Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže jsem vám dal návod, jak to udělat. A jsem zvědav, jestli ta vláda... Pan premiér určitě nerozumí tomu, co já říkám, ale možná, nevím, Síkela by mohl, byl bankéř, tak by mohl pochopit, že tu firmu se dá zachránit. A v momentě, když to koupí zase nějaký jejich energetický kámoš, tak je to pryč, protože bez energií ta firma nefunguje. Takže ještě jednou, pane premiére, nebo pane ministře, zavelte, řekněte OKD, má tam pohledávku v energetice, ať se zajímá o tu koupi, ať to převezme, ať jedná s insolvenčním správcem, a EGAP ať jedná o dalších pohledávkách. Protože vy jste nikdy neměli tuhle firmu zprivatizovat tím způsobem, jak jste to udělali. V celém regionu, kde Bakala vytuneloval OKD a vlastní tam ještě obrovské miliardové pozemky, podvedl horníky o byty, tak jediná privatizace, která se povedla, byly Třinecké železárny. A to je zajímavé, tenkrát, byl nějaký pátek, si nepamatuju, který rok, všichni říkali, že to koupí Třinecké železárny, které fungují, no a div se světě, v pondělí tam byl už Ind. A nebudu tady říkat, co všechno jsme slyšeli, jo? Takže to je to Liberty. To je návod této vládě.

Kdybych byl ministr financí, už jsem to dávno vytelefonoval, byl bych na OKD, 6 miliard na účtě, vážení, to je ale dobrý deal, ne? Vytunelované OKD jsme koupili za 70 milionů pro stát, a je tam 6 miliard a uhlí nad zlato. Doufám, že v Evropě nakonec ti zelení šílenci změní názor a že uhlí u nás ještě tak brzo neskončí. Takže to je první bod: Záchrana Liberty. Je tam dopis od pana hejtmana. Je to triviální operace. Pokud tomu nerozumí vláda, ať nám to svěří, my jim pomůžeme a zdarma. My jim poradíme zdarma. Protože tahle vláda má státní firmy jenom na to, aby tam dosadila své kámoše a dala si chlebíčky a kafíčko a občas nějaké kšeftíky. Moc státních firem už nezůstalo.

V ten den byl karlovarský festival. To byl pátek. Já jsem tedy šel na koncert Mirai do Frýdku-Místku. Ale v Karlových Varech byla elita našeho národa. Tady máme vždycky selektivní - selektivní vždycky - výběr informací z minulosti, jo? A mě fascinuje, že vlastně nikdo neřekne, a nás samozřejmě nikdo nepochválí, tak to musíme dělat sami, jak to vlastně bylo. Karlovarský festival je geniální akce, protože pokud někdo je schopen za osm dní, nebo kolik to trvá, nebo deset, vybrat 180 milionů, tak klobouk dolů.

A proč o tom mluvím? Když jsem se stal ministr financí 29. ledna 2014, tak jsem s hrůzou zjistil, že Ministerstvo financí vlastní nějaký hotel Thermal. Tak jsem řekl, na co máme hotel? Jako stát? Tak to prodáme, ne? No, tak ale začal řev. Sociální demokracie... Okamžitě křičeli, že to je... A já jsem argumentoval, ale vždyť to ODS zprivatizovala někde v roce 1991. A víte, jak to ODS zprivatizovala? Prodala to někomu, který nezaplatil. A dvacet let jsme se soudili. A ten člověk měl normálně ten hotel Thermal. Dvacet let s tím nic nedělali. Soud. Nakonec jsme ten soud vyhráli, protože ten privatizér to nezaplatil. A hotel v totálním rozkladu. Tam se nedala otevřít ani okna. Tak jsem říkal, tak to prodáme, ne? Tak velký řev. Velký řev! Tak nám zbylo jenom to dát do pořádku. Všichni, co tam juchali... Vždycky si říkám, že když ten Aleš Hušák si udělal tu tabuli, víte, tu O2 arénu - kdyby nebylo toho Hušáka, kterého Špidla nesnášel a nechtěl tu O2 arénu, tak možná nejsme ani mistři světa v hokeji. Tak on má tam tu tabuli. Tu tabuli tam má ten Hušák. Tak mohli nám udělat taky tabuli, ne? Co říkáte?

Thermal... A to není jenom Thermal. Dali jsme do toho 900 milionů. Dneska je to super. A potom jsem navštívil Císařské lázně. A říkám, co to je? Co to je za zříceninu? Proč to nikdo neřeší dvacet let? Tak jsme to dali do pořádku. Tam na té tabuli by měla být i Mračková Vildumetzová, Schillerová a Babiš. My jsme to dali do pořádku! My. (Tleská Alena Schillerová.) My jsme to dali do pořádku.

Takže pokud ten marný hejtman má nějaké kecy, tak tehdy jsem se vyjádřil o tom, že Karlovarský kraj má smůlu, že je tam taky hejtman a že my, i když jsme vyhráli krajské volby, tak myslím, že je tam ve vládě nebo ve vedení kraje asi 12 nebo 13 stran, jo? Takže bych chtěl pozdravit všechny Karlovaráky. Chtěl bych pozdravit všechny občany, kteří žijí v Karlovarském kraji, že my jsme pro ten kraj něco udělali! Ano.

Začali jsme například dělat i dálnici, na kterou někdo zapomněl. Tady stále pan Kupka stříhá pásky. Ale to je naše dílo. Kdybych v roce 2015 neřekl Ťokovi, okamžitě začněte stavět, tak není nic. 2010 ve vládě ODS byl nějaký Bárta, vévéčka. A ten si 2010 taky myslel, že bude dělat nějaké kšeftíky, tak to všechno zazdil, zastavil to. My jsme zdědili 2014 800 metrů připravených dálnic, jo? Takže aby věděli lidi v Karlovarském kraji, že hnutí ANO udělalo pro Karlovarský kraj strašně moc věcí. Strašně moc věcí. Císařské lázně. Krása.

Když se dostaví ta dálnice... a nevím, proč pan Kupka mluví někde o roku 2029, nebo kolik, když my jsme tlačili ŘSD, aby to udělali do roku 2027. Ano, tam se staví znovu nový úsek a tak dále. Takže to je naše vizitka. Dovedli jsme investora do kraje. BMW - okruh autonomních aut. Tady vláda si hraje, že má nějakého investora. No, to je nějaká firma, kterou asi ukecali, aby zainvestovala. To je fajn. Akorát stále nevíme, kolik dostane tu pobídku. Nechápu, jak může někdo mluvit o tom, že někdo jde investovat, a zároveň říká, že jí dá pobídku, ale my nevíme kolik. Totálně zamlženo.

Takže co jsme ještě udělali pro ten kraj? Samozřejmě udělali jsme i to, že Karlovy Vary, Cheb jsou bez poplatku, nebo areál Svatošské skály jsme získali do majetku jako kraj, aby zůstal k využití pro obyvatele kraje a všechny návštěvníky. Takže tak to je. Takže pokud někdo nás pomlouvá, tak to není pravda. Ať tedy pětikoalice řekne, co oni udělali pro ten kraj?

A my jsme samozřejmě měli další plány. Proč tam není lékařská fakulta? Proč tam není fakultní nemocnice? Proč tam není renomovaná vysoká škola? To byly všechno naše plány. My jsme chtěli nemocnici v Karlových Varech dát pod kuratelu ÚVN, Ústřední vojenské nemocnice, tady z Prahy, která funguje perfektně. Tady pětikoalice neudělala vůbec nic. A ještě ten hejtman má tu drzost něco povídat.

Takže aby bylo jasno: to, že ten festival má ty prostory, je naše zásluha! Císařské lázně je naše zásluha! Dálnice je naše zásluha! A tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP