Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já jsem tam seděl jako ministr financí a seděl jsem tam jako premiér, takže vím dobře, jak to funguje. A mimochodem teda - samozřejmě k tomu se ještě dostanu - shodou okolností má od 1. 7. předsednictví Maďarsko. A na rozdíl od pana premiéra Fialy, který neudělal vůbec nic, hned na druhý den byl v Kyjevě u Zelenského. Já jsem dneska dával rozhovor do Impulsu a samozřejmě redaktor hned mluvil o Putinovi. Říkám - pane redaktore, ale vy jste zapomněl, že ten Orbán byl nejdřív u Zelenského, ano, který mimochodem taky mluvil dvě hodiny předtím, než byla ta mírová konference v Ženevě, potom šel za Putinem, potom šel za čínským prezidentem, no a určitě teď je na zasedání NATO ve Washingtonu. Má předsednictví. Něco dělá. Něco dělá. A já se ptám - my nechceme mír? My nechceme mír? Asi chceme, ne? A znovu se vracíme do toho, že když někdo s někým jedná, tak je to špatně. Orbán x krát odsoudil ruskou agresi. A je to strašné, co se tam děje. Strašné. Kdyby bylo příměří, tak se nestane ta obrovská tragédie včera. Je to hrozné, že tam umírají civilisté. A teď co? Jak dlouho bude ta válka? Bude deset let, dvacet let? Komu? Komu? Cui bono? Komu to vyhovuje? Komu? No já chápu, že naši zbrojaři a ten trader, co vyhrabal tu plesnivou munici členského státu NATO, kde na 3 400 dolarech má marži 1 000 dolarů, že se topí všichni v zisku. Umírají lidé. A my stále - tady pětikoalice stále mluví - válka, válka, válka. No tak když pan premiér říká, že porazíme Putina, tak já jsem pro. Tak ho poražte, pane premiére. Ukažte to teda. Ukažte to. A jednou to i tak skončí u stolu. Na to je ta diplomacie. A samozřejmě nikdo nečeká, že Orbán hned všechno vyřídí. Ne. Všichni to negovali. Charles Michel a ten Borrell, ano, to je... To je taková... To ani možná nevíte, ale to je takový jako že ministr zahraničních věcí. Víte, kolik má rozpočet takovýhle zbytečný ministr? Miliardu euro ročně. Miliardu euro. Zastoupení ve 145 zemích světa. Miliarda euro. A dobře víme, že zahraniční politiku si dělá každý členský stát samostatně. Samostatně. Že není shoda například na problému Izrael, Hamás a Palestina. Není. A na dalších věcech. Všichni to odsoudili, když už mají sbaleno. A jekot, všichni kvičí, to je jako strašné, co se vlastně stalo.

No, a pan premiér, protože je patologický lhář, tak říká, že noví evropští spojenci ANO chtějí zabránit dostavbě jaderných elektráren. Tak to je dezinformace, Česká televize, to je dezinformace. Je to sprostá lež. Protože my jsme prosadili, když jsem byl premiér, aby slovo jádro bylo zaneseno do závěrů Evropské rady, aby zkrátka jaderná energetika byla nejvýznamnější, abychom si mohli sami rozhodovat o tom, co chceme. Pan premiér dokonce tvrdí, že někdo chce zrušit v Evropské unii volný pohyb osob a kapitálu a poškodit naše firmy. No, takové bláboly jsem ještě nečetl. Aktivně vystupují v zájmu Ruska. A kde, prosím vás? Kdo vystupuje aktivně v zájmu Ruska? Kde? Jako to jsou neuvěřitelné lži, neuvěřitelné lži, které my zásadně odmítáme. Takže, pane premiére, já vám teď přečtu vaši frakci ECR, ale samozřejmě vám naklonění novináři a média a Česká televize to nebudou vysílat.

Takže první takový kousek - je tam Aliance pro sjednocení Rumunů. Takže ještě jednou. ECR je frakce - Evropští konzervativci a reformisté, kde ODS má tři europoslance. A tam je Aliance pro sjednocení Rumunů. Nějaký Claudiu Tarziu, jeden z lídrů. A ten vyzývá k anexi ukrajinského území podobně jako Vladimir Putin. Podobně chce anektovat nezávislé Moldavsko. Co na to říkáte, pane premiére? To je váš kolega. Na rozdíl od těch lží o Benešových dekretech a nevím, co všechno jste si vymysleli, tak tohle je fakt. A ty vaše lži já dneska vyvrátím a budu tady mluvit o těch dekretech. Takže to je první kousek.

Druhý je Elliniki Lisi, doslova Řecké řešení. Má dva europoslance. Ultranacionalistická strana, která klade důraz na extrémní opatření proti nelegální imigraci - poslouchejte dobře, vážení spoluobčané - včetně instalace elektrického plotu na řecko-turecké hranici. To je kolega ODS v ECR. No... Strana obhajuje uzavření nevládních organizací působících v Řecku a popisuje je jako společnosti obchodující s lidmi. (?) Elliniki Lisi, partner pana premiéra Fialy v ECR, usiluje o přátelské vztahy s Čínou, Indií a také Ruskem tím, že zaujímá proruské postoje, přičemž je skeptický vůči zvýšené obranné spolupráci se Spojenými státy. Předseda této strany, pane premiére Fialo, Kyriakos Velopoulos uvedl, že Vladimir Putin byl nucen napadnout Ukrajinu! Dobře slyšíte. Že Vladimir Putin byl nucen... To říká parťák ODS Fialy, Vondry v ECR. A oni ještě mají tu drzost nám něco vyčítat, protože u nás to neexistuje tohle. Takže Vladimir Putin údajně že musel napadnout Ukrajinu, donutili ho jít do války. Představte si, že by Rusové poslali vojáky do Mexika na hranice, Američané by napadli Mexiko, USA poslali vojáky po celé východní Evropě, vyrobili protiraketový deštník a čekali, že to Putin spolkne. Toto je ECR. Toto je ECR. Třetí kousek.

Domovinski pokret. Vlastenecké hnutí Chorvatsko. Počet europoslanců - jeden. Strana silně pravicová, nacionalistická, která koketuje s četnickou minulostí Chorvatska. Spojenci nacistického Německa. Novým předsedou byl starosta Vukovaru Ivan Penava. Obhajoval použití starého pronacistického ustašovského pozdravu Za dom spremni. Strana také tvrdě vystupuje proti potratům a sňatkům osob stejného pohlaví, pane premiére. Další kousek čtvrtý.

Národní aliance, strana s velmi výmluvným logem. To je Lotyšsko. Silně nacionalistická strana je konzervativní tím, že podporuje zřízení národního dne památky lotyšské legie většinou vojenské dobrovolnické formace Lotyšů v rámci nacistických Waffen-SS, které útočily na Sovětský svaz a také se dopouštěly válečných zločinů, včetně etnických čistek. Tvrdí, že to nebyli nacisté, ale spíše mučedníci a bojovníci a tak dále. Takže to je číslo pět, váš kolega z ECR.

Volební akce Poláků v Litvě - Aliance křesťanských rodin. Takže tady máme zase: Pan Tomaszewski řekl, že protesty Euromajdanu na Ukrajině byly největší největším zlem. Další člen strany LLRA Zbignev Jedinsky na svém facebookovém profilu vyzval NATO, aby v roce 2014 začalo bombardovat Kyjev, aby si vynutilo mír. To je parťák Fialy v ECR. A oni mají tu drzost něco říkat na nás. Chápete to? To samozřejmě nikdo nenapíše.

No a za šesté Polská suverenita, počet poslanců dva. Extremistická ultrakatolická strana v 2022 požadovala přísnější zákony proti rouhání, včetně tříletého vězení za urážku církve nebo za přerušování mše. Je zcela proti potratům. Úplný zákaz i v případě znásilnění ženy či zdravotních komplikací k eutonazii. Je silně euroskeptická, agresivní vůči LGBT a její zarytý odpor vůči sňatkům osob stejného pohlaví byl uváděn jako hlavní důvod, proč 2012 opustila ECR v Evropském parlamentu, nyní se ale vrátila.

No, takže pane premiére, zameťte si před vlastním prahem. Tady máte šest kousků ECR, které jsou velice, velice kontroverzní, velice kontroverzní. (Potlesk poslanců ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP