Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Chtěla bych ale zároveň apelovat na koaliční partnery ODS, aby se nesmířili s tím, že ministr financí Zbyněk Stanjura, který dlouhodobě selhává v obou svých základních úkolech, jimiž je zajištění příjmové stránky a sestavení rozpočtu, bude nyní vrhat stín svých rozpočtových triků a pokoutností i na ně. Nečekejte, až Ministerstvo financí veřejnosti tato veřejná data poskytne. Bude to nepochybně další velkou ostudou Zbyňka Stanjury, a nejen jeho. Jste to právě vy, kdo může tuto ostudu zastavit a učinit tak rázně a bez zbytečných průtahů s vědomím, že veřejné finance nejsou intimní záležitostí jednoho neúspěšného a nekompetentního šéfa státní kasy, ale všech občanů České republiky, voličů TOP 09, KDU-ČSL, hnutí STAN a Pirátské strany nevyjímaje.

Proto prosím o zařazení mimořádného bodu s názvem Nezákonné zatajování přípravy státního rozpočtu a žádám o zařazení dnes jako první pevně zařazený bod.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Tomio Okamura, připraví se pan předseda Fiala. A než dám panu předsedovi slovo, přečtu omluvu. Martin Exner se omlouvá od 15 hodin do 17.15 z pracovních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl zařadit jménem SPD jako první bod bod s názvem Financování českého školství pod vedení ministra školství Beka je ostuda, protože situace je opravdu velice tristní. Úroveň financování se totiž dostala do situace, kdy v roce 2021 jsme se po dlouhých dvaceti letech v poměru objemu výdajů na školství k hrubému domácímu produktu dostali na hodnotu 4,3 procenta, ale po třech letech působení vlády pětikoalice jsme klesli pod úroveň států Evropské unie na 4,1 procenta a v souvislosti s vývojem rozpočtové kapitoly Ministerstva školství už příští rok klesneme dokonce pod 4 procenta. Ministr školství Bek se přitom neustále ohání nedostatkem finančních prostředků ve státním rozpočtu. Tvrdá data však svědčí přesně o opaku. To znamená, že Fialova vláda úplně kašle na to, aby zajistila finance kvalitního vzdělání a školství, které jsou samozřejmě přitom důležitou investicí do naší budoucnosti, do budoucnosti České republiky.

Slabý ministr školství Bek ani nedokáže vybojovat rozpočtové prostředky na zvýšení tragicky nízkých platů nepedagogických pracovníků ve školství - kuchařky, školníci a další - které jsou trestuhodně nízké, a podle našeho názoru by nejenom z tohoto důvodu měl okamžitě rezignovat na svou funkci. Protože když se podíváte na činnost Ministerstva školství pod ministrem školství Bekem, tak vlastně vidíte, že neustále čteme jenom o tom, jak si žije luxusním životem, jak jezdí někde s majáčkem, domů jezdí s majáčkem, přestože nikam nepospíchá, zneužívá v podstatě i státní peníze na asistenty, na nějaké bydlení v Praze předražené a nějaké neadekvátní, ale v podstatě, aby zajistil peníze do rozvoje školství a na kvalitní školství, tak na to ministr Bek úplně kašle.

Hnutí SPD jednoznačně navrhuje zvýšení rozpočtu do školství a adekvátní ohodnocení všech pracovníků ve školství. To znamená, týká se to nejenom učitelů, jejichž platy samozřejmě podporujeme také, ale týká se to i právě těch nepedagogických pracovníků, kteří jsou k provozu škol potřeba, a ty platy jsou tam opravdu tristní a řada těchto pracovníků odchází. Přitom je to pro fungování škol zcela klíčová oblast. Navíc my také prosazujeme, a říkáme to dlouhodobě, zrušení inkluze ve školství. Na tu inkluzi si stěžují jak žáci, tak učitelé, tak žáci té většinové zdravé části žáků, tak ale i rodiče těch zdravotně postižených žáků si stěžují. Je to problém i pro ty děti samotné, protože prostě nezažívají ten pocit úspěchu. Samozřejmě tady Fialova vláda ještě snižuje peníze na ty asistenty. To znamená, učitelé to nezvládají. Bude o tom ještě mluvit náš poslanec Kettner, ale prostě ta situace v tom školství je opravdu tristní. A znovu říkáme, SPD prosazuje zrušení inkluze a návrat k tomu kvalitnímu speciálnímu školství. A já si myslím, že by to byla ta cesta, která by byla dobrá pro všechny strany; učitele, žáky, rodiče, a já si myslím, že si to také přejí.

Takže já bych chtěl, znovu zopakuji, já bych chtěl zařadit jako první bod Financování českého školství pod vedení ministra školství Beka je ostuda a zajímala by nás koncepce rozvoje školství, aby prostě byli spokojeni i rodiče, i žáci, i učitelé, protože všechny strany jsou dneska úplně nespokojené a vláda nenabízí žádné světlo na konci tunelu. Tak a my samozřejmě máme připravenou tu koncepci, my už jsme ji mnohokrát mediálně prezentovali, tak aby české školství šlo dopředu, ale k tomu bychom také potřebovali, aby vláda schválila náš mimořádný bod, abychom to tady mohli diskutovat a aby se také zástupci vlády k tomu mohli vyjádřit. Ale já vím, že vy ty naše body zase zamítnete a nic se nebude posouvat dopředu.

Jako druhý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bych chtěl, abychom se tady podívali na aktuální situaci kolem zavádění nového stavebního zákona a digitalizace stavebního řízení, protože to je naprostým selháním ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše z Pirátů, který je zároveň předsedou Pirátů. Ukázalo se, že to, že Piráti si velice řekl bych promyšleně, a média jim na to naskočila, tady vybudovali image, já nevím na základě čeho, že jsou to ajťáci nebo že snad se vyznají v digitalizaci. Pořád to opakovali v kampani. A když se dostali tedy od těch slov, když mají příležitost se dostat k činům, tak se ukázalo, že žádní odborníci nejsou, že je to vlastně totální selhání a chaos a že jenom mluvili, ale ve skutečnosti kompetentní v této oblasti nejsou.

Spuštění systému digitalizace stavebního řízení od 1. července provázejí rozsáhlé problémy. Na mnoha místech nebyl tento systém vůbec spuštěn a probíhalo zde pouze nahrávání a propojování informačních systémů. Jinde je úplně nedostupný, anebo nefunguje jeho propojení s katastrem nemovitostí. Stovky zaměstnanců stavebních úřadů nebyly na tento systém dostatečně proškoleny. Navíc ministr Ivan Bartoš z Pirátů oznámil, že řada stavebních úřadů se bude rušit, což by znamenalo úplný kolaps procesů stavebního řízení. Na riziko vzniku těchto problémů hnutí SPD upozorňovalo několik měsíců, ale zodpovědný člen vlády Ivan Bartoš, ministr Ivan Bartoš to všechno ignoroval. Říkal nám, jak je to tady všechno skvěle připravené, přitom to tak nebylo. Nový stavební zákon z pera Fialovy vládní pětikoalice a Ivana Bartoše z Pirátů také zvýšil poplatky za budování studní a domácích čističek odpadních vod, a to z 300 korun na 10 000 korun. Změna stavebního zákona a nepřipravená digitalizace stavebního řízení rovněž vedla k naprostému zahlcení, jedná se až o tisíciprocentní nárůst v některých krajích stavebních úřadů, žádostmi o stavební povolení ještě dle staré verze zákona. Jde o další selhání, jak jsem řekl, místopředsedy vlády Ivana Bartoše z Pirátů, který prostě absolutně nezvládá řešit svoji agendu. To znamená, stavební řízení a digitalizace selhaly. Navíc, a to je důležité, abych zmínil, tak hlavně jako ministr pro místní rozvoj má na starosti řešit dostupnost bydlení, dostupné bydlení a naopak Piráti říkali, co všechno budou dělat pro mladé lidi, a ukázal se pravý opak. Došlo k rekordnímu zdražení bydlení a bydlení se pro mladé lidi stalo v podstatě nedostupným, a nejenom pro mladé lidi, ale i pro běžného pracujícího občana a pro seniory se stalo bydlení v České republice úplně nedostupným.***




Přihlásit/registrovat se do ISP