Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

No a Piráti ani Fialova vláda to vůbec neřeší. Takže si myslím, že je opravdu důležité o tomto problému tady mluvit, nejenom o tom, co se tady děje kolem těch stavebních řízení, protože lidi jsou z toho samozřejmě "na infarkt", ale i co se týče řešení dostupnosti bydlení. My jsme tady navrhli spoustu našich návrhů, ať je to podpora družstevního bydlení, ať je to podpora bezúročných půjček, bezúročných půjček pro rodiny s dětmi, pro pracující rodiny s dětmi a navrhli jsme tady spoustu dalších návrhů, ale Fialova vláda a ministr Bartoš nejen, že vůbec nic nenavrhuje, ale všechny naše návrhy odmítáte byť jen diskutovat.

Jako bod číslo 3 bych rád tady diskutoval situaci ohledně sociální podpory a sociální pomoci v České republice, protože občané si masově stěžují a masově mi píší - je to tak, je to skutečnost - že podmínky sociální podpory jsou v České republice za Fialovy vlády výhodnější pro cizince než pro naše občany. Je to skutečně tak, protože například Ukrajinci mají od státu v některých ohledech lepší sociální podporu než naši potřební občané. Podle našeho názoru prostě není úkolem našeho státu suplovat sociální systém cizí země na úkor našich občanů. Konkrétně, když dám konkrétní případ. Ukrajinci mají od státu bydlení na rozdíl od našich důchodců zdarma a k tomu ještě další sociální příspěvky. To znamená čeští důchodci prostě nemůžou v podstatě - řada důchodců - vyžít a pohybují se i pod hranicí chudoby. Tak ty Fialova vláda hodila přes palubu a cizinci, konkrétně Ukrajinci, mají od státu bydlení zdarma. A to si myslím, že je opravdu špatně a zároveň v situaci, kdy Fialova vláda a premiér Fiala prosazuje pro naše občany zvýšení hranice věku odchodu do důchodu a snížení důchodu. To znamená českým občanům se zvýšily daně, obrali jste je o všechno nebo obrali jste je o jejich zasloužené peníze, teď chcete ještě prudce zvyšovat koncesionářské poplatky - samozřejmě s tím SPD nesouhlasí - a zároveň přesouváte peníze k lidem. Ale kdyby ty podmínky byly aspoň vyrovnané, ale tady je problém, že vy jste nastavili ten systém tak, že je výhodnější pro cizince než pro naše občany a to si myslím, že je hodně nefér. To znamená jako bod číslo 3 bych rád navrhl bod s názvem Podmínky sociální podpory v ČR jsou výhodnější pro cizince než pro naše občany. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Podmínky sociální podpory jsou výhodné... (Poslanec Okamura ze sálu opakuje název navrhovaného bodu.) Dobrá, děkuji. Nyní prosím pana předsedu Fialu s přednostním právem. Připraví se pan místopředseda Havlíček a já předávám řízení schůze. Máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já navrhuji jeden bod, a to je bod, kde jsem se dočetl v průzkumu, který představili zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a o kterém informovala agentura ČTK, a to je - můžete si napsat, pane předsedající, že ten bod se nazývá Energetická chudoba českých občanů. Tak já vám řeknu, co vyplynulo z toho průzkumu. Z toho průzkumu, který, jak už jsem řekl, důvěrně zná Ministerstvo práce a sociálních věcí a informovala o tom agentura ČTK, z dat Českého statistického úřadu a iniciativy Za bydlení, takže to není nějaký průzkum, který si někdo vymyslel nebo nejsou to moje emocionální povzdechy o tom, co se děje a neděje, jsou to prostě relevantní data, kde jsem uvedl i jasné zdroje, tak podle tohoto průzkumu si zhruba - a teď dobře poslouchejte to číslo - 450 000 českých občanů nemohlo dovolit dostatečné vytápění. Takže 450 000 občanů kvůli energetické chudobě si nemohlo dovolit vytápění, dostatečné vytápění.

A teď pozor, ten průzkum pokračuje. Energetická chudoba se týká 700 000 českých domácností, tedy téměř šestiny českých domácností se týká energetická chudoba. Takže tam nás přivedla tato vláda, tam nás přivedla vláda pětikoalice, že pojem, který jsme neznali před tím, než tato vláda přišla do funkce, tak najednou je tady energetická chudoba, kde 700 000 českých domácností se dostalo do energetické chudoby. A teď vám řeknu, co to vlastně znamená, ta energetická chudoba. Tento pojem zahrnuje lidi, kteří si jednak nemohou dovolit dostatečně vytápět svoje obydlí, to za prvé. Za druhé mají dluhy za energie a za třetí, anebo za tyto energie platí minimálně 20 % svých příjmů. A je asi jasné, koho se ta chudoba energetická nejvíc týká. Hlavními skupinami zasaženými energetickou chudobou jsou samoživitelky, nízkopříjmové pracující rodiny s dětmi a osaměle žijící seniorky a senioři. Já myslím, že jde o naprosto nepřijatelný stav, kdy jsme pořád ještě čistým vývozcem elektřiny v České republice a za to může tato vláda, tato vláda, která zvyšuje daně, aby mohla udržovat konflikt na Ukrajině, ale už nemá na to, aby lidem vrátila peníze na to, aby mohli dostatečně vytápět svoje obydlí. Znovu to zopakuji, 450 000 českých občanů v loňském roce si nemohlo dovolit dostatečné vytápění, což je katastrofa.

Tak já bych se rád zeptal v tomto bodu, který navrhuji, aby nám vláda řekla, jaké má řešení, aby tito lidé a tyto domácnosti - je jich šestina - si mohli dovolit vytápět svoje domy. A vy nám tady ještě navíc dáváte emisní povolenky pro lidi. Já nevím, jestli to víte, ale emisní povolenky pro lidi, kteří budou topit tuhými palivy nebo dřevem nebo něčím takovým, takže se jim to ještě dále prodraží. Vy jim to ještě dále prodražujete. Tak já se ptám, milá vládo, pane ministře Síkelo, to je asi na vás, pokud už nejste v Bruselu, tak nám zodpovězte - samozřejmě, že tady nikdo není - tak nám zodpovězte, jak tuto věc u těch lidí budete řešit. A abyste neřekli, že tady jenom říkáme, jaké jsou problémy, tak my samozřejmě říkáme dlouhodobě, jaké máme řešení my, jaké řešení má SPD. A říkáme to od začátku, já to zopakuji.

Za prvé, zastropovat ceny u výrobců. Nechápu, proč musíme obchodovat přes nějaké komoditní burzy. Zastropovat ceny u výrobců, to znamená cena za výrobu plus přijatelná marže a ceny energií budou na desetině ceny, tak jak byly kdysi. To za prvé.

Za druhé, každá vláda - tato to nikdy neudělá - každá vláda musí přijmout odpovědnost za výrobu, distribuci a obchodování s energiemi. Pokud to ta vláda neudělá, no tak jsme víte kde. Tak je to prostě špatně.

A za třetí, přednostně vyrobenou energii v České republice prodávat českým občanům a českým firmám a ne přes nějaké komoditní burzy, kde se navýší cena desetinásobně. To je prostě špatně.

A do té doby, dokud to vláda nevyřeší - tahle to nevyřeší, to už jsem pochopil, ani žádné řešení nemá, ani žádné jiné řešení nemá, dokonce neví, jestli bude mít na zimu dostatek plynu, to ta vláda neví, a pokud by nekupovala plyn a ropu ještě z Ruska, tak jsme v problémech dalších. Takže ta vláda prostě žádné řešení nemá. A já chci, aby nám tady někdo řekl - ono je teď venku pěkně a přeju všem pěkné léto, ale za chvilku je tady podzim a pak bude zima - tak co když z těch 450 000 občanů a 700 000 českých domácností v energetické chudobě bude dvakrát tolik? Takže já chci, milá vládo, nebo spíš nemilá, slyšet vaše řešení. Děkuji za pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP