Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Kde to je? Kdy to bude? Takže já tady mám posudek na práci Jana Lipavského, ten se jmenuje Politizace ruských energetických dodávek na příkladu zemního plynu. A já vám ho tedy přečtu, abyste věděli, kdo je - nebo nechám si to napříště, ale končí to podepsané magistr Karel Svoboda Ph.D., 8. června 2010. Závěr: Celkově tak lze říci, že práce Jana Lipavského zůstala pouze nadějným příslibem. Trpí extrémně širokým vymezením tématu, díky kterému vlastně na otázky ani neodpovídá, ale pouze je naznačuje. Autor tak dochází k jasnému závěru, ale z výkladu se příliš nedozvíme, proč k němu došel. Pro uvedené nedostatky tak nelze práci hodnotit lépe než dobře.

Tak to je tak všechno. Takže to je náš ministr zahraničních věcí. Já vám to rád přečtu příště, protože minule se nás tady snažil poučovat o tom, co my jsme dělali a nedělali.

Já nevím, co jste tady dělali po revoluci, proč jste si nezavolali nějaké experty, proč vám neporadili - tyhle firmy neprivatizovat, proč jste nezačali hned stavět tu dálnici do Karlových Varů nebo do Rakouska a tak dále. Rozprodali jste 600 tisíc bytů, rozprodali jste celou ekonomiku tím podvodem kuponka, no a teď jsme tam, kde jsme. Ale samozřejmě nemůžeme doufat, protože potenciál našich lidí je obrovský a doufejme, že tahle vláda jednou skončí, protože to je úplná katastrofa.

Tady máme například, vláda tvrdila, že nenechá nikoho padnout. Jo, tak kdo končí? Známé nuselské železářství Rousek po 139 letech zavírá. Firma, která byla založena v roce 1885, zavírá. A není jediná.

A tady, co lidi? Češi si od 1. července výrazně připlatí tisíce za povolení, dražší spoření i splácení hypotéky. S druhou polovinou roku přichází řada změn, která lidem "provětrá" peněženky. Po desítkách let se dramaticky zvedají správní poplatky kvůli stavbě studny či třeba za povolení garáže zaplatí lidé tisíce navíc, připlatit si lidé musí na penzijní spoření a brzy se dočkají vyšší pokuty třeba i ti, kteří se rozhodnou předčasně uhradit své hypotéky. A tak dále.

Takže tahle vláda, protože způsobila inflaci, a na tom trvám, způsobila ji tím, že nezastropovala cenu elektřiny u výrobce, nevykoupila ten ČEZ, přitom si z něho už vytáhla 100 miliard, už mohli mít půlku, nebo nevím, jaká je ta hodnota, 200 - 250 miliard, mohli to mít doma. Mohli zastropovat ceny elektřiny, jak jsme o tom tady mluvili v únoru 2022. Způsobili tu inflaci, zkasírovali neuvěřitelné peníze, stovky miliard. Neznám teď přesně to číslo, jestli to paní Schillerová ví, ale to poslední si pamatuji, že vybrali asi o 700 miliard navíc na daních. A kde jsou ty peníze? Oni nešetří. Vůbec. Úřad vlády, to bych tady mohl mluvit dlouho, jak všichni se těší na návštěvu Úřadu vlády, protože tam jsou skvělé chlebíčky a všechno je tam dobré, tam se všichni hezky napapají, nešetří vůbec. A tak dále.

Takže je to situace, kdy vlastně budou krajské volby a naše hnutí půjde do krajských voleb s heslem: To, co vám vláda vzala, tak my, pokud budeme mít hejtmany, vám dáme. Zdravotnictví, v sociálních službách, ve školství, ve sportu, všude. Tahle vláda má peníze jenom na zbrojení a na Ukrajinu. My přijdeme a dáme peníze občanům České republiky, protože proto nás zvolili, abychom se starali o to, aby měli dobrý život, protože zkrátka si to zaslouží.

Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je s přednostním právem přihlášena paní předsedkyně Schillerová, poté pan předseda Okamura a pan předseda Radim Fiala a také Karel Havlíček a Olga Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, zatímco v programovém prohlášení vlády píše Petr Fiala hned v preambuli o politice otevřenosti a transparentnosti, skutečné kroky, které jeho vláda v této oblasti činí, jsou bez nadsázky doslova atentátem na rozpočtovou transparentnost. Svévolné rozhodnutí ministra financí Zbyňka Stanjury poprvé v novodobých dějinách České republiky fakticky přesunout přípravu státního rozpočtu na příští rok do režimu tajné a neprojednat ani jeho základní rámce s dotčenými profesními a sociálními skupinami, popřelo nejen všechny dosavadní zvyklosti na národní úrovni, ale je také krokem proti všem zvyklostem mezinárodním, které ostře sledují mezinárodní organizace, jako je například OBS.

Vláda Petra Fialy tímto svým krokem zařadila Českou republiku vedle jediné dva sledované státy světa, které v minulých letech svou rozpočtovou transparentnost nezlepšily, ale naopak snížily. Těmi státy byly, považte, Afghánistán a Ukrajina, které sebraly veřejnosti možnost sledovat rozpočtový proces z důvodu převzetí moci Tálibánem, respektive v důsledku ruské agrese. Všechny ostatní země naopak zapojení veřejnosti do přípravy rozpočtu zlepšují. Zlepšují, protože si uvědomují, že alokace omezených veřejných zdrojů, diskuse s veřejností, veřejná argumentace, transparentnost a důvěra lidí nejsou žádnou hrozbou, ale naopak příležitostí, jak docílit co nejodpovědnějšího sestavení zákona roku, kterým je zákon o státním rozpočtu.

Otázky, s jakým rozpočtem uvažuje vláda na zdravotnictví, školství, na podporu vědy a výzkumu, s jakou platovou úrovní pracuje ve veřejné správě, s jakým deficitem můžeme počítat, se dotýkají nejširší veřejnosti.

Veřejná debata, která má v průběhu letních měsíců probíhat, je naprosto nezbytná pro kvalitní rozhodnutí o finální podobě rozpočtu. Ale nejde jen o dobrou praxi, zvyklosti a mezinárodní renomé. Poskytnout předběžné příjmy a výdaje kapitol nebo státních fondů není otázkou rozhodnutí či nerozhodnutí vlády. Stát není oprávněn před veřejností utajovat nic nad rámec toho, co utajovat skutečně musí. Postup, kterého se vláda už týden dopouští, nemá oporu v zákoně a je čistokrevnou arogancí moci.

Co budeme dělat? Hnutí ANO se nikdy nezařadí mezi ty, kteří budou Českou republiku aktivně poškozovat v očích zahraničních institucí, byť tento krok Fialovy vlády bezpochyby pozornosti hodnotitelů rozpočtové transparentnosti neunikne. Nicméně nestane se tak na základě našeho podání. Tuto svévoli jsme odhodláni řešit na domácí úrovni.

Již v pátek jsem proto odeslala žádost o poskytnutí předběžného návrhu příjmů a výdajů státního rozpočtu na rok 2025, včlenění podle kapitol a další závazné číselné údaje včetně návrhu celkových výdajů jednotlivých státních fondů, které je podle § 8B zákona č. 218/2000 Sb. ministerstvo povinno vypracovat a poskytnout správcům kapitol do 30. června běžného roku.

Nedovedu si představit žádný zákonný důvod, pro který by mi ho právníci Ministerstva financí odmítli podle § 11 jednacího řádu Poslanecké sněmovny poskytnout. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP