujeme zahájit jednání bodem 137 z bloku zákony třetí čtení, jde o sněmovní tisk 648. Následně je v pátek návrh projednat nově zařazené body, tedy návrh na změny zasedacího pořádku poslanců v jednacím sále Poslanecké sněmovny a návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy dne 21. 12. 2023 a poté projednat volební body 144, což je návrh na volbu člena Rady Českého rozhlasu ve druhém kole, a bod 145, týkající se volby člena Rady České televize, taktéž druhé kolo. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

Toto je z mé strany vše. Přehled zbývajících bodů k projednání vám byl rozeslán elektronickou poštou a nyní je prostor pro případné vystoupení poslanců na změnu schváleného pořadu 108. schůze. Já zrekapituluji, že k tomu tady mám již přihlášky v počtu šesti přednostních práv a dále již pět přihlášek z řad poslanců bez přednostních práv. Jako první je přihlášen pan předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, poté pan předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Prosím. Jsme ve změnách pořadu schůze. Poprosím všechny o ztišení, ať tady slyšíme přednášené návrhy. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, já nejprve avizuji jeden procedurální návrh, který bychom měli hlasovat po skončení mého vystoupení, a to, abychom dnes na návrh koaličních klubů odhlasovali, že jednání a meritorní hlasování i o návrzích zákonů může pokračovat i po devatenácté a jednadvacáté hodině. Avizoval jsem to na grémiu, že tak, jak dlouho bude trvat program navíc, tak bychom nastavili zase večer naším večerním jednáním.

A dále navrhnu věci, které jsme sdělovali i opozici, ale které nebylo možné míti z grémia, takže abychom dnes za bod 26 zařadili body 27 a 28, sněmovní tisky 729 a 730, zákon o podpoře bydlení a zákony související se zákonem o podpoře bydlení. Dále za bod 28 zařadili bod 29, sněmovní tisk 731, podnikání na kapitálovém trhu. Potom by, pokud to zařadíme, potom by následoval ten bod 115 a po bodě 115 bychom zařadili ještě do bloku prvních čtení bod 12, vládní návrh zákona o rozpočtovém určení výnosů daní, sněmovní tisk 701, a bod 30, vládní návrh zákona o myslivosti, sněmovní tisk 732 s tím, že tyto body by se případně projednávali, pokud by se nestihly dneska, ještě zítra v tom dopoledním čase, který nám zbývá. A na středu navrhuji pevně zařadit na jedenáctou hodinu bod 153, návrh na odvolání Lubomíra Veselého z funkce člena Rady České televize, sněmovní dokument 4516.

Tolik mé návrhy, které přednáším k programu, a poprosím, aby se hlasovalo o tom procedurálním návrhu, který jsem přednesl. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Všechny návrhy byly zaevidovány a já jsem již přivolala kolegyně s kolegy z předsálí, abychom hlasovali o tom, zda budeme dnes jednat i meritorně hlasovat i po devatenácté i po jednadvacáté hodině. (Z pléna žádost o odhlášení.) Ano, vnímám žádost o odhlášení. Všechny vás odhlásím. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

 

Ještě jednou zopakuji: hlasujeme o návrhu jednat i hlasovat po devatenácté i jednadvacáté hodině.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování pořadové číslo 310 se účastnilo 171 hlasujících, pro 91, proti 75. Konstatuji, že tento procedurální návrh byl přijat a my dnes můžeme jednat i meritorně hlasovat i po devatenácté i po jednadvacáté hodině.

 

Tím se dostáváme k dalšímu přihlášenému, kterým je pan předseda Andrej Babiš, poté je v pořadí dále paní předsedkyně Alena Schillerová, Tomio Okamura, Radim Fiala a Karel Havlíček. (Hluk v jednacím sále se zvyšuje, někteří poslanci odcházejí ze sálu, poslanec Babiš je připraven za řečnickým pultíkem.) Prosím, pane předsedo, ujměte se slova. Možná ještě dáme chvilku poslankyním a poslancům na přenesení svých hovorů do předsálí. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení spoluobčané, já mám tady několik důležitých bodů, o kterých chci mluvit, a hned první bod je - já bych ho nazval Návod vládě, jak zachránit Liberty Ostrava. Já jsem byl už snad popáté nebo pošesté na návštěvě bývalé Nové huti nebo ArcelorMittal nebo teď Liberty v pátek 28. června a na základě těch jednání i s odboráři - jsme se tam setkali, bylo tam asi, nevím, cirka 100 zaměstnanců - dnes poslal hejtman Moravskoslezského kraje Bělica, náš poslanec, dopis panu ministru Síkelovi. Je neuvěřitelné, že vlastně tahle vláda, která samozřejmě je absolutně to nejhorší, co nás mohlo potkat, že si pan premiér, ani pan Síkela ani jednou nenašli čas tu firmu navštívit. Ani jednou. Myslím, že tam byl pan Stanjura, ale ten taky nebyl na firmě, byl někde, nevím, asi na kraji nebo kde. A samozřejmě příběh privatizace, a to je typické dílo ODS a ČSSD. Typické dílo těchto dvou stran, které tady ovládaly naši zemi. A byli si tak jistí, že potom udělali tu oposmlouvu a společně dovolili rozkrást majetky a vytunelovat majetky, které generace našich předků budovali, ano, i naši důchodci.

A tak si připomeňme, jak to bylo. Víte, kolik peněz odešlo z Nové huti, z ArcelorMittal, Liberty? Jsem to počítal; 100 miliard, 100 miliard. Nejdřív si "velký kluci" vzali asi 11 miliard, potom přišel Lakšmí Mittal, ten si vzal 52 miliard, 52 miliard dividend, 52 miliard dividend. Seděli tam lidé, kteří dneska údajně zastupují průmysl, a někteří odboráři a neříkali vůbec nic. No a potom samozřejmě pan Lakšmí Mittal to udělal stejně jako tunelář Bakala, k tomu se dostanu. No, když chcete ovládnout firmu, tak zkrátka vyčleníte energetiku a potom ji ovládáte. No, a když přišlo k tomu, že pan Mittal se rozhodl tu firmu prodat, a nám se to nezdálo, psali jsme dopisy všude a já osobně jsem jednal na Evropské komisi, kde Margrethe Vestager, komisařka, mě ubezpečila, že ten Gubta je dobrý investor. A my jsme argumentovali: ne, ale on se financuje podivnou bankou. No a samozřejmě, co udělal Lakšmí Mittal? No, vytáhl tu energetiku, ten závod prodal a tu energetiku samozřejmě si kvazi nechal napůl. No.***




Přihlásit/registrovat se do ISP