Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No a my za naší vlády jsme se snažili samozřejmě na to dohlížet a nedovolili jsme Guptovi, aby si vytáhl další miliardy emisních povolenek. Tehdy chtěl vzít asi 2 miliardy emisních povolenek sesterské firmě do Rumunska. My jsme měli zástupce v dozorčí radě za Ministerstvo průmyslu, pana náměstka. A co dělá tahle vláda? Jak nastoupila, hned ho dala pryč. V podstatě neudělala vůbec nic. Pan premiér si nenašel čas to navštívit, on řeší stále jiné, globální problémy údajně, a pan Síkela taky ne. No proč by se obtěžoval jít do té firmy? Proč, když to není asi až tak pro ně důležité. No a teď to dopadlo tak, že zkrátka firma je totálně vytunelovaná a je v insolvenci. Je tam insolvenční správce.

Teď bych chtěl poradit této vládě, protože tato vláda je tak nekompetentní. Nikdo z ministrů nikdy nepochopil, co je to podnikání, co je to odpovědnost zaměstnávat lidi. Oni byli i u toho, když došlo k vytunelování OKD. To je společné dílo ODS a ČSSD. Společné dílo. OKD - pan Bakala si vytáhl cca 130 miliard. A představte si, že mu ještě dneska patří asi 15 % pozemků Havířova, v katastru Havířov, pokud to dobře říkám, 10 nebo 15 %. (Hlas v sále: 13 %.) Prosím? 13. Pod firmou Asental, takže ještě tam má miliardové majetky. Bakala vytuneloval to OKD úplně stejně - vlečka pryč, energetika pryč, všechno dal pryč. A kdo mu tehdy pomáhal? No pomáhal mu dneska údajně loutkovodič pana ministra Síkely, který už balí kufry a těší se, jak bude kšeftovat v Bruselu, takové digi competition, to by bylo portfolio! Super, ne? Tam jsou velké pokuty. To není jak Český ÚOHS, který údajně kdysi ovládal. O tom to je.

Takže to OKD, ten největší podvod je na těch lidech, protože pan Bakala slíbil horníkům, že jim prodá ty byty - já nevím, kolik tam bylo bytů, 40 tisíc, 50 tisíc bytů - za 40 tisíc korun, vážení spoluobčané, dobře poslouchejte, za 40 tisíc korun. A dneska ty stejné byty ti lidé, nakonec je podvedl, nedal jim ty byty, i když to slíbil, asi snídá ty miliardy každé ráno někde u Ženevského jezera nebo kde je, nevím. Hlavně, že tady má tu svoji Ekonomii antibabišovskou. Takže jim to slíbil a nic jim nedal. A víte, kolik platí ti lidé za ten byt, který si mohli koupit, jak bylo slíbeno, za 40 tisíc? Platí až 12 tisíc korun měsíčně nájem. Dobře posloucháte - 12 tisíc korun měsíčně platí nájem a měli ty byty dostat za 40 tisíc korun. Takže ten člověk, který tady vlastní ten mediální dům Tečka.cz, kde pan redaktor se rozohňuje, co jsme to zase udělali, jaka vůbec můžou takoví lidé pracovat u takového a sociála, tuneláře, který samozřejmě zneužívá ta svá média k politickému boji proti nám. A kdo u toho ještě byl? Kdo dneska radí mediálně panu premiérovi? Takový mediální mafián, ten má dlouhé prsty, až do Ameriky. Kdo byl zakladatel kampeličky? No právě tenhle člověk, který poradil panu premiérovi, je určitě geniální ekonom, aby si dal milion korun na pět let do té kampeličky a měl z toho výnos 265 korun v kampeličce, kam se nosily desítky milionů korun cash, kde se praly peníze, kde někteří poradci pana premiéra prali peníze. No ale to naše média - na to se vlastně už zapomnělo, protože kampelička už de facto není. Nebo nevím, co se s ní děje. Ale to naše média nezajímá, protože samozřejmě už několik let - měli jsme dneska na návštěvě pana ředitele České televize, Českého rozhlasu, tak jsme mu vysvětlovali, že pro nás vybraní aktivističtí novináři jsou největší nepřítel pro nás, oni proti nám hlavně bojují ve prospěch pětikoalice.

Takže OKD vytunelované a když jsem zjistil, že je na prodej, tak jsem to koupil jako ministr financí, vážení přátelé a spoluobčané, za 70 milionů korun českých. 70 milionů korun českých. No a proč o tom mluvím? No protože OKD má v této chvíli na účtech 6 miliard korun. Že jsem byl v politice - kdyby si to koupil někdo za 70 milionů a má 6 miliard, to by byl byznys! Superbyznys. A teď řeknu návod téhle vládě, která je ztracená, která vůbec nechápe, jak se kupují a prodávají firmy, jak se restrukturalizují. Takže ta Liberty, která je v bankrotu bere samozřejmě elektřinu a všechno, energetiku, z té Energetiky(?), kterou vytáhli a která nepatří Liberty. A hádejte, kdo je tam největší dodavatel v té energetice? No přesně - OKD, které tam údajně má asi 260 milionů. Takže kdybych 28. 6. v pátek byl premiér, tak okamžitě jdu na OKD a řeknu jim: tak a teď se budete zajímat o tu energetiku. My jako stát chceme znovu Liberty zachránit a zprivatizovat po tom, co to zpackali naši předchůdci, protože bez energetiky - a už tam velcí kluci, kteří uznávají stejné hodnoty jako tato pětikoalice, hlavně prachy, tak už tam krouží. Ten, kdo bude mít energetiku, tak samozřejmě má zásadní vliv na tu firmu.

Takže vážený pane premiére nebo pane ministře Síkelo, měl byste zavolat na OKD. A já vám řeknu ještě ten druhý konec. Aby se OKD začalo zajímat o Liberty, protože tam je ten klíč. Když mám energetiku, když mám uhlí nad zlato dneska, no tak samozřejmě přes tu energetiku se dostanu na tu firmu. A svrchu máme co? Máme garanci Egapu, to je státní firma, patří pod Ministerstvo financí, stejně jako OKD patří pod Ministerstvo financí. Egap, myslím, že tam má 1,3 miliardy, je oddělený věřitel. Takže kdybych byl premiér nebo ministr financí, tak řeknu Egapu hele, zavolejte dalším věřitelům a odkupte ty pohledávky za nějaký zlomek hodnoty. A když svrchu budu mít ty pohledávky a zdola ovládnu tu energtetiku, tak si to jako stát zavěsím pod OKD a máme to nazpátek. No vždyť to přece dělají, ne? Co dělá ten Síkela? Ten si koupil NET4GAS za kolik? Za 5 miliard a měl tam 30 miliard pohledávky a stoprocentní pohledávky měl. No samozřejmě, to nikdo neřeší. Tak to nakupují nazpátek. Dědictví ODS a ČSSD, zničené banky, zprivatizované banky pod cenu. Co nám tady vlastně patří? Moc toho není, moc toho už není. A když byli neschopní vlastně pochopit, že když chtěli něco udělat pro lidi a pro celou naši zemi, že platíme stále nejdražší energie, tak mohli už dávno vykoupit 100 % ČEZ, když ho neměli nikdy privatizovat.***




Přihlásit/registrovat se do ISP